Problém s odstavením od dojčenia

evicita
3. apr 2014

kazda mamicka sama vie, kedy je dojcenie prinosom pre nu aj pre dieta a kedy uz prekracuje hranice pohody, ja sama citim, ze som ustata a nechce sa mi k malemu vstavat v noci a kojit ho dookola a potom som stale smadna a boli ma hlava a nevyspata, nuz tak ho teraz kojim raz za noc, zacal troska lepsie spavat ,uz sa nebudi 5-6 krat ale 2-3 krat... neviem no, je dost tazke povedat, ci to je tym kojenim alebo preco.. niekedy sa bojim, ci nie je hladny? ale celkom odstavit sa mi ho neda lebo mam neustale plne prsia, alebo aspon postupne nejako... uz som skusala homeopatika, matovy a salviovy caj, menej pit, nedavat, obvazovat si prsia na noc, alkoholove obklady, casovo oddalovat jednotlive kojenia viac a viac... aj tak sa mi vzdy ten prsnik upchal a zapalil... a potom som musela davat zas casto a maly uz nevedel ci moze alebo nemoze alebo co... no tak baby povedzte, co robit? davam mu naobed pred spanim,vecerp red spanim a raz v noci niekedy aj nad ranom aby sme si este trosku zdriemli.. ale som ustata naozaj.. a casto chora.. a nechcem uz aby pil cez moje mliecko atb..... aj ked su len slabsie.. a este mam aj mirenu a to zevraj ide tiez malom mnozstve do mlieka.. len ako odstavit? trochu sa bojim tej injekcie hormonalnej, mate nejake skusenosti? aby sme sa pochopili malinky sa chce kojit ale ja uz nemam na to nervy, chcela som ho odstavit, ked uz bude hovorit, teraz ma 18 mesiacov a vie mi povedat ze chce "mnam mnam", cize moje mliecko ale aj papat, tak myslim, ze uz by sme to mohli zvladnut, len ako na to... skusala som aj tak ze dala som flasu mlieka pred spanim a potom dopapat moje aby sa mi tak znizila tvorba.. len uz som na to nemala trpezlivost ked z tej flase mi vypil 50 ml a aj tak mi vyluchal cele prsniky... a to podotykam ez som mu dala najest predtym.. on dokaze sa najest a potom sa napit mojho mlieka a este sa mi pogrca... lebo to mlieko proste musi u nho byt. niekedy si vravim.. chlapi (nenasytni)... 🙂

siska53
3. apr 2014

@evicita fuha,to mas zle,ze sa ti tak nalievaju prsniky! Ja som,tiez moju musela odstavit,ale postupne,no mne sa pri nej vobec tak sialene nenalievali. U nas bol problem,cez den,ked si pytala i 15-20x,to sa mi podarilo vyriesit,znizili sme na rano a pred spinkanim,po mesiaci len na rano a este 2,5 m sme sa takto rano dojcili. Potom,som,stopla,aj,to. Prijala to uz v pohode,pocas 2t.co je odstavena,pytala,len,raz,to som si rychlo utekala naoctovat prsia.
jedna,tu niekde radila na,znizenie tvorby petrzlenovu vnat do podprsenky..
s odstavenim mam skusensot,ale s nalievajucimi sa prsnikmi nie.
malu som,odstavila,ked mala 23m a 17 dni.
tiez som stale chora od vlanajska,tak som to uz musela spravit,hoci mi to chyba...
drzim paste.

emocia
3. apr 2014

@evicita ahoj. Píše ti laktačná poradkyňa. Ak si malého dáš v noci k sebe do postele, nebudeš musieť k nemu vstávať. Dojčenie bude oveľa menej namáhavé. Aby sa aj počas dňa nadojčil, vytváraj pdomienky na to, urob intimitu, teda prítmie, ticho alebo fajn tichú hudbu a príp. aj ponúkaj. Potom ak si ty na to vytvoríš čas, bude to tebou vytvorený čas, tak ťa to nebude unavovať ani obťažovať. Ak dieťa v tomot veku sa počas dňa dojčí dosť, nezvykne v noci príliš často budiť mamu. Toto môže pomôcť. Škoda je odstaviť, ak mlieka máš pre neho dosť. To je cenné ako zlato, buď za to vďačná. Lieky, ktoré užívaš, mu neškodia, neprechádzajú do mlieka. Buď spokojná. Aj preto, že odstavenie by malo prísť samé, malo by byť prirodzené. Spravidla to býva okolo 30 mesiacov, niekedy však aj skôr. Možno ti pomôže si uvedomiť, že v jedle nedostáva imunitné ani iné, napr. rastové faktory, takisto mu nepomáha budovať imunitu, kdežto MM áno 🙂 Má pre jeho aj psychický vývoj veľmi veľký význam. Je to ešte stále bábätko a pre neho je prisatie aj psychická podpora, vie, že je v bezepčí, ak sa môže prisať, vie, že je prijatý – to je báječný životný pocit! Možno ti ešte pomôže sa vzchopiť a pozrieť sa na to inak – možno sa bude dojčiť už iba pár mesiacov a sám sa odstaví. Možno. A čo je v našom živote pár mesiacov, ak priemerný vek dožitia ženy u nás je 79 – ? 😎 Možno cítiš, že fajn je na taktúo situáciu sa pozreiť aj filozoficky. Nebude to trvať večne a cenný je aj potom pocit matky (tvoj 🙂 v ďalších rokoch: dojčila som, dala som mu všetko po tej stránke... neodmeriavala som... 😎 Budeš môcť byť na seba veľmi hrdá! Držím ti palce! Pozdravujem vás oboch, Alena BA

sendy182
3. apr 2014

@evicita ak si sa rozhodla ho nedojčiť tak to urob a neponúkaj viac materské mlieko......zájdi sa gyn lekárom dá ti tabletky na zastavenie laktácie....pravdepodobne si ich budeš aj zväzovať....menej piť...a čo je hlavné nesmieš nakojiť.....tak sa rozhodni.....sú deti čo niesú kojené a v noci nespia tiež.....majú fľašu mlieka aj 3x .....alebo čaje detto.....kojiť väčšie batoľa ktoré má "rozum" vie, že mamka má mlieko po ruke a hneď.....v čase choroby ja rôznych "krívd" je to ten naj "liek.".....no mala by si sa cítiť v pohode.....nie je dobré ak si nervózna alebo nepokojná a dávaš mu mm........skús si to premyslieť.....ak ti pije mlieko z fľaše tak nemáš o čom rozmýšľať......sú mamičky čo kojili a deti fľašu nechceli....odmietali a pili mlieko rovno v pohára alebo vôbec 😉 😉 😉 😉 ......ak máš jedno dieťa tak sa to dá.... poobede si zdriemni aj ty......večer si ho daj k sebe.....nemusíš vstávať.....no v každom prípade musíš to chcieť ty,-) držím palce uži si batoliatko......

luba28
4. apr 2014

@evicita potri si bradavky octom a potom povedz,ze sa mliecko pokazilo,...to funguje,....

siska53
4. apr 2014

@evicita no a to som presne nenapisala,ako pise luba28,octovala som,si ich v tom case,ked som nechcela,aby pytala.
uvidime,ci sa mi zlepsi imunita. Mala by sa do polroka upravit.

zahradka76
4. apr 2014

@evicita postupne vynechavaj jednotlive dojcenia. Alebo si daj zastavit laktaciu u gynekologa a hotovo. Bud v tom dosledna, urcite to zvladnes a maly tiez. Citis, ze uz nevladzes, tak si za tym chod, lebo si privodis este väcsie zdravotne problemy a uplne zbytocne, kedze uz je syn velky.

evicita
autor
5. apr 2014

Baby, dakujeme krasne za rady 🙂 Malinky spi vedla nas na pritisnutej posteli. Som nevyspata lebo robim pri nom skolu, pisem DP, ucim sa, zrovna mam skusky. Je to velmi unavne ked este on je v noci hore a ja mam potom oslabenu imunitu a som chora z nevyspatosti a stresu. Plus este zijeme s manzelovou starou mamou a ta mi na zdravych nervoch veru nepridava. 🙂 Fakticky neviem, ako som to dokazala vydrzat takymto tempom uz rok a pol. Ja vam poviem, co citim. Citim, ze syncek uz vyrastol, ale psychicky potrebuje este obcas citit mamicku. Ale vzdy je radsej ked som kludna a v pohode, vtedy vieme zaspinkat krasne. Ked som nervozna, nakojim ho, a potom este aj tak neviem ako dlho mu trva kym zaspi. Nie je to veru liek na vsetko a ja mam pocit, ze som mu len zase dodala energiu a na to aby sme zaspinkali zasa budeme potrebovat nejaky ten cas kym sa unavi.. a to je pritom paradoxne uz unaveny. Takze mam naozaj pocit, ze my uz to budeme musiet pomalicky nejako ukoncit, aby sme sa nezblaznili. Koncom mesiaca som objednana na gyndu, tak tam sa poradim s lekarom o tych injekciach... Ten ocot potom vyskusam. Len rozmyslam, ze to asi spravim jak budem mat po statniciach v juni, aby to malinky lepsie zvladal, ked budem co najviac pri nom... Co myslite?
@siska53 no v to dufam aj ja, ze sa trosku dam dokopy potom. 🙂 uz je to vycerpavajuce, nech mi tvrdi kto chce co chce, ze nie je, ja sama viem ze som hotova a ubera mi to este z energie.. len je mi to trosku luto, lebo niekedy mam pocit, ze mu vezmem to, co potrebuje a trosku sa toho bojim. ale na druhej strane viem, ze dieta potrebuje mamu, co je ok, nie chorobu co od nej potom chyta bacilov. 🙂 to je potom kontraproduktivne.
@emocia
@zahradka76

siska53
5. apr 2014

@evicita to verim,ze je vycerpavajuce,aj ja som,to tak pocitovala,ked cez den prisla cucnut aj 15-20x,uz ked sme to zredukovali na 2 razy a neskor na raz denne,to uz bolo fajn,len tie choroby neustupovali,tak som,s tym,sekla. Stopni to alebo obmedz po statniciach,mne sa octovanim,neodstavila,len v tych casoch,kedy som,to potrebovala.