Priberanie 12 dňového dieťatka

adulkadk
3. apr 2013

ahojte ...moj synček ma 12 dni a prepustili nás pred piatimi dnami...odvtedy mi pribral stovku no dnes ked sme boli na kontrole povedali mi ze to je velmi malo???on stale spinka ,papa a kaká...no s tym papanim to nieje take lahke lebo ho musim budit...Myslite si ze je to fakt malo,kolko pribral?Kolko by malo pribrat take babo za pet dni???este mam taký problem ze je trosku viac lenivučký,ani len hlavičku poriadne neotoči...ale to vraj aj preto ze sa mu dvakrat vratila žltačka...mate niekto podobne skusenosti???prosim o nejake rady...je mi uplne hrozne po tom ako mi to všetko tá dochtorka podala...citim sa ako hrozná mama,pritom sa snažim pre maleho robiť všetko čo najlepšie..

gaby21
3. apr 2013

@adulkadk Nepočuvat dr., ono ti sice moze povedat toto a hento, ale ty si matka, ked je spokojny, treba ho nechat spinkat, som si ista ze od hladu a smadu neumrie,ked bude hladny bude si pytat, neboj sa 😅 . A s tou hlavičkou, myslim, ze na take uzaveru,ze je lenivy a podobne je trošku skoro, ale skus to takto,ja som to tak robila s oboma detmi.Vzdy po kojeni som sa dala do takeho polosedu, maleho prilozila ku hrudi a hladkala po chrbatiku, velmi sa mu to pačilo, a ked som sa mu prihovarala, tak dvihal hlavičku, aby sa na mna mohol kuknut aj pomalicky otačal, tato poloha mu velmi pomohla. A hlavne musiš byt pozitivne naladena, babatko citi kazdu zmenu nalady, určite nie si hrozna matka 😵

boka79
3. apr 2013

ahoj, ja viem tak, ze do dvoch t. by mal dosiahnut porodnu hmotnost. Nie je to malo 100 g, ale ked ma zltacku, je mozno viac spavy a menej saje, preto je dolezite vela ponukat, stlacat prsnik pri dojceni, nech viac efektivne pije a ked na prsniku zaspava, tak skusit tak, ze dat z jedneho, ked zaspava evtl. ho prebalit a dat este druhy, pokial je hore.

Podla mna to bude tou zltackou,to prejde. Stlacaie prsnika ide tak, ze ked saje a nepije, stlacis prsnik, nie velmi, tak aby nebolelo, on zacne pit, ked prestane pit, pustit a tak to opakovat.

linda20111
3. apr 2013

@adulkadk moj maly mal tiez zltacku, kvoli tomu sme ostali o den dlhsie v porodnici, vtedy zvyknu byt babatka spavejsie. ja som ho nebudila, hoci mi vraveli ze ma jest kazde tri hodiny. ked bol hore vtedy som ho nakrmila. inac je dobre aby vela papal aby sa vyplavila zltacka z tela. takto mi to povedal doktor a tiez treba davat na slniecko, aj ked je take blbe pocasie teraz aspon davaj k oknu na svetlo aj to pomoze trosku. to ze je babatko zatial lenive, to nevadi, ono si len zvyka na svet vonku, cim dalej sa bude viac hybat a vnimat vsetko okolo seba.

adulkadk
autor
3. apr 2013

@gaby21 dakujem za povzbudenie...s tým sedom to určite skusim...zdá sa mi to fakt dobrá rada..a dufam že malinký bude tiež spokojný...no dnes musel biť mooooc smutný somnou...no ja verím že bude všetko v pohode, 🙂

adulkadk
autor
3. apr 2013

@boka79 no však tak mu to aj robím...stláčam stláčam,no on trošku posaje a zaspí,tak sme museli začať aj dokrmovať,lebo s flaškou sa mi ho lepšie budí 🙂 no ajtak by som bola rada keby sa rozpil z prsníku,lebo mliečka mám dosť a je to predsa len pohodlnejšie nakojiť -ako odsavať alebo zarábať...

boka79
3. apr 2013

@adulkadk

flasku velmi nedavaj, pokazis si prisatie a nebude ti pit prsnik.. Ono to prejde,, tak si ho jednoducho nechaj na prsku , aj cely vecer. Moj maly bol aj 4 hodiny, popil, pospal, popil, pospal,on bude pit.len sa z toho nestresuj, bude dobre, len skus tu flasu zrusit, aby ste nmeuseli s kojenim skoncit, ja by som skusila nakontaktovat laktacnu, nech sa na to pozrie

katkabac
3. apr 2013

neviem s tou vahou ako to je.Nasa mala za 6 dni pribrala 110gramov.A nepovedala ze je to malo.Dr.bola rada,ze pribrala.Teraz ma 2tyzdne a 1den je stale zltkava a viac spi.A nebudim ju na kojenie-kedy chce vtedy dostava.Tak dufam,ze bude s vahou v poriadku.Ale treba brat do uvahy aj rodicov.My sme obaja mensieho vzrastu a ani prve dve kocky nie su nejak velke.Takze ani priberat nemozu neviem kolko.Tak sa drzte....

xlucia
3. apr 2013

@adulkadk kojene deti bezne priberaju kilo za mesiac. nie je to nic neobvykle. tazko sa vsak takeho priberanie da cakat u babatka so zltackou, tam to pojde postupne.
na doktorku kasli a rozhodne vyhod flasu. prikladaj dieta aj v polospanku, zladite sa. a zapamataj si radu, ze dieta nie je stroj, a hlavne je ze nesmie chudnut. ok?
dieta moze kludne par dni na vahe aj stagnovat. ale tvoje pomaly ale isto pribera, takze je vsetko ako ma byt.
a pokial neciitis oporu v pediatrovi, tak ho zmen. je to tvoje pravo...

adulkadk
autor
3. apr 2013

@katkabac no tak asi bola aj dochtorka nejaka mimo...ja si tiez myslim ze to nieje take hrozne a ze je hlavne ze pribral...
@xlucia no s tým prikladanim sa snažim...a pediatricka bude urcite v pohode,to sme boli na kontrole v nemocnici...

katkabac
4. apr 2013

adulkadk ja by som si tiez s toho priberania nerobila tazku hlavu.A ozaj ako pisu vyssie prikladat hoci len na trosku.On sa rozpapa a pomaly sa zladite.Ja by som tiez flasu nedavala ak mas mliecka.My sme si u kazdej jednej niecim presli pri dojceni.Ale vsetko sa da zvladnut.Teraz uz su aj laktacne poradkyne ktore pomozu.

sabina84
4. apr 2013

@adulkadk my sme mali podobny problem,ked mala mala 14 dni na poradni ju vazili a tiez pribrala malicko,bola spava,tiez som ju budila na papanie,potom sa krasne rozpapala,nic sa neboj 🙂

eveenka
4. apr 2013

@adulkadk pokial je dietatko riadne donosene tak by som urcite nebudila, pokial by nespalo viac ako 4 hod cez den 🙂 v noci moze aj 6 hodin byt bez papania...hlavne sa nestresuj ved to pribral velmi pekne...a lenivy urcite nie je je este malicky. Ked ho budes davat past baranky tak bude nuteny hlavicku dvihat a tak si posilovat krcne svaliky 🙂 nuc sa neboj len sa pekne dojcite bez flase je normalne ze na prsku zaspava je to pre ne akasdi forma orgazmu 🙂 nasa mala bola aj dve hodiny stale pricucnuta 🙂 maju to 2 v 1 aj papanie aj dudlicek 🙂 a tu flasu veru zrus ako ti uz radili 🙂

rameau1
14. apr 2013

baby ja mam podobny problem,mala je narodena skor,porodna vaha bola 2500 teraz ma tyzden a ked kojim tak chvilku saje,potom spi..potom zase chvilku saje ,zase spi...raz mam mlieka viac raz menej,kazali mi dokrmovat bebou ale ona ani flasku nechce...10 ml..max 20 vypije aj to nasilu ☹ ja uy som zufala pomaly,prosim poradte mi

beton
15. apr 2013

@rameau1
@adulkadk
prvy krok> flasku ani v zlom sne a uz vobec nie takym malym babatkam. zbytocne babatko popleties a velmi rychlo pride o prisatie. flasku, cumlik, klobucik vyhodit a len prikladat, prikladat, prikladat. ak prikrmovat, tak cievkou na prsniku, aby dietatko zaroven stimulovalo tvorbu mliecka. naco davat UM, ked mas mliecka dostatok? ved takto sa o mliecko pripravis. dojcenie spociva v tom, aby dietatko pilo z prsnika a takto stimulovalo tvorbu mliecka. 100 g za tyzden je uplne krasny prirastok, tam nie je o com. kolko mate mokrych plienok denne? malo by byt 6-8. to je ukazovatel, ci ma dietatko mliecka dostatok. mliecka je menej vzdy, ked sa dokrmuje mimo prsnika. dietatko ma byt krmene aj dokrmovane len a len na prsniku. http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
dolezite je, aby dietatko malo spravnu polohu a spravne prisatie. v tom pripade bude mat aj dostatok mliecka. napiste viac o vasom dojceni, aby sme mohli poriesit. idealne by bolo kontaktovat osobne laktacnu poradkynu www.mamila.sk, aby vam vsetko na mieste ukazala, ponavigovala.
spravne prisatie a poloha vyzeraju takto>
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
Vsetko sa zvladne. deticky su spave, ked si setria energiu, lebo su uz velmi slabe. to sa moze stat. vtedy sa uz nebudia ani na papanie, lebo nevladzu. takze spoliehat sa, ze sa zobudi, ked bude hladne sa velmi neda. treba sledovat hlavne pocet tych mokrych plienok, ci prijme dost mliecka. ak nie, tak treba zabrat, nic nie je neriesitelne a ide to aj bez um. a este jedna vec. dojcit treba cim viac aj v noci. najma pri takychto stavoch. drzte sa.