Priberá sa viac z materského alebo z umelého mlieka?

nikinicol
18. jan 2015

Caute baby, zaujimal by ma nazor podla Vas viac pribera dieta dojcene alebo to co je na materskom mliecku ? Niki

nikinicol
autor
18. jan 2015

Myslela som samozrejme dojcenie alebo umele mlieko 🙂 maly preklep

meusicka
18. jan 2015

ahoj, tak ja som mala vsetky deti dojcene, aj ked len kratko .... prvu som len 4 mesiace, potom som mlieko stratila a dvojicky som dojcila 7 mesiacov kym mi znova mliecko odislo. ale moje deti boli take male pampusiky, vsetky a vlastne ked som presla z dojcenia na umele nikto si nevsimol, ze by boli menej pampusikovske. takze podla mna je to jedno. ked babo papa dobre, nema reflux a spinka dobre, tak aj prospieva a je jedno ci na maminom alebo na umelom mliecku. 😉

kengurica
18. jan 2015

Materske mlieko obsahuje vela cholesterolu, ktory je ale pre babo velmi prospesny.
Citala som taku studiu, ze deti, ktore boli dojcene, v dospelosti nemaju nabeh na problemy s vysokym cholesterolom. Deti na UM maju trochu iny metabolizmus, a v dospelosti mozu vznikat metabolicke poruchy, pretoze ho v zaciatkoch zivota mali malo...akokeby sa telo ten deficit snazilo vyrovnat....
Kazdopadne materske mlieko je vyborne stravitelne...
Obe deti som dojcila 2 roky (kazde), vzdy krasne prospievali, nikdy neboli "michelinky", nemali zahyby, ale boli pevni, pohyblivi, ohybni.
Takze moje deti nemali z MM moc tuku, ale hmotnost aj dlzku ali vzdy v poriadku. Ale o tuk snad nejde 🙂

ivetoy
18. jan 2015

z umeleho

ivanakal
18. jan 2015

neviem od coho to zavisi, ale aj moj prvy syn aj druhy pribrali za 1 mesiac vyse 1,5kg a to boli cisto iba na materskom mliecku.. a papali kazde cca 2,5hodky. a je to riadny michelin 🙂

me_to_you
18. jan 2015

Moje bejby bolo 9mesiacov na materskom mlieku, a asi jednej flaške (alebo podľa okolností) na umelom. A je chudučká, vysoká priemerne, váhovo tiež, žiadne pampúšikovské faldíky 🙂 to som nepomohla, však?? 🙂 mám dve kamarátky - jedna kojí na 100% : dieťa detsky tlsté; druhá dáva len umelé : dieťa rovnako tlsté ako predošlé

applede
18. jan 2015

@nikinicol moja mala ma 2 roky ...od 2mesiaca na UM a vazi cca 13kg....kamrdkina dcera rovnako stara (o mesiac mladsia) kojena do 2 rokov vazi 15kg..tak si myslim ze je to dost individualne...

lucikaa
18. jan 2015

S kamoskou mame rovnako stare deticky - rozdiel medzi nimi je 3tyzdne. Obidve sme deti odstavili od dojcenia cca po 22 mesiacoch, cize nedavno 🙂 Moja vazi 14kg, jej 10kg. Rozdiel vo vahe bol medzi nimi priblizne od 2. mesiaca. Ale moja mala je po manzelovi taka miselinka (tiez ako dieta bol taky, hoci teraz nema ani gram tuku) a jej mala je po nej (ako dieta bola uplne chudunka). Takze myslim, ze je to genetika a ci materske alebo umele, geny neoklames 🙂

meluela
18. jan 2015

@nikinicol co sa tyka celozivotneho nabehu na obezitu, tak materske mlieko vyrazne znizuje riziko ze dieta bude v dospelosti obezne.

Pokial viem tak ak papa materske a pribera viac nez je v tabulkach, tak to netreba riesit..ak papa umele tak ano.

Preco sa vlastne pytas?

sirene
18. jan 2015

Mam jeden postreh z okolia - velmi zalezi na stavbe rodicov. Chudulinka maminka, babo dojcene - take akuratne. Maminka s "par" kilami navyse - babo dojcene - buclosko. Sudim aj podla seba. Vzdy hovorim, ze nizkotucne mlieko som sa este nenaucila vyrabat. Ani moja strava nie je nizkotucna 🙂 Obe moje deti su pri porovnani v urcitom mesiaci ich zivota rovnake, vyska aj vaha. Dcerka dojcena 2 mesiace, potom postupne coraz viac UM - zarezy. Syncek stale dojceny - zarezy, ale je tak inak husty a silny.

lorela
18. jan 2015

Vela zavisi aj od genetiky ale hlavne od celkoveho stravovania deticiek.
Hovori sa, ze z umeleho mlieka deticky viac priberaju alebo maju predispoziciu na obezitu. Je to vsak len polopravda ci skreslena pravda. Tyka sa hlavne minulosti, cca 20 a viac rokov dozadu, kedy najbeznejsim alebo jedninym umelym mliekom bol Sunar, ktory sa pripravoval s niekolkymi gramami krystaloveho cukru v jednej davke... Vyrastali na nom mnohi, nie vsetci su obezni v dospelosti, takze opakujem, hlavne genetika a stravovacie navyky.
Zo svojho okolia poznam dlhodobo dojcene deticky s nadvahou aj obenych dospelych, ktrori boli dojceni mozno este v 5. rokoch 🙂.
.

eveenka
19. jan 2015

@nikinicol ahoj, toto je maximalne individualne a na tuto otazku urcite neexistuje odpoved. Tak ako kazde dieta z MM pribera rozne jedno 600g za mesiac ine priberie aj kilecko takz isto je to pri UM - ani z UM rovnakej znacky nepriberaju rovnako...tymto by som sa naozaj nezatazovala dolezite je ak mas mas moznost dojcit je to super pre teba i dieta a ak dieta prospieva netreba nic riesit 😉 🙂