Prestala som kojiť, ale mlieko sa mi tvorí. Ako to ukončiť?

dada157
25. nov 2012

pomozu nejake tabletky alebo nieco ine?ak ano tak co? poradte

vinifred
25. nov 2012

..ja som sa zaťahovala plienkou..asi 3 dni a menej som pila..ale že sú aj homeopatiká..

zaneta08
25. nov 2012

mne lekár predpísal tabletky a zároveň je treba sťahovať prsia, ale ja ešte kojím, recept mám v zálohe, keď sa rozhodnem prestať 🙂

bronia13
25. nov 2012

no viem ze na SK su homopatika ale nespominam si nazov ale urcite ti v lekarni poradia, ja som kojila obe deti 5 mesiacov (ked som mala mlicko pri Emmuske a uz nemohla ho papat tak mi v nemocnici pichli nejaku inekciu a stiahla som si prsia plienkou a na druhy den som uz nemala) ale pri drobcovi a malej ako som pisala kojila som 5 mesiacov ale pomaly mi mlieko ustupovalo tak som prestala ale pri malej som male potom mlieko este to roka,nekojila som len mi teklo sem tam a hlavne ked som si stlacila bradavky....

sona28a8
25. nov 2012

Presne tak,existujú homeopatiká na ukončenie tvorby mlieka,ja som tiež menej pila,mlieko sa prestane pomaly tvoriť samo.Ak ma boleli veľmi prsia ,aby som si uľavila trochu som si odsala,ale naozaj iba trochu,lebo odávanie iba potporuje tvorbu mlieka.Na zníženie tvorby mlieka sú dobré aj čaje,napr.šalviový,mätový,ale aj cesnak,alebo petržlen.Dokojila som 3.10.a teraz už malému ledva,ledva nakvapkám materské mlieko do vigantolu,takže sa skrátka prestalo tvoriť samo,ja som totiž nebrala ani homeopatiká,iba som menej pila asi 2-3dni..Ak to nepomôže existujú ešte aj lieky,ale to je tá posledná alternatíva,viem že známa s jednej tabletky dokonca odpadla.

elizabeth888
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
slavinka9
25. nov 2012

ja som vyskusala vsetky homeopatika, caje, stahovanie plienkou, obklady z kapustneho listu........nekojim uz 1rok a 7 mesiacov(mala sa odstavila a uplne odmietala mm.) a mliecko mam stale. koli zdravotnym problemom si nesmiem dat tabletky na zastavenie(medocriptin). ale doktor povedal , ze to chce cas. nejak ma to neotravuje, mlieko mi nevyteka ale ked si stlacim tak ide.kazdej z nas to telo proste pracuje trocha inak.... 😉

lenocka4
25. nov 2012

Aj ja by som chcela malu prestat kojit. Ma rok a pol, od roka ju v noci noci nekojim vobec, len rano a pred obedom. Uz 3 dni som jej nedala prsnik a ani si ho nepyta. Bude sa mi mlieko tvorit nadalej? Kedy mi mlieko odide? Treba brat nejake lieky, alebo to netreba riesit a mliecko zmizne samo?

danielitka26
25. nov 2012

Ak sa mamička rozhodne dojčenie ukončiť, malo by to prebehnúť bez stresov, plaču či boľavých prsníkov . Ako to dosiahnuť?
budeme sa snažiť napodobniť situáciu ako pri prirodzenom odstavovaní staršieho bábätka. Budeme naďalej dojčiť na požiadanie, ale nebudeme prsníky aktívne ponúkať
znížime produkciu mliečka pomocou menej častého vyprázdňovania prsníkov. Ak sa mliečka tvorí menej, bábätko, najmä malé, pomerne rýchlo na slabý tok mliečka zareaguje a začne preferovať iný spôsob kŕmenia, napr. fľašu
bábätko v tomto čase potrebuje i naďalej veľmi blízky kontakt s mamičkou, spanie v spoločnej posteli, kontakt koža na kožu, nosenie, kŕmenie povedzme fľašou v polohe ako sa dojčí, napr. v polohe kolíska. Nie je dobré prenechávať kŕmenie inej osobe, stále by to mal byť pokiaľ sa dá veľmi intímny akt medzi mamičkou a dieťatkom

Ako by takéto odstavenie mohlo v praxi vyzerať ?
obmedzíme odsávanie na minimum. Mamička, ktorá má nadprodukciu však môže odsávať raz za cca 12-24 hodín vždy obidva prsníky až “do dna”, čím sa chráni pred vznikom nepríjemných hŕč.
začneme dojčiť viac dojčení za sebou z toho istého prsníka. Druhý prsník bude stáť plný a nevyprázdnený. Ak doteraz napr. mamička dojčila cca každé 2 hodiny, začne prvé 4 hodiny ponúkať iba pravý prsník, ďalšie 4 hodiny iba ľavý a v tomto striedavom rytme bude postupovať 24-48 hodín. Následne začne 1-2 dni dojčiť do 6-8 hodín z toho istého prsníka. O ďalšie 1-2 dni to už bude 10-12 hodín z toho istého prsníka – teda pol dňa bude dojčiť iba z pravého prsníka, druhú polovicu iba z ľavého prsníka. Napokon bude 1 celý deň – 24 hodín dojčiť iba z ľavého prsníka a ďalší deň iba z pravého prsníka. Ak bábätko pri dojčení začne reagovať na slabý tok mliečka, začne sa ho púšťať, hnevať … ponúkne mu zakaždým na dokŕmenie mlieko napr. z fľaše , pohárika tak, aby sa bábätko dobre zasýtilo. Stále sa však bábätko môže dojčiť koľko chce, len vždy z toho istého prsníka.

Dojčením takýmto spôsobom sa bábätko samé “dobrovoľne” prsníkov vzdá a mamička sa vyhne nepríjemným,” naliatym ” prsníkom. Laktácia sa utlmí zvyčajne v priebehu cca týždňa – dvoch, tempo si určí mamička viac menej sama, podľa toho , aké napätie v prsiach bude cítiť.

Starostlivosť o prsníky:

Pokiaľ mamička začne dojčiť viac dojčení za sebou z toho istého prsníka, mala by sa boľavým prsiam vyhnúť. Ak by predsa len pociťovala nepríjemné pocity v prsníku z ktorého práve nedojčí , môže si pomôcť:
na prsníky dávame chladné obklady – či už studený tvaroh, studené vrecko mrazenej zeleniny obalené v látke. Vynikajúce sú studené kapustné listy (kapustný list pokvapkaný olivovým olejom vložíme medzi dva mikroténové vrecká, tĺčikom na mäso ho polámeme. Vrchné vrecko odložíme, kapustný list priložíme na holé prsia, bradavky pritom prekryjeme gázou, látkou . Vrchné vrecko chráni odev -podprsenku.) Kapustný list či chladný zábal môžeme mať na prsiach i non stop.
prsníky môžeme jemne masírovať chladným bylinkovým olejom (do oleja naložíme čerstvé bylinky – oregano, mäta, medovka)
ak by boli prsníky nepríjemne naliate, môže ich i odsať i na úľavu – odsávaním sa však predlžuje čas, za ktorý sa laktácia utlmí
spať na chrbte v polosede
pomôže užívanie ibuprofenu od bolesti, má aj protizápalový účinok, je s dojčením kompatibilný
šalviový, mätový čaj tlmí mierne laktáciu
antikoncepčné tabletky s obsahom estrogenu tlmia laktaciu

lucina7
25. nov 2012

postupne som si malú prestávala pribkladať a mlieko som si iba odsávala. takže za týžden max. dva mi odišlo úplne. a malá si to ani nevšimla hlavne, že z flašky išlo mlieko 😀

sendy182
28. nov 2012

keď nekojíš a máš naliate prsia tak trocha odsaj........ja som brala lieky na ukončenie laktácie....... musela som si viazať obväzom prsia..............no vyzerala som ako na "zápal"........mlieko sa stále tvorilo....no ustáli sme to 🙂 🙂 🙂 🙂 ............

soffi
20. dec 2013

moja dcerka ma 4.5roka, dojcit som ju prestal ana 7mesiacov, kvoli alergii na BKM, mlieko sa mi akotak prestalo robit, ale je tomu uz skoro 4 roky a ja ked si stlacim lavy prsnik, vzdy mi nejaka kvapka vyjde, dnes mi napriklad rano odkonca uplne normlane strieklo.....na sono som bola pred 2 rokmi, kedy mi povedali, ze mam mliecne zlazy prazdne, tak teda nerozumiem.....nieje toho vela, ale proste ak stlacim, tak ta biela tekutina vzdy vyjde,

lenuska200_22
25. feb 2014

Zienky ako sa volaju lieky ,co pomahaju aby sa mi uz netvorilo mlieko?

zuzanka0258
20. mar 2014

Baby ja potrebujem poradiť.Mam 16mesačného chlapčeka, od pol roka nechce cumlik, ale zato si žiada čo raz viac kojenia ...Už si prsniky aj sam vyberie a v spoločnosti, je to dosť trapne.Akonahle mu odmienem dať, začne mi plakať a v poslednej dobe sa začina zabúdať..a toho a veľmi bojim ....Ako ho mam odstaviť ☹

alisia29
25. mar 2014

A tabletky su len na predpis? Ja som vcera malu odstavila. Dost to boli. A co potom s mliekom v prsiach? Mam nechat 2-3 dni tak, a potom odsat?

berus222
25. mar 2014

Nekojim uz skoro 2 roky a mlieko este stale mam. Nepomohlo nic. Ale nevyteka, tak cakam kedy zmizne same.

miku1
25. mar 2014

Lieky na zastavenie mlieka sa volajú Riccinus communis 30CH. Sú to homeopatiká, stoja okolo 3 eur a sú voľno predajné. Ja som ich brala asi 3 dni, zabrali mi takmer okamžite.

adelleli
9. apr 2014

No mne presne tiež tak,viac ako dva roky po kojení..malá ma už 3 rôčky a stále sa mi tvorí trošku,je to normálne?Neviete ? Ďakujem 🙂

katkaes
16. apr 2014

Mne gynekolog predpisal PARLODEL a do štyroch dní sa mi mlieko prestalo tvoriť.Prsia som si sťahovala elastickým obväzom,ale nie je to nutné,stačí si priložiť plienku a zafixovať športovou podprsenkou a nechať mlieko volne vytekať.Tabletky sú na 14 dní,ale účinok majú skôr,do tých 5dní.Treba však lieky doužívať,lebo sa mlieko bude tvoriť stále.

miminkova
3. mar 2016

A ked necitim ze by som mala prsia naliate mliekom len ked stlacim tak ide co na to? Som,9 mes po porode oddavala som len 2 mesiace a prsia mam o 2 cisla vacsie zmensia sa mi?

sisuss
29. máj 2016

A co ste robili s hrckami?tiez beriem parlodel

jennuska
4. dec 2016

Ahojte vie my volakto povedat ze ci mozem mat slabe mlieko alebo slabe mlieko neni.

luba41
5. dec 2016

@jennuska nie je..a dôvod , prečo si to myslíš?

jennuska
9. dec 2016

za to lebo maly sa naje a potom este aj bebu vipije tak ze neviem

luba41
9. dec 2016

@jennuska a ked mu flašu nedáš? máš pocit, že je málo mlieka? po flaši pravdepodobne len privrie oči a zaspí.. daj namiesto nej zase prsník, stláčaj prsník, meň polohy na dojčenie, striedaj pri jednom dojčení prsníky aj viackrát..plače? potrebuje tvoju blízkosť-uspať na prsníku, zobúdzať sa na prsníku..v noci spolu spať..

akcul13
13. jún 2018

@sendy182 aj si si pocas uzivania liekov odsavala? A ako dlho si si ich viazala?

tmtm
12. jan 2020

Ahojte, zistila som ze som tehotná a rozhodla som sa odstaviť môjho skoro 20 mesačného synčeka od kojenia. Lenže prsia mam veľmi naliate a tak potrebujem poradiť čo mám robiť. Hlavne sa bojím zápalu, to už radšej by som kojila ďalej. Ale ja mam strašne slabú imunitu a aj som ochorela ako som otehotnela takže to kojenie už je námna moc. Ako sa teda zbavím mlieka? Dakujem