Prečítajte si článok s názvom: Zásahy do farmakoterapie dojčiacich žien, strana 16
@lensam Super, že si to niekto všimol a dal k tomu aj odborné stanovisko. 🙂
Ja som tiež mala málo mlieka, zaplatila som si laktačnú poradkyňu z Mamily a z jej rád som bola ochotná urobiť čokoľvek, okrem užívania Costi. Tak som spala s dieťaťom, kúpala sa s ním, nosila ho celý deň v šatke, kojila oblečené len v plienke a pritúlené, robila som si čaj z benediktu a senovky, jedla som kapsule s benediktom a senovkou, dokrmovala som cievkou po prsníku, dojčila som na požiadanie - skoro každú hodinu a pol. Stále bolo však mlieka primálo a poradkyňa začala byť na mňa naštvaná, prečo nechcem Costi, začala byť útočná, že "nechcem urobiť VŠETKO pre to, aby som mohla dojčiť". (Ja som sa od začiatku bála užívať len tak liek, ktorý je indikovaný na niečo úplne iné a ešte má v príbalovom letáku napísané, že je pre dojčiace ženy nevhodný.) Nakoniec sa mi podarilo dojčiť malú len 3,5 mesiaca, potom už bola na umelom mlieku, ktoré poradkyňa odsudzovala a hovorila mi, že malej doživotne poškodím zdravie a imunitu. Zatiaľ má dva roky, dvakrát mala sople, inak chorá nebola. Čakám druhé bábo a veľmi by som ho chcela kojiť čo najdlhšie, budem sa snažiť ako to pôjde, ale v žiadnom prípade nebudem užívať žiadny liek.
A celá tá laktačná loby na mňa pôsobí dojmom sfanatizovanej skupinky bez kvalitnejšieho vzdelania. Niekedy holt dobrá vôľa a nadšenie pre vec nestačí.
Ešte raz ďakujem za článok. 🙂
@lensam dobry clanok. Velka skoda ze aj medzi laktacnymi poradkynami prevladla hlupost ... lebo to je ich oficialny postup a lieky odporucaju na oficialnej stranke, nie je to len osobna iniciativa par jednoduchsich poradkyn 😖 Odporucanie skodlivych lieciv kojacim matkam je uz takmer na urovni sarlatanov co potieraju detom oci so savom.
Takto to uskodi celej veci, lebo kvalitne poradenstvo pri dojceni je na slovensku naozaj potrebne kedze bola prerusena kontinuita a nase mamy uz povacsine kvoli nemocnicnemu pristupu nekojili alebo len kratko.
V jednom vsak s autorkou clanku nesuhlasim, neutralne obaly mliek bez macikov, babatiek a pod. by viac zodpovedali tomu co umele mlieko naozaj je. Nahradna vyziva pre mimoriadne pripady ked matka nemoze dojcit. I ked nikdy ma ten macik na obale nepresvedcil dat dietatu flasu 😀
Normalne rozmyslam ze sa niekedy tou laktacnou stanem, aby som posilnila tu zdravsiu cast tohto inak potrebneho hnutia.
ja som okrem iného užívala aj Costi a mliečka minimálne :-/ tak od 2 mes. bol malý na UM. Tiež nebýva chorí. Od cca 1 roku mu dávam kozie mliečko + kravské + kvôli lepšej chuti mu do fľaše (360ml) dám tak 3-4 odmerky Sunaru.
Prsia mám veľké, ale iba na ozdobu a pre manžela 😀
Ešte šťastie, že v mojom okolí je tých normálnych laktačných väčšina. Na 99% doporučujú iba častejší kontak, kontrolu prisatia a zlepšenie jedálnička a pitného režimu. /lebo mnoho mamičiek takmer nič neje, aby to náhodou neškodilo bábenku a takmer sa vyhladujú 😝 /
Ja by som inak moc neverila niekomu, kto nie je lekár a poradí mi liek na predpis - bola by som vtedy mimoriadne ostražitá. Dokonca aj paralen a pod. som pri tehu a kojeí brala len keď to bolo ozaj nutné a čo najmenšiu dávku, hoci sám lekár mi hovoril, že pri 1-2 dňovom užívaní by to namalo byť problém. /jednalo sa o zálal a 2x o chirurgické odstránenie zuba/
Ja si myslím, že každá žena /a matka obzvlášť/ by mala používať hlavne zdravý rozum. Myslím, že nikto nespochybní, že kojenie je najvhodnejšie pre dieťa, no keď to nejde, tak to raz nejde. A to píšem ako matka čo kojila "trošku" dlhšie ako je slovenský priemer.
@monhla s týmto názorom absolútne súhlasím. pri prvom synovi som mala šťastie a kojila som 9 mesiacov, pri druhom 2,5 mesiaca bohužial a teraz sa snažím vydržať aspoň do pól roka dieťaťa, keďže už dokrmujem. ešte dva mesiace nám chýbajú ☹ Smola, niekedy to proste nejde. Ale na kojenie prvého synčeka spomínam ako na krásne obdobie života. Aj teraz je to nádherné, ale škoda, že to nestačí. Malý hrozne málo priberal a vôbec nespával, celý deň bol hore. Nasadením UM sa to zmenilo a už spinká aj 2-3 cez deň.
@meluela či neutrálny obal UM, alebo s macíkom mi je jedno. Skôr by som uvítala zloženie väčšími písmenami.
Nečítam článok, len reakcie, tak prepáčte, ak napíšem niečo off topic. 😅 Ja len na margo imunity a alergií. Osobne som bola kojená len 3 dni!!! a imunitu mám ozaj dobrú. Chorá som raz za 4 roky aj to len pár dní a alergie žiadne. Moje deti sú tiež zdravé. Dojčené boli 8 mesiacov - potom sa same odstavili. A tiež som ich nedokázala donútiť, aby papali moje mliečko. Doki povedala, že ak sa samé odstavia, je to OK, takže nedramatizujem. Poznám však prípady, kedy kojené dieťa bolo chorľavé a nekojené vôbec. 😉
Ja som sice dlhsie dojciaca "kojofilka", ale za mna je tento clanok vyborny a celkom presne pomenoval to, co si myslim a tvrdim uz davno.
Inak mna minule dostalo,ked som tu na MK citala, ze uzdicku pod jazykom babatku strihala LP 🙄
@lensam No, nepomohlo to na dlhodobé dojčenie, to je fakt. Ale zase ako si spomínam, ja som začala mať veľmi málo mlieka už v dobe, keď mala malá 6 týždňov, potom sa mi to s pomocou laktačnej poradkyne podarilo trochu zvýšiť, tak sme to potiahli ešte aspoň ďalších pár týždňov. Ja som fakt vďačná za každý jeden týždeň, ktorý sa mi vôbec podarilo dojčiť. Len sa mi nepáčilo, že na mňa tlačila s tým liekom a ešte sa tvárila, akože si sama za to môžem, že nemám dosť mlieka, keď nechcem urobiť to, čo mi hovorí. Akože som zlá matka, ktorá nechce dojčiť. A ja som pritom tak strašne chcela, že mi bolo do plaču, ale preto ešte nehodím cez palubu zdravý rozum.
niesom ani laktačná poradkyna, ani som neužívala Costi ani univerzálnu mastičku, ale.... je mi proste celkom vtipné, ako napríklad pri pôrode lekari matku napichaju všetkým možným, tak, že je dieťa po pôrode uplne apatické, neschopné napr samoprisatia a potom lekári, ktorí schváluju medikalizovaný pôrod sa idu pokakať z uplne tenulinkej vrstvy nejakej mastičky, ktorá väčšinou zaberie už po 2 dnoch, takže v skutočnosti sa jej minie velmi máličko a do tela dieťatka sa fakt dostane tých liečiv pidimnožstvo. A idu robiť hon na čarodejnice. Ale tak pre informáciu autorky článku, tá mastička sa nepoužíva na zvýšenie laktácie, ale na ragady na bradavkách... Ked už je pani doktorka taká mpdra, mohli by byť aspon vo formuláciách presná.
@sumikk toto bola chybal LP, ktorá u teba bola... Tá nikdy nesmie natlakovo mamičku nutiť k hocičomu. Ona môže poradiť, rozhodnutie je vždy na mamičke a LP to nemá čo riešiť.
joa ešte k tomu nejakému panovi NEwmanovi. Tak ten "nejaký" pán NEwman je doktor, ktorý sa zaoberá špeialne oblastou dojčenia a má asi tolko rokov praxe, kolko ma táto pani doktorka prispievatela a prebuditelka rokov života 🙂
Kanadský pediater a svetový expert v oblasti dojčenia. Založil prvú kliniku na podporu dojčenia v najväčšej nemocnici na svete Toronto´s Hospital for Sick Children. Zároveň je docentom na torontskej univerzite University of Toronto. Má rozsiahle skúsenosti ako pediater z rôznych nemocníc po celom svete, pričom niekoľko rokov pracoval aj na gynekologicko-pôrodníckom oddelení nemocnice St. Michael´s Hospital v Kanade. Má skúsenosť s viac ako dvoma stovkami adoptívnych matiek, ktoré úspešne dojčili adoptované deti. Je poradcom pre UNICEF pre iniciatívu nemocníc priateľských k deťom (BFHI) v Afrike. Je autorom knihy o dojčení a tiež autorom DVD dokumentu s podrobnými ukážkami správneho spôsobu dojčenia. Pravidelne publikuje v odborných vedeckých periodikách na tému dojčenia, napr. Scientific American a v mnohých ďalších. Je vyhľadávaným prednášajúcim na niekoľkých desiatkach konferencií na celom svete ročne. Je nositeľom viacerých prestížnych ocenení Award of Excellence od organizácií podporujúcich dojčenie ako napríklad La Leche League a Lamaze International.
Mne stacilo, ked certifikovana laktacna poradkyna poradila kamoske, ze moze spokojne kojit aj ked nutne potrebuje nasadit antidepresiva. Najprv ju presviedcala ze AD urcite nema brat, pritom kamoska mala psychoticke stavy ze takmer spachala samovrazdu, a potom ze nech spokojne koji, ked ich bude brat, pritom to su lieky co prechadzaju do mlieka a ovplyvnuju chemicke zlozenie mozgu, sposobuju zavislost, na vyvijajucom sa mozgu maleho babatka mozu sposobit nezvratne zmeny... Nevravim ze sa pri kojeni nesmie zobrat ani polka paralenu ale antidepresiva by som neriskovala ani za nic. Pre niektore LP s minimalnym vzdelanim (a absenciou zdraveho rozumu) to vsak nie je problem, ved nasledky na dietati sa ukazu o 20-30 rokov, kto uz by ju potom bral na zodpovednost 🙄
@vejula suhlasim ze pri porode napichaju do zeny kadejake svinstvo, ktoremu by sa urcite mali vyhnut pokial sa co len trochu da. Ale to predsa nemoze byt dovod, preco nevadi nejaka uplne ina latka, ako to ty naznacujes. Nejde o to, ci je kremu len tenulinka vrstvicka - skus si dat take "pidimnozstvo" botulotoxinu ci cyankali a budes inac hovorit, ci to moze dieta co len obliznut 😀 Ak to raz obsahuje zlozky ktore su pre dieta potencialne skodlive, tak to predsa nenecham novorodenca oblizovat.
@vejula pri tehotenstve je situacia ina, lebo ak zene napr. hrozi samovrazda, tak AD mozu spravit rozdiel medzi tym ci dieta prezije (potencialne s nasledkami z AD) alebo neprezije ani ono ani matka. Pri kojeni prinos kojenia oproti UM nie je zdaleka taky velky, aby vyvazil rizika spojene s AD.
@vejula ďalšia fanatička, čo presadzuje kojenie za každých okolností?
ja som ani ten článok čítať nemusela, je tu taký boom okolo toho, že dojčiť sa musí, za každých okolností a keď to nejde, je matka tá zlá, čo sa nesnažila, len presadzovanie a skúšanie všetkého možného namiesto podpory matky, ktorá ma už aj tak dosť rozhádzané hormóny po pôrode, že takýto nátlak a niekedy až fanatizmus okolo dojčenia nepotrebuje
NIektoré ženy sú fakt fanatičky, a myslia si, že dojčené dieťa do týždna bez MM neprežije.. áno, svoje druhé dieťa som dojčila dva a pol roka a aj napreik tomu prvé dva roky bývalo chorľavé.... a ked som ho odstavila, tak mi aj tak jedna múdra laktačná povedala, že som urobila chybu, lebo žiadne dieťa sa prirodzene neodstaví pred tretím rokom... :P prvého syna, predčasniatko, som dojčila len štyri mesiace (aj to som si mlieko len odsavala) a zvyšok bol na nutrilone a prežil bez vady :D :D
@wendy62 cyankali a unvierzlaná mastička je trošičku rozdiel. V tej mastičke nieje jed. A čo sa týka antidepresív, presne, počas tehotenstva ich predpíšu, lebo však čo už... ale dojčenie sa stále považuje za niečo, čo môžeme hocikedy prerušiť... Jednoducho našaspoločnosť nieje nastavená na dlhodobe dojčenie ako normu.A je to tak vovela prípadoch liekov, len pre istotu, aby sa lekár chránil odporuči kvôli hocakému ATB odstavenie.. aká obrovská škoda. Mne mudr nechcel predpísať popri dojčeni ani hlupy helicid, vôbec mu nevadí, že učinna latka je v obale, lebo žaludočne šťavy by ju zničili a tým pádoom, ked sa aj dostane nejake minimalne množstvo do mliečka žaludočné kyseliny dieťatka liečivo zničia. Nehovoriac o tom, že samotná učinna latka je bezpečná. Lenže je tu ten problem, že pri väčšine liekoch sa píše, že pri dojčení sa neodporuča, lebo sa tak jednoducho chránia, kedže lieky na dojčiacich z etických dôvodov netestuju, a keby náhodou mamičke lekar liek odporučil, niečo sa babatku stane, čo vôbec nebude súvisieť s učžitím lieku, ona ho môže napadnuť. Tak pre istotu popri dojčení všetko zakážeme, však čo, mame umelé mlieka, tak tie ženy jednoducho PRE ISTOTU odstavia... akoby o nič nešlo... Je to tak nastavené preto, lebo význam dojčenia našej spoločnosti nič nehovorí.
Ale tie LP idu presne podla doktora JAcka Newmana, ktorý sa dojčením a dojčením popri užívaní liekov špecialne zaoberá, idu zoznamom liekov presne podla jeho odporučaní a ked si niesu isté konzultuju to priamo s ním.
@moni244 dakujem za titul, je to super takto na internete niekoho onálepkovať... bym a zaujimalo či by si si to takto dovolila aj z oči do očí 🙂
@vejula ja mam osobnu skusenost s AD...ako tehotna som musela okamžite vysadiť zo dna na den, takže neviem ktorý lekar len tak predpiše...to uz musi byť ze zena inak nezvlada svoje stavy, ktore si ty predpokladam nezažila. Samozrejme ze lekari sa chrania - pretoze je dokazane ze napr. benzodiazepiny maju učinok na dieťa aj dojčené, prechadzaju do mlieka a mozu draždiť nervovu sustavu novorodenca. A mne pride vrcholne neetické nepovedať mamičke pravdu, že je tu aj toto riziko. A mne naozaj bliká kontrolka ak čitam na mamile ten zoznam liekov ktore su ok - nehovorim občas paralen, ibalgin, neičo na alegiu, ale ... mamička otravena hubami kde ma zamorene telo toxinmi tak dojčenie je ok, fajčiaca mamička - dojčenie je ok, mamička na 2 psychofarmakách je ok, na kortikoidoch je ok, na hormonoch je ok alebo perla ze mamička s laktačnou psychozou ma dojčiť!!! ked dieťa zabije pod vplyvnom hormonov a psychiatrickej choroby tak mamila si ,,umyje ruky,,. ....chudak to dieta čo za sajrajty sa mu dostavaju do tela. Dojčenie je propagované hlava nehlava a prvá otazka ked ta stretnu z porodnice je ,,kojiš,,?? Takže naša spoločnost je zmagorena až až... 🙂 všetko s mierou ako sa vraví. Ja furt hovorím, ze je to krasne ak sa presadzuje nejaka dobrá myšlienka - treba to robiť ale ked sa z toho stane fanatizmus tak narobí akurat vela škody.
@vejula ja som za dlhodobe kojenie, ak to vyhovuje matke a dietatu a vobec neodsudzujem zeny, kt.sa rozhodnu nekojit. Je to ich vec a vec ich dietata. A urcite povazujem kojenie za nieco, co sa da prerusit a to z dovodov ake matka potrebuje. Urcite je lepsia spokojna matka a umele mlieko ako matka vystresovana a nervozna, ale kojacia. Mimochodom jedno som kojila 2mesiace, druhe dva roky a tretie este kojim a ma vyse dvoch
Ja som tiez chcela dojcit za kazdu cenu... Lebo som leniva 😀
Skoda len, ze z clanku erudovanej autorky clanku sme sa nedozvedeli odbornu oponenturu voci uzivaniu latky domperidon pocas kojenia. Neuviedla jediny vyskum ci testy, ktore by preukazali skodlivost lieku pre dojciacie sa dieta (pretoze ziaden vyskum toto v skutocnosti nepotvrdil). Jedine, v com s nou suhlasim je to, ze to treba nechat na odbornikov. Presne tak - ma to nechat na odbornikov. Cim nemyslim LP, ale napr. uz spominaneho Newmana, ktory vypracoval Protokoly dojcenia, ktorymi sa riadi aj Mamila aj vsetky fundovane laktacne poradne vo svete. Ona tym odbornikom totiz nie je. (V podpise ma titul Mgr, takze lekarka asi nebude). Uzivanie domperidonu odporuca Newman, ktory tym odbornikom naozaj je (vdaka @vejula, ze si ho tu predstavila). Napisat 2 strany kriku, a zaroven nepovedat ani jeden jediny odborny a zdrojmi podlozeny argument, ze domperidon naozaj poskodzuje dieta, je strasne lacnym ociernovanim.
PS: nie som laktacna poradkyna, ani sa ich nezastavam. Nie som ani ten typ horlivej kojacej matky, ktora robi z kojenia jediny dokaz o materinskej laske. Dokonca sa mi nepaci, ako sa niekedy kojenie pretlaca az tak silno, ze zeny, ktorym sa kojit nedari, sa az musia citit dobre ze nie vinne, a zlyhavajuce matky, lebo nekoja... ALE - ak niekto pozaduje odbornu uroven diskusie, ma sa jej drzat. V tomto pripade je veda na strane Newmana, pretoze klinicky nie je dolozeny jediny pripad, kedy by kojenie s Costi ublizilo dietatu. A hlavne, bridi sa mi, ako sla autorka silou mocou zalovat na dane OZ-tko a robit mu zlotu, a pri tom nedrzala v rukach ziadne dokazy o tom, ze odporucanim COSTI sa naozaj moze poskodit dietatu. (lebo ziadne take dokazy nejestvuju!)
Ako to s tym liekom a kojenim a jeho skodlivostou je, a preco nie je v USA volnopredajny, sa docitatu tu. Nech ti teda vypocujeme aj druhu stranu:
(Z fanpagu doktora Newmana):
The “new” warning by Health Canada is not based on new evidence and there is no evidence there is a risk from any cardiac side effect with domperidone. It is bizarre that the fax sent out does not mention any references though apparently this is not rare for Health Canada. Even someone who has a prolonged QT interval, well, in theory there is a risk, but in practical terms there is not. The “new” warning is a word for word repetition of the European Medications Association which gets its ideas from the drug manufacturers and formula companies. Note that this "warning" is issued by the pharmaceutical companies, but endorsed by Health Canada, obviously without reviewing the data. In spite of several deaths in Europe in mothers taking the birth control pill (and in Canada too – 23 in 8 years in Canada), everyone in positions of authority such as the European Medications Association says that the birth control pill is worth the risk. Well, considering there are other methods, including the lactation amenorrhea method, I would dispute that. But of course the birth control pill is made by pharmaceutical companies and they have a lot of influence. We checked with Health Canada in 2012 when all this started about domperidone. They have NEVER had a report of a death in a breastfeeding woman taking domperidone. In fact they have not had any reports of any significant side effects that can definitely be attributed to domperidone. In cases reported to Health Canada, virtually all the people having side effects are taking other medications. Furthermore, I have treated many thousands of mothers with domperidone in much larger doses than Health Canada's recommended maximum dose and have recommended it for many more. Very few mothers had any side effects at all and those who did had very minor ones that disappeared within days
No. Evidentne clanok pisala jedna z "nas". Troska prehnane. A mne laktacne poradkyne pomohli FANTASTICKY. Dceru som kojila (aj vdaka nim) skoro do dvoch rokov a maleho jeden a pol teraz ho odstavujem ale len preto ze musim. Ziadna doktorka, sestricka, nikto nevedel tak pomoct. A islo hlavne o techniky...
niekedy sa neda kojit, nech aj tanky padaju. mne dieta bolo zial uz par dni po narodeni na umelom, moje materske odmietalo. zrejme skryty silny reflux. na umelom pekne priberala a to bolo dolezite. za 4roky zivota som nemusela ist k doktorke,ze potrebujeme atb. takze happy baby, happy mummy 😎
ja som po prichode z porodnice ale uz aj v porodnici mala bradavky tak domordovane ze kazde kojenie som sa na neviem kolky krat odhodlavala malu si prilozit , hlavičku uz mala nachystanu a ja som stale len cuvala a ked uz som ju konečne nechala prisat striaslo ma od bolesti na celom tele a kojenie bolo utrpenim ☹ po kojeni som dostala zimnicu, ako cele zle, laktačna mi dala tu mastičku a sorry ako ale ja som za dva tri dni mala všetko zhojenééééé a čiste ziadna krv na bradavkach nič, tak za seba hovorim ze ta mastička bola super, a to som mala aj lanolin aj avent mast a to kdeze nepomohlo ani len trošku a tie costi no neviem, na začiatku som to veru brala par dni kym sa mi kojenie nerozbehlo ale stotožnena som stym nebola..
Len si to pekne prečítajte a neverte každému kto sa po nejakom kurze tvári, že niečo vie.