Mamicky, aj Vam lekar povedal, ze preco nemozte kojit? Ze preco pripadne mate malo mliecka, alebo sa mliecko nerozbehlo? Popripade, robili Vam vysetrenie?
Ja som mala velke problemy s kojenim, fakt sme sa velmi trapili s drobcom, z porodnice som sla bez kvapky mlieka, s UM pod pazuchouch. Doma sa nam to ako tak podarilo rozbehnut, ale velmi skoro som o mlieko aj prisla. Ja teraz s odstupom casu a "cistou hlavou" som presvedcena o tom, ze to bolo vsetko len v mojej hlave. Rodila som neplanovane sekciou (pre nepostupujuci porod), co som strasne zle znasala, revala som jak mala a ako ma pripravovali na operacnom stole, moje posledna myslienka pred uspanim bola, ze nebudem mat kvoli sekcii mlieko...a tak aj bolo, proste som si to vsugerovala, maly sa dlho nevedel poriadne prisat, pri kazdom pokuse o kojenie som myslela len na to, ze to je kvoli tomu, ze som nerodila prirodzene. Doma detto, rodina daleko, manzel cele dni v praci a ja sama doma s uplakanym a hladnym novordencom ...Som o tom presvedcena, ze velky vplyv na tvorbu mlieka a bezproblemove kojenie je mat v hlave vsetko v poriadku 😂
ja som tiez z porodnice isla bez mlieka,vsetci mi hovorili "to sa rozbehne" dokonca som brala aj drahe tabletky (bylinky v tabletkach) pomohlo iba teoska ,mala bola na jednom prse hodinu a aj na druhom a po troch minutach bola hladna,takze od zaxiatku je na umelom mlieku ,po mesiaci som to vzdala,nepomohlo ani odsavanie ani masirovanie,bolo to trapenie a ak by som to mala zazit znova tak to vzdam omnoho skor!! tie mamicky a lekari co tvrdia ze kazda mama musi mat mlieko je blbost! rodila som normalne ,porod bol v pohode ,nemam z neho ziadnu traumu ktora by ma o mlieko vplyvom stresu pripravila ani nic podobne ,proste som nemala mlieko.teraz som znova tehotna a uz viem ze ak sa mlieko nerozbehne hned a same tak sa trapit nebudem ! mala je zdrava ,nic jej nie je ,nie je ani prvym ani poslednym dietatom odchovanom na UM 🙂
@bubato1 presne to som si aj ja povedala, ze ked raz pride druhe babo a budem mat problem s kojenim, nebudem to silit a hned prejdem na UM. Este teraz ma mrazi z toho, ked si spomeniem ako sme sa strasne trapili...benedikt, sennovka, homeopatika, prikladanie kazdych par minut, spolocne spanie, nosenie na holo, odsavanie, unavena som bola tak, ze som uz mala halucinacie, brrrr. Radsej spokojne babatko na UM ako maly urevancek a nespac a matka na praskoch....
@sonyyka ak sa pytas za seba, tak sa netrap ze to nejde. Ak si vyskusala vsetko co sa dalo a bez vysledku, skus sa s tym proste zmierit. Mne trvalo niekolko mesiacov, kym som sa s tym uplne vyrovnala, ze mam dieta na UM, zo zaciatku som plakala pri kazdej flaske s UM. Ale drobcekovi nic nie je, rastie nam do krasy, je z neho vesele dietatko, ktore mi od 4m prespi celucku noc 😀 A nikto ma nepresvedci, ze kojene dieta je zdravsie ako dieta na UM. Mam okolo seba po Mariu prikladov, dlhodobo kojene deti, ktore su chorlave a naopak deti na UM, ktore sa tesia vybornemu zdraviu.
@sonyyka ja som tiež mala problémy s kojením. Plne som kojila presne týžden po narodení, cez den každé 2 hodiny a v noci každé 2,5 - 3 h, dcérka vždy pritom zaspala. Po týždni som mala ísť k dr. na preváženie a nemilé prekvapenie bolo, že dcérka schudla cca 200 g, po schudnutí mala cca 2500 g. To bolo v piatok, v pondelok sme mali prísť znovu na preváženie. Veľmi som chcela kojiť, no priznávam, že som mala akýsi podvedomý strach z nedostatku mlieka. Trochu som sa zľakla, lebo mi sestra povedala, že ak do pondelka aspoń trochu nepriberie,tak ideme do nemocnice, dala som jej teda na miesto jedného kojenia UM a tá jedna prestávka stačila na to, aby som mlieko úplne stratila, potom už bolo len pár kvapiek☹. No ale zase pozitívny efekt bol v tom, že v pondelok mala dcérka o 200 g viac ako v piatok. 🙂 a mne spadol kameň zo srdca.
a ešte spomeniem, že tiež som si kúpila drahé vitamíny na podporu kojenia a efekt absolútne žiadny.
Ja som ako prvorodicka pocuvala vsetky babske rady, vyskusali sme vsetko mozne a jediny efekt to malo na moju hmotnost,ze som pribrala 10kg. Vsetko je presne tak v hlave a v spravnom prisati dietata. Ked sa raz dieta zle prisaje a nevytiahne to mlieko,nebude sa poriadne tvorit a je koniec kojenia. Ja som pri dvoch detom mala problem a pri tretom som si povedala,ze budem len kojit a s tym som isla do porodnice a skutocne len kojim a mam mlieka pre pol mesta. Hoci som po tretom cisarskom, malu som chcela aspon cez den pri sebe mat uz na treti den, stale sa ma chodili pytat,ci to zvladam. Prikladala som si ju neustale,aj kazdych 10 minut a na druhy den som mala plne rozbehnute mlieko a netrebalo ziadne dokrmovanie.
@pininka No nejaká veľká "veda" to nie je - buď máš alebo nemáš mlieko.....Ja som napr. pri prvom dieťati mala mlieka na rozdávanie, žiadne problémy s dojčením,dojčila som kým sa sám syn neodstavil ( v 10.mesiacoch), pri dcérke som dokrmovala od začiatku - mala som menej mlieka, ale bola som rada, že mám a tiež som dojčila do samoodstavenia (tiež okolo 10.mesiaca).:wink:
Vieš, mne tu niekedy vedia zdvihnúť tlak tie "dojčomatky" čo proste nič iné nerobia len dojčia, ak nedojčíš tak si pomaly vyvrheľ a neviem čo. Proste musíš a musíš a chodiť s dieťaťom celý deň nahá po dome-koža na kožu a furt pchať "cicek" do úst. O zvyšok rodiny nech sa stará hocikto - ty musíš dojčíť.... A potom sú tu témy "prečo moje dvojročné dieťa v noci nespí a pýta prsník aj 10x za noc"..... A keď napíšeš, že sa ti dieťa samé odstavilo v 10.mesiacoch tak to nie je možné lebo ony idú dojčiť aj do 5.rokov.....:sweat_smile::sunglasses:
Ja som tiež tohto názoru, že v 90% je kojenie v hlave...Išla som do porodnice s tym, že budem kojiť, vlastne som ani nezvažovala pripad, ze sa to nemusi podarit..Normalne som vkuse prikladala - mala sa prisavala hrozne, mala uzdicku, bradavky katastrofa, doma som kojila este mesiac s plačom...bolo to fakt hrozne. mlieka som ale mala koooopec, tak mi bolo luto to vzdavat...
spolubyvajuca, kt. rodila so mnou, mala v kuse v hlave ze nebude kojit, lebo v jej rodine to je problem a ona večne len na to myslela, ze sa jej to nepodari..tak sme sa navzajom podporovali a koji doteraz /uz pol roka/ ! a stale mi dakuje za to, ze sme sa tak podporovali, ze bez psychickej podpory a rad by to uz davno vzdala..
no a teraz ma moja mala skoro 7 mesiacov a psychika robi to ze: ona spi, ja si len tak pomyslim, ze ked sa zobudi, nakojim ju a v TOM MOMENTE sa mi spusti mlieko...alebo sme vonku a zamyslim sa, ze asi by uz mala jest, ze jej idem dat a v tom momente mlieko tečie...Proste staci mi myslienka na to, ze ju idem kojit a v sekunde citim stipanie a spustajuce sa mlieko 🙂 takze ano...je to prevazne v hlave (aj ked nevravim, ze je potrebnych par predispozicii a dieta, co sa chce spolupracovat)
@evittam uplne s tebou suhlasim. Ja som prveho kojila len 6t a kazdy do mna len dzubal ze preco sa viac nesnazim. Jedine moj muz sa ma zastak,lebo videl kolko som do toho dala a aj tak figa z toho. Urcite niesom zastancom byt otrok dietata. Len som sama rada,ze tentoraz sa mi podarilo kojit bez dokrmovania,teda zatial. Ale urcite neplanujem kojit do 5 rokov.😉
Nie neprišli na dôvod že všetko je to v hlave 😁 no najskôr som mala toľko mlieka že stále som odsavala...Za 3,5 týždňa pribral 1300g.. A zrazu bum úpadok tvorby... Sme na umelom davame Bebu.. Som rada ze aspoň ten "štart" sme odkojili...
Aj ja tak... nikdy som ani neuvazovala nad tym, ze kojit nebudem. A nekojim, jednoducho mala len plakala, prsia prazdne, vaha nizka, prisiel na mna stres a lutost, ze preco my ☹ vsetko sme vyskusali, no ked sme nemali pocikane plienky, musela som dat UM. Bolo to velmi tazke pre mna, pretoze som mala pocit, ze som to len nezvladla... jednoducho " laktacna liga " ma stala psychiku... stale tvrdili, ze to pojde, ze to je predsa prirodzene a ze UM nemam davat. Tak ako prvorodicka som nevedela co mam robit. No nakoniec som kupila odsavacku, cosi odsajem a dorobim UM.
u mna to bolo tak, ze cim viac som chcela, tym viac to neslo 😀 prveho syna som akosi samozrejme brala tak, ze budem kojit, ale neslo to, dost sme sa potrapili, snazili a akurat tak vyhodene peniaze za doplnky, nespokojne asi hladne babo, bolave bradavky, takze ostal na UM, ale bolo to vlastne fajn, ziadne visenie na prse, pravidelne jedenie, dobre spanie... Mala bude mat rok, pred rokom, ked som sla do porodnice, doma uz bol nachystany nutrilon, ze bude to fajn aj na um, a kupodivu sa mala hned pricucla a normalne som ju bez problemov kojila, ziadne umele doplnky, len teda vineu a meltu som popijala, ale to mi nevadilo, lebo mi to chutilo... Sice som ju zacala aj dokromovat, ked mal cca 2 mesiace, na vecer som jej davala flasu... a tiez mi koniec-koncov ten system vyhovoval (uz sa mi asi mesiac dozadu odstavila, uz len vecer zaspava na prse).
@zuzkavladko ale je fakt, ze syn je akysi zdravsi celkovo sa mi zda, teda nemam pocit, ze to kojene by bolo zdravsie, uz ma za sebou napr. 3 atb, kym 3rocny syn mal len dvoje...
@sonyyka podla mna je uplne jedno, preco to mm nie je, hlavne je najedene vyzivene a spokojne dieta a v pohode mamina 😉
@sonyyka vobec sa tym netrap, nie si prva ani posledna, ktora nedokazala kojit. Tvoje babatko porastie aj z UM, nic sa nestane 😉 Ja som si to velmi dlho vycitala a teraz sa len sama na sebe smejem, ze co som tak panikarila 😀 Hlavne si neber k srdcu reci superdojek, ktore sa nas zo vsetkych stran snazia presvedcit o nasom zlyhani, lenivosti, pohodlnosti....
@sonyyka aaale, vobec to neber tragicky..panecky, ved kolko ludi zije odchovanych na UM a su na tom lepsie ako ti dojceni..moja mala je vylucne dojcena a uz mala 2x zapal pluc a 2x bola mimo toho chora...za 6 mesiacov ! proste ma predispozicie z rodiny (astmatici, prieduskari) a mozem ju kojit aj od rana do vecera a je chora....na druhej strane, kamaratky maju deti na UM a neboli chore ani raz..a to, ze som sa za 6 mesiacov od nej nepohla na dlhsie ako 2 hodiny ani nevravim, vecerne zaspavanie len na prse, uz viac ak polroka nepoznam take ze dieta vecer zaspi a ja si idem s manzelom pozriet telku..., alebo len tak posediet a vypit vinko.....proste, aj flasa ma vela vyhod 🙂
Kojenie je zazrak prirody, ale urcite nie za kazdu cenu..nevyslo teraz, mozno vyjde pri dalsom 🙂 drzim palce
sonyyka: preane ako pises : v porodnici prvy den "nebojte to sa spusti" druhy den no fo uz ide ? nebojte to pojde ,treti den "vy este nekojite ?" a pri odchode z porodnice : "to musite stale prikladat a pojde to " neslo ,najviac ma vsak zarazila sestricka ked som wi bola vypytat umele mlieko ze mala je hladna a ja nemam mlieko a ona mi hovori : jasne dam vam ja som sa bala aby ste neboli jerna z tych matiek co nedaju umele ani na treti den ze lebo inak potom nebude papat jej mlieko a ja jej na to vravim "to akoze nehavaju matky hladne babetka lebo im nechci dat umele mlieko ? a ona ze ano ze mali pripady kedy matka ani na 3 ti den nedovolila dat umele ...nechapem ako moze nejaka matka tryznit hladom takto dieta len kvoli jej ideologii..
@bubato1 mne takto na vizite vzdy vravel doktor, ze to poooojde, to musim furt prikladat, ono sa to spustiiiiii, ze nemam byt pohodlna, ze sa treba viacej snazit. Som mala sto chuti sa ho opytat, kolko deti odkojil on ked je taky mudry. Mala som drobca pri sebe odkedy som sa prebrala z narkozy, nonstop den aj noc, postielku mal hned vedla mna, pri kazdom zamrncani som si ho prikladala...na treti den sa primar prenaramne cudoval, ze este nic netecie, mackal ma tam ako taku kravu, stiskal prsniky a niiiiic, naprik tomu ma presviedcal, ze to poooojde. Doteraz mam na neho kvoli tomu tazke srdce...
Dopriala by som im zažiť týždeň v našej koži... že naozaj môžu robiť čo chcú a nejde to... 8 týždňov som kŕmila po cievke a len nám to celý čas ubližovalo ☹ pretože nič nepomohlo. A potom keď som sa rozhodla, že ideme na fľašu, tak sa na mňa niektorí pozerali, že čo som sa tak rýchlo vzdala.
hej ja som zboznovala tie otazky od ludi aj v obchode "kojite ?" po par dnoch som zacala odpovedat "co je vas do toho " ? akoze my mame naozaj povinnost sa spovedat kazdemu ci kojime albo nie ? a ak nie tak kazdemu vysvetlovat ze vazne namala som mlieko ? a aj tak 99%ludi si len povie ze sme boli len lenive...pamatam si tie pohlady ked som povedala ze mala je na umelom ...
jaaj a zabudla som : ano aj mna mackali ako keby som bola cvicna babika! povedala som si ze pri tomto druhom co cakame teraz ak mi niekto zacne v porodnici mackat prsia tak toho cloveka chytim ja za prsia a zacnem mackat a opytam sa ci je to prijemne 🙂 🙂
Prva otazka len čo vylezete z porodnice je ,,kojiš,,? A čo je koho do toho?
Ešte ked som bola ,,mladá a sprostá,, tak som kazdemu na počaknie rozpravala ako to nešlo, bolelo a čo všetko som mala za problémy. A konečnééé...pri treťom dietati som pochopila, ze toto vobec nemusim robit, nie som povinna nikomu nič vysvetlovat, objasnovat....a na otazku pani poštarky, predavačky, nejakej známej z ihriska skratka ludom v okolí s ktorými sa vídam sporadicky som odpovedala ,,ano kojim,, a bolo vybavené. No čo im budem vysvetlovat? Ja mam svoj nazor a presvedčenie, svoje skusenosti a zazitky s kojenim a nekojenim a ich nazor a nevyziadane rady ma vobec nezaujimaju. A aby som týmto ,,debatám,, a dotieravým otazkam zabranila tak som vsade tvrdila, ze kojim...a ako sa vravi vlk bol syty a koza celá...šmitec vybavené.
@sonyyka ja som nemala mlieko vobec, tak mozno 20 ml za den. V nemocnici uz fungovala na UM. A domov som sla s tym, ze kojit sa nebude. Ja som nastastie typ cloveka, ktory taketo veci neriesi, nie je mlieko? Nevadi, dame UM. Aj na mna vsetci zazerali , svokra ma nazvala krkavcou materou, tej som podakovala za kompliment, lebo krkavce su najobetavejsimi rodicmi na svete a kaslala som na nu. Nasa mala prvykrat ATB v 3-4 rokoch, ma sice alergiu ale inac je akcna, ziva, zdrava, tento rok vymeskala v skole 2 hodiny z celeho roka. Ine kojene su stale chore, ekzemy, astmy, pobyty v liecebnach. Nuz si nelam hlavu, musite byt obe spokojne a to je najdolezitejsie. A plne brusko je ta dolezita vec a kludnaama k tomu.😀
Ja ked pocujem nazor ze kojenie je v hlave, tak mam nervy 😠 Pri prvom synovi som vobec nepomyslela na to, ze nebudem kojit alebo ze budem mat malo mlieka.... Uz v porodnici mi ho dokrmovali, ale uistovali ma, ze doma sa rozbehne lepsie. Vobec nie, aj ked som sa snazila kojit dlho a casto, skusala bylinky, vineu a este neviem co.... Viac ako 30 ml som na 1 kojenie nedala a maly po kazdom kojeni reval od hladu. Ked som mu nedala UM, tak reval cely den aj noc.... Odsavacka nula bodov, to som odsala 3 kvapky. Teraz som tehotna, som zvedava, ak bude mlieko, budem rada kojit, ale obavam sa ze to zase nepojde ☹
@llaurita Súhlasím s tebou. Ja som pri prvom dieťati mala mlieka na rozdávanie, výlučne som dojčila vyše 4 mesiace, mala som aj zásoby v mraziaku. Syn sa sám odstavil v 10.mesiacoch - podľa "dojčomatiek" je to "vylúčené" - bola to moja vina - jasnéééé budem pchať nasilu "cicek" dieťaťu ak ho nechce...😅
Dcérka bola od narodenia dokrmovaná - mala som oveľa menej mlieka, a to som ani len nepomyslela na to, že nebudem dojčiť, chvíľu ma to trápilo, ale rýchlo ma to prešlo. A čo? Presne ako píšeš - nadojčila som a ak ešte "hľadala" , bola nervózna, nebodaj plakala od hladu tak sme jej dali UM. Dieťa bolo spokojné ja som bola spokojná - a nie, že ti zase "dojčomater" povie - to bolo zlé, to si mala prikladať aj každých 10minút - akože na čo mi to dieťa bude "visieť na tom cicku" keď tam nič nie je a je hladné a reve a ty pomaly s ním? Aby zo mňa malo dudel do 2 rokov a viac? No komu sa to páči a myslí si, že to má zmysel - nech sa páči.....A tiež sa dcérka sama odstavila v 10.mesiacoch....
Ahoj,
pozri už aj do existujúcich diskusií
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/preco-su-odsudzovane-zeny-ktore-nekoja/
https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/preco-tak-vela-mamiciek-nechce-kojit-2/
https://www.modrykonik.sk/forum/dni-s-hipp-2/nekojim-jsem-zla-matka/
https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/som-18-dni-po-porode-a-nekojim-som-zla-matka/
@bubato1 hovoris mi z duse...u mna to bolo tak isto...co som sa ja narevala ze nemozem mu dopriat...a mohla som sa aj rozkrajat a mlieko sa viac nerozbehlo, len nejakych 30ml 1x dene...aj to som si odsavala do 3 mesiacov, kolkokrat aj hodinu a pol...co si okolo mna vsetci tukali na celo, ze naco to robim ... vyskusala som vsetky babske recepty, caje aj 4 druhy odsavaciek...ale musim povedat ze asi by som aj pri druhom sa snazila to rozbehnut za kazdu cenu, ale ked to nejde tak to nejde...
Velmi pochybujem ze na SR sa nájde nejaký lekar ktory by sa zaoberal preco zena nemôže kojiť. Ľudia majú oveľa vážnejšie zdravotne problemy na ktorých príčinu nevedia lekári dôjsť. A stoji to nemalo návštev lekarov a financií z poistenia ( mam známu ktorej len nádor hľadali niekolko mesiacov) a už vidím čerstvú mamičku ktorá behá po lekároch a vyšetreniach aj s bábätkom plačúcim len kvôli tomu aby jej zisťovali preco nemôže kojiť !