Poranená bradavka a rastúca ranka - čo mi na to pomôže? (príspevok obsahuje foto)

malicka_mysicka
30. dec 2019

Dobry den,
Kojim, syncek ma 8 mesiacov.
Prvych 5 mesiacov bezproblemovo, bezbolestne. Prisatie od narodenia ok. Ked mal maly 5 mesiacov, mala som prvykrat zapal prsnika, odvtedy este 3 krat. Ked som odstriekavala mlieko pri prvom zapale, na bradavke sa mi vytvorila ranka, ktora odvtedy stale rastie. Na bradavke mam chrastu - prisatie prve sekundy boli. Skusala som vsetko, harmancek, repik, lanolin, multimam kompresky, masticku od aventu, kyselinu hyaluronovu, kalciovu mast. Je to uz niekolko mesiacov, teda postupne, nie naraz 😀 ale nic mi nepomohlo..prikladam aj foto, poradte prosim, co by mohlo pomoc. Skusala som dat malemu UM, ale odmieta, tak stale kojim.

peptina
30. dec 2019

Neskúšala si mu dávať len z druhej a z tejto odsavat? A detskej dr si sa nepýtala či by to nevedela poradit

habibim
30. dec 2019

@malicka_mysicka na toto pomôže len výdrž a nevzdávanie sa a natierať si to svojim materským mliekom... A ešte, možno zmeniť polohu malého pri kojeni.. Ja som ti mala aj pri orviridenej aj teraz pri malom... Pri prvej som to mala na oboch bradavkach asi 2mesiace a pri malom hneď prvý mesiac.. Bradavka veľká a usto ka maličké, tak to takto dopadlo... Ale nevzdával som sa aj keď pristátie a prvé ťahanie ma bolelo až v palci na nohe.. Vydržala som, samo sa zahojilo, ale je pravda, že som vkuse si to natierala mliečkom..

ladyblcha
30. dec 2019

Preboha, len neodsavaj odsavackou, ja som mala a s odsavackou mi len krv isla, co ten podtlak spravil. Je nesetrnejsia k bradavkam ako dieta. Ak cez bolest nevies kojit, tak v sprche vytlacaj mlieko, inak sa ti zapali. Ja som kojila aj cez bolest, ale nakoniec sa to nehojilo, dostala som este aj kvasinku do toho a uz to neslo. A vkuse vkuse natierat, vetrat, cecok von a na vzduchu po byte 🤣🤷‍♀️

nikiki29
30. dec 2019

Ak tečie z ranky krv ja by som nekojila. Dr povedala že ak ide krv, dieťa by to nemalo piť. Odstriekať len rukou do uvoľnenia a nechať tak. Tiež som mala ranu možno ešte väčšiu, pomohli multimam kompress, ale nonstop založené, pravidelne vymieňať, pomedzi potierať MM, nechať uschnúť a zas založiť kompress. Potom som začínala dojčiť s klobúčikom. O mlieko som neprišla, pekne sa to rozbehlo ďalej, len na čas odstavenia som kojila snáď nonstop z toho zdravého... inak možno zmeniť polohu by bolo tiež fajn 😊 držím palce

gabikaon
30. dec 2019

Ja som to mala pri prvej dcérke a začala som používať klobúčiky a natierala som si bradavku mastičkou na bradavky. Pri druhej som používala tiež klobúčiky. Kojili sa obidve s nimi úplne v pohode.

ladyblcha
30. dec 2019

@nikiki29 inak ano, multi-mam compresses su top top, len drahe, ale ucinkuju aspon 👌 😁

luba41
30. dec 2019

dbať na správne prisatie, aj v noci,,vetrať, natierať genciankou..pravdepodobne máš aj mykozu..nie lanolín, nie kalciovka
@malicka_mysicka

sonnenshein
30. dec 2019

Ja som mala podobny problem a tiez mi pomohli klobuciky. Plus som stale natierala MM a lanolinom (na striedacku)

nikiki29
30. dec 2019

@ladyblcha veru... ja teda neľutujem ani cent za ne a keby stoja viac asi ich tiež kúpim lebo účinok bol perfektný. Fakt spravili zázrak... minula som 1,5 balenia a mohla som dojčiť ďalej 😊

bluka2
30. dec 2019

Mne pomohlo z tej strany jemne odsavat a vetrať, rýchlo sa to zahojilo. Za také 2 dni už úplná pohodička

katrin69
30. dec 2019

@malicka_mysicka Podobnú ranku som mala aj ja. Pokiaľ nekrváca, je dobre, keď začne krvácať, tak ručne odstriekavať. Nie s odsávačkou, tá funguje ako kojenie. Je to pracnejšie, ale rana by sa mala zahojiť. Mne ešte na "tehotenskom cvičení" hovorili, že odstriekané mlieko na bradavku, že to tiež pomáha k hojeniu. Klobúčiky som použila asi 3x a stratila som s nimi nervy, lebo drobča sa mi nevedelo prisať na to. Tie by som odporúčala len pri "vpadnutých" bradavkách...
Skoré uzdravenie prajeme 🙂

cica8
30. dec 2019

Mne takisto pomohlo materské mliečko na radu mojej sestry, sami ťažko kojilo a po pár dňoch super super

malicka_mysicka
autor
30. dec 2019

Dakujem velmi pekne za cenne rady, poskusam a snad
sa to uz konecne vylieci <3

optimistka
30. dec 2019

Za mňa tiež klobúčik. Po každom kojenie potrieť mliekom, alebo kľudne chvíľu nechať na prsníku klobúčik, v ktorom je natahane mlieko. Mne veľmi na toto pomohla klasická bepanten masticka.

leniel
30. dec 2019

@malicka_mysicka kup si gencianovu violet a citrovital (ten treba zriedit). Na striedacku natierat jednym aj druhym, compressy su super, lanolin/kalciovka urcite nie na otvorenu ranku/prsia celkovo, ja som z nich mala mykozu. Klobucik pokazi prisatie, do toho by som nesla. Skus aj zmenit polohu

leniel
30. dec 2019

@leniel a poobzeraj sa po Neumannovej/univerzalnej masti. Ta ma v sebe aj atb aj antimykotikum, mna zachranila z ragad v pociatkoch kojenia. Nebyt tej masti, nekojila by som. Na zapaly mi laktacna poradila lecitin, u mna zafungovalo, vybrala som velke balenie a odvtedy som zapaly nemala (klop klop)

malicka_mysicka
autor
31. dec 2019

@leniel dakujem

1peta4
3. jan 2020

@malicka_mysicka ahoj neviem ci este potrebujes poradit, ale mozno sa casom zide rada aj niekomu inemu. Mala som uplne rovnaku ranu na bradavke... po radach s laktacnou poradkynou mi pomohlo striedanie gencianka, citrovital, olivovy olej a hlavne "activon tube" je to zazracna medova masticka. Ja som vzdy po dojceni striedala jednu z tychto veci a pomerne rychlo som sa z toho dostala (cca5-6 dni).

malicka_mysicka
autor
3. jan 2020

@1peta4 dakujem, uz to bolo trochu lepsie ale rano mi to opat puklo, tak vyskusam 🙂

1peta4
3. jan 2020

@malicka_mysicka malo by to zabrat a tiez som normalne nadalej kojila z toho prsnika. Ako idealne je pouzit vsetky 4veci ten citrovital 10kvapiek na cca 1dcl vody potierala som vatovou tycinkou, gencianka ako prevencia pred moznou infekciou. Tieto dve veci nemusis ani zotierat pred kojenim. No a gencianka vysusuje preto je dobry ten olivovy olej. Ten si len na sucho jemne zotri pred kojenim, moze sa babu pusinka smykat 😁. No a zaklad ten activon tube ten som radsej zotierala vlhcenym obruskom. Mne to zas spravila vtedy odsavacka takze presne som si presla tym istym, ziadne masticky nepomahali 😩.