Poraďte ohľadom kojenia

monika2110
2. dec 2015

Dobrý deň chcem Vás poprosiť o vaše skúsenosti opisem moju situáciu malý ma 2 mesiace uz v pôrodnici mi povedali že mam malo mlieka tak dokrmovat tak vždy poobede a večer ked mam malo mlieka dokrmujem 120ml na zaciatku som brala som senovku a benedikt pomohlo tak som visadila stale som ale dominovala potom som brala 20 dni costi ten mi malo účinkoval tak som ho visadila mlieka uplne ubudlo tak som teraz kúpila senovku a benedikt beriem to 5den a nič stale horšie ani nevoniam po senovke vraj len v tedy účinkuje.problém je ze maly sa chytí ale uz mu vadí slabý tok mlieka tak sa o chvíľku pustí a vyriešia a začína zvykať na fľašu co robyt??odsavat ide mi to po maly 50ml hodinu ďakujem za rady

zuzik307
2. dec 2015

@monika2110 najlepsie by bolo kontaktovat laktacnu poradkynu...v akej davke beries senovku + benedikt? casto prikladat, kontakt koza na koza /maly v plienocke, ty do pol pasa naha/...odsavat nemusis, radsej prikladaj, tym sa stimuluje tvorba mlieka...ja som nikdy neodsala ani ml, najlepsia odsavacka je dieta 😀 a postupne sa snazit vysadit flasu...

katkakovac
2. dec 2015

Ja som vyskusala ajurvedsky caj na podporu kojenia. Za den-dva zo mna tieklo mlieko prudom. Vyskusaj. A este jedna otazka. Pijes dost vody? Aspon 2-3 l denne. A casto prikladat. Teraz musis chvilu vydrzat kym sa ti mlieko plne rozbehne. Hlavne to nevzdavaj, flasu mu nedavaj a uvidis ze to pojde😉

esterba
2. dec 2015

@monika2110 niekedy mam chut tie nemocnicne sestry prizabit :-/ mas malo mlieka, lebo prikrmujes. Zacala si v nemocnici, kedy to vobec nebolo treba. Prve dni po porode je normalne nemat mlieko, dieta ho ani nepotrebuje, na to ma zasoby, ktore pribralo v 9. mesiaci tehotenstva a v prvom tyzdni z nich cerpa. Ma pit z prsnika iba kolostrum, ktoreho je sice malo, ale je velmi bohate na ziviny. Ak nemas problem s technikou kojenia, tak si stastna vynimka, ale ak neprestanes dokrmovat, mlieka sa ti nikdy viac nevytvori. Tvoje telo vyprodukuje iba tolko, co sa realne vypije a tvoje dieta vypije malo, lebo zvysok ma z flasky. Potom byva v 3 mesiacoch zvysena potreba mlieka, kedy vela matiek zazmatkuje, ze im dieta nema co pit, resp nechcu z prsnika, pritom to za par dni prejde. Takze v skratke, ak chces kojit, flasku prec.

zuska2001
2. dec 2015

velmi sa stresuješ.....chápem, aj ja som taká bola...... porad sa s laktačnou poradkynou a zatni zuby ešte na 2 týždne - žiadna flaša, len kojenie, malý na cicku furt. Ak ti to nepojde, vykašli sa na to - spokojná mamina na dovšetko. Opíšem svoj pribeh: dieťa slo von sekciou, takže ho dali na flašu prvé dni. Dva týždne mi trvalo, kým si potom zvykol na prsník, ale aj tak to nikdy nebolo ono. Laktačná ma len deptala, pretože stále mliečka nebolo dosť, resp. malý vytiahol málo. Po 3 mesiacoch sme presli na flašu a dokrmovanie, ale kedže som mala ešte mlieko, odstriekavala som mm. A tak je to doteraz. Malinky je už velký - 8 mesiacov a stále pije odstrekané mm z flašky a k tomu dáky sunar. Inak, neustálym odstriekavanim som dosiahla viac mlieka ako drahou senovkou. Chce to prax. Takže ak máš ešte nervy, vydrž, možno sa krpec chytí, ale ak sa máš trápiť, tak to skus ako ja, alebo rovno um. Poznám zdravé detičky, ktoré boli na um od začiatku. Materstvo na kojení nestojí.

esterba
2. dec 2015

@monika2110 a este poznamka, večer ma kazda malo mlieka, koji sa v najvacsej miere v noci. Takze treba spat s dietatom, kojit v spanku v lahu a vzdat sa myslienky, ze ti prespi celu noc, ak taku mas. Costi neber, je to svinstvo a vody treba naozaj vela.

zuzik307
2. dec 2015
luba41
2. dec 2015

to bola dobrá blbosť, čo povedali v porodnici-že máš málo mlieka..ako to zistili? videli Ti do prsníka či čo? dokrmovanie od začiatku-zle..poďakuj sa im za problemy s dojčením..tvorba mlieka funguje len na základe dopytu od dieťaťa..to že si dala flašu-telo nedostalo žiaden podnet na tvorbu..MM samé sa tvoriť nebude..bylinky, costi neriešia príčinu..ak je zlá technika dojčenia / a základ je dojčiť na každé požiadanie bez cumle a flaše/, tak nemajú absolutne význam...nimi len riešiš dôsledok poklesu, ale príčinu si neodstránila..jedine zavolať laktačnú poradkynu-vysvetlí Ti princíp dojčenia, ukáže, poradí..je len na Tebe,ako sa s informáciami vysporiadaš..príp. si poštuduj http://www.mamila.sk/ tam sú kontakty aj na laktačnú..
a ešte ma tak zaujíma ..máš alebo mala si pre porodom nejaké info o dojčení? príp. si pozerala stránky o dojčení?..odkial vieš o bylinkách a costi-že zvyšujú tvorbu? resp. kto Ti ich odporučil nasadiť / rada by som vedela odpoved-Ďakujem 🙂 /

ivetoy
2. dec 2015

skus este--PIT VELA VODY CAJ NA KOJENIE (MNE POMAHA),ZEVRAJ AJ VINEA A CIERNE PIVO...ALE ASPON 3 LITRE TEKUTIN....A STALE PRIKLADAJ ALEBO SA HRAJ S BRADAVKAMI,,,TO PODNECUJE ORGANIZMUS TVORIT MLIEKO A TAKTIEZ ODSAVAJ...SKUS ESTE TOTO....ISTO SA TO ROZNEHNE....FLASKU POUZIVAJ CIM MENEJ....LEBO S DUDLA IDE LAHSIE AKO Z PRSNIKA

zuzka276
2. dec 2015

Už v pôrodnici Ti povedali že máš málo mlieka? Fíha, a ako dlho si tam bola, že už v pôrodnici to vedeli že máš málo? Ja som po sekcii a prvé 4 dni som myslela že mi mlieko ani nenabehne, jeho množstvo sa mi začalo poatupne zbyšovať - prispôsobuje sa potrebám bábätka. Ak chceš plne kojiť, nenahrádzaj svoje mlieko vodou, čajom, UM. Lebo skôr či neskôr mlieko stratíš. Občas sa stáva, že sa prechodne zníži tvorba mlieka ale neboj to sa spraví. Hlavne Ty pi veľa tekutín a jedz. Ja som sa opýtala sestričky v pôrodnici kedy mi nabehne mlieko. Jej odpoveď bola: Maminka možno ani nebudete mať mlieko. Asi si vieš predstaviť ako som sa cítila. A keď som si bola pýtať UM u inej sestričky tak tá mi povedala že mi ho nedá a chytila mi prsia a povedala že ich mám riadne naliate, ale to bolo až na 4 deň, no ja som mala pocit že mlieko nemám ešte. A potom som bola nešťastná, že málo pije, pretože pila iba max. 5 minút, no po odvážení sme zistili že vypila dostatočné množstvo.

ivetoy
2. dec 2015

A ESTE TRVA TO PAR DNI KYM SA LAKTACIA ZVYSI,NETREBA HNED PODAVAT FLASU,,KED BUDE REVAT HNED NA CICKU...PAR DNI TO BUDE ZLE ,ALE POTOM SA TO MUSI UPRAVIT....FLASKU ODLOZ!!!...FUNGUJETE IBA NA KOJENI...CAKAJ A VYDRZ PAR DNI....VER MI UPRAVI SA TO...

monika2110
autor
2. dec 2015

Na
@luba41 sestricka na novorodenckom mu dala na 4 den 100ml mlieka ze mam hladné dieta to som bola na nervy a doma mi tolko nikdy nekúpil.vodu pijem ale prikladat prikladat on vyrieska od hladu zisti že pomaly ide a odtiahne sa v noci mam dosť mlieka budí sa tak 2krat

spuntikmathiasko
2. dec 2015

@monika2110 No v prvom rade sa obrat na laktacnu a moja rada z mojej skusenosti. Mlieka si istotne nemala malo ani v porodnici len sa malo rozbehnut. Tym, ze si hned siahla po flaske to pokazilo, lebo miesto toho co si mala startovat mliecko castym prikladanim si to nerobila.
Cize moja rada je poriadne vela pit a jest - napr. krupica po nej som mala ja fest huste mlieko vela smotany ked som odsavala kvoli upchatemu mliekovodu, hroznovy juice, hrozno, vinea.
A dalej odhodit flasu a vzdy ked bude male plakat hoc aj kazdych 15 minut dat cicik do ust. Ak to bude v takychto kratkych intervaloch co si bude pytat tak 2 krat po sebe ten isty aby sa dostal aj k zadnemu mliecku ak to bude v nejakych hodinovych a viac striedat prsniky.
Moja mala bola prve 3 tyzdne na prsniku kazdych 15 minut ako hodinky po 3 tyzdnoch si natiahla intervaly sama.
A uplne chapem ako sa citis, pri prvom som kojenie nenavidela a neksutocne sa prve 3 mesiace vytrapila, cisto cista psychiatria, ale nakoniec sa mi podarilo kojit dva roky.
A hlavne to chce POHODU a KLUD.

monika2110
autor
2. dec 2015

@zuzik307 beriem 3x 3tabletky idem ešte si variť aj čaj s toho maly pije 120ml ja tolko nemam ako ho donútiť aby ťahal ked sa jeduje co satkovanie???

zuzka276
2. dec 2015

@spuntikmathiasko takto to bolo aj u mňa, malá mala obdobie kedy si pýtala papať každých 15 minút, treba iba vydržať

erickaa
2. dec 2015

@monika2110 zavolaj si domov laktácnu poradkyňa, poradí a hlavne tá aj psychicky ukludni. ..kojenie je ževraj v hlave

Neodsavaj si, prikladaj. Ja som obe deti kojila rok bez dokrmovanoa ale ostať odsavackou som nevedela ani bohovi ☺

Veľmi dobrý čaj na podporu tvorby mlieka je ayurvedsky himalajsky čaj, majú V bio obchodoch a olej z čiernej rasce. Mne pomáhala aj senovka. A čo mi asi najviac pomohlo bolo čierne pivko večer. Podporí mliečko a aj maminku chmel ukludni psychicky. To zanedbateľné množstvo alkoholu čo sa dostane do mlieka, ale Z jedného piva pochybujem, že vôbec niečo. .Na dieťatko vplyv mať nebude.

A ked to aj tak nepôjde, tak sa proste na to vykasli ☺

zuzka276
2. dec 2015

@monika2110 ponúkaj mu iba svoj prsník, nič iné, rozťahá Ti mlieko, neboj ešte sa to dá zachrániť, ale asi by som si nenaordinovala lieky sama, dá sa to aj bez toho, ja pijem čaj z DM

luba41
2. dec 2015

@monika2110 mlieka sa už netvorí dostatok, preto sa malý odtahuje..štrajkuje.. nechce sa prisať..jedine zrušiť flašu, dojčiť na požiadanie, ked tak prikmiť iným spoosbom..ale treba ho znova priuutiť aby sa prisal..dojči ked zaspáva, ked spí - vtedy čo najviac..vtedy bude ťahať..lež s ním, nechaj ho dudlovať..ale kontaktuj tú laktačnú..

monika2110
autor
2. dec 2015

Zajtra mi príde laktacna povedala ze to satkovanie koža na kožu neda sa to bez toho??

luba41
2. dec 2015

@monika2110 nedá..to je velmi doležité..šatku nemusíš mať, ale nosenie je potom obtiažne..šatka je velmi výhodná-pretože budeš mať volné ruky, dieťa ta bude cítiť, bude spokojné a podporuje to jeho záujem o dojčenie.a tým treba začať..

spuntikmathiasko
2. dec 2015

@zuzka276 Presne tak caj z DMky pre kojace matky je TOP podla mna.

spuntikmathiasko
2. dec 2015

@monika2110 Ja som to v zivote pri malom nerobila a kojila som 2 roky. Podla mna to ide aj bez toho staci sa mojkat, tulkat v posteli.

monika2110
autor
2. dec 2015

Ďakujem Vám veľmi za rady ;)

monika2110
autor
2. dec 2015

@spuntikmathiasko ten cajik je znacky Dm?

sharlotta
2. dec 2015

@spuntikmathiasko ano, ak si nemala problem s dojcenim, tak to fungovalo. No ak problem s dojcenim je, je to ine.

sharlotta
2. dec 2015

Caj obsahuje velmi nizku koncentraciu byliniek, ak ucinkuje, tak jedine ako placebo.

elisvic
3. dec 2015

holky ,
co sa stane ak sa da dieta v nemocnici nakojit inej matke , ktora ma Vela mlieka, co to ma za nasledok. ja som ta stastna osoba,ktora taku blbost urobila, bo mi dieta v noci vrieskalo, skrabalo si kozu z tvare dole od smädu , hladu , koz abola uplne sucha,

neviem sestricky ma asi v dobrom odbili daj jej prst cucat, NATO moje inteligentne dieta reagovalo po 2 minutach este väcsim vreskom, tak tym odbitim sestriciek , ze flasu dostane az vtedy ked sa zisti na Vahe , ze je pod normou vyzivy, som zufala a vyplakana poprosila inu matku , ktora mala Vela mlieka.
ta vaha sa myslela az vtedy ked pride nova sluzba a ked slecinky budu mat cas, cize nie hned.

Elis sa napila a spokojna zaspala. z mojho prsnika vedela super tahat, citila som kapilare az malicka. ale asi nic neslo bo inak vzdy hodila na mna pohlad , kde je to mlieko, bo ona hlada, taha a je smednaaaa. 😉

len teraz neviem ci to nemoze mat nasledky. stalo sa to 2 krat a vzdy to Bola ina zena.
mala som cisarksy, to som Bola prvy raz v nemocnici vobec v mojom zivote.

jednej setricke som to raz spomenula , a ta na mna vyplestila oci, ze co som za matku.

neskor som zistila asi po mesiaci , ze elis stale nieco hlada a tu mi doslo , ze asi to ine lepsie mlieko, lebo vraj chlapci maju sladcie mlieko ako dievcata ale tak to som iba pocula. nemusi byt pravda.
ja som to netestovala 😀

a tobol potom asi dovod preco Elis chcela mlieko co lepsie tecie a je ho Vela, a zjavne bolo vydatnejsie , lebo hned odpadla od najedenia do spanku uplne spokojna, ako ten vyraz tvare nikdy nezabudnem, tak mi to bolo luto, ze som to nebola ja,, kto ju moze takto nakrmit.

plakala som spolu s nou ked som videla , ze je smädna a vrieska od hladu a to Bola este len 3-4. den na svete.

asi som to pakazila sama. mne vtedy povedali iba nie musis pockat ale nikto mi nevysvetlil , preco.
...to je ale velmi dolezite , prave to vysvetlenie, pretoze clovek musi najskor pochopit az potom vie patricne konat. alebo sa rozhodnut. a ja som mala nulove info predtym. myslela som si ved asi mi bude vsetko ukazane, povedane v nemocnici, ved kde inde , ze?

letak do ruky o kojeni s 3-ma obrazkami a to bolo. az na poziadanie mi jenda ukazala jednu poziciu na kojenie, ja som ani to dieta nevedela spravne chytit do ruk.

a co sa tyka spravneho drzania hlavicky, ako tu treba drzat spravne aby som dietatu neublizila, to mi hovorila jedna kamoska este pred porodom bo sama mala cerstvo narodene dieta a Bola som u nej na navsteve. inak mi to najdolezitejsie nikto nepovedal. keby to neviem ,tak malej by hlava davno odletela.

som v nemom uzase zo systemu. podotkam, ze som rodila v rakusku v jednej nemocnici, ktora mala velmi dobre meno.

co sa tyka cistoty super vsetkonove. ale vysvetlovanie , informacie iba tak na okraj , neskor, potom, neni cas,

moja mama boal z toho systemu zhrozena, povedala, ze na slovensku mozno nieje vsetko na urovni, ale v krajine od ktorej by sa to viac ocakavalo tiez nie. 😉

hlavne zostava jedna vec, ze cely System vytvaraju ludia, vsetko zavisi od nie pristrojov , posteli ale ludi samich, od ich pristupu a zmyslania. tak najskor treba modernizovat ludi. pretoze tu som mala pocit , ze ti zaostavaju dobu.

sardinka335
3. dec 2015

@elisvic hlavne kluuud!!! Mne tiez nakojila malu mamička na izbe, a potom aj kamoška vo vestiule pre navštevy - aby videla, citila ako pije atd potrebovala som pomocť lebo som bola bezrada kedze klasika moje deti v porodnici len chudnu ...Dieťatku sa nestane nič a hlavne stras so seba vyčitky!!! Ty si pre svoju decerku ta najlepšia mamina na svete. Zavolaj si domov laktačnu aj ja som tak urobila a budeš aj pokojnejšia, davaj jej piť ked si pyta - časom sa to cele ,,utrasie,, ty uz budeš vedieť rozoznať signaly jej tela, proste tu uz inštinktívne uvidíš čo to dieťatko chce...len to chce trošku času na spoznavanie sa.
Posledna rada - nikdy sa nespoliehaj na ludí, ako chapem ze si prvorodička ale ja som sa už pri 3tom dieťati nespoliehala na nikoho v nemocnici - v pripade potreby som mala so sebou aj UM a flašu - možno to mi prinieslo taky klud a nebolo to treba. Kto vie... 🙂 Neboj bude dobre. Uzivaj si maličku lebo tak rychlo ti vyrastie. ... 🙂

elisvic
3. dec 2015

dakujem si zlata

elisvic
3. dec 2015

@sardinka335 uz som si jednu objednala uvidime ako nam to vyjde a kedy pride. dcera ma uz skoro 6 mesiacov. neuveritelne ako to leti. ale Rada by som ju kojila

spuntikmathiasko
3. dec 2015

@sharlotta tak to som teda mala problemy s kojenim a riadne pri prvom - ploche bradavky, odsavacka fungovala 3M, flasa tiez, klibuciky 4M, prevazovanie lebo chudol 3M. A nikdy som nesatkovala a nakoniec sme kojili 2 roky cize pri prvom som vychytala vsetky problemy este aj 3 laktacne krizy.