Pomohla vám laktačná poradkyňa?

nikoleta1234
10. aug 2022

Ahojte mamičky, oplatí sa zavolať si domov laktacnu? Mlieka mam dosť, no mala sa mi nie a nie prisat. Trapime sa pri každom kŕmení, ale už potom ju musím kŕmiť z fľašky s mojim mliečkom, čo viem nie je spravne. Klobúčik troska pomôže, na chvíľkové ukludnenie. Cuca 30 min a ešte ju aj tak musím dokrmit a zje mi 50 ml. Takže si myslím ze nevycuca vela. Ma 5 dni. V nemocnici nám nevedeli pomôcť. Bolo by mi neskutočne ľúto prejsť na UM kvoli tomuto problému.No donekonečna nemôžem odsavat, mám ešte ďalšie 2 malé deti

bbebe
10. aug 2022

Ja som zaplatila za dva dni co u mna bola cca 70 eur. nepomohla mi s prisatim ani s polohou ako mam krmit. Ale co mi povedala ze treba strihnut uzdicky. aj hore aj dole. dali sme strihnut a po par dnoch som normalne kojila. takze akoze ked sa to tak vezme tak pomohla lebo mi povedala o tych uzdickach. ak by ich steihnut netrebalo tak by mi bola laktacna na dve veci

nnnuuunnn
10. aug 2022

Nie, lebo všetko čo mi povedala som si naštudovala už na mamile. Stačí 2 týždne čítať ten web a si odborníčka.

gertys
10. aug 2022

Moja netahala kym jej nestrihli uzdicku ale prisla na to sestra z novirodeneckeho a prestrihli ju este v porodnici. Potom uz tahala normalne

thoughtfulweirdo
10. aug 2022

Áno, mne poradila s prisatim, pohodlnejšou polohou, so štrajkom a dokonca aj s kolikou 🙂 u nás to bolo najlepšie investovaných 20€ za prvý rok synovho života 😄

jana65l
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hilda08
10. aug 2022

@nikoleta1234 Sice mi nic nové nepovedala ale mne to pomohlo v tom, ze som sa utvrdila vo svojich názoroch a niekedy je lepsie ked to vidi tretia nezávislá osoba skor pride na to kde moze byt problem, mozes mat nastudovane aj ja som mala vsetko načítané ale niekedy ta nieco male nepodstatne nemusí napadnúť a je dobre ked ti to cim skor niekto povie

ebbelin
10. aug 2022

@nnnuuunnn ano presne..kupila som si knizku mamila a aj zavolala laktacnu domov..zbytocnych 30€ popravde. Povedala mi úplne všetko čo som vedela 😏 ďalšia vec ze prve co bolo strihat uzdicku aj mi dala hned kontakt (neskor som zistila ze to iste radila aj kamaratkam) senovka+benedikt, vela prikladať, koža na kožu, strihnut uzdicku...zaujimave je ze syna som krasne kojila do jeho 11m (momentálne uz odmieta) a žiadnu uzdicku sme nestrihali a prospieval ukazkovo aj sa prisaval správne. Podla mna nie je laktacna ako laktačná no mna tato osobne trocha zdeptala...

miskakyblik
10. aug 2022

@nikoleta1234 U mňa tiež vyhodené peniaze. Cítila som nátlak, nechcela som kŕmiť cievkou, pamätám si na návštevu LP ako na veľmi nedostojny, ponižujúci cas, a aj následne potom neustále správy a otázky či už a ako, posielanie videá, absolútne nerešpektovala moje proporcie a polohy ktoré mi ukazovala sme nevedeli rady obidve so 4 rukami, ale mala som si to cvičiť doma..tie krkolomné polohy neviem dodnes ani nechápem načo si to tak komplikovať. Ale tiež mi poradila uzdicku, išla som k doktori nakoniec malému strihla obidve. Dovtedy som odsavala , no a najlepšiu vec čo som mohla urobiť je zablokovať si LP na mobile a synčeka som si prikladala v pohodlnej polohe , veľa sme sa maznali , upokojila som sa, vytvorila som si nanovo súkromie bez zásahov LP čo je cudzia osoba a odvtedy kojim...syn má rok aj mesiac.. podstata sú uzdicky ( na to LP nepotrebujete, idete k dr. Čo to robí a ak by to nebolo treba povie že zákrok nieje potrebný) a snažiť sa s kľudom dieťatko prikladať aj viac krát, keď nechce dať si ho čo najbližšie ležať, nech cíti ovoniava, mne tak začal aj hľadať sám pusou a jedného dňa sa pricucol a bolo...LP sú za mňa jedna nevydarená sekta ženských čo si urobia kurzicek online na nete a nechce sa im ísť po materskej do roboty tak radšej drankaju peniaze od čerstvých mamičiek, ktoré sú unavené vynervivane a vystrašené po pôrode a chytia sa každej slamky čo sa tvári ako pomoc...naše staré mamy a mamy nás kojili aj dva roky a nepotrebovali žiadnu cudziu osobu ktoré sa vám v najintímnejších chvíľach a dňoch nanominuje do obývačky a obchytava a stláča vám prsia a kybicuje. Myslím si že pôrodnice z čerstvej maminy dostatočne úspešne vedia urobiť neschopnú nesamostatnu trosku, nie ešte aby som to riešila aj doma...mám dve kamošky čo majú podobny zážitok, a presne ako tu niekto spomenul, ak chces vedieť teóriu, mamila.sk , prax musíš vyskúšať sama aspoň teda za mňa, je to môj názor na základe mojej skúsenosti...

layla123321
10. aug 2022

@nikoleta1234 môžeš si spraviť skúšku dojčenia - odvážiť pred krmenim, dojčiť a odvážiť po (musí byť logicky v tom istom oblečená a tak), nech zistíš, koľko vycucia. Druhá vec, nebola narodená predčasne alebo menšia? Ja mám predcasniatko, on prvé týždne proste cucat nevládal. Teraz má 5 týždňov, už vládze viac, kŕmim kombinovane, aj z fľašky, aj dojcim (lebo to stále len pocucka trochu, nevládze ešte celé kŕmenie).

yoxinka
10. aug 2022

Nepomohla a ako bonus som sa po tých pár jej návštevách cítila ako najhoršia mater na svete, lebo ma džubala ako chuderu a vkuse húdla svoje dojčiť, dojčiť, dojčiť … a ja som bola sprostá a počúvala. Prvý polrok synovho života som vytesnila, lebo to bol nekonečný boj o dojčenie … neznášam to slovo 😂😂😂 a len reeeeeev. Pri druhom dieťati som pri podobných problémoch bola rozhodnuta sfleku dať fľašku. Ale teda … odkojila som 3deti nakoniec.

nevenka
10. aug 2022

@nikoleta1234
Mne veru laktacna nepomohla, len vymyslala taku a hentaku polohu a telo na telo, a bla bla, len dieta mi ostalo hladne. Ja som to spravila po svojom pri 2 neprisavajucich sa detoch - prve a tretie. Kazde kojenie som najprv maleho potrapila, skusila na prsnik, ak neslo, dala som klobucik, kolko sa napil, tolko, zvysok som odsala a dala flaskou so sirokym cumlikom. Fungoval Avent a pri tretom Lansinoh. Prve dieta som takto krmila mesiac a tretie 6 tyzdnov, kym pochopili, ze treba otvorit velku pusu a schmatnut 🙂. Klobucok som postupne odburala uplne, prveho som kojila do 17 mesiacov, kym som kvoli dalsiemu tehotenst u neprisla o mlieko a tretieho tak isto, 19 mesiacov cca.
Druhe dieta sa vedelo prisat hned a uvidime, ako to bude so stvrtym.
Za mna cievka - nefunguje, u nas nie, nemam na to dost ruk a detom to dokonca vadilo v puse, navyse, drzat klobucik, cievku do toho rvat, aby sa mi mlieko nevylialo. Cela tortura. A este potom odsavat a tak.
Obaja chlapci mi presli aj napriek dokrmu s flaskou a klobucikom, na plne dojcenie bez klobucika a dokonca ako 4 mesacni uz nechceli zobrat do ust flasku a nevedeli z nej vobec pit. Ani vodu, nic. Mozno sme mali stastie, neviem, ale ja som to riskla takto.

bbebe
10. aug 2022

jeeezis aaaano na cievkovanie som zabudlaaa. akoze dve ruky mas a ledva vies ako vobec drzat tak male babatko, este aj cievku mat pri prste a zaroven to dat dietatu do ust a este si aj drzat poharik a davat pozor aby druha strana cievky nevypadla z poharika 😂 mali sme co robit dve a nie to ze este sama 😀😀😀😀😀

hilda08
10. aug 2022

Fuha ked citam tieto zážitky tak sa nestačím cudovat…musela som mat neuveritelne šťastie na laktacnu, ani sa ma nedotkla, ani dieťaťa, do nicoho ma nenútila, ked zatvorila dvere nas kontakt sa skončil, nikdy sa mi neozvala ze ako alebo co…to co píšete ze ste zažili je fakt cez čiaru, take LP akurat tak zdeptaju

nevenka
10. aug 2022

@bbebe a este ked mas prso velkosti melona, tak drzat este aj to 😅🤣

viestta
10. aug 2022

Ani mne nepomohla. Dosť som bola nešťastná a zdeptana, že nemám mlieko, jej návšteva ma dorazila tak, že ju musel chlap vypoklonkovat.

gertys
10. aug 2022

Obdivujem Vas vsetky za to cim ste si presli. Nakoniec pocuvat samu seba ako pozeram bol dobry napad. Spokojna mama = spokojne dieta. Nikdy ale nikdy neplakala nikd nebola nestastna ani nervozna a ja som nikdy nebola zdeptana ani zarevana a uzivali sme si spolu od zaciatku s usmevom. Kazdeho mudreho som poslala do riti. A LP som nikdy nevolala

petamich
10. aug 2022

ja som mala doma laktacnu ale nie z mamily (na tie mam svoj nazor), bola to LP/porodna asistentka z GraviFit, robila nam aj predporodny kurz a mne velmi pomohla - tiez sme mali problem s prisatim, polohami, kedze som mala rozsiahle poporodne zranenia

tosomja
10. aug 2022

Neviem či všetky sú také odborníčky ako v pôrodnici, ale tá čo chodila ku mne v nemocnici, sa len vykricala, a kývla rukou, že ja kojit nebudem,že keď som dve deti kŕmila z fľaše, nech kŕmim aj posledné. 🙄
Silou mocou má nútila do polohy, čo mi nebola príjemná, dieťa mi dobre že nedala až na chrbát, len hlavu pod pazuchou, podopreta vankúšmi, keď som si ju chcela dať bližšie, nech mi nespadne, už vrieskala, že nespolupracujem, no otras. Som jej povedala, nech sa len zápiše na papier, že tam bola a nech mi dá pokoj.

hederamonstera
10. aug 2022

Nie. Kedze som nemala ziadne mlieko a maleho som trapit nechcela, len aby som kojila.

yoxinka
10. aug 2022

@tosomja
Im niektorým to kojenie ide riadne na mozog. Ja nezabudnem, ako ma našteľovala poloholú do postele, obložila vankúšmi, že takto budem kojiť. Ja len keby som sa do tej polohy dostala, tak decko si vykričí pľúca. Ona že ako mi je pohodlne, ja reku, že nie je mi pohodlne a ona spustila prednášku, ako môžem mať ďalšie dieťa najskôr o 4,5 roka, lebo toto dieťa je nutné dovtedy dojčiť, keby to vyžaduje. Môj chlap tam stál v takom šoku, že ju aj vyšmariť zabudol. Celé to bolo totálne absurdné a dnes by som takú persónu vyšmarila z môjho príbytku do 3minút. Len vtedy som bola prvorodička, dieťa len plakalo, málo papalo, ja totálne vystresovaná … no koniec.

nwnw
10. aug 2022

@nikoleta1234 ano, ale vtedy to este nemali jak biznis. Bola som ochotna zaplatit a ona ma zavolala na podporku, kde sa platili drobne. Inak mi pomohla vela online zadarmo. Uz to nerobi, ale pomohla vela detom.

ankare
10. aug 2022

@nikoleta1234 určite ano. Nikto Ti tak neporadí ohľadom dojčenia ako ona. Držím palce!

beahaydee
10. aug 2022

Za mna bola laktacna z Mamily najlepsie investovane peniaze do dietata. Dcera sa neprisavala 7 tyzdnov, cely cas som odsavala. Laktacna bola super psychicka podpora, ukazala krmenie cievkou aj poharikom, ale ked videla, ze nam to moc nejde, schvalila aj flasu - hlavne aby malo dieta pozitivnu asociaciu s papanim. Kedze videla, ze je to tvrdy oriesok, uctovala si len kazdu druhu navstevu. Navyse to bolo cele zaciatkom pandemie, ked skoro vsetky laktacne robili len online a ja zufala som v porodnici googlila niekoho, kto pride osobne. Prisla este v den co nas pustili. Ked som jej po skoro dvoch mesiacoch zavolala, ze sme uz tri dni bez flase, skoro sa rozplakala do telefonu. Dcerka ma dnes 2 roky a 4 mesiace a stale je kojena.

biankaaaa
10. aug 2022

Mne nepomohla, musela som sa naučiť všetko sama

kate_cs
10. aug 2022

@nikoleta1234 mne pomohla. Zachránila ma. Zaplatila som nejakých 25€ a neľutujem. Skontrolovala prisatie, podporila ma, porozprávala sa so mnou a upokojila ma. A to bolo hlavné. Že tu bol konečne niekto pre mňa, pre matku, ženu a počúval ma. U nás bol problém laktačný štrajk, vôbec som ako prvorodička nevedela, že take niečo existuje. Ja ľutujem len to, že som ju nezavolala skôr.

sandri
10. aug 2022

Dve deti, zakazdym som si v porodnici vypocula, ze ja s mojimi prsiami kojit nebudem. Pri prvom som sa najprv zbytocne trapila 2 tyzdne, kym som zavolala laktacnu a po jej uzasnom pristupe a radach som zrazu kojila. Pri druhom som len netrpezlivo cakala, kedy ma pustia z porodnice a este cestou domov v aute som volala laktacnej. Trapili sme sa spolu 1,5 hod kym sa milostpan prisal, ale potom som kojila dva roky. Dodnes vsade hovorim, ze som kojila len vdaka uzasnym laktacnym z mamily.

dzejsik
10. aug 2022

@nikoleta1234 nie, starsi mal uplny odpor ku kojeniu, strasne revy, ked som ho sla prilozit … povedala, ze take dieta este nevidela, po mesiaci nervov som skusanie nechala tak … zato mladsi sa koji od prveho dna aj bez poradkine 😁

effy777
10. aug 2022

@nikoleta1234 bola u nás ukázala polohy malého tak stláčala pri kojeni že plakal a povedala že to je normálne. Keď videla že pijem feniklovy čaj hneď ma zjebkala🤦🏼‍♀️😄a pri kojeni bez slov prišla ku mne a stláčala mi bolestivo prsnik. Taktiež chcela uzdicku aby sme malému dali cvak ale zhodli sme sa že nie s priateľom ( nakoniec sme radi,maly krásne pije). A za hodinku a pol 40€😄 nikdy viac
Časom sa naučíš rady od mám a nakoniec počúvať samu seba lebo si mamina tiež 😍

veroonr
10. aug 2022

@nikoleta1234 Není voják jako voják! Plati to vsade, jasne ze aj pri LP... Vela veci sa da nastudovat z ich knizky a z netu. Na osobne poradenstvo by som si skor zvolila niekoho koho poznam. Trebars este v tehotenstve ist na nejake ich stretko a uvidis ci ti niektora sadne ako osoba, aky ma pristup, komunikaciu a na tu si zobrat kontakt

anavixy
10. aug 2022

@nnnuuunnn amen!!! 🥲
Ja si len prajem aby kazda zena pred porodom to aj citala, si predstavte ake by to bolo jednoduchsie aj pre matky aj pre sestry (tym nechcem povedat, ze sestra nema pomahat s dojcenim, ale nemuseli by sme stracat cas vysvetlovanim ze to co tecie z prsnika nie je voda a ze fakt to dieta treba vytiahnut z tej perinky 😄 a mohli by sme ho venovat praktickemu rieseniu problemov a technikam napr…)