Polepšilo sa bábätku, keď ste prestali jesť mliečne?

domcavesel
7. nov 2024

Syn má 6 týždňov, už 5 týždeň sa trápime s bruškom. Som hrozne vyčerpaná, celý deň prereve. Má niekto skusenosti s bezmliecnou stravou ? Stolicu má však normálnu žltú, praženicu. Sem tam troška redšiu.

kacena4
7. nov 2024

male babatka maju pravidelne problemy s bruskom treba vydrzat kym sa zacnu viac hybat a tym aj creva budu viac v pohybe. urcite by som nedrzala dietu len preto ze dieta boli brusko, to by musel mat ine stavy po jedle aby bolo treba uvazovat nad alergiou na mlieko

colsami
7. nov 2024

U nas nepomohlo. Aj vsetky pripravky sme poskusali, nic co by realne pomahalo. Pomohol len cas.

anavixy
7. nov 2024

Precitaj si ake su priznaky ABKM, je ich mnoho. Ak nieco z toho ma, tak eliminacna dieta stoji za pokus. Ak mas podozrenie na laktozovu intoleranciu (babatka nou casto prechodne trpia), tak skus kvapky Coliprev. Ak ide o beznu koliku, tak eliminacna dieta skor nepomoze, tam najviac pomoze cas, bohuzial…

horalkaaa
7. nov 2024

Nam jedine co pomohlo pri prvom dietati bola bezplienkova metoda… teraz som zacala s druhym 3 den a vidim aj tam vyrazny rozdiel, snad nam to tiez pomoze… predtym som vyskusala vysadit vsetko mozne/nemozne… a asi vsetky kvapky, ake existuju, realne nepomohlo nic.

janickacrazy
7. nov 2024

@domcavesel No u nás to pomohlo, za pokus nič nedáš. A vyskúšaj aj tie kvapky na bruško, to tiež vie pomocť aspon trochu.

cookie29
7. nov 2024

U babatiek je cca tych prvych 100 dni problematickych, pretoze si musia zvyknut ze nedostavaju jest H24 denne ale len v davkach a ich traviaca sustava je nezrela.
Predpokladam, ze dieta je dojcene. Mas nejake podozrenie na ABKM? Priznakov je vela a nie su jednoznacne. A akoze ta eliminacna dieta je prisna +++ bielkovina kravskeho mlieka je pomalicky vsade (pozor, nejde len o mlieko ale o bielkovinu, cize napriklad bezlaktozove vyrobky, alebo vysadit len mliecne nestaci). Ano pomohlo, ale trva cca 3-4 tyzdne kym sa krv "vycisti" a niektore babatka reaguju aj na stopove mnozstva. A BKM je vazne vsade, napriklad sunka, keksiky, margariny, chlieb... nedostanes sa poriadne von nikam, ani na navstevu atd. nechcem Ta odradzat, len skor ukazat na to, ze pokial na to nie je dovod, mozes sa kludne potrapit. Ja som tyzden drzala a po tyzdni som zistila ze liek, ktory beriem obsahuje v obale...
ja som realne zlepsenie videla po 3tyzdnoch, niekto po 2 tyzdnoch...

janickacrazy
7. nov 2024

@cookie29 zase neprehánaj, v šunke žiadne mlieko nie je, chleba takisto čo bežne kupujem je bez mlieka, margarín takisto a keksy sa tiež dajú kúpiť aj bezmliečne. Mám tri deti s alergiou na mlieko a uplne v pohode fungujeme, aj v reštaurácii sa dá najesť.

domcavesel
autor
7. nov 2024

Príznaky ktoré pozorujem je veľká plynatosť, stály plač, nespokojnosť aj po dojčení, pučenie sa. Ale inak kaká pekne, žiadna zelená farba. Zápchu tiež nemá lebo nakaka do každej plienky. Negrcia. Jedine čo si občas málinko "grcne". Ale ten plač a nespokojnosť ma hrozne trápi, už neviem čo s tým robiť, skúsili sme všetko okrem tejto diéty. Ale bojím sa že túto diétu nedám...

janickacrazy
7. nov 2024

@domcavesel prečo by si nedala? Nie je to ozaj nič hrozné a v podstate to máš len na prechodné obdobie. Vieš koľko ľudí má rôzne diéty na celý život a čo majú robiť? Taká celiakia alebo histaminova intolerancia sú oveľa náročnejšie.

cookie29
7. nov 2024

@janickacrazy mas deti s alergiou na co? na laktozu ci BKM?
neprehanam... 😉
mne z toho dieta nastastie vyrastlo, ale sme "vonku" max pol roka. A zivo si pamatam, ako sme s mamou stali v Kauflande pri margarinoch, hladali nahradu masla a v kazdom jednom bolo nieco, podmasli, susena srvatka a podobne... potom som nasla v Bio predajni Alsan a odvtedy sme pouzivali len to.

Priklad Tesco margarin
popis: Margarín
Zloženie
Pitná voda, Rastlinné oleje a tuky (repkový olej, palmový tuk, kokosový tuk, slnečnicový olej, v rôznych pomeroch), Mliečny tuk, Emulgátory (mono- a diglyceridy mastných kyselín, polyglycerolpolyricínoleát), Jedlá soľ (0, 45 %), Sušené odtučnené mlieko, Konzervačná látka (sorban draselný), Kyselina (kyselina citrónová), Aróma, Vitamíny (vitamín E, vitamín A, vitamín D), Farbivo (karotény),

Podobne mas v mnohych vyrobkoch zlozky, a nie vzdy je uvadzany povod, ci rastlinny alebo zivocisny. Mne dieta reagovalo na BKM cize aj hovadzinu a telacinu a napriklad zelatinu kravskeho povodu. A aj na stopove mnozstvo. Lecitin, mono- a diglyceridy mastných kyselín...
Co sa sunky a udenin tyka, niekedy mas mliecnan sodny. nemala by byt reakcia, lebo mliecne kvasenie nie je vyslovene z mlieka, ale jeden nikdy nevie...

Prahova davka je u kazdeho dietata ina... niekto znesie lyzicku, u niekoho aj stopove mnozstvo je problem... a v restauraciach, nuz ked prelistujes zoznam alergenov a zistis ze toto neobsahuje a objednas si a nasledne mas dieta chore, placuce, nepokojne... a zistis, ze nie v jedle nie je BKM ale bolo pripravene na masle... tak ta ide slak trafit. Este raz, su deti, ktore reaguju aj na to, ze vyrobok moze obsahovat stopy, lebo bol vyrabany vo firme, kde sa mliecne vyrobky pouzivaju....

Nehovoriac o tom, ze za tych par rokov sa to sice posunulo dopredu, alergeny sa znacia lepsie a vytvara sa cela rada vyrobkov bez BKM, takze mozno je to lahsie, ale ked zacinas a musis studovat zlozenie vsetkeho podrobne a este mas doma novorodenca, je to o drzku. A to sa tie zlozenia zo dna na den menia, bez upozornenia.

janickacrazy
7. nov 2024

@cookie29 Mám 3 deti, všetky sú alergické na BKM a jeden má k tomu aj intoleranciu laktózy. Takže viem veľmi dobre o čom to je. Poviem ti, sila zvyku. Ja po tých rokoch varím pre všetkých bez mlieka a fungujeme úplne normálne. Mojim deťom nevadí hovädzie mäso a stopové množstvá, takže nie je to také hrozné.

cookie29
7. nov 2024

@janickacrazy jasne ale uz mas "trening" ja si este zivo pamatam tie zaciatky, aj cely bordel... nevies kde zacat, co pozerat. V nemocnici po operacii malej ziaden problem ked som volala, ked prislo na to, nemali NIC co mohla zjest :( vsetko obsahovalo BKM. Prave preto, skusat to len preto, ze nevie co ine, nie je zo srandy

janickacrazy
7. nov 2024

@cookie29 no môj syn mi tiež prereval celé dni ako bábätko, no všetci ma presvedčili, že to sú len koliky a to prejde. Neprajem nikomu zažiť také dieťa, preto autorku chápem. Zúfalý človek skúša všetko, čo sa dá.

domcavesel
autor
7. nov 2024

@janickacrazy a prešlo to potom prosím kedy ?

janickacrazy
7. nov 2024

@domcavesel no keď som vylúčila mlieko z mojej stravy a začali sme prikrmy, tak sa mu polepšilo, potom sme šli na testy, vyšla alergia, tak potom sme prešli na špeciálne umelé mlieko, lebo ja už som mala málo mlieka svojho a úplne iné dieťa zrazu, oveľa menej plaču

cookie29
8. nov 2024

@janickacrazy ja jej rozumiem, len hovorim ze na to treba motivaciu. Moje starsie dieta bolo podla mna ABKM tiez, len vtedy sa po mne divali ako na debila aj ked som zahlasila ze ma reflux... dnes som presvedcena, ze eliminacnia dieta by nam bola usetrila nesmierne trapenie obidvom.
Jo pre srandu, sa ten isty pediater pri mladsom dietati pytal na otazky ohladne refluxu, tam uz to prislo "do mody" a uz som za debila nebola ale bol to standard. Rozdiel 4 roky. Ale moznost ABKM vylucil, to bol zase len moj vymysel. Ja som na tu eliminacku tiez sla zo zufalstva. A pomohlo. Mimochodom v jasliach sa na mna skusene profesionalky tiez divali ako na debila, kto to kedy videl, alergia na mlieko, ved ony maju skusenosti... jo ... do roka tam mali 3 dalsie deticky...

janickacrazy
8. nov 2024

@cookie29 Neviem, koľko rokov má tvoje staršie dieťa, ale moje najstaršie má 24, čiže v tej dobe si to asi vieš predstaviť, ako sa dívali na mňa. No ale ja som si už zvykla, lebo môj mal aj inú oveľa vážnejšiu diagnózu, ktorú som si podľa jedného primára dokonca ja premotivovana matka vymyslela. O pár mesiacov sa tá diagnóza potvrdila v Bratislave, takže ja som si s lekármi užila svoje.