Ahojte. Som dva dni po porode, zevraj mam ploche bradavky, taknsom si zaobstarala klobuciky najmensie Avent, cez neho mi krasne ide kolostrum, maly neprehta vzduch, zatial nepotrebuje odgrgnúť, kaka aj cika. Ale chcem sa spytat, je tu niektora z vas, ktorá mala podobny problem, ze bez klobucika to proste neslo? Snazim sa hocijako, no bezuspesne, a po pouziti klobucika je na bradavke vidno rozdiel, len sa to potom znovu narovna... zostali niekomu potom pekne vystupene? Je tu este aka-taka možnosť ze budem niekedy kojit bez nich? Chystam sa zavolat si laktacnu, len momentálne som v tej porodnici, je vecer a mne idu rozne myslienky, ďakujem
@adeladulova jasné,ja som prvé asi dva mesiace používala klobúčiky, proste to bez nich nešlo, potom som začala tak, že v polovici kojenia dala dolu a keď bola taká povytiahnutá, syn ju dokázal chytiť, na konci tretieho mesiaca sme úplne odložili. Ja som najskôr odkladala v noci kedy bol syn v tuhom spánku a prisal sa najlepšie, potom postupne aj cez deň. Vôbec sa toho neboj, dieťa samé ukáže kedy je pripravené.
Ja som dojčila do roka (syn sa sám odstavil)
@adeladulova ja 20 mesiacov s klobucikmi
Ja som tiez prve 3 deti kojila cez klobuciky prve 2 tyzdne a potom to slo uz aj bez.
Teraz posledneho som kojila od zaciatku bez, sice to islo, ale trpela som zase ja kym som si zvykla...
Drzim palce 🍀
Kamoska odkojila 2 deti s klobucikmi, obe vyše roka. Bud rada, ze sa babatko chytilo. Ani jedno babo nechcelo pit bez klobucikov. Nie je to ziadna katastrofa. Užívaj si dojcenie a babatko
@adeladulova áno tiež mi v nemocnici kázali kúpiť klobuciky, po pár dňoch malý si nevedel vytiahnuť všetko mliecko tak som musela dávať aj UM po 2 týždňoch som sla strihnuť uzdicky odvtedy sa pekne prisal. Odporúčam ešte teraz z pôrodnice objednať sa na strihnutie, pravdepodobne tam je problém
Dakujem velmi pekne za podporu, ja som rada, ze vobec chce pit, dúfam ze mi laktacna poradi, aby sme klobuciky vyuzivali len dovtedy kym to nebude nevyhnutné... som rada ze v tom nie som sama, citim sa o moc kludnejsie 🤗😊
@adeladulova ja po akútnom cisárskom a dokonca po odlúčení od dietata,1. Sa prisal po 2 týždňoch,dovtedy len odsávačka..nevedel sa prisať,tak klobúčiky..takto sme sa kojili asi 3 mesiace,bolo to náročné ale išlo to..potom zo dňa na deň sa prisal sám ☺️(Skúšala som mu občas daň bez klobucika a raz sa chytil)..dokopy sme sa kojili 20 mesiacov ☺️Takze zvládnete aj vy 😉
Dolezite je, aby dieta pilo mamine mlieko, ci uz s klobucikmi alebo bez.Ja som ich pouzivala asi 2 tyzdne, ale z dovodu, aby sa dcera prisala, potom to islo aj bez nich, dokonca dcera nemala ziadny problem so striedanim medzi prsnikom a kvalitnou flaskou, takze v mojom pripade, nedat flasu iba prsnik sa vobec, ale vobec nepotvrdilo. Urcite si z takychto veci nerob tazku hlavu, ved tie klobuciky vymysleli presne na tieto pripady, ako tvoj🙂. Vsetko dobre
Juj az tak dobre 😉 a ano, este bude asi kopa ibych veci na ktore sa budem musieť sustredit 😊
@ceklis nicoho sa nebojte, ja som si odkojila obe dievcata s klobucikmi, ked boli väčšie cca 6 mes.
islo to bez klobucika, okolie si nevsimajte 🙂
@adeladulova pôjde, ja som živý dôkaz, na okolie, sestricky, lekarov som nepozrela, mlieko som mala na rozdavanie, to ako ho prijali moje dcerky ci s klobucikom ci bez neho mi bolo uplne jedno. Mali moje mlieko a to bolo zaklad. A ked mali pol rok, klobucik som odlozila a zrazu to islo samo. 🙂 naucila som sa nezaoberat sa takymi to otazkami 🙂
@adeladulova u novorodenca je dôležité aby pilo a dostalo mliečka koľko potrebuje a je uplne jedno akým spôsobom či s klobúčikmi, či bez, či odsaté mliečko z flaše alebo zo striekačky, či dokŕmenie UM.....Novorodenec je vysilený zo samotného pôrodu, niektoré detičky si nevedia vytiahnuť koľko potrebujú, kojenie je pre ne extrémne namáhavé....ak dieťa trochu spevnie a zosilnie, tak sa dá popracovať na klasickom kojení....Naša malinká, prvé dni papala len zo striekačky, potom odsatí MM z flaše - bola drobunká 2340g a nevedela si chytiť bradavku....cca po 14dňoch už papala s klobúčikmi, po 2-3mesiacoch uplne bez nich a je kojená stále(samozrejme už aj normálne je, má 20mesiacov)....Takže nerieš teraz klobúčiky, najskôr ti musí zosilnieť, potom postupne skôs odkladať klobúčiky.....vždy lepšie nanapať sa oriadne s klobúčikmi ako keby si bez nich nevedela vytiahnuť koľko potrebuje....pre dieťa je ľahšie papať s klobúčikom či z flaše, ale aspom máš istotu že spapá koľko potrebuje....
@adeladulova samozrejme, dá sa aj bez klobúčikov. Ja som ich tiež používala prvý mesiac a z rovnakého dôvodu. Prsia sa mi veľmi naliali a dcérka mala veľmi malé ústočka na uchopenie a veľmi mi rozdráždila celý dvorec. Najprv som si odsávala a dávala jej aj zo striekačky, potom som prešla na klobúčiky a pekne sa mi prisala, mne to teda dosť pomohlo. Po mesiaci som ich už nepotrebovala vôbec, bradavky vystúpili a aj ona mala lepšie prisatie. Pomohla mi aj laktačná. Ale určite treba skúšať stále aj bez. Klobúčiky okrem iného znižujú tvorbu MM a dieťa menej zje. Keď pôjdete ku pediatrovi, tak dajte skontrolovať uzdičku, môže sa aj preto zle prisáva.
Po cca dvoch mesiacoch sa bradavky vtformovali a mala sa chytila aj bez klobucikov..kojili sme sa 15mesiacov Za mna to bola praveze vyhoda na zaciatok lebo som nemala rozkusane bolave bradavky.
Ja tiež 5 mesiacov len s nimi,mala.nervacila keď som jej ho nedala lebo že vraj treba od nich dieťa čo najskôr odnaucit aby si nezvykli,ale.nasa nebila.proste pripravena a potom jedného dňa z ničoho nič sa mala prisala bez nich! Bez nejakého nutenia z mojej strany...a odvtedy ich nepoužívame.l a veselo dojxime.dalej už skoro tri mesiace...hlavne kľud! Nepočúvaj nikoho kto ti bude tvrdiť že klobúčiky znižujú tvorbu mlieka,že s nimi nebudeš dlho kojit a podobne drísty...mne to každý dookola hovoril s potom som sa posťažovala dcérinej pediatricke a tá má.upokojila,že je lepšie kojit s klobúčikmi nekojit vobec..že je to proste vždy lepsie ako umelé mlieko...nebooooj...držím.palce...dojcenie je nádherné a užívaj si ho❤️
Ja som mala vpacene bradavky, predtym mi ani nenapadlo ze to bude problem. V porodnici mi hned kazali nech mi niekto prinesie klobuciky. Zo zaciatku dojcenie ok ale casom to strasne bolelo a bradavky som mala uplne krvave. Potom sa mi na to pediatricka maleho pozrela a povedala ze nech skusim bez nich. A slo to, maly sa naucil, lebo predsa uz tym pouzivanim klobucikom sa bradavky trochu vytiahli von. Drzim palce
Neboj, urcite to raz pojde. Ja som kojila takmer 3 mesiace s klobucikmi, lebo sa maly nevedel prisat...volala som hned po prichode z porodnice s laktacnou a ta mi ich odobrila, sama povedala, ze mam vydrzat, babatko zosilnie a bude sa vediet prisat. Keby nebolo klobucikov, tak urcite nekojim, ja som za ne vdacna. Kojim stale.
Nám trvalo 5 mesiacov kým sme sa zbavili klobúčika. Malý sa už vedel prisať, no bez klobúčika nechcel. Čím skôr sa ho zbavíš, tým lepšie.
ja som kojila cez klobúčiky asi 2 mesiace a potom som sa ich postupne zbavila.. keď už syn zaspával, bol unavený tak som klobúčik dala preč a pekne sa prisal.. kojím už 3 roky..neboj..podarí sa to 😉
@adeladulova a vôbec sa s tým netráp....koľko kočiek kojilo cez klobúčiky aj dlhšie ako rok....
Mne stacili 3 mesiace, bradavky vystupili tak uz pak bez nich som nakoniec 18 mes....este som ale pouzila nachvilu ked zacal hryzt 😬
ahoj. Ja som si velmi iniciativne po prepusteni z nemocnice kupila klobuciky, odporucali mi ich, nie som prsana a maly krasne pije uz rok o pol a vystupili prirodzene tym tahanim. Drzim prsty, aby si ich vobec nemusela pouzivat. Skusaj bez😉
Laktacna ti ich zrusi hned ;) da radsej skontroovat uzdicky ci neni tam problem ze preto sa nevie prisat
@adeladulova Z mojej vlastnej skúsenosti, určite áno, len treba vydržať a prikladať. Tiež mi to nešlo zo začiatku.
Tiež kojim s klobúčikmi už 4,5m , tiež som skúšala kojit bez nich no nešlo to .. som rada že aspoň dajak ho nakojim .. dr. Vravela že to nieje problém
Aktualizacia 😊 maly ma o chvilu 10m, kojim s klobicikom stale.. no tvorbe mlieka to vplyv nemalo, aj ked, v troch mesiacoch mal maly asi 2 t, kedy sa snazil pit bez neho, ale trapili sme sa obaja... tak som to vzdala, a kojim s nim, nevadi 🤷♀️ ked ho odstavim, ten klobucik asi "ritualne spalim" 😆😆😆 ale som za neho vdacna, velmi, malemu idu zuby, kuše a ja o tom ani netusim, cez klobucik nic necitim... a som rada, ze som sa dostala az sem 😍
@adeladulova ja som kojila s klobucikmi rok 😔 bez nich to nešlo
Teraz čakám druhé a mám z toho zase len rešpekt, lebo každý to kritizuje. Ale mám to išlo celkom ok.
Hlavne že je mliecko a dieťa sa dokáže pridať. To je základ.