Ahojte mamicky, rodila som cisarskym rezom, mlieko sa spustalo tazko, bradavky mi krvacali...bola to brutalna bolest ked sal a vzdy plakal od hladu tak som ho dokrmovala...asi o mesiac sa mi zacalo tvorit viac mlieka ale maly uz malo sal, tak som si rucne odstriekavala...denne mal dve plne davky mojho mlieka ostatne umele...asi pred 3 tyzdnami mi odislo od stresu mlieko(zazila som stresovu situaciu ale teraz to nie je podstatne o co slo) ide o to ze od toho dna som uz mlieko nemala, len najviac 20 ml sa mi podarilo rucne odsat, maleho som uz ani neprikladala lebo uz casom odmietal kedze vedel ze sa nenaje, takze 3 tyzdne je uz len na umelom mlieku a ja si kazdy den vecer odsajem ale len uz nejakych 10 ml (cize nic) chcela by som sa vratit k tomu aby mal aspon zo 2 davky mojho mlieka aby som si dokazala rucne odsat, myslite si ze este sa mi to podari nejako rozbehnut mlieko, kebyze som si kupila kadejake homeopatika, caje na to ? ma to vobec zmysel ? dnes som si sla maleho prisat na prsnik ale nepodarilo sa mi (pouzivala som len klobucik lebo bradavky mam vpadnute) sem tam sa mi podarilo aj bez klobucika ale teraz sa mi vobec nechcel prisat tak som to nechala, je mi to velmi luto ze pije len tu umelinu, chcela by som to vratit ale neviem ci sa mi podari, ci sa stresovat alebo sa uz zmierit a nechat ho na umelom mate nejaka podobnu skusenost ? ...maly ma zajtra uz 3 mesiace inak.
Urcite by sa ti to este podarilo rozbehnut, kup si senovku a benedikt lekarsky, zvys prijem tekutin, musis odsavat pravidelne, aspon 1-2x v noci, lebo vtedy sa tvori hormon prolaktin.
Odsavacka je asi lepsia ako manualne odsavanie.
Pozri aj web mamila.sk urcite tam najdes nejake rady. Drzim palce
skontaktuj sa s laktačnou poradkynou..vysvetlí, poradí a pomože rozbehnuť dojčenie, naučí dieťa prisávať.. aj v tomto veku to ide..možete fungovať aj bez flaše a UM.. lieky, bylinky a pod. Ti laktáciu len tak nerozbehnú...možno odsávanie, ale to by si musela začať odsávať min každú hodinu, čo časovo a fyzicky bude asi dosť náročné.. a hlavne nikdy neodsaješ tolko a tak ako to dokáže prisaté dieťa
Urcite je potrebna laktacna poradkyna,kvoli technike dojcenia,ak je problem s prisavanim. Casto prikladat,kym nepride poradkyna odsavat, a su aj nejake cievky na krmenie, aby si odvykol od cumlov na flasi a homeopatika.
@petulka1987 nesleduj kolko odsaješ..o ničom to nehovorí a vôbec nie o tom, kolko mlieka dokážeš vyprodukovať..to je najväčšia chyba, ktorá zmätie mamky a vystresované siahajú po flaši..a ešte prevažovanie pred a po dojčení.. stále platí aký dopty, taká ponuka.. ak sa dieťa vie ešte prisávať, tak mlieko môžeš v pohode rozbehnuť aj teraz....ale nie pasívne-že užijem bylinky, homeo a pod.a budem čakať na mlieko..tieto zvyšujú tak max o 5% tvrobu..prsníky treba stimulovať-správnym prisatím a satím dieťaťa..najlepšie info podá laktačná..
jaj milujem prispevky urcite zacni dojcit je to najlepsie pre tvoje dieta. naco sa pytas na konovi ci mas zacat znova kojit ked si skoncila???!!! prepac ale total blba otazka. to sa musis rozhodnut sama nie radist sa z cudzimi zenskymi ktore ti cez pc radia co mas robit. ty budes musit stresovat trapit sa za znova to cele zazivat, cievkovat si dieta, stresovat aj jeho - ano materskeho mlieko je zdrave. no povedz si na rovinu snazila si sa kojit nedarilo sa ti, prisla si po strese o mlieko uplne, tak preco sa trapis a znova tym chces prejst???!!! nie je pravda ze UM ze sracka. nie vsetkym detom je dopriate pit materske mliecko. moje deti ho ani necucli, vacsinou nemali ani len moznost, lebo nemohli ☹ takze su od narodenia na umelom a tak ho nezatracujem a dakujem mu ze mozu aspon to kym bude dost velke na obycajne kravske.
ale ak chces pozehnanie a nakopnutie do obnovenia laktacie a mas cas sa trapit tak hor sa do toho 😵 nie je nic lepsie ako materske mlieko
@petulka1987 vyhovárať sa na genetiku..ak nepriberal, tak prisatie nebolo správne, nemohol správne a dostatočne vytiahnuť si MM, a pravdepodobne aj iné chyby tam boli....stačili len správne info, prípadne malá rada a problemy by neboli..tak ale záleží len na Tebe, či chceš alebo nie..
@petulka1987 už si mala laktačnú doma? a v čom videla teda príčinu neúspechu?
Ano ano ano, kojenie je najlepsia volba. Lenze niekedy to naozaj nejde. Ja som sa trapila, mala z toho depky, kupovala homeopatika, senovku, benedikt, klokankovala, dokrmovala s cievkou pol roka a mlieko som mala uuuplne malicko. to pri prvom, druhom a teraz i tretom babatku. Pre zenu je velmi neprijemne ked okolie tlaci na kojenie a dava mudre rady o tom ako ma kazda zena mlieko... Pomoc. Niektore vazne nemaju. Po case som sa dozvedela, ze moja mama mala ten isty problem. takze genetika? Neviem. Vyskusala som vsetko. Vsetko mozne, ale vdaka Panu Bohu za umele mlieka. Spokojna matka, spokojne babatko, spokojna rodina... Kto je najviac nespokojny? Ludia na ulici a na forach -- kojis? Aaaaano, mam nadprodukciu..vtedy su spokojni. hehe. Ludia spamatajte sa a netlacte. Viete co som si vypocula rad? Oni to myslia dobre, ale ja uz nemam silu ani chut rozoberat s kazdym svoje prsia. Milujem moje deti. Dala by som im to spoledne. Ale co ked to nejde? No tak to nejde. Ale maminka im dava lasku, pohladenie..a poznam teda aj dobre nervozne plne kojacie, nevyspate a vystresovane mamicky a ich deticky to vsetko vstrebavaju. Klud. Ak to nejde, tak to nejde, Hlavne ze babatko prospieva. :D
@petulka1987 tou "genetikou" som myslela- ved dieťa nie je klon svojej mamky, babky.. na genetiku by sa mohlo vyhovárať 90% teraz dojčiacich žien- pretože ich matky pred 20,30 rokmi aich babky všetky hromadne "nemali mlieko, strácali mlieko, o mlieko prišli" a pod.. takže podla toho nemali by dojčiť ani oni..
@kacena4 suhlas.. dieťa ktore uz taha z flaše bude dosť tažke naučiť znova kojiť - nehovorim ze nemozne, ale ak sa nechce prisať tak sa mozete aj na hlavu postaviť a odražať ušami a neprisaje sa....skušala som v noci, proste ak tam raz je flaša tak konečna...s tým cievkovaním - to budeš prikuta doma lebo neviem ako chce krmit dieťa cievkou niekde vonku na prse. Skušala som aj cievkovať to bolo o držku to len sa nachystať a aj tak len v noci sa mi podarilo ho prinutiť inak nie...
Takze treba sa pripraviť na to, ze laktačna ti povie ze flaša preč...a len kojiť - krk dam na to, ze tie dieťa začne revať od hladu a je uz len na tebe ci to vydržíš a či nie. Ale vraví sa ze nič nie je nemožné...zavolaj laktačnu.
@petulka1987 ja som aj mlieko mala ale dcera vypila tak 10ml a spala...chudla..kym bolo tak som odsavala a potom som sa na to vyprdla - nebol čas pri 3 deťoch sedieť pol dna na cecku. Keby sa normalne najedla tak som kojit chcela ale to bolo trapenie - 30 minut ,,kojiť,, potom dokrmiť 30 minut a potom odsat ....a tak dokola...nebol na to čas a ani chuť...staršie deti som mala non stop na tabletoch, nebo na ne ziaden čas...lebo to bolo cez prazdniny...Som rada ze to mam za sebou.
@klya Zaujimave. Chcela by som vediet, na zaklade coho tona sone videla. Mozno som sa aj ja zbytocne trapila. Inak, ja som si vlastne ublizovala. Silou mocou som do 7.mesiacadruhe dieta prikrmovala s cievkou a pritom som mala zapal stitnej zlazy. A to taky, ze mi odisla uplne. Mam evidentne problem s endokrinnym systemom. Preto netreba na nic tlacit. nenechat sa do nicoho nutit od okolia, ktore vie byt nemilo dotierave, premudrele, a pod. Ak pomoza laktacna, super. Ak nie, umele mlieko to vyriesi. Inak, kojenie je lepsie aj financne, aj pohodlnejsie, flexibilnejsie... Umele mliecko je drahe, treba zohrievat vodu, flase umyvat...kto moze kojit, nech len koji. Prajem to kazdej mamicke (mne je to aj prijemne), ale uz sa netrapim ze nemam mlieko. Hlavu hore :D
obcas mam vycitky ci som fakt pre to max urobila aby som kojila. Mne tiez lekar na sone povedal zeby som mala mat dost mlieka, na zaklade coho to povedal neviem, ale asi mesiac som mala ze aj 3 plne flase odsate rucne...cca 100 ml.....no potom sa mi stratilo po strese. Maly ked sa narodil mal brutalnu silu satia, som nechapala ako take male dieta tak silno saje, videla som od bolesti vsetky hviezdicky, bradavaky krvacali, stipali, boleli, zakazdym ked som si ho sla prisat som mala stres ze znova bolest a potom aj tak bol hladny tak som musela dokrmit umelym, CCa 40 min som ho mala prisateho a potom 30 min kym som mu dala umele a kym si odgrgol a o 2 hodiny to iste, uz som bola na prasky z toho , nevladala som tak som si uz len odsavala rucne a jeho uz len par krat prisala asi 3 x do dna........teraz mam vycitky, myslim ze keby som vydrzala mohla som mat mlieko. A uprimne ? bola som kludnejsia ked som si sama rucne odsala. Bola som miestami taka vycerpana z toho vsetkeho ze som kazdy druhy den si poplakala od zufalstva, len na kojenie som myslela....vcera som si ho isla prisat cez klobucik a jacal plakal nechcel sa prisat a ani som si ho nevedela ulozit lebo je uz velky. Som sklamana ze to tak dopadlo :(...............
@mlil77 bez výčitiek..mala si nadprodukciu zo začiatku, mlieko sa nestratilo len tak.. ak si mala krvavé bradavky-tak prisatie nebolo správne a nedokázal si poriadne vytiahnuť a pravdepodobne aj mykoza k tomu..to prispelo k zníženiu tvroby..a podvedome si asi oddalovala dojčenie, snažila sa ho skrátiť čo najmenšie inetrvaly, bola si z toho nervozna, sledovala zbytočne detaily atd..a stačilo napraviť a skontrolovať prisatie a preliečiť mykozu......pravdepodobne si sledovala naplnenie prsníkov / čo vôbec nie je doležité/ a odrazu sa tak nenaplnali, kedže aj tvorba sa ustálila podla dopytu a v tvojom prípade ale klesala viac a viac... dieťa má lepšie a výkonnejšie prisatie ako odsávačka..každé sa tak prisáva.. a odsávaním si len máloktorá udrží dostatočnú tvorbu mlieka.. dieťa nemá odkvecnuť po dojčení, má sa "ucucať" /aj viackrát pred spánkom/.. tolko pre info..
Ja keď som mala problém s mladším keď mal štrajk pri kojení ako 5 mesačný pomohlo mi prikladanie koža na kožu a lepšie sa mi prisal keď bol pridriemaný, teda nie v bdelom stave. Keď bol hore absolútne sa odmietal prisať. Snažila som sa ho často prikladať v noci, vtedy to je fajn na tvorbu mliečka🙂 držím palce a prajem veľa trpezlivosti🙂
ak to skutocne tuzis rozbehnut, kontaktuj laktacnu, ta ti poradi. Rozbehnut sa to rozbehne ale urcite nie odsavanim,jedine prisatim dietata.Inak to nepojde,mozes jest ,pit co chces,ak ti to neroztaha maly, tak ty to neroztahas urcite. Idealne ak ti ukaze spravne prisatie, ani moje deti nepriberali, a vsetko to bolo iba nespravnym prisavanim. Teraz pri tretom som si zavolala laktacnu, a kojim doteraz,pritom prve dieta som kojila len dva mesiace. Neriad sa tym co odsajes,ja neodsajem nic,a dieta v pohode pribera
@mlil77 z prispevku nie je jasne, kolko ma tvoj maly ... ale ja by som uz prisatie nesilila, ked prsnik odmieta a odmietal, uz ho asi tazko naucis. laktacna/nelaktacna ... skor by som skusala odsavat - ale pravidelne, akoby si kojila. kamoska si takto do polroka maleho odsavala - 5 krat denne den - noc. ono nie je dolezite, kolko odsajes, ale ze odsavas a telo si uvedomuje, ze po mlieku je dopyt atk ho bude tvorit. tak a vela tekutin, skus caje na podporu dojcenia. drzim palce.
a nic si nevycitaj. ja sice uspesne kojim uz vyse roka,no nie som "militantna kojicka" a uznavam, ze ked to nejde, tak to nejde. nemusi pomoct ani laktacna, ani technika, ani lieky ... okrem toho nie kazda laktacna je findovana a platit za rady typu "len peikladajte, malo prikladate, musite viacej" sa teda platit neoplati ...
@ukulela Inak mna ta veta casto prikladajte zabija...asi si laktacne predstavuju, ze prilozis kludne dieta, ktore si naprazdno pocucka. No, to nevideli mojho syna a jeho hysak, ked som prilozila a tieklo pomaly...priznavam neprekonala som laktacnu krizu, lebo to trvalo viac ako tri tyzdne, maly reval od hladu..laktacna by ma tlacila do zrusenia cumlika, dokrmovania po cievke etc a na to tiez nemam nervy. Uz tri mesiace odsavam a nechapem, kedze mamila tvrdi,ze odsavanim ti klesne mlieko...tak ja odsavam kazde tri hodiny a bezne odsajem 150ml a viac ( ale mam fest kvalitnu elektricku odsavacku)... zakladatelke radim netrapit sa zbytocne pokusom o kojenie...nie je to meritko materinskej lasky.
@alby2014 mne odsavanei tiez pomohlo - ja som ale nemusela krmit flaskou, maly normalne sal a ked som potrebovala dokrmit, tak dostal flasu s odsatym.
ono netvrdim, ze laktacne su k nicomu, ale je rozdiel laktacna a laktacna ... a ked to nejde a matka sa ma trapit, bradavky na cimpr campr a hladne nervozne dieta, tak radsej narazim flasu a hotovo. ak sa da odsat, tak je to bonus. poznam babu ako ty - do 8 mesiacov odsavala kazde tri hodiny. dieta bolo predcasniatko a neprisalo sa, nedarilo sa, okrem toho bolo dlhsiev inkubatore - mama to vydrzala 8 mesiacov,ako chvala jej, ja neviem, ci by som to zvladala.
@alby2014 no ak si k dojčeniu pristupovala po svojom / a vedela si o príčine problemov /a teda rady laktačnej by Ti boli nanič, tak škoda aj nejakú kontaktovať..odsávanie je náročné a ešte len časovo aj fyzicky bude náročné..dlhšie ako pár mesiacov vydrží máloktorá..
ak niektorá napíše. že jej ani laktačná nepomohla pri riešení problemu - tak za jedno, nikdy laktačná nemože na 100% posúdiť situáciu, pribeh dojčenia , pretože nežije s matkou a dieťaťom v domácnosti.. a ked aj navrhne postup, len máloktorá mamka dodrží presne to čo jej povedala..
Ano ano kojiť dokáže 99% žien.neexistuje dôvod prečo by žena nemala mať mlieko.3x som mala doma laktačnu poradkyňu a pri druhom dieťati neprekroči žiadna môj prah.ked to nepojde tak to nepôjde.ani po dvoch týždňoch sa mi laktacia nerozbehla.malá v kuse 20 hod.prerevala.laktačna namna tlačila ze málo prikladám.málo????? 18 hod.denne je málo?vraj ju mam dat do šatky a nech je na cecku aj celý den-choreee!!!milujem svoje dieťa ale všetko ma svoje mädze.vyčerpaná,nervozna,nevyspatá a decko revalo 14 dni 20 hod.denne.nikdy viac to nechcem zažiť.na to ticho nikdy nezabudnem ked vypila flašu toho chemického drinku s tak nechutnym názvom UM a spinkala 3 hod.v kuse.Ked to raz nejde tak to jednoducho nejde a nikto ma nepresvedči ze vždy to ide len treba chcieť.Ano ja som nechcela lebo sa mi protivý behať celý deň ošatkovana s deckom a s ceckom von.dobrú noc
@luba41 Popravde nepride mi to nijak narocne, ci clovek koji, alebo si kazde 3-4 na 10 minut sadne a odsaje , to je 1:1. Navyse ma to oslobodilov zmysle, ze v noci moze vstat aj manzel, ze mozem odista nechat mu maleho, lebo mlieko je v chladnicke.Navyse ma konecne prestal boliet chrbat. V noci odsavam len do polnoci, potom ideme na zasoby v chladnicke ak treba, ale maly je dobry spac ( az na zuby teraz). Nasla som v tom kopu vyhod. To iste radim aj zakladatelke, prestat si nahovarat, ze UM je smrtttttttttt lebo nie je a co by za neho dakedy zeny dalia tesit sa z vyhod, co to poskytuje. Pricom napr. minule som si stopla, tak zohriatie mlieka, maleho najedenie a jeho zaspatie dokopy v noci trvalo 12 minut, cize aj to ohrievanie mlieka, nie je ziadne horor.
@katka0123 ja som na tom bola podobne s oboma detmi. Mlieko som nemala veskere zadne. Napriek mojim sialenym manevrom, ktore som scasti nastudovala tu na koniku a scasti mi ich poradila laktacna. A veru pri prvom synovi som sa citila presne ako zakladatelka temy, mala som velke depky, ze moje ubohe babo musi papat umely sajrajt a urcite bude z toho chorlave. Nuz, obe deti pili UM od babatka a su zdravsie nez rovesnici, tri a pol rocny syn ani 16 mesacna dcerka este neboli u lekara s chorobou (vsetko sa podarilo vyliecit doma do tyzdna).
Podla mna by to slo este rozbehnut. Nejako som nepochopila, ci teda len rucne odstriekavas alebo pozivas manualnu odsavacku. Ja by som to skusala s odsavacckou - najskôr manuálnou a ked sa mliecko rozbehne, tak s elektrickou. Musis ale odsavat pravidelne (aj ked odsajes len 10ml) - kazde 2- 3 hodiny, v noci si daj maximalny interval 4 hodiny. Mozes skusit tie homeopatika - tusim Ricinus comunnis sa volaju alebo tak nejako, ved v lekarni ti poradia.