Plne dojčený novorodenec máličko priberá

12. dec 2022

Ahojte , našla som len staré diskusie.. je tu nejaká mamička čo mala problém s tým že bábo malo priberalo prvé týždne po pôrode? Ako ste to riešili? Upravilo sa to postupne? My máme takýto problém , plne kojene dieťa a za 2 týždne okolo 100g navyše len. Dosť sa bojím ešte som sa s tým nestretla.. neviem či stačí to moje mlieko, dieťa je spokojné spí pekne cika aj kaká dosť viackrát denne. Nerozumiem prečo ta váha stojí... Ďakujem za každé slovo

kitycat
12. dec 2022

Som mesiac a nieco po porode a male bude mat teraz asi +1kg...do toho si ugrcne snad zakazdym.
Porodna vaha pod 3kg

Uvidime co dr, ale zda sa spokojne to moje babatko 😌

autor
12. dec 2022

@kitycat ako super blahoželám ti k tomu len môj príspevok je o tom že Dieťa nepriberá skoro vôbec. Čiže tvoj komentár je pre mňa nepodstatný. Nehnevaj sa ale pýtala som sa na pravý opak...

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janikk54
12. dec 2022

ale ved to je predsa uplne normalne, deti takto priberaju, ono sa ti niekedy moze zdat, ze nepribera nic, ale to sa upravi. vsak istotne chodite na pravidelne kontroly k pediatrovi, tak musi predsa vidiet, ze je dietatko ok, vedela by si, ak by nebolo. takze hlavne no stress.

kitycat
12. dec 2022

Kde sa ti zda, ze sa chvalim? Vsak ti pisem, ze kolko pribralo moje za 7 tyzdnov, tak si z toho urob priemer.

Do toho mi grca a aj tak pribera a je spoko. Zo zaciatku sme chodili k pedi na prevazenie, lebo som mala rovnaku neistotu ako ty.

Ak sa ti nedza kojenie, mala si laktacnu poradkynu? Mne to pomohli a citanie na mamile

autor
12. dec 2022

@janikk54 za týždeň by malo pribrať 150-200g , priemer z toho nejaký.... Ale my máme za 16 dní okolo 120g len. Je to naozaj málo. Mesačne 500-700g niektoré majú aj 800 ale to už vyššia hranica, my nebudeme mať asi ani 300g. Zajtra máme až prvú poradňu, ešte sme nemali píšem že bábo je maličké. Dosť sa bojím čo povie dr chcela som len či si tým niekto prešiel a bolo to ok aj tak.

sojorez
12. dec 2022

K

autor
12. dec 2022

@kitycat veď oki nieže chvális ale ste na tom ok. 7tyzd a kilo je dobré my 2,5 tyzd a 100g čiže 4 týždne 200g ,6 tyzd 300g ani zďaleka nie čo vy. Nemyslím v zlom neber to tak ale je to veľký rozdiel ☹️

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sojorez
12. dec 2022

Kojene dieta moze priberat malicko, moze i na vahe stat... Nesmie chudnut. Dolezite su nielen vahove, ale i rastove prirastky. Ak je spokojne, ma dost prepisanych plienok, prikladas na poziadanie, tak by som nevytvarala problem tam, kde nie je. Moja prvorodena bola taky novorodenec, malicke vahove prirastky, obcas nic, potom skokovy prirastok na vahe i v centimetroch. Narodila sa s vahou 2850, v polroku mala 6 kg a v roku 7400, co sa vravi, ze v roku ma dieta strojnasobit porodnu vahu. Mala som stastie na uzasnu pediatricku, ktora videla, ze dieta prospieva, je spokojne a tak nebol dovod na paniku. Sama vravela, ze tabulky boli robene podla parametrov deti krmenych um. Dnes ma dcera 15, 165/42.

fiafia
12. dec 2022

Moja dcéra. Na prse skoro nonstop no nepriberala. Kúpili sme váhu a vždy sme premeriavali. Myslela som si,že ako dobre pije a opak bol pravdou. Nakoniec sme museli dokrmovat um a rýchlo to dobehla. Chodili sme do poradne na váženie 1x týždenne

iwesska
12. dec 2022

My sme boli na tom tak isto,Dr.tomu dala este nejaky cas a musela som ju dokrmovat. A to som aj laktacnu mala doma,tvrdila mi,ze pije krasne,furt ju prikladala,ale proste toho mlieka bolo malo. Nezufaj,svet sa nezruti,ked budes dokrmovat.

kikushaa
12. dec 2022

Kolko ma dietatko tt a g? Moja je predcasniatko nikdy nepriberala dobre, aj ked sa to pediatrovi a sestricke nepozdavalo, iba som ju dojcila, cuduj sa svete ked som zacala s prikrmami nepomohlo a nepriberala viac, vlastne doteraz ma cez 3r a 12kg, boli sme na gastre uz niekolko x a nic jej nezistili 🤷‍♀️ Prosto genetika. Podstatne je aby priberala a nestagnovala alebo nechudla

autor
12. dec 2022

@neanonymna začínam si myslíte že nestačí... Dojcim dosť často nesledujem na minúty ale pýta si počas dňa riadne aj každé 2hod ,keď spí každé 3.. dosť veľa spí mala slabu zltacku po prepustení. Pôrodná vaha 3370 po prepusteni 3080. A dnes ráno 3180. Čiže 100 a dnes na presne tri týždne. Dojcim normálne ťahá pije glga počujem .. z jedného prsníka ide veľmi malinko od začiatku z druhého dost ale neviem či stačí. Mala by our okolo 100ml aj v 3tyzd plus mínus ale nemyslím že toľko tam ani není 😔 s odsavackou som odsala pár dní dozadu 60ml. Ja ozaj neviem mám chuť dať um nech vidím aspoň že to ide hore keď ma sýte tučné jedlo aj keď umelé len že nemá problém ona ale ja a mlieko

frantisska
12. dec 2022

Určite sa poraď s pediatrickou. Sú deti ktoré keď sú hladné plaču a potom sú take čo spia. Moj prvý bol taký. Tak sme si mysleli že je všetko ok. Ale malinko priberal, niekedy nič, jeden týždeň dokonca schudol. Môže to byt v pohode že to bábätku stačí ale nemusí. Treba ho sledovať, rátať precikane plienky. A pripadne dokrmit umelým. Ak nechceš fľašu tak cez cievku. A ak cítiš že máš malo mlieka zvyšovať tvorbu. To asi vieš ako. Držím palce 🙂

kitycat
12. dec 2022

To sa ti nabehne, tiez to bola zo zaciatku bieda s nudzou.

Nakojene ledva 40ml zo zaciatku.. Potom som kupila kojovankus pohladala polohy a ako sme nakojili 70ml a viac uz som nevazila. Aj som si pomahala zo zaciatku odsavackou na tvorbu mlieka a pila caj.

Co ta laktacna? Ja som ju mala doma 3ti den po prepusteni z porodnice, ak si nie si ista.

autor
12. dec 2022

@frantisska ona spi ozaj veľa dosť v nocí spala aj 7h kým som váhu neriešila jaze spokojná ok to je a potom odvážim a tam nič bože. Ako ste to riešili vy3??? Začal priberať dávala si um či? Bolo všetko ok zdravotne áno?

autor
12. dec 2022

@kitycat laktacnu som nejak nemala v pláne riešiť prichytí sa dobre aj taha pije len ja neviem to mlieko príde mi také priesvitne občas s bielym není také husté akoby hovorí sa že slabé není žiadne ale neverím nejak tomu...

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maxi2
12. dec 2022

@stvura nestresuj sa. Ja som kojila oboch. Prvý mal reflux. A druhý mal pôrodnú váhu 3850 a domov sme prišli s 3350. Nekoj na hodiny ,ale stále ako pýta. A keď si chceš byť istá ,že pije dosť musíš ho odvážiť pred kojenim a po kojeni. Vtedy uvidíš ako koľko vypilo. Nikdy som nekojila na hodiny ,ale ako bábo pýtalo. S mladším som chodila do mesiaca každý týždeň na váženie lebo veľa schudol po narodení. Pri vážení mal +100g. Až keď mal asi 3 mesiace tak pribral asi 800g. Kojenie je boj, ale lepšie ako um keď nesadne. Samozrejme ,že keď nebude dosť tvojho mlieka tak daj umelé

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bemi84
12. dec 2022

Ahoj, mali sme to podobné. Dieťa sa narodilo v ukončenom 41tt s váhou 3160g (bolo na 6 percentile, vzhľadom na týždeň narodenia a rozmerom). Už v pôrodnici málo priberalo. Medzi prvou a druhou poradňou (za dva týždne) pribralo 80g. Dojčila som na požiadanie, takmer stále bolo na prsníku, vôbec ma nenapadlo, žeby to bolo až tak zlé. Okamžite po tej poradni som začala kŕmiť mojím odsatým mliekom, aby som videla koľko vypije a um. Pekne začalo priberať a všetko dobehlo.

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vso10
12. dec 2022

Ahoj, kontaktuj laktacnu poradkyňu, ktorá bude schopná skontrolovať uzdicky aj prisatie. Farbu mliecka nerieš, to priesvitno biele je okej, to ani nemá byť biele ako kravské 🙂
Ja som staršieho dojčila 3,5r do samoodstavenia, priberal zväčša na tej hornej hranici tabuliek, čiže mám skúsenosti s dojčením... Moje druhé bábo priberalo cca 100-140g/týždeň. Napriek tomu, že som furt mohla odsavat. mliečko samo tieklo, keď sa 1,5h nenadojcil, keď mrncal zasa tieklo, čiže mliecka som mala dostatok. Prisatie bolo dobré, až na to, že hornú peru stále scucaval dnu. To môžeš napraviť tak, že jemne prstom vytiahnes peru von - nech ma pery ako kapor. Taktiež dojčenie ma nebolelo, čo ma dosť miatlo. Väčšinou keď je prisatie zle, boli to. Laktačná mi odporučila kontrolu uzdiciek na detskej chirurgii (neviem odkiaľ si, ale v BA je pán doktor Hochel v Rači). Išli sme so 7t babom. Maličký mal veľmi tuhú podjazykovu uzdicku, doktor sa čudoval, že vôbec priberal drobcek a že to lekárka neriešila... Nakoniec dr strihal podjazykovu aj hornú uzdicku. Malý hneď v prvý týždeň pribral až 290g a chcel sa skoro stále dojčiť. Lekár mi vysvetľoval, že síce moje bábo bolo spokojné, kľudne, neuplakane, aj spinkal dobre, aj cikal, kakal, ale že proste nemusel mať silu. Vahovy prírastok 100g/týždeň je maličký. Tvoje bábo priberá ešte menej ako to moje. Čiže skús si dať skontrolovať prisatie a uzdicky (buď u laktacnej, alebo u chirurga čo rieši uzdicky novorodencov).
Inak také bežné veci ako časté prikladanie, dojčenie koža na kožu (bábo hole v plienke, ty holá), bylinky (senovka, benedikt, moringa), alebo homeopatiká ricinus communis, spoločne spanie si skúšala? 🙂 Ak chces, kľudne napíš aj súkromnú správu

livuska124
12. dec 2022

Autorka - kde bolo dieťa vážené? Predpokladám, že prvé dva razy v pôrodnici a poslednýkrát na úplne inej váhe - na to ma v pôrodnici pri prepúšťaní hneď upozornili, aby som sa nezľakla, ak bude mať doma alebo u pediatričky úplne inú váhu, pretože každá môže byť inak kalibrovaná a rozdiel aj pár 100 gramov.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
neanonymna
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
deti95060810
12. dec 2022

stretla... moje dieťa nie že málo priberalo, moje rovno chudlo...
doporučujem ísť za pediatrom, bábo odváži a poradí ako ďálej...možno ťa pošle aj s bábom na vyšetrenie...
dieťa by malo pribrať za týždeň cca 150 g... 200 g je super, 100 je tiež Ok, ale už okolo 50 g je málo...
lekár musí zhodnotiť ako ďálej... je dosť možné že doporučí prikrmovanie...

vso10
12. dec 2022

@livuska124 inak toto je dosť dobrá pripomienka. Váha u pediatricky a moja dojčenská maju rozdiel 200g. Dôležité je, že vahovy prírastok na určite obdobie ukazujú rovnaký...