Plač počas kojenia

jankacaa
27. okt 2014

Ahojte maminy, chcem sa s Vami poradiť. Moja dcérka má tri týždne, prvé dva sa mi kojilo parádne. Malá sa prisala, asi 5 minút intenzívne pila, potom sa odtiahla, grgla si a pila ďalej až kým nezaspala. Ja som ju potom ešte chvíľu podržala na odgrgnutie sa dala do postieľky spinkať. Posledný týždeň ale došlo k zmene. Zo začiatku mi ťahá a potom sa začne odsúvať, dvihnem ju teda na plece, aby som jej pomohla odgrgnúť. Toto sa opakuje asi 2 alebo tri razy a potom sa začne doslova boj. Malá vtiahne bradavku a hneď ju vypľuje, začne plakať a znova hľadá bradavku. Vidím na nej, že jej niečo je, chcela by papať, ale asi ju niečo trápi, lebo tú bradavku stále vypľúva. Poväčšine ju mám potom problém utíšiť. Cez deň skoro nespáva. Ak je vonku pekne, dám ju do kočíka a tam pospí 3 - 4 hodiny, inak cez deň nič. Našťastie v noci mi zvykne spať 5 hodín a potom po ďalšom nakojení 3 hodiny. Na prvej kontrole u lekára mi povedal, že pribrala 300 g, že to nie je moc, ale je to v norme.. a na internete som zistila, že nepapá dobre, že "dudluje". Viete mi niekto poradiť, čo robiť? Ja som z toho kojenia zúfalá, keď mi začne plakať, tak je hneď do plaču aj mne a neviem, čo s ňou robiť.

trgypadl
27. okt 2014

@jankacaa treba skontrolovat spravne prilozenie dietatka k prsniku, aby mala volny nostek.ked dojcis predpokladam, ze si jej flasu alebo cmulik nedala, lebo potom mozu deticky trosku strajkovat co sa kojenia tyka.

jankacaa
autor
27. okt 2014

cumlík dávame, keď ju niečo trápilo, pri cumlíku sa ukľudnila 😖 . Nenapadlo nás, že by to mohlo mať vplyv na kojenie. Dá sa to napraviť?

hrjanka
27. okt 2014

no to vyzerá na štrajk, tiež sme si tým prešli a keď čítam tvoj príspevok, akoby som čítala o svojej dcére. Byť tebou, zavolám laktačnú poradkyňu, tá ti najlepšie poradí, v čom je chyba. U nás to bolo to, že som dcérku nesprávne prikladala a strácala som mlieko. A skús si ju priložiť koža na kožu - vyzleč sa od pása nahor, malú vyzleč len do plienky a tak ju skús nakŕmiť, nám to veľmi pomohlo, dcérka bola ochotnejšia prisať sa.

siska53
27. okt 2014

@jankacaa zavolaj si laktacnu poradkynu,nech skontroluje prisatie.
Dalej daj si ju telo na telo,skus si akoby masirovat,stlacat prsnik pocas dojceniaja som to nejak zo zaciatku robila automaticky,vela pi a prip.jej daj druhy prsnik. Ja som pri druhom dietati mala jeden problemovy,zvacsa z neho nechcela pit,tak som jej dala druhy..po niekolkych mesiacoch sa to upravilo a dojcili sme sa z oboch normalne.

Prip.ak mas odsavacku,tak si ju daj na druhy prsnik a odsavaj a dojci. Nemysli. v noci.ale cez den.ja som si tak stimulovala laktaciu,ak bolo treba.

Inak aj moja bola a je slabsie priberajuca.a navyse bola do 3,5m.kolikova.

Tak nech sa vam to upravi a dlho sa dojcite.

hrjanka
27. okt 2014

@jankacaa ináč, tiež sme dávali cumlík, upokojovala sa na ňom. No keď nám štrajkovala tak som cumeľ na pár dní (dlhšie sa nedalo) vyradila, proste bola bez neho...poviem ti, mali sme čo robiť, nedala sa utíšiť bez neho, ale keď som chcela, aby sa začala správne prisávať, tak som to musela urobiť. A keď už sa prisávala správne a rozbehlo sa mi mlieko, tak sme jej ho zasa vrátili a mali sme doma opäť spokojné bábo 🙂

luba41
27. okt 2014

kontakt na laktačné http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...... cumlík by som hned zrušila, pravdepodobne vám spôsobil nesprávne prisávanie a poklesla tvorba mlieka...takže dať skontrolovať prisatie laktačnej.. 😉
a štrajk http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy...
@jankacaa

leporeloo
27. okt 2014

@jankacaa ahoj ano dudlik ma vplyv na kojenie a velky, ak je to mozne skus ho vyradit, skus ju radsej upokojovat na prsniku... vsetko o spravnom prisati a piti najdes na stranke mamily, najpr skus stlacat prsnik pocas dojcenia mozno sa ti pomoze malu dlhsie na prsniku udrzat a zosilnit tok mliecka ... skus teda www.mamila.sk, http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/

trgypadl
27. okt 2014

@jankacaa nedavad cumlik, a prikladat pravidelne 😉

kazunomiya
27. okt 2014

@jankacaa ja si tiez myslim, ze je dobre aspon napisat laktacnej poradkyni. NIeco podobne sme zazili aj my. Je to obycajne reakcia na znizeny tok mliecka, casto nastava, ked nie je prisatie celkom dobre a znizi sa preto tvorba mlieka a babatkam sa to nepaci.
Mne pomohlo vela byt s babatkom, urobit si par dni v posteli, obaja skoro nahi, vela ponukat dojcenie, kontakt koza na kozu a dbat na dobre prisatie. Vela informacii si mozes najst na stranke mamily, ktoru ti tu uz odporucali vyssie. Ale aj ked u nas to islo bez osobnej navstevy poradkyne, som rada, ze som jednej aspon napisala. No spravne by to mala vidiet poradkyna, aby povedala, ci je to naozaj strajk a individualne posudila, co zlepsit.
Pripadne tvorba mlieka sa da zvysit, napriklad odstriekavanim mlieka a uzivanim byliniek (senovka a benedikt, alebo More Milk Plus kapsuly - tie som brala ja), mne to tiez pomohlo, stacilo kratko.

jankacaa
autor
27. okt 2014

Baby, ďakujem za rady, myslím, že to bude zníženie tvorby mlieka. Doteraz som si to nejako nevšimla, ale je pravda, že mi doslova lialo z psníkov, stále som musela meniť prsné vložky a aj v noci som sa často budila s mokrým pyžamom. V poslednom čase mi z prsníkov ani nekvapne. Myslela som, že je to tým, že malá viacej papá, ale asi je to skôr tým, že je toho mliečka menej. Skúsim sa poradiť s nejakou laktačnou poradkyňou a niečím dvihnúť tvorbu mlieka. Keď som bola v pôrodnici, odporúčali mi Vineu, máte s ňou nejaké skúsenosti?

sarinka2012
27. okt 2014

@jankacaa Neviem sa vyjadriť k celkovemu problemu len chcem napisat že u nas mala dcerka dudlik od porodnice a nemala problem s kojenim,sice bola kojena len par mesiacov ale to malo inu pricinu,ja na dudlik nedam dopustit 🙂 držim palce aby ste problem co najskor vyriešili a dcerka bola zase spokojne babatko 🙂

luba41
27. okt 2014

@jankacaa vinea, lieky, homeo, zápražkové polievky a podobné babské recepty je tak 5% úspechu..pokial nebude to prisatie v poriadku, mlieko sa nebude tvoriť v dostatočnom množstve..a bude tvorba klesať..a preto je to prisatie a dalšie iné postupy, ktoré spadajú pod techniku dojčenia, základ.. ale zase neorientuj sa podla naplnenia prsníkov, pretože aj v "prázdnych" mäkkých prsníkoch sa mlieko tvorí v dostatočnom množstve, ale ak tá technika je správna /dobré pristie, dojčenie na požiadanie, nemýlenie dieťaťa cumlíkom a flašou, spoločné spanie, nosenie, blízky telesný kontakt atd/