Ahojte, chcela by som vedieť, či aj vaše detičky boli takí papkáči, ako je naša Katka.
Opíšem situáciu: Kojím a aj dokrmujem UM. Nemala som dosť mliečka a preto sme kúpili zároveň detskú váhu, aby som mala predstavu, koľko si vytiahne.
Doteraz papala na jedno kojenie cca od 70 ml po 90ml (tých 90 bol pre mňa sviatok). Väčšinou som ju dokrmila UM na tých cca 100-110ml a bola spokojná. Ale teraz posledné asi dva dni začala zo mňa ťahať MM tak od tých 115 až do 140ml. To keď si dnes vytiahla tých 140ml, tak som ostala ako obarená. No a po takomto väčšom papaní si ešte stále vyžaduje UM a pokým ju nedokrmim na takých 170ml, tak plačká a vyžaduje si to dokŕmenie. Po papaní nekrcká, takže viem, že som ju neprekŕmila. Dokonca by som skôr povedala, že keby som jej dala aj viac, tak to je schopná vypiť. Ciká v pohode tých 6-8 mokrých plienok máme denne. Kakanie máme každé 2 dni. To som konzultovala s lekárkou. Vraj to nevadí, lebo väčšinu mlieka, ktoré vypije je MM a to to vraj spôsobuje. Bruško máva mäkké a prdká v pohode.
Je normálne, že mesačné bábätko vypije na jedno kojenie tak veľa?
Nemôže jej to nejako ublížiť?
ale keď jej nedám to UM, tak je schopná aj nespať....plačkať a dožadovať si. Mám ju nechať trápiť sa?
@magdulienka2 nie trapit ju,ale prilozit a nechat s dojcit kolko chce,inak casom dojdes o svoje MM
@magdulienka2 no ja ti neviem, môj má mesiac a týždeň a vypije cez deň každé tri hodiny 90ml UM (nie je kojený) ... v noci sa budí len raz na papanie
praveže ja som mala MM málo a teraz sa mi zvýšila produkcia, ale ani to jej nestačí....čo sa týka dokrmovania, tak som ju pred tým dokrmila na tých 100-110ml a bolo to ok. Pediatrička mi to tiež schvaľovala.
Malá je totiž žltačková a neviem, asi jej to teraz už pomerne dosť prešlo a že by aj kvôli tomu tak pýtala zrazu papať?
Keby som ju nenakrmila do plna, tak by mi plakala. To už mám vyskúšané. Ani by nespala. Na prsníku sa mi jeduje ešte pred tým, ako ubehne 15 min. A to ju kojím z každého počas jedného kojenia.
Chcela by som vedieť, či aj dakto druhý s tým má skúsenosť?
@magdulienka2 asi budes mat najlepsie ked kontaktujes laktacnu poradkynu, napr. www.mamila.sk a poradis sa. Lebo ja teda suhlasim so @saska.t . Je velmi malo ludi co dokaze dokrmovat, bez toho aby neprestalo postupom casu dojcit.
Hehe moja mala pila aj 200 🙂 zakial je to mm je to v pohode ved som jej nedavala slaninu🙂 vzdy bola vacsia a aj teraz je ma 7 mesiacov a vyse 10 kil, Doktor nam povedal ze to nieje ziaden problem hlavne ze je zdrava ked sa zacne hybat to vybeha🙂
@magdulienka2 ja som na začiatku tiež dokrmovala a mala som obrovský strach s tým prestať aby malá nebola hladná. UM som však postupne vylúčila celkom ......aj keď teda keď bola prvý deň len na MM mala som bobky či nehladuje 😀 😀 😀 😀 keď som ešte dokrmovala vypila podstatne viac (aspoň si to myslím, lebo sme sa nevážili) proste pila kým bolo čo a pravidelne grckala. Odkedy sa len kojíme negrckala skoro vôbec a ak tak len máličko.
Ako píšu baby produkcia MM sa ti časom zníži. Prikladať na požiadanie koľko krát bude chcieť a produkcia MM sa zvýši natoľko že UM môžeš vylúčiť úplne 😉 aj keď 140 ml podľa mňa na jedno kŕmenie úplne stačí 🙂
ja si tiež myslím, že tých 140 je barz dosť.. 🙂 to zatial vytiahla len raz. Nemôže sa jednať o rastový špurt....či ako sa to volá?
zajtra má malá 5 týždňov...tak že by?
@kattrin5 joooj, ďakujem za odpoveď. vidím, že nebudeme sami v tomto 🙂
ked dokrmujes UM, tak stratis mliecko! naco vazit? staci vazit pri doktorke.
rozluc sa s UM, uz ho nedaj, rezervuj si cely den len na konenie, dieta roztoci zase laktaciu, treba na to len verit. stravuj sa dobre, vela pi a mliecko zase pride. obmedz stress (okrem okolo dietata, to sa neako neda, vsak?) - vykasli sa na domacnost kym sa vam to neupravi. mozes prejst aj na dokrmovanie cez cievku, vyluc flasu a cumel.
@magdulienka2 davas jej velmi vela a place preto, ze ma velmi plne brusko , ja mam teraz 13 mesacnu dcerku a ta vypije maximalne 170 ml teraz , viacej nevypije a nenapisala si kolko ti mala pribrala za prvy mesiac , ja som tiez musela dokrmovat, ale koli tomu, ze sme pribrali len 100 gramov za prvy mesiac a zo zaciatku sme davali len vecer umele mliecko a to len 60 ml, a neskor sme postupne pridavali , ale urcite som nedavala tak vela a na tvojom mieste umele mliecko ak to nie je nevyhnutne nedavam
@magdulienka2 Magdi, vyhladaj laktacnu poradkynu, najdes tu: www.mamila.sk urcite ti poradi.mozno sa mala nespravne prisava. Zabudni na rezim 15 minut na prse a dost. mozno mas pomaly alebo naopak rychly tok mliecka a preto sa jeduje a ziada si potom flasu s UM. naozaj vyskusaj laktacnu poradkynu, uvidis, ze sa to spravi a ty mozes s UM prastit o zem 🙂
Medzičasom sa to asi vyriešilo...malá si zase papá svoj štandard. Ďakujem vám za rady. Chcela som však riešiť to koľko malá pije a nie čo pije. Laktačnú poradkyňu som tu mala pár dní po príchode z pôrodnice. Čo som potrebovala, tak to mi pomohla a bolo tam aj správne prisávanie.
Každopádne uvidíme, ako bude malá papať ďalej. Ak by sa našiel niekto s podobnou skúsenosťou ako ja, tak kľudne píšte. Rada zistím, že v tom nie som sama s mojou malou 😉
@magdulienka2 ked som spravne pochopila, tak laktacnu poradkynu si mala predtym, ako si dala malej flasku. takze prisavanie by bolo dobre opat posudit a pravdepodobne aj opravit, lebo po flaske sa spravidla opat pokazi. tym si dietatko nedokaze dostatocne vytiahnut mliecko z prsnika a ked sa prsnik dostatocne nevyprazdnuje, tak sa znizuje tvorba mliecka. preto, co ti baby radia, su vsetko spravne postupy. prikladat, striedat prsniky aj viackrat. lahnut s malou do postele, obe hole a len sa dojcit cely den, pojest si veci z mraznicky a urcite ju nenechat vyplakat. navyse ona nemusi len od hladu plakat, ale napr. aj preto, ze len chce byt s tebou, nosit sa, citit ta. ak je naozaj potrebne dokrmovat, tak cievkou na prsniku. http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen... ste v stave, kde viete este v pohode prejst na plne dojcenie. len si ver, ste na tom velmi dobre. dietatko netreba vazit pred a po dojceni. radsej ju nacas priloz a po dojceni nechat na sebe odpocivat. tak je to pre nu najprijemnejsie. inak je to stres pre vas obe. ak vazit, tak kazdy druhy den v rovnakom case. zltacka odide tym skor, cim viac MM dieta dostane. UM je ovela tazsie stravitelne, viac zatazi traviaci system a teda aj ta zltacka ma dlhsie trvanie. ste na dobrej ceste k plnemu dojceniu, len do toho. zvladnete.
Ahojte ja mám takisto problém a neviem si s ním rady. Náš Tobiasko má 1 mesiac a 4,50 kila...priberá ževraj pekne pri narodení mal 3450g. Kojím stále aj počas noci aj cez deň ale poobede už okolo tej 16 hodine je strašne nenajedený a jedol by každú pol hodinu...keď je veľmi teplo tak mu dávam aj fenyklový čajík. V jeden deň bol poobede aj večer strašne zlý až sme si mysleli,že má bolesti,tak sme zašli za doktorkou detskou, ktorá býva tu v dedine a kázala nám kúpiť Nutrilon, tak priateľ utekal do lekárne kúpil Nutrilon 1 pri zažívacích ťažkostiach a podľa tabuľky som mu ho zarobila a on vypil na posedenie 125ml,tak sme si mysleli, že bol taký hladný ale myslela som si že to tým skončilo a bude spokojný ale on aj na ďaľšie dni vypil 125 ml + predtým kojenie a niekedy ešte stále hľadá a je hladný. Ked ho dám odgrgnúť,tak niekedy niečo aj vyvráti a niekedy si pogrgá aj 5 krát a je dobre. Vygrcká mi niekedy aj také kao sopel alebo hlien také mazgľavé ale doktorka povedala,že to hlien nie je. Moja detská doktorka povedala,že to nie je dobré, že to neexistuje,aby toľko popapal a predpísala nám NUTRILON AR proti grckaniu a mám mu dávať 50ml a dokŕmiť ho materským mliečkom a čo ostane v prsníku,tak poodsávať preč. Bojím sa aby sa mi nenaučil len na nutrilon a aj toho sa bojím, že sa mi prestane tvoriť materské mliečko.
@anika44 prečo si kazíš dobrovolne kojenie? máš veľmi "múdru" MUDr.... s jej radami kojenie za chvílu ukončíš...UM ste dávali asi fľašou, takže bábätku kolko natieklo tolko spapalo.. zruš čajík, zruš UM-vôbec ho nepotrebuje. bábätko si prikladaj hocikedy, ked si zapýta..aj každú polhodinu..prsník má nielen na jedenie ale aj na ukludnenie..zavolaj si laktačnej poradkyni, kontakt máš napr. http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do... tá Ťa ukludní, vysvetlí, pomôže...a prečítaj si stránku http://www.mamila.sk/ alebo aj http://dojcenie.wordpress.com/ 😉
@anika44 myslím si podobne ako @luba41, že si kazíš kojenie. Nutrilon by som pridala len v prípade, že dieťa neprospieva a nepriberá. Prikladaj koľko chce, aj od smädu. Časom sa to ustáli, tvorba mlieka sa prispôsobí potrebe dieťaťa, nenavykaj ho na umelé mlieko. A s tým fenyklovým čajíkom to tiež môže byť problém, ja som ho pila preventívne a malá sa krútila a prdela, potom som to vysadila a bolo ok. Niekedy človek chce tak veľmi dobre dieťaťku, až sa to preženie.
@silviami
@luba41 aj ja si myslím, že ohrozujem tým UM kojenie ...viete to je ten problém, že jeden mi povie tak druhý tak a ja už naozaj neviem čo mám robiť,potom som nervozna a popletená...a je normálne,ked kojené dieťa nemá každý deň stolicu? jedna doktorka mi povedala, že to je normálne a druhá, že to neexistuje, že musí mať každý deň
@anika44 je normálne, že nemá stolicu, ak dávaš čisto materské mlieko, takje bezzbytku stráviteľné, my sme mali aj také, že nakakala 14 dní, to bol rekord, ale ak pridávaš UM, myslím, že vtedy by mala byť aj stolica, to neviem, mne sa pri malej darilo kojiť do pol roka výlučne, až kým sme neprešli na tuhú stravu tak som jej nedávala nič piť okrem mm, a v pol roku dostala čistú vodu v horúčavách nad 30 stupňov
@silviami
@marcelatje práveže je to detská doktorka...a vidím, že to sa už ani na doktorov nedá spolahnúť a keď mi nebude kakať nebude mať bolesti? minule mi nekakal 2 dni a to som kojila a mal bolesti a ked som mu tou paličkou na vetry čo je pomohla,tak sa vykakal a mal dosť hustú stolicu
@anika44 my sme počas výlučného kojenia problémy so stolicou nemali. Myslím s hustotou, nikdy nebola tvrdá alebo tak. Jeden čas sme kakali každé 4 dni, potom každých 7 stále sa to menilo....... každý deň mi malá začala kakať asi až keď jej začali ísť zuby. Napriek nepravidelnosti sme bolesti bruška nemali a to sme nepili ani žiaden čajík. Stále som jej tlačila len to prso 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 k tým bolestiam keď mliečko úplne strávi tak by nemali byť z čoho. Podľa mňa je tá hustá stolica z UM
@marcelatje
@anika44
aj ja si myslím, že tá hustá stolica bude práve z toho umelého mlieka, mám kamošku, čo nevedela a prešla na umelé mlieko hneď a malého úplne zapiekla, my sme tiež so stolicou žiadne problémy nemali pokiaľ bola malá len kojená, max sa stalo, že bola zelená stolica ak pila len od smädu predné mlieko
@anika44 ja na Tvojom mieste hned volám alebo píšem laktačnej poradkyni / všetko Ti vysvetlí aj poradí/ kontakty som Ti písala vyššie..zatial si prečítaj tie dve stránky / odkazy som Ti hore tiež dala/ ...a zváž, či vôbec zostaneš u takej MUDr, ktorá ked nevie nič o fyziologických potrebách a vývoji kojencov, tak by som pochybovala, či vie vôbec liečiť..držím palce.. 😉
Ona mu dala ten nutrilon nato,že aby mu zaťažila žalúdok,aby tolko nepil, že na mesačné dieťa je 125ml veľmi veľa.
@anika44 ja nie som odborník na kojenie, ale podľa mńa ak dáš 50ml nutrilonu flašou, tak ti nebude chcieť materské mlieko, lebo nebude také sladké, premietnu sa doňho rôzne príchute z toho čo ješ a bude sa to ťažšie ťahať, je to náročnejšie ako piť z fľase, tiež by som určite zostala pri kojení, aspoň pokiaľ prospieva, daj mu kojiť sa koľko potrebuje, ustáli sa to, ak si si nie istá, tak ako píše anika 44 rýchlo kontaktuj laktačnú poradkyňu, a skús vyzistiť od ľudí, čo je to za pediatrička, naozaj Ti dáva čudné rady
@magdulienka2 roztiahla si jej brusko UM,ked sa pekne rozpapala,uplne vyluc UM a pekne sa kojte,lebo casom sa ti stane,ze tvorba MM sa znizi a vy skoncite len na UM,co by bola velka skoda a aj chyba,kedze UM jej imuntu neposilni, ak bude hlados,prikladaj malu ako si bude pytat na poziadanie 😉
Len tak mimochodom vaha ti je doma nanic, za 1) MM vypije uplne menej oproti UM,taky maly zaludok nie je usposobeny na take velke mnozstva UM v tak malom veku
za 2) vaha ta len myli,nervuje ci dost vypila atd.podstatne je ci prospieva a je spokojna...