Dobrý deň,
Prosím vás o radu. Po pôrode dvojičiek som bola odhodlaná ich dojčiť. Prešli sme si rôznymi útrapami, ale najhoršia bola mastitída 3 týždne po pôrode. Najprv sme si mysleli, že je to viróza, ale keď som si všimla začervenaný fľak na prsníku, bolo mi to jasné (mám ešte 4 staršie deti a pri každom som mala žiaľ mastitidu, takže s ňou mám skúsenosti). Na 5 deň vysokých horúčok a trápenia sa mi dr. nasadil antibiotiká. Malých som celý čas dojčila, ale bola som potom strašne vyčerpaná. Nejako sme sa z toho otriasli, dvojičky začali pekne priberať, dojčenie som považovala za zabehnuté. Teraz som 10 týždňov po pôrode a celé sa to opakuje..2 dni dozadu som začala mať horúčky, začervenaný a boľavý prsník. Včera sme nasadili antibiotiká, aby som sa netrápila toľko ako minule. Moja otázka je, ako sa dá predchádzať mastitída aby sa už neopakovala?
Mne takto odhalili cystu, ktorá sa zapalovala a vždy ak mi dieta, len trosku poskriabalo ten jeden prsnik, kde som mala cystu, tak vždy z toho bol zapal, tak som si dávala potom na to pozor a zapal už nebol.
ja som jedla Lecitin ako prevenciu upchatych mliekovodov a mastitidy, mne sa to stale opakovalo a fungovalo 🙂
@777januska777 to je zaujímavé.. takže si bola po opakovaných zápaloch na sone a tam tá cysta?
@zuzuli4 si obdivuhodna. Máš 6 deti a dojcis dvojčatá, máš môj veľký obdiv! Tomuto sa hovori MAMINKA!
Aj moja mamka mala pri každom dieťati mastitidu, mala 5 deti. Ja som si to zažila len pri prvom synovi, chválabohu.
Mne veľmi pomáhali kapustne listy v podprsenke a veľa dojčiť.
Držím palce, veľa zdravia rodinke!
mozes sa poradit aj so zdravotnickami na institut na podporu dojcenia. ja dojcim 2 a polroka a zapal som mala asi 6-8krat? zial.... co sa amtibio tyka je dolezitr ich striedat. u mna striedaju raz zinnat raz sumamed. taktiez niekedy pomoze 14dni zinnatu. taktiez pri najblizsom zapale este pred nasadenim antibio nech ti gynekolog urobi ster z mlieka a z bradavky. je mozne ze si v porodnici chytila nieco napr zlateho stafylokoka a treba antibio mamho napr. drzim ti palce
@juliet86 Mala si až 6-8x zápal? Och to ma mrzí, muselo to byť ťažké, toľko sa trápiť..
Vďaka, skúsim aj ten inštitút osloviť. Som alergická na penicilín, takže je tam menej možností, ale určite nejaké na prestriedanie sú. Popravde, manžel je lekár, odborník na antibiotiká, takže v tomto sa spolieham na neho. Len už by som najradšej nebrala najbližší polrok nijaké, predsalen je to veľký zásah.
@zuzuli4 áno, doktorke sa to nezdalo a tak ma poslala na sono a tam našli 2 cysty, ktoré sa zapalovali a preto boli tie zápaly.
@zuzuli4 ja som mala na začiatku dojčenia prvého aj druhého dieťaťa mastitidu na tom istom prsníku, už sa na to pomaly pripravujem, že ma to zas čaká a aj hrče... Na USG ma dr. neposielala, ale momentálne sa preventívne chystám. Užívala som dlhodobo lecitín tak 3 cps denne - to mi pomáhalo a vysadila som keď sa tvorba mlieka upravila, mala som zatiaľ vždy viac ako deti reálne vypili.
@zuzuli4 skus používať klobúčiky to vraj zabera