Odstriekané mliečko pre staršie dieťa

diana_81
7. jún 2014

Ahojte,

2,5 rocna dcerka sa mi dojcila (nasucho kedze mlieko nebolo) az kym som nesla do porodnice. Novy drobec bol velmi spavy a slabucky tak mi povedali, nech dcerku s jej jaslickovymi zelenymi soplikmi na prsnik aspon zo zaciatku nepustam. Prijala to relativne dobre, totalne sa rozpapala a zacala mat super vztah s tatinom a tym, ze je stale chora tak ju uz naspat dojcit nechcem. Len ju to zmatie ked bude musiet cakat, prijimat pravidla atd. No mliecko by jej mozno prospelo. Chcela som sa spytat maminiek co davaju starsim z poharika odstriekane MM ako casto a kolko davaju? Odsavate odsavackou, ci len rucne? Nedostalo starsie dieta z MM hnacku? Mate pocit ze to pomohlo na posilenie imunity? Nejake dalsie tipy a postrehy?

Pekne dakujem...

ellca123
7. jún 2014

ano prebytocne mliecko som odsavala pre starsiu dcerku a ta si ho dala z flasky
bez problemov

emocia
7. jún 2014

@diana_81 ahoj, píše ti laktačná poradkyňa. Určite jej Tvoje mliečko prospeje. Najlepšie "zabalené" by pre ňu bolo tiež z prsníka 😎 Tandemové dojčenie staršiemu dieťaťu okrem prísunu mliečka pomáha prijať súrodenca, ktoré, žiaľ, v tomto veku tvojej staršej býva vnímané ako votrelec 😒 Každopádne, v akomkoľvek "obale" má veľký zmysel a význam Tvoje mlieko aj pre ňu. Spokojné dojčenie prajem..! Alena poradkyňa BA

emocia
7. jún 2014

@diana_81 ešte dovetok: veľmi jej tvoje mliečko pomôže práve v súvislsoti s jej zdravotným stavom, opakovanými infektami. Daj je všetko, čo budeš môcť po nasýtení drobca 🙂 Bude potom určite zdravšia. A zváž ten tandem... jej infekty nemôžu spôsobiť vôbec nič, ak by si ju dojčila, práve preto, že v MM sú imunitné faktory a ja iné látky, ktoré držia zdravie dieťaťa. Ak by sme mali uvažovať, že by sa prisala aj malá, tak vždy potom si môžeš potrieť bradavku i dvorec svojím MM. Ako dezinefekcia to stačí. Nech vám je fajn! Alena poradkyňa.

diana_81
autor
7. jún 2014

@emocia

Mne poradili v nemocnici kedze ako vravim maly (teraz ma 10 dni) bol slaby a nechcel sa prisat nech neriskujem este i priamy kontakt so slinami. Plus ze ked tak najprv on, potom ona... Neviem presne ako sa zachovat. Doteraz vzdy ked bola chora som lezala pri nej, teraz akceptuje i manzela. Neviem si presne predstavit ako ich opatrit oboch. Plus neviem, ci by som ten tandem zvladla. Povodne som ho zvazovala, ale napriklad predtym po kazdom zobudeni boli natahovacky, lebo mala chcela na prsnik a bola by tam schopna byt i hodinu, co ked potrebujeme nastartovat den nie je mozne a teraz pri malom ktory potrebuje opatrit uz vobec nie. Odkedy nie je dojcena vstava rychlo a bez problemov, dobre sa naranajkuje... Neviem, ci by som psychicky zvladala navrat spat k naladovosti a k odmietaniu jedla (tym, ze by bolo viac mlieka ako pocas tehotenstva predpokladam ze by ju to zasytilo). Ta imunita ma vsak trapi, rada by som jej pomohla.

Druha strana veci je odsavacku nemam, stacilo by jej davat mnozstvo ktore si odsajem rucne cez poharik? To zase asi velke mnozstva nebudu?..

diana_81
autor
7. jún 2014

@emocia plus mam obavy ci sa nezacne napriklad opat v noci budit na mliecko atd... Okolie je skor za odstavenie, vsetci tvrdia ze mam mysliet i na seba a ze ak to mala raz tak dobre prijala tak ju nemiast tym, ze ju na prsnik opat vezmem ak si neviem vyhodnotit co vsetko to so sebou moze priniest...

emocia
8. jún 2014

@diana_81 Dianka, ahoj. Rob tak ako cítiš, že je pre Vás najlepšie. Tvoje dievčatko vyspieva, mení sa, tak je však aj možné, že ten tandem by bol harmonický... Každopádne na istotu je ostať tak, že ona bude dostávať cez pohárik, čo sa ti podarí odstriekať. Sama napokon uvidíš ako sa situácia vyvinie. Možno to bude natoľko harmonické, že ti to nahrá, aby si jej opäť ponúkla. Uvidíš. – Neviem ako si "fungovala" s maličkou, ale každopádne ti radím si dieťatko naložiť do šatky, aby si mala voľné ruky pre staršie dieťa a domácnosť. Lebo píšeš, že býva častejšie chorá, tak ju asi budeš mávať doma a dieťa jej veku má nároky, ktoré ak má matky plniť, tak v kombinácii s bábätkom to býva dosť tvrdé. Ak si malého "ošatkuješ" nebudeš riešiť dilemy a neurózky tohto typu 🙂 Ak by si chela získať viac info, tak nahliadni na môj web o úspešnom dojčení sekciu Dojčenie, nosenie... Nosenie detičiek v nosičoch podporuje dojčenie či skôr "samodojčenie" 🙂 – t.j. dieťa sa v šatke s minimálnou pomocou mamičky, kedy treba naštelovať halvičku, prisaje, prisáva, dojčí sa koľko potrebuje a potom zaspí. Alebo dudluje a potom zaspí. Šatkované, nosené deti viac spia, takmer neplačú, sú pokojné a oveľa skôr sa usmievajú ako nešatkované 😀 Je vysoko pravdepodobné, že tvoja dcérka bude vnímať nosenie ako veľmi zaujímavé "čosi" a bude tiež chcieť malého nosiť. Dopraj jej krátke sekvencie, aby mohla aj ona byť ako mamička (si jej veľký vzor!) – nosiť bábätko. To vás všetkých veľmi zblži. Zdieľanie jeden druhého je veľmi významné, lebo spája rodinu 😉 Potom, keď budeš bábo z nej vyväzovať, nezabudni ju veľmi preveľmi chváliť 😉 🙂 😎 🙂 Pochvala je ako tisícka na účet 😀 Držím ti palce aj bábätku aj tvojej dcérenke...! 🙂

diana_81
autor
8. jún 2014

@emocia dakujem krasne za riadky i za rady. Satku mam (aj ked sa mi nepozdava material, je to znacka babylonia BB Slen a na Slovensku s nou asi skusenosti nemate). Aky uvaz(y) by si mi doporucila od narodenia? A mame este Manducu a sice pisu ze od 3.5kg tak s tou by som asi este pockala. Aky nazor mas Ty?

Dcerka byva chora casto, ale vzdy bez komolikacii. Proste par dni soplik, vybehne jej teplota a vedla toho si fici na 100%. ku koncu tehotenstva som uz nevladala. Od 2 rokov a 2 mesiacov zacala nastevovat na pol dna jasle a posilnuje si imunitu. Nasucho sa dojcila cele tehotenstvo, vacsinou minimalne pred a po spani, obcas si vypytala cez den doma a niekedy v noci. Vzdy ked bola chora tak sa ku mne prisala na celu noc. Preto je to pre mna tazke si predstavit tandem. Keby nebolo babatka, bola by som celu noc pri nej a ona na prsniku v horucke a napriek kaslu v polospanku, takto sa trapili s ocinom a ja s malym, ale neviem si predstavit ten krik keby som ju vzdy po par hodinach nasilu odpojila aby som sla nadojcit maleho. Rovnako mi vraveli najprv babo a potom starsia ale ked ona by na mne ak vychadzam z minulosti dudlovala stale. Odkial by som mala istotu, ze drobec bude mat dost? Mozno keby boli zdravi bolo by to ine, takto sa mi to tazko rozbieha. Z poharika sa jej paci mliecko, tesi sa ze takto i ona pije, nielen bracek, spaja ich to. Ale mnozstva co rucne odstriekam su minimalne. Mam si kvoli tomu zhanat odsavacku?

emocia
9. jún 2014

@diana_81 Dianka, ahoj. Určite si kúp kvalitnú šatku. Aj ja mám šatky k dispozícii, ale poštovné by to mohlo predražiť... prosím, naíš mi do súkromnej pošty, dám Ti viac rád. A.