Ahojte, potrebujem poradiť mám dve deti staršiu takmer dvojročnú dcéru a mladšieho dvojmesačného syna. Obaja sa koja a práve tu je problém, nezvládam to fyzicky a ani psychicky, takže by som rada moju staršiu slečnu odstavila. Malá si však stále prsník vyžaduje a ak jej ho odmietam dať spustí rev, cirkus a vydieranie. Myslela som si, že vydržím kým sa sama odstaví, ale keďže ma to veľmi vyčerpáva tak to musím nejak vyriešiť. Aby ste chápali to vyčerpávanie od pôrodu za necelých 8 týždňov som schudla viac ako 13 kíl a váha mi stále strašným tempom ide dole. Viem mala by som byť vďačná, že sa tak rýchlo zbavujem popôrodných kíl, ale proste sa cítim nonstop unavená a pritom malý celkom dobre spí. Ďakujem za rady
Ja som dúfala, že sa malá odstaví počas tehotenstva to sa bohužiaľ nestalo. Čo sa týka nočného kojenia to už chvalabohu nepotrebuje. Doteraz sa kojila tak maximálne 3 krát za deň ( ráno, pred obedným spánkom a pred večerným), čiže ju už ani neuspávam na prsníku. No v poslednej dobe chce prsník furt a vysvetľujem teda statočne no mám pocit jak keby som hrach na stenu hádzala. Ešte som zabudla umelé ani kravské mlieko vôbec nechce. Ale papá jogurty syry a tak.
a co takto odist na 4 dni aj s babatkom? my sme odstavili tak. najskor sme ho naucili zaspavat bez kojenia, a potom som odisla na 4 dni. ked som sa vratila, tak si nespomenul.
ALE... podla mna zvysenie frekvencie kojenia starsej moze byt sposobene ziarlivostou. tak aby sa to takym razantnym opatrenim este nezhorsilo... ked sa nam narodila mladsia, starsi ziarlil tak, ze odrazu nechcel chodit na kruzok miniskolky, kam dovtedy strasne rad chodil. len za ruku a pri mame... po case a velkej trpezlivosti prestal ziarlit. ale teda tandemove dojcenie sme nemali, tak to radim skor tak, ze co mi napadlo...
Malá na brata nežiarli, popravde ho úplne zbožňuje a neplánovane sme skúsili aj odísť, s mladším som bola 4 dni v nemocnici a staršiu som vôbec nevidela, no a keď som prišla domov, tak som miesto pozdravu od nej počula len "CICÍIII" :D. Fakt začínam byť zúfalá, mám pocit že sme už vyskúšali všetko.
@kitinka
A keby si skúsila malého dojčiť v ústrní, aby nevidela? A keď ju chceš odstaviť, tak jej jednoznačne mlieko nedať! Iná cesta nie je. Ak papá jogurty a syry, do umelého by som ju teda nesilila. A ak bude robiť cirkus, no iba vydržať. A stále vysvetľovať, že ju ľúbiš. Malá môže žiarliť i takýmto spôsobom. Síce bračeka zbožňuje, no toto je jej spôsob, ako sa uistiť, že maminka je stále aj jej. Pevné nervy želám.
@kitinka fuha..sice neporadim,kedze nezabral ani pobyt mimo..ale presne to bolo obdobie,ked aj moja behala strasne casto za mnou a chcela. Zacalo to nejak po roku a stupnovalo sa to. Tym ze my sme po nej uz dalsie babo nemali,tak som si mohla jej dojcenie obmedzit a casom odstavit octovanim prs. No to u vas nie,lebo babatko. Len aspon chcem vyjadrit pochopenie,ja som byvala takmer kazdy mesiac chora,uz som bola z toho tiez unavena. Mala presne 1r.a8m.,ked som jej to obmedzila.
Paci sa mi tu nazor,ze skusit jej ponechat to vecerne a vysvetlit,preco inokedy nie. A prip.pocas dojcenia ju mat aspon pritulenu a vynahradit jej to spolocnou aktivitou len vy dve v inom case. Tak som to robila s malym,lebo sice neziarlil(len obcas,ak mala casto pytala,uz bol netrpezlivy) a v tom case uz dojceny nebol,ale tak som to citila. Aby sa necitil odstrceny.
Lebo inak by tvoja musela ist prec na dlhsiu dobu..aspon tyzden. Aj ked..ani to by nenuselo pomoct... Zas je este dost mala..moz o by postacila redukcia na 1denne a spolocna aktivita..
V kazdom pripade drzim paste..
@kitinka ja som starsieho odstavila v tehotenstve, ale jedine tak, ze som mu prso proste nedala.. skus jej casto vysvetlovat, ze ked bude pit aj ona babatku nic neostane a ono nemoze papat este nic ine ako tvoje mlieko, zatial co ona ano.. urcite to pochopi.. moj maly, ked sa mladsia narodila mal 20mesiacov a sice uz bol par mesiacov odstaveny, ked videl ako dcera papa, tiez chcel.. musela som mu vzdy vysvetlovat, preco to nejde a pochopil.. vela stastia..
@kitinka možno tu nájdeš podporu https://www.modrykonik.sk/group/4722/ 😉
Ďakujem za rady aj za podporu, snáď to nejako zvládneme bez stresov a cirkusov a bez toho aby ma tí dvaja drobci nezcucli úplne celú :D
@kitinka Jedine vydržať psychické vydieranie dcéry. V zmysle vysvetliť, že mliečko je už iba pre malého bračeka, akože je ho málo a on nič iné zatiaľ papať nevie, že ona má zúbky a už vie papať aj iné veci.
Prípadne sa skúsiť dohodnúť so slečnou, že dostane tvoje mliečko napr. iba večer - ak ju náhodou uspávaš na prsníku, tak skúsiť zachovať zatiaľ iba tento rituál, aby to nebol šok.
Ak bude chcieť cez deň a spustí rev a cirkus, jednoducho si to nevšímaj. Vysvetli jej trpezlivo, že ju stále ľúbiš, ale mliečka je málo a nedáš jej ho hocikedy.
V noci by som jej tiež nedala, nech spí napr. s otcom a ak by bola smädná, tak ponúknuť vodu, čaj, prípadne umelé mlieko (netuším, či vypije). A cez deň by som jej ponúkla tiež umelé mlieko, ak by ho odmietla, tak normálne, alebo dosť mliečnych výrobkov.
Tandemové dojčenie za každú cenu nemá význam. Najmä, ak ťa to veľmi vyčerpáva. Iste ti napíšu aj zástankyňe dojčenia aj 4 detí súčasne 😅 , ja k nim nepatrím, ako si si mohla domyslieť.
A nie, ja som tandemové dojčenie nepraktizovala nikdy, ani by som sa na to nedala.