Odstavenie skoro ročného dieťatka od dojčenia

ffrpa
12. aug 2013

Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o Vaše skúsenosti s odstavením dieťaťka od dojčenia. Moja dcérka bude mať rok a čakám druhé bábo, tak by sme chceli prejsť na mliečko. Čo robiť a ako, aby to malej čo najmenej uškodilo alebo ublížilo (nemá cumlík, len ju kojím - je dosť závislá)?

saska.t
12. aug 2013

a preco chces prestat kojit,ved tehotenstvo nie je dovod na prerusenie dojcenia starsieho dietatka a duplom ak je zavisla? Pozri na www.mamila.sk je tam popisana presne tvoja otazka a urcite najdes aj odpoved 😉

ffrpa
autor
12. aug 2013

...ibaže mne sa vidí, že mám slabšie mliečko a malá trošku aj pochudla, len teraz neviem, či kvôli horúčavám, lebo aj celkovo menej papá alebo kvôli tomu, že mám slabšie mliečko.

ninan2
12. aug 2013

@ffrpa ono toho mlieka je pocas tehotenstva naozaj menej a moze mat aj inu chut, takze deti sa casto odstavia same... Mohla by si teda pockat a by sa to aj same takto vyriesilo... A menej moze papat aj kvoli tym horucavam.

zltalienka
12. aug 2013

Píšeš, že dcérka bude mať rok. V tomto veku deti sa čoraz viacej pohybujú, mnohé už aj chodia, tak prirodzene nepriberajú ako doteraz. Niektoré bucľatejšie možno aj trošku schudnú.
To, čo máš málo mliečka spoznáš podľa toho, že dcérka bude lepšie papať príkrmy a častejšie si pýtať prsník. V odbornej lit. píšu, že v 16. týždni tehotenstva sa mení mliečko na kolostrum a vtedy sa môže stať, že sa dieťa odstaví samé, lebo mu prestane chutiť mamkine mliečko.
Moja osobná skúsenosť: v 12. týždni tehotenstva začať synček veľmi často pýtať prsník a začal lepšie papať príkrmy, podľa toho som spoznala, že mi klesá tvorba mliečka. V 20. týždni tehotenstva sa mu zmenila stolica, tak trošku dosť zredla, Nepreháňa ho, kaká len 1x do dňa, len konzistecia sa zmenila. Že vraj kolostrum má laxatívne účinky. Ale chutiť moje mliečko mu neprestalo.
Je tiež dosť závislý, skúšala som ho naučiť na normálne mlieko, veď už je dosť veľký (bude mať 2 roky) Ani jeden pokus nevyšiel, akurát čo sme z toho boli všetci doma vystresovaní a synček po každom pokuse ho odstaviť na mne doslova "visel". Keď chcel prsník tak ho proste musel dostať. Keď som vzdala akýkoľvek pokus o odstavenie, tak sa časom ukľudnil a teraz aj keď si napríklad pýta prsník v nevhodnom čase (mieste), tak si nechá vysvetliť, že "cici máme iba na doma"