Mám ročnú dcérku kt. by som už rada prestať kojiť a nechcem spraviť chybu ako pri synovi. Jeho som odstavila v 13 mesiacoch skúsili sme nutrilon ale už MM keď to ovoňal prskal, že to smrdí a malý keď ho videl ani to nevypil, potom sme skúšali klasické krabicové a nič. A dodnes nevypije mlieko. Akú značku mliečka by ste odporúčali cenovo dostupnú. Malá mi s fľašky nevypije ani čaj takže to bude ťažke ale budí sa aj 8x za noc
niektoré značky UM majú aj jednorazové dávky mliečka, dostala som v lekárni. Kúpila by som to a vyskúšala asi z pohárika, ak by tá fľaška nešla
Ja by som malú vôbec nenastavovala na umelé mliečko. Pokiaĺ jej dávaš dosť mliečnych výrobkov- jogurtov, syrov a kyslomliečnych výrobkov, má dosť vápnika a UM nepotrebuje. A ak to nie je nevyhnutné, radšej by som ešte pokračovala v dojčení, aspoň v obmedzenom režime ráno a večer. Je škoda ukončiť dojčenie tak skoro. Ale to je tvoje rozhodnutie. ☹
Ja tiez planujem malu v roku odstavit a my potom prechadzame na klasicke plnotucne mlieko... 😕
ja som odstavila syna, ked mal 16mesiacov. nastastie to islo hladko 🙂 UM mi pit nechcel a ani som ho velmi nenutila, je zvyknuty vecer si dat kasu (milupu,hipp) a cez den 1-2 jogurty. radila som sa aj s lekarkou a ta mi povedala, ze to staci. tak vyskusaj aj ty nahradit kojenie jogurtami, ochutenymi kasami...sand to pojde. drzim palce!
V jednom roku, pokial nie je alergik, by som dietatu dala uz plnotucne kravske (najlepsie 5-dnove alebo prevarene z automatu).
Ja som dcere davala kravske mlieko od 10 mesiacov na radu pediatra, akurat ho nechcela, ani ziadne umele, takze sme boli len na mliecnych kasiach a na jogurtoch. Od takych 14 mesiacov mi aj mlieko vzala na milost, ale jedine s grankom.
ja mám 15 mesačnú a stále sa na večer a v noci musíme(chcem) kojiť. Odstavenie neriešim. Cez deň malej stačia jogurty, syr a 2 krát mliečko do fľaštičky - už plnotučné. Aj pred spánkom malej uvarím klasickú detskú krupicu z plnotučného mlieka( 1 PL na fľaštičku) a ešte sa aj kojime. Dobre spinká a nemáme problém. Určite by som nešla už na UM, aj keď to detský pediater radí. Stretla som sa s názorom viacerých, že po 12 mes. môže bábo prijímať plnotučné mliečko. Aj pri prvej dcére som to riešila takto. Obe deti majú atopický ekzém a plnotučné mliečko im diagnózu nezhoršilo.
Ak ju chces dat na klasicke mlieko, zvykne si tak, ze ho budes miesat najprv s MM, napr. zacnes pol na pol a potom postupne po stvrtinkach budes zvysovat davku KM a znizovat MM, napr. v tyzdnovych intervaloch.
moju dcérku som oddstavila nedávno po ukončený 13 mesiaca,je to síce pár dní,ale oddstavovala som ju postupne...kedže sa mi často budila a pomohlo jedine dojčenie,najprv som prestala dojčit pred obednajším spánkom a k ranajkám som jej začala ponúkat iné mlieko...takisto sme mali problém,umelé mlieko vobec nechcela,tak som jej asi po týždni neúspešného ponúkania dala plnotučné....no a ked vypila 30ml-tak to bol už úspech-vobec ju nenamíkalo ako pri umelom mliečku ,každy den vypila viac,potom som prestala dojčit večer,vtedy som jej tiež dala plnotučné a nakoniec v noci-teraz sa budí namiesto 8 krát len 2 krát a dúfam,že to bude stále lepšie.No a mlieko pije z naúčneho hrnčeka nakolko flašku odmieta.
..maly sa mi tiez casto v noci budil, az raz sme zaspali v obyvacku a Leo prespal celu noc..tak uz sme v obyvacke ostali 😀 ale tiez to uplne nevyriesilo nocne budenie, ale spaval ovela lepsie..asi pred 3mi tyzdnami som ho prestala kojit v noci a to tak, ze ked sa proste zobudil tak ho isiel uspat priatel a bolo 😀 uz ho kojim len pred zaspavanim ale aj to uz coskoro planujem zmenit 🙂 takze ked to tak zhrniem, osvedcilo sa mi nespat s babom v jednej izbe 🙂 skuste
Ja som odstavovala koly navratu do prace v 11 mesiaci, a odstavovala som postupne asi tyzden takze mala nemala ziadne soky , nedostala rano ale dostala z hrnceka alebo flasky, dostavala len vecer, potom uz som jej dala len v noci aby zaspala a bola kludna a potom som jej dala az po jednom dni raz po-obede. Mne sa to osvedcilo tiez lebo som nemala ziadne bolesti a mliecko mi samo zmizlo. pred tym flasku odmietala a pytala si len cicku teraz strasne lubi mliecko s flasky. Vela stastia! 🙂
Ahoj, naša krpatá sa vo veku tvojej babuľky tiež xkrát (aj každú pol hodinu) v noci budila a to bol aj hlavný dôvod, prečo som prestala kojiť 😒 Keďže mlieko som mala, odsávala som a skúšala som malú zvyknúť najprv na fľašku a potom som namiešavala materské s nutrilonom, pomer som postupne upravila až pokým nepila čistý nutrilon. Trvalo to asi týždeň a zvykla si veľmi dobre. Držím palce 😉
odstavila som v roku, prešli sma na plnotučné mlieko 😉
Hm no ja neviem, kravske mlieko detom na pitie nedavam dodnes, je to zataz na travenie, oblicky, pecen... ani my mlieko nepijeme. Nie sme teliatka 😝 Ziadne zviera po odstaveni mlieko nepije - a ma dostatok vapnika a aj ostatnych zivin, ktore predtym ziskavali z mlieka. Myslim, ze to stoji za zamyslenie. Po dojceni sa 1/3 deti aj prestava tvorit enzym, ktory mlieko rozklada a moze dojst k porucham jedenia, zlemu traveniu, naduvaniu, o zahlienovani ani nehovoriac. Treba sa zamysliet, nad potrebnostou nalievat dieta do X rokov veku kazde rano a vecer poharom mlieka alebo este lepsie, granka 😝
Takze ak dieta papa dost kase, jogurtov, da si nejake masielko na chlebik, ja by som mlieko nedavala od 2 rokov ziadne... dovtedy bud kojit alebo ako alternativu sojove mlieko. Ak je dieta slaby jedak, tak kludne aj umele mlieko. Ak papa normalnu vyvazenu stravu, nie je na umele mlieko dovod.
my sme tiez skoncili v 13m, koli tomu, ze nechcel cumel a visel na mne takmer stale, nocne kojenie xkrat za noc 😔 ...nastastie mu nutrilon zachutil, ale pije jedine zo sirokych latexovych chicco cumlikov...v poho pasuju na avent flase aj pohariky, vela stastia 😉
ked sme prechadzali na kravske miesala som mu to postupne....mozno by to slo sj s materskym mlieckom, aby si postupne zvykal...?? 🙂
ja som presla na klasicke krabicove mliecko, ale nerobilo jej to dobre, tak sme skoncili na bananovom sunare.. jedine ten mi vypije.. a pije ho z poharika so sosáčikom... žiadna fľaška.. 😉
no ja som svoju dcerku odstavila v 15tom mesiaci a uplne zazrakom z noci na noc, cez den som ju uz vyse mesiaca nekojila, ale v noci pytala aj 3-4krat a tak som namiesto kojenia raz v noci ponukla flasku s vodickou a bolo ... sama som sa cudovala ako rychlo to prijala .... inac dcerka je alergicka na BKM takze nemoze absolutne ziadne jogurty, syry, tvaroh, smotanu, proste nic mliecne .... UM mliecko ma specialne z ktoreho som jej vecer robila iba kasicku lebo pit ho odmietala ale asi po troch dnoch bez kojenia som jej skusila ponuknut z poharika a lyzickou mi pekne vypila 30ml co bol u nas ooooooooobrovsky uspech , lebo ju z UM az napinalo a po dvoch tyzdnoch sme na 1,5dc 🙂 .... takze ak ti dcerka odmieta flasku, skus lyzickou napr. k ranajkam ku chlebiku
Inac Sofi tym ze nemoze mliecne vyrobky, zaradila som Tofu a sojove dezerty ........ tiez si myslim ze bez mliecka pri spravnej a bohatej strave dietatko moze v pohode a zdravo fungovat a ked navyse tvoja dcerka moze papat ine mliecne dobrotky 😉
moja bambula sa sama odstavila v 11. mesiaci a keďže som jej nechcela dávať mlieko z obchodu, tak sme skoro až do 3 rokov kupovali sunar. keď som ja pila kakao, tak som ju ponúkla, ale nechcela. až niekedy pred vianocami jej to zachutilo, takže už pijeme len kakao, ktoré jej veľmi chutí 😉
hlavne neovoniavat a neochutnavat tie umele mlieka 😀 detom chutia uplne ine veci ako nam dospelym. 😉
ja som tiez skoncila s kojenim v 14 mesiacoch, lebo maly zavislak v noci stale buntosil. podarilo sa mi to za tri dni, vzdy rano som ponukla flasku UM, MM nedostal. na treti den vypil bez placu a odvtedy pije trikrat denne. zacinali sme s Hipp, potom Nutrilon a neskor aj Babylove z DM, teraz plnotucne mlieko. to Babylove je aj cenovo velmi vyhodne, navyse v bio kvalite.
a nam velmi pomohli flasky Tommee Tippee, z inych nechcel vobec pit. dudlik na nich ma tvar prsnika, tak asi preto
🙂
Ahojky, no moje obe bambule kojim uz len rano..inak ma odmietaju. Malokedy v noci....to jedine, ze su velmi placlive, napr. ked im rastu zubky. A uz 2 mes. skusam rano a vecer im ponukat mliecko.....vsetky UM sme vyskusali a uz aj krabicove. A nechuti im ziadne. Ale spapame vela mliecnych vyrobkov...tka verim, ze im to postacuje. Skusat bude stale im davat mliecko, aj ked je pravda, ze vsetko co kupim vylejem. Jedna babula vypije cca 50 ml za den ked to zratam a druha tak do 30 ml.....takze ziadna vyhra....Verim, ze raz zacnu pit mliecko
Ja by som rocne dieta od kojenia este tiez nasilu neodstavovala. Iba ak by na to bol veeelmi VAZNY dovod. Ja kojim uz iba 6 krat za 24 hodin a je to uplne v pohode rezim. A ak sa Rachel od kojenia odstavi, urcite jej nebudem davat UM, ved uz len ten nazov "umele" hovori za vsetko!!! 😀 Pocula som, ze kozie mlieko je lahsie stravitelne ako kravske, tak asi skusim to a ak to nepojde, budem davat kravske z automatu alebo 5 dnove. Ale inak suhlasim s nazorom mamicky @anjelicek26, ze nie je nevyhnutne nalievat deti mliekom, ak maju vyvazenu stravu. Materske mlieko je pre deti, kravske pre teliatka a kozie pre kozliatka! Len moja mala este vela nepapa, takze ona to mlieko este potrebuje - nastastie neodmieta kojenie ...
My sme skoncili v 14 mesiacoch a presli sme na Sunar a nebol problem. Nutrilon, Bebu a Hami odmietala 😉 A teraz chcem prejst na kravske mlieko. Pediatricka mi hovorila, ze kojenym detom chuti Sunar, ostatne mlieka odmietaju.
Mam taky isty problem...kojenie mi absolutne nevadi.Cez den pije malinka asi dva krat a to jej staci,ale mame velky problem v noci.Budi sa aj 5,6x a to ma fakt dost zacina vysilovat.vobec sa nevyspim a neviem ako mam s tymto castym nocnym kojenim prestat.
Mne sa obidve dcery "chytili" na Sunar. U prvej sme skusali Nutrilon aj Babylove, nechutilo jej - mala 12 mesiacov. Sunar je vraj chutou najviac podobny materskemu mlieku. Prvej sme potom zacali davat do sunaru Nutrilon, az presla uplne na nutrilon, a mladsia dcera zostala na Sunare 🙂
Neviem či sa vyrieši niečo ak malu odstavíš. Ja som v noci prestala kojiť v 9tich mesiacoh, V 13tich sa sama odstavila a do 15 tich mesiacov sa aj tak budila cca 8-10x za noc. Buď chcela vodu, dudel alebo len pohladiť. V 15tich mesiacoch to skončilo zo dňa na deň.
A čo sa týka mlieka. Sarah sa odstavila v 13 mesiacoch a do cca 20 mesiacov nechcel mlieko ani vidieť. Skúšali sme sa ju oklamať, prisládzať, teplé, letné, studené. Nič nezabralo a potom si ho zrazu sama vypýtala a teraz pije zarovno nami 🙂
Ahojte, dievčence, chem sa poradiť. Má 13 mesačnú dcérku, ktorú potrebujem odstaviť. Zámene píšem "potrebujem", nie "chcem", lebo je to tak.. ja mám zdravotný problém, vlastne dva- chronická insomnia rokz korigovaná ako tak pidodávkami antidepresív a migrény bzžadujúce si triptany- to súliek , koré sa s dojčení ve%lmi nekamarátia...Hlavne migrénz, a častosť záchvatov sa neurologičke nepáči a doporučila mi profylaktickú liečbu valproatom, čo je antiepileptikum. Liečba nieje možná počas dojčenia, aj po odstavení je potrebné nnechať aspoň 2 es na stabilizáciu hormonálnzch hladín,,,,Takže, aj keď som smutnám ebo dojčiť Estreku je nááádherné, racionálne so sa rozhodla, že radšej nedojčiaca matka, ktorá sa zvládlepotrarať o decká, ako ubolená troska pchajúca do seba ibalgin a panadol na striedačku s triptánmi- a násldn výčitkz svedomie, že tovlastne mimi nesmie dostať,,,Takže odstavujem, V yásade OK, odsatviť de%n v pohode, snažím sa , abz maka progam, abz bolanapitá amala dobré jedno, a cey deAń nevzžaduje Nevzžaduje už an pri zasoávaní, akurát v mci sa zobudí a to neakceptuje náhradné ričenie..
Ale suma sumarum to ideam az na ajký detil. maká odmlieka amko%lkvek mlkieo y rau UN a kravské, aj kzslomliečne, zmenili me hnrčekz, slamkz....Je nu nejaká mamina, ktorej sa chitilo diťa na mlieki s odstupu čau,,, Ta neveim, sk mám sorsvťm abz chcela umm , na kravsk a i i zdá malíá.
ja som prestala, ked mala 14 mes. zo dna na den (zo zdrav. dovodov) a presli sme na UM, lebo bola (a stale je) velmi slaby jedak. Bolo to v pohode, len tu prvu noc bola trochu zaskocena. Mna to teda mrzelo urcite viac ako ju 🤐
ja som prestala kojit v 19 mesiacoch a teda donutit malu v tomto veku na UM je celkom narocne 🙂)). doktorka mi povedala ze aspon do 2 rokov davat UM... takze som najprv vyskusala nutrilon, ale ten jej vobec nechutil a potom sunar, tiez jej velmi nechuti ale vypije ho so mnou rano ako "kavicku" a vecer jej ho dam s musli... takze aspon takto nejak to riesime
https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/ako-odstavit-15mesacne-dieta-ktore-zaspi-pri-dojceni/
https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/odstavenie-babatka-ako-ste-to-zvladli-vy/
- pozri aj do tychto tem