Prosím poraďte ako postupovať pri odstavení dieťaťa od MM?
Dcéra 16m je na prsníku vždy spokojná, ale posledné dni to začína byť pre mňa už neúnosné - ako náhle ju od prsníka odpojím (hlavne v noci) takmer okamžite je prebudená a plače, nedokáže sa inak upokojiť.
Idú jej teraz zúbky, je nervózna.
Cez deň papá MM ešte 3x, v noci na požiadanie.
Čo sa týka bežného jedla, nie je veľký jedák, spapá toho málo. Bojim sa aj toho, čo bude papať večer keďže to je asi najhoršia časť dňa čo sa týka jedenia.
Problém je, že už mi to začína prekážať a necítim sa už takto ďalej komfortne.
Ako postupovať? Ísť na to postupne alebo zo dňa na deň nastaviť zmenu? Ďakujem za každú radu.
Ahoj. My máme 20 mesačnú a skúšali sme v 16 a 18 mesiacoch odstaviť v noci zo dňa na deň, ale nedávala to. Strašne plakala, až ju napínalo, mne jej bolo ľúto. Tak sme na to išli postupne. Najprv som zrušila dojčenie na požiadanie a dávala som jej len na spanie. Potom som zrušila zaspávanie na prsníku, nadojčila som v obývačke a spať. Naučila sa zaspávať buď na veľkej posteli pri mne alebo v postieľke. Niekedy bez pomoci, niekedy škrabkáme chrbát. Keď už prestala cez deň plakať, keď popýtala cicu a nedala som, skúsili sme to v noci. Ponúkli sme vždy vodu z pohárika so slamkou. Prvú noc sa to dalo, napila sa vody a spala, nad ránom plakala. Potom tie ďalšie asi 3 noci sa budila vždy 2x a trošku poplakala, ale nič strašné. Buď sme ju dali medzi nás alebo, som ju trošku ponosila po byte, potom po nejakom čase, keď sa už unavila, vypýtala do postieľky. Štvrtú noc už prespala celú. Držím palce!
Ešte by som doplnila, že teraz ju kojím len pred obedným a večerným spánkom. Ale keď ide spať s manželom a nie som doma, tak zvládne zaspať aj bez kojenia. Ale všetko záleží od dieťatka, švagrovci odstavili zo dňa na deň v 16m a vraj to znášala ich dcérka dobre. 🙂
Ja som robila z dna na den, inak to pri takom malom nejde, neppchopi a moji boli teda zavislaci. Ja som to riesila tak, ze vecer som sa vytratila prec ku kamoske a mal ich na starosti manzel. Plakali, ale nie tak ako pri mne ked som im nedala prso. Najviac plakali po 1.zobudeni v noci a potom uz ok, lebo vedeli ze otec im mlieko neda, ze rev nepomoze. Po par nociach som uz spala s malym, nepytal a konecne spal celu noc on a i ja 🙏😁
Len treti odstavovany az na 2,5r to uz chapal a bolo to bez problemov a bez placu...pani dr.didu zalepila, lebo boli a akceptoval to.
Ja som odstavila syna v 13m prave preto, ze v noci spal len na prsniku. Ked nemal moje prso v puse, nespal... Ja som bola total matoha po mesiaci, takze som sa rozhodla radsej prestat kojit, uz to bolo neunosne. Cez den som ho kojila uz len pred spanim, zato ma dudlal celu noc. Ale uz zacinal robit to, ze ku mne prisiel aj pocas dna a dobijal sa mi do vystrihu. Tiez nebol velky jedak, vyvarala som ako o zivot a max par lyziciek ochutnal...
Tak som mu zo dna na den to prsi nedala. Jeden vecer nedostal a spat s nim siel muz. Prva noc katastrofa. Reval ako tur, nespali sme doma nik. Druha a tretia noc boli este revy, ale bolo to omnoho lepsie. Po tyzdni prespal celu noc (dovtedy potiahol bez kojenia max 2 hod). Este mesiac ho vecer uspaval manzel, ale odvtedy spi krasne. Ako sme sekli s kojenim, tak sa aj rozpapal. Apetit ma neskutocny, no sen kazdej babky.
Hlavna nevyhoda, ktoru to malo - vecerne uspavanie. Dovtedy zaspaval na prse, napapal sa a vytuhol. Cele uspavanie aj s kojenim bolo zmaknute do 30min. Ako som ho odstavila, vecer nie a nie sa ulozit. Mrvil sa, lozil po posteli, vlasy mi tahal... no kazdovececerna zabava na 1,5 hodiny minimalne. Casom si nasiel "nahradu" zacal mi zmolit usi. Uspavanie sme zredukovali na hodinu ale pre mna to bola bolestiva procedura, nesetril moje usne laloky. Paradoxne cez den nemal so zaspavanim problem - vytuhol do 10 min, ale vecer je to problem doteraz. Ma 5 a pokym nie je brutalne fyzicky vystaveny tak vecer pri nom ja alebo muz musime standardne tych 45 min lezat kym nezaspi.
Ahoj, ja ti neporadím len sa pripnem. Mám skoro 11 mesačnú a neplánujem to ešte uťať ale v poslednej dobe ma zo mňa “cumlík” a naozaj neviem ísť ani do obchodu lebo plače. Rozmýšľam, že po roku odstavím, preto som sa chcela pripnúť. Možno bude nejaká fajn rada 😁