Ahojte,
zacnem strucne : som zufala, nezvladam odstavit svojho syna, je to momentalne hysteria na oboch stranach.
Nasa anamneza : Tazko sme zacinali s dojcenim (poporodne komplikacie, potom laktacne krizy, neskor tzv. dojcensky strajk), ale s pomocou laktacnej poradkyne a najma podpory uspesne dojciacich kamosiek sme to dotiahli az do dnes. Ale nie je to vobec pohoda :(.
Naopak asi od roka je to dost narocne. Caste budenie v noci, zaspavanie len na prsniku (cumlik vyplul raz vecer ako 9 mesacny a viac ziadny cumlik do ust nevzal ; dovtedy zaspal v podstate sam s cumlikom) absolutne odmietanie vsetkych nahrad dojcenia.
Skusala som v noci posielat ocka, davat vodicku, odist do vedlajsej izby, vysvetlovat, ze mam "bo"... reakcia bola uplne prebudenie a plac, obcas aj 3 hodiny hore, zaspali sme spolu rano o 5h30 uplne vycerpani...
Striedaju sa u mna obdobia, ze zvladam to, ved niekedy sa dojcime v noci len 1 az 2 krat, to je super, ale potom pride noc, ze sme aj 3-4 hodiny hore, vtedy som nervozna, hotova :(.
Dokonca som zacala verit mytu (?) o samoodstaveni, ale ked mam za sebou 3 noci nespanku, stracam trpezlivost a som odhodlana s tym seknut. Skusam a nejde to :(. Mam pocit, ze ked mu nedam tyram ho :(. Je uplne hystericky, cez den to zvladam lespie ako v noci, obcas sa mi podari ho odklonit, no v noci, ked sa preberie, nic ine ako prsnik nezabera ...
Prezili ste to odstavanie takto dramaticky (ach, ano, uz to dramaticky citim) niektora?
Ide mi o psychiku dietata... nemozem ho traumtizovat, ked trvam na odstaveni a on to tak zle preziva?
A este jedna vec, chceli by sme skusit druhe babatko, hovorim si, ze ak otehotniem, budem mozno radikalnejsie trvat na odstaveni, ale to mi pripada take cudne riesenie, mozno sa dostanem len pod vasci tlak.
Vdaka za precitanie... aspon som sa vypisala 🙂
My sme sa kojili do 2 rokov a tiez bol problem potierala som bradavky octom citronovou stavou a hovorila ze mliecko sa pokazilo...chvilku bol smutny ze mnam mnam uz neni ale potom stale hovoril ze sa mnam mnam pokazilo ;D
neni davno som aj ja odstavovala nasu trietiu dcerku a teda uuuuuplnu zavislacku, najvacsiu zo vsetkych troch deti a tiez presne z toho dôvodu, ze uz som bola k.o. z nocneho kojenia...u nas pomohlo prelepit leukoplastom, ze teda maminka ma veeeelke bobo a nedat ani keby co bolo...dva dni a dve noci bola dcerka zo mna na nervy, a ja z nej, co stale pytala a treti den a noc ako keby utalo, uz nehladala, len konstatovala, ze teda bobo mama...a odvtedy spime celu noc, bez jedineho prebudenia..drzim palce, je to boj, ale teda ozaj len na par dni, potom pochopi. A teda podla mna ho nemozes traumatizovat...presny scenar som pouzila na vsetky 3 deturence a nikomu nic nie je...uplne vazne 🙂
@anoushka33 ahoj..ja som na to sla postupne, tiez asi v takom veku. Kazdy vecer pred spanim som mu vravela, ze mliecko bude len kym zaspi a v noci uz mama nema mliecko. Prvu noc su trocha poplakal a potom aj ked sa zobudil, som mu pripomenula ze mliecko v noci nie je a zaspal a postupne v 21 mesiaci som prestala celkom, nenasilne. ale teraz ma 2,5 roka a stale sa v noci budi
náš synček prespí celu noc, má 18 mesiacov, kojím len pred spaním na obed a pred spaním večer, inokedy už nie, sám si nepýta, tiež som rozmýšľala, že ho odstavím, vydržala som 3 dni, a potom som mala toľko mlieka, že som to ja nevydržala, synček úplne v pohode, tak som to vzdala a kojím naďalej
@anoushka33 ahoj 😉 ja som odstavovala od kojenia 14 mesačného syna. Bola som na začiatku tehu, mala som zápal okostnice, veľké bolesti a paralen mi už neúčinkoval. A silný zápal v tele..antibiotiká.. Také mlieko som mu nechcela dávať. Tak som sa rozhodla prestať kojiť, ale nebola som o tom 100% presvedčená. A malý to vycítil. Samozrejme sme celú noc nespali, až nad ránom, keď som to vzdala a dala mu cicík. Ale o dva dni som už bola na tom zle, tak som si nasadila tie antibiotiká, ibalgin a už nebola cesta späť. Musela som sa na to pripraviť najmä psychicky, že nerobím nič zlé a môj syn už kojenie nepotrebuje, keďže sa kojil väčšinou len v noci a ja som skoro nič nenaspala, bola som ako mátoha. Dala som si kočík do obývačky, nechala potichu zapnutý televízor a lahla si na gauč. Vždy keď sa syn v noci zobudil a chcel cicík, tak som ho v tom kočíku ,,uhojdala,, do spánku. A takto dve noci ešte a bol pokoj. Žiadne plače ako pred tým, žiadna hystéria. Bola som na to lepšie pripravená, viac odhodlaná a syn to vycítil. Zvládol to na 1 tku. Od tej doby spáva celú noc 😉 držím palce 🙂
@anoushka33 Nám pomohlo (pravdepodobne) druhé tehotenstvo. V určitom tt sa vraj začína tvoriť v prsiach kolostrum pre bábätko, ktoré je v brušku, a to už "veľkáčovi" tak nešmakuje. Malý začal vynechávať kojenia, občas si spomenul, potom zas vynechal niekoľko dní po sebe. Odstavil sa sám asi za necelé dva týždne.
Ja neviem ci vás ukludnim alebo vystrašim...ale moja prvá dcéra má teraz 3r 9mes skúšala som ju odstaviť presne pre toto lebo stále v noci hore a cirkus v aute a bezo mňa nikde inde spať ani s nikým iným... Skúšali sme to keď mala asi 2 roky... Cele zle krik plač hrozne... Potom som ostala tehotná dojčila som ďalej... A to som pôvodne bola za samoodstavenie no ona strašný ceciak 😖 skúšali sme ocot aj prelepit ale nič NIC nepomohlo... Až keď už som bola v druhom trimestri som začala mať naozaj bolesti a som si uvedomila ze nepije len cucka ako dudel...ten nemala... A tak som si s nou sadla mala asi 2 roky 10 mesiacov a som jej vysvetlila že už teda budeme musieť skončiť lebo to fakt boli a ze mlieko už píla veľa a dlho a teraz už nie je a ze nájdeme spolubývajúci spôsob na zaspávanie... A tak to skončilo... Tr aloe to týždeň ale reakcie už neboli také katastrofálne plače a kríky už len pomrnkanie a taka cliva bola že už nie je... A čuduj sa svete odvtedy aj celú noc prespala 🤗 myslím ze v 2 rokoch ešte nebola pripravená... V 2r a 10mes už sa tvárila inak dozrela na to... Ale úprimne ak by som neostala tehotná tak neviem neviem... A cesty autom sú odvtedy jedna labuž 😂😂😂 nikto zo zadu nekrici ciciiiik
@sia94 ja som presne takto odstavila dcérku po 26 mesiacoch....skúšali sme aj skôr, že je už veľká, že už mliečko je len pre bábätká a pod. Malá bola veľmi rozumná, už ako 21 mesačná sa pýtala na nočník cikať ( ale to tým, že mala staršiu sestričku a všetko po nej opakovala ). A keď som jej hovorila, že je už veľká a nemôže mliečko, tak si začala cez deň pýtať plienku, že ona je ešte maličká a chce plienku aj mliečko...🙂. Tak sme to nechali tak a potom mi poradila moja babka, že kedysi si ženy dali na bradavky soľ, ocot a pod. a že deti sami nechceli...
najskôr mi to prišlo drastické, ale nakoniec som to vyskúšala a zabralo, malá všetkým rozprávala, že maminka má fuj mliečko...samozrejme, že skúšala či už nie je dobré, ale vždy som si dala ocot a nakoniec prestala sama....každé dieťa je iné a maminky si svoje dieťa poznajú najlepšie... kojenie je super, ale iba ak je to príjemné obom stranám....veď unavená a nervózna mamina s potom tak dieťaťu nevenuje a je to začarovaný kruh..
držím palce, aby ste to zvládli 🙂
musis byt o tom presvedcena, je to v tvojej hlave. Ja som dvoch (16m, 22m) odstavovala tak, ze som sa vecer vytratila ku kamoske a bol len mm, par noci spal s nim len mm (to sa dalo pri prvom). Plakal, ale nie dlho a potom sa len zo zvyku nadranom budil, tak dostal piskoty, vodu, potom neskor uz spal celu noc. Druhy tiez spal par noci len s mm a nebolo to u nas nic hrozne. Treti je zavislak, uz ma 2r, obcas mam aj ja nervy, ale a sa praveze takto pri nom vyspim, len obcas nadaranom nevie zaspat tak ho len prechadzujem zo strany na stranu. Neviem si predstavit to uspavanie potom, lebo zaspava na prsniku a nepozna ani cumel ani flasku. Zatial to nechavam ako to je, dalsie neplanujeme. Ked budem chciet odstavit, tak to bude ako pri starsich. KEd raz das a raz nie, ma z toho dieta chaos.
Ahojte,
ďakujem vám, maminy, za zdieľanie skúsenosti, vniesli ste všetky do mojej mysle trochu svetla 🙂. Uvedomujem si, že to odstavenie nebude ľahké. Skúsim sa teda na to odhodlať. Dnes bol môj malý hrozne nervózny, začína mať záchvaty "revu", keď nemá, čo si zaumieni, inak býval dosť pokojné dieťa. Odkedy som to na neho s odstavením začala skúšať (cez deň som ho intenzívne odkláňala od dojčenia a ponúkala pod zub všetko možné , len pred denným spánkom som dala prsník), mám dojem, že si pýta mliečko viac :(. Akoby ma skúšal tiež :(. Prenasleduje ma po byte s našim "dojčiacim" vankúšom, ťahá ho za sebou po celom byte, keď som ho schovala, stačil mu aj iný... a už bolo tvrdohlavé "mama, mňam,mňam"... normálne ho nespoznávam :(.
A možno mu idú ďalšie zúbky. Ešte nám chýbajú 4 stoličky a oba očné...
V každom prípade, keď sa nám konečne to odstavenie podarí, nechám tu odkaz, aby som sa podelila ako sme to zvládli 🙂.
ešte raz veľká vďaka všetkým za príspevky.
moju druhu dceru som. odstavila zodna na den.. samozrejme ze. to. bolo dramaticke, ale po troch tazkych nociach zabudla.. bola som pri nej a jednoducho nedala prsnik, len mojkala.. psychicky sa jej nic nestalo a neverim, ze nejake dieta by to mohlo psychicky zasiahnut..
kazdy ma na to samozrejme iny nazor, aj tu si o chvilu precitas preco ho tyras a nenechas to tak kym sam nebude chciet, ale aj taky nazor ze si si ho nemala naucit..
caka ma to opat, najmladsi syn ma 17m a zatial som pohodlna na odstavenie, ale ked mi to uz zacne liezt tak na nervy ze uz ho nebudem chciet dojcit, jednoducho mu nedam a vydrzim kym zabudne.. podla mna ina cesta nie je.. a ver ze on mava hodinove hystericke zachvaty aj bez toho, je to velmi nervozne a narocne dieta ktoremu casto vobec nerozumiem.. netesim sa na to vobec, ale aj mne uz dojcenie pomaly zacina prekazat lebo si maly v noci mysli ze som dudel.. mala som plan ho odstavit skor, ale kvoli jeho nervoznej povahe a chorobnosti som to nechavala tak..