Verím, že sa tu nájde mnoho maminiek, ktoré svoje detičky odstavili od dojčenia a preto prosím o pomoc a radu ako šetrne odstaviť 1,5 dieťatko.
Dcérka je na mňa veľmi naviazaná, na noc sa nám podarilo odstaviť pred vyše mesiacom, mlieko dostala na zaspinkanie medzi 19-20 večer, v noci sa raz prebudila, napila sa vody a potom sa prebrala až ráno okolo 4-5 kedy už dostala prvé mlieko. Posledný týždeň sa to zhoršilo a sem tam som jej dala aj v noci, lebo už som nezvladala počúvať jej plač.
Cez deň si pýta mlieko veľmi často (resp. viac dudle ako pije mlieko), aj napriek tomu, že sa jej vždy snažím ponúknuť niečo iné na zjedenie, nie je to veľmi veľký jedák. Trošku poďobká a viac nechce, nech jej núkam čokoľvek. Z fľašky piť nechce, skúšala som jej dať na večer riedku kašu, puding, trikrát cucla a odstrkla to, že nechce. Nútiť ju zas do toho nechcem, aby som jej to ešte viac nesprotivila.
Rada by som ju už však úplne odstavila, cieľom je prestat s dojčením do jej 2 rokov nakolko chceme mať druhé bábätko a cítim, že sa predtým potrebujem trochu zregenerovať zdravotne aj psychicky. Začína ma dojčenie obmedzovať, muž je z toho tiež nervózny, malá s ním skoro vôbec nechce byť, čo neviem či je následok dojčenia, ale on to pripisuje hlavne tomu.
Ešte podotknem, že uspávam tiež dojčením, od narodenia. Spíme spolu na jednej posteli a často ma v noci hľadá, keď ma “nájde” mám pocit že sa cíti v bezpečí a to ju veľakrát dokáže upokojiť.
Prosím nájde sa tu niekto, kto mi vie poradiť ako na to? Nechcem dcérku odstaviť zo dňa na deň, to mi príde ako veľmi radikálne riešenie, ale naozaj už to potrebujem celé zrušiť. Ďakujem 🤍
Išla som na to opačne, postupne som rušila denne a nočné až úplne nakoniec
Cez sen som ponúkala viac piť a jesť, aby bol menší záujem o mlieko, viac aktivít a nočné bolo estw na uspatie, na zuby a tak
Ja som obidve deti odstavila zo dna na den, mali nieco vyse 1,5r. Obidvaja zaspavali od narodenia pri dojceni a nemali dudel. Jednoducho som vysvetlila, ze mliecko uz nie je.
Ja som ale nikam neodisla ako sa zvykne praktizovat, ze akoze tyzden uspava niekto iny a mama odide, to mi praveze pride drasticke. Normalne som bola pri nich a uspavala ako obvykle, len teda bez mliecka. Prvy tyzden bol teraz maly lutostivy a potom si zvykol, ale teda aj po vyse mesiaco, ked vodo moje prsia sa uplne tesi 🙈😂
Ja co mam kamosky, kt odstavovali postupne alebo, ze bud prestali dojcit v noci alebo v noci dojcili a cez den nie, tak to dietatko si to v tom case kedy “mohlo” kompenzovalo a chcelo byt stale nacucnute.
Podla mna ale neexistuje univerzalny navod, kazde dieta je ine, treba skusat a hlavne mat pevnu volu. Ja som milionkrat chcela povolit a dat im ten prsnik 🙈
Ja som malého tiež odstavovala postupne, začala som mliekom doobedu. Vtedy bol vyspatý, spokojný išlo to najľahšie.. to som urobila tak, že som mu to mlieko neponúkala a skúšala dokedy vydrží samozrejme vodu som ponúkala a čo bolo dôležité vyhradila som si doobedie pre neho a veľa sme sa spolu hrali, veľa som ho mojkala nech vie, že ho ľúbim a lásku si vieme prejaviť aj inak ako kojením.. lebo v tomto veku je kojenie vo veľkej miere o blízkosti.. tak som sa snažila takto citlivo.. keď sa mi podarilo jednom kojenie zrušiť tak sme v tom režime fungovali vždy istý čas napr. Mesiac a potom som zas skúsila ďalšie kojenie rušiť.. rušila som vždy to kojenie,ktoré sa mi zdalo v danom momente najmenej dôležité pre neho.. náročnejšie bolo zrušiť kojenie na zaspávanie a kedže môj drobec ešte vyslovene potreboval mlieko tak som na istú dobu nahradila moje mlieko mliekom z fľašky. Pred spaním som mu teda nedala moje mlieko ale sme sa mojkali v posteli hladkala som ho po chrbte, snažila sa navodiť úplne kľudnú atmosféru a fľašku s mliekom som nenútila len som ju ku nemu položila nakoniec si ju sám zobral vypil a zaspal.. druhý deň sme mali menšiu krízu začal mi pred obedným spánkom plakať tak som ho zase nosila objímala a vysvetľovala, že ho ľúbim ale mliečko už neviem dať iba z fľašky.. nás vtedy zachranili také detské sušienky čo som mu ponúkla nech mu nie je smutno ☺️ ale zas ja som si ho aj poznala vieš má ich rád. A takto sme pokračovali.. mne najviac zafungovalo drobca si odsledovať, vyhodnotiť čo od kojenia očakáva a nahradiť mu to aby sme boli obaja spokojní
U nas opacne, cez den bolo pomenej, v noci milion krat hore na cuc...takze cez den postupne zredukovane len na spanok (tiez zaspavali pro dojčení), noc ostala. Potom jeden den nebolo uz ani na denny spanok, ani na nocny a ani v noci. A vydrzat. Az sa raz rozhodnes, ze koniec, nepolavit. Den bol ok, vecer zrutenie 🙈 ale v noci to nejak slo bez. Dalsi den este skusili ci predsa nepôjde a neslo a odvtedy si ani nespomenuli. Aj spanok sa velmi rychlo zlepsil. V noci uz viac nepili nič, az rano. Flasu s dudlom nikdy nemali.
postupne som vyradila jedno kojenie. Potom ďalšie až po asi 3 mesiacoch úplne. Dôležité je, aby sa dieťa poriadne najedlo cez deň. A aby nezaspávalo na prsníku. Lebo veľakrát aj moje, už ani večer nejedlo, len sa prisalo a zaspalo. Tak som to eliminovala. Dala som mlieko na večer, umyla zúbky a už len držala v náručí a uspávala. Ale nie na prsníku.