Odstavenie 1,5-ročného

kristina210
3. jan 2025

Ahojte baby,
tém a rád ako odstaviť je tu neúrekom, aj som sa na to asi už raz pýtala, ale rada by som počula vaše reálne skúsenosti, otázka:
1. bolo pre vás odstavenie staršieho dieťaťa jednoduchšie ako menšieho?
2. pomohlo vám to k tomu,že vám dieťa po odstavení prespalo celú noc / či menej sa budilo ?
3. je lepšie postupné odstavenie alebo razom ? (on je citlivé a náročné dieťa)

Každé dieťa je iné a znáša inak, to mi je jasné...malý má 18 mesiacov, a zdá sa mi,že na mne vysí vkuse (noc nonstop, ráno, pred obedom, na obedný spánok, po ňom, po olovrante, pred spaním, na spanie 🤦‍♀️)...pravda,prechádza veľa vecami za posledné 4 týždne - chôdza, separačka, bľabotanie, prechod na 1 spánok, v noci nočné párty (regresia) ...

Ale mám pocit, že v noci sa čím ďalej, tým viac budí na prsník, aj každých 30-40 minút a práve uvažujem, či by nebol už správny čas začať odstavovať a "možno" sa obaja lepšie vyspíme (jasné, až keď prejde vecami,ktoré som spomenula,že teraz má).
Chcela som kojiť, neľutujem, len niekedy je to už dosť, a či je to obdobie alebo čo?

Ďakujem za vaše skúsenosti

aj 4-5 hodín be

kristina210
autor
3. jan 2025

* tam som mala ešte rozpísanú vetu, že donedávna vydržal cez deň 4-5 hodín bez prsníka v pohode, a odrazu obrat o 360 stupňov, za posledný mesiac

eternity24
3. jan 2025

@kristina210 ja odpoviem iba k druhej otázke. Odstavenie dieťaťa nemusí viest zákonite k jeho lepšiemu spánku. Sú aj také prípady, aj také. Ja som odstavovala postupne. Zdá sa mi to lepší spôsob. Moja ale nevedela stále na prsniku a veľa dojčení vypustila aj sama, vekom.

2ivana5
3. jan 2025

Odstavovala som teraz ročného, tiež veľmi citlivého zo dňa na deň, najprv nočné kojenie som odstavila a bolo to oveľa lepšie, prespí momentálne celú noc, od piatej sa začína budiť ale ešte potiahne potom. Potom som ukončila aj denné, to bolo ľahšie.

tani777
3. jan 2025

Starsiu som na noc odstavila jednoduchsie,u mladsej to trvalo asi polroka dlhsie 😁
Nemusi spat lepsie,mladsia sa mi budi obcas stale,len teda sa prituli a spi dalej,nepotrebuje k uspatiu prsnik..ale tym,ze spime spolu,tak to az tak nevnimam,to budenie,ak to teda nie je extrem
Ci je lepsie naraz alebo postupne,to neviem,je to velmi individualne..ale ja osobne som nechcela odstavit celkom kojenie,len obmedzit-zrusit tu noc..u starsej sa mi to teda podarilo ked mala 2r2m,u mladsej dost neskor..a hlavne som im cez den opakovala a vysvetlovala,ze vecer bude mat,v noci budeme spinkat,a rano zas moze,plus teda vysvetlila som,co je rano - ked uz je svetlo vonku..starsia pochopila za 2 dni..mladsia nechcela 🤣
No a este teda,rok a pol je hrozne obdobie co sa tyka nocneho kojenia,to sa (niektore) deti budia castejsie jak novorodenci,lebo jak aj sama pises,obrovske skoky vo vyvine vsetkeho,a jednoducho to spracuvaju v noci..a dalsia vec,vela deti nema cas v tomto veku sa cez den nakojit poriadne,a dohanaju to v noci..

snowdrop_
3. jan 2025

Prosim vas, vsetky, co ste odstavili alebo odstavujete, piju vam deti tekutiny? Mne nic, nijake tekutiny nechce a vela toho nezje

2ivana5
3. jan 2025

@snowdrop_ no môj sa rozjedol aj keď obedy stále bojkotuje 😅 inak s tekutinami mame problém aj my keďže umelé zatiaľ odmieta, vodu pije ale málo podľa mňa … chcem ešte skúsiť iné značky um

kikundela
3. jan 2025

Ahojte. Ja tiež rozmýšľam ze malého odstavím.... ma rokov a 8 mesiacov... ale u nás je to to iste...v kuse na mne nalepeny.... cez deň si nemôžem ani sadnúť nedajbože ľahnúť lebo hneď prileti a ťahá mi tricko....v noci sa nebude často dva krát asi ani neviem popravde....ale keď sa zobudí tak kým zaspí normálne tak aj pol hodina prejde ....a v kuse chce cucat....cez deň mu dávam fľašu s vodou ...väčšinou vezme ale je to na nervy lebo je nervny keď nemá prsník...idem na to postupne....nechám ho vypiť mlieko ale potom už dosť.....hnevá sa ale tak zabaviť ho stále nejak ...väčšinou je tu plač ale ja už takto fungovať nevládzem pomaly...žeby bol v kuse na mne nalepeny.
@2ivana5 prosim ta ako si ho odstavilia od nočného kojenia ? Ja si to neviem predstaviť to by mi tu reval v noci jak napätý asi kebyže mu nedám prsník.

2ivana5
3. jan 2025

@kikundela ja som sa jednu noc naštvala keď sa zobudil asi piatykrát a proste som mu nedala a snažila sa ho uspať inak, do cca hodiny zaspal síce s placom. Ja už som sa potrebovala fakt vyspať, keďže som znova tehotná. Ďalšiu noc s nim spal muž, potom som tam už spala aj ja s nimi a v pohode to bolo. On sa cez deň kojil v podstate iba raz, ako sme začali prikrmy tak som rušila jednotlivé kojenia.. v noci to mal skôr na uspatie a už mi to vadilo.

biba_18
3. jan 2025

každá mama asi povie že jej dieťa je citlivé ☺️ no nič, ja som môjho odstavila v roku kvôli zdravotným dôvodom a preto som to robila naraz - v noci som spala v obývačke a cez deň k nemu chodila moja mama, trvalo to asi týždeň kým sa mi prestalo tvoriť mlieko ( asi, nepamatám už presne…). nemala som na výber, nutne som potrebovala lieky ktoré nesmú kojace matky. lekárka naliehala skôr, ale nakoniec sme sa dohodli že do roka, ale nie dlhšie…

kristina210
autor
4. jan 2025

On akože papá celkom dobre, raňajky, ovocie zobne, obed, olovrant rožok alebo niečo zahryzne a potom večera...len posledné 3 týždne zmena, zje pomenej a aj keď sa dobre naje, aj tak sa dobíja ku prsníku...no napríklad teraz doobeda 3x za 4,5 hodiny ... a to raňajkoval + na desiatu mandarínka...a len krúti hlavou,že viac jesť nie, iba prsník a prsník...túto noc hardcore, prevracal sa as každú pol hodinu, a opäť len prsník, ak som to chcela oddialiť, tak sa úplne prebral,mrnčal a trvalo mi takmer ďalšiu pol hodinu uspať a toto celú noc, od 19.30 večer do rána do 8.00...a to ani nevravím, že od 3.30 do 5.30 bol hore a v posteli šantil...ach, ja už neviem, či je to naozaj len obdobie a bude to lepšie???