Ahojte,
idem si po radu, nakolko som prvorodicka. Babatko ma tyzden. Som po cisárskom reze, mlieko mi nabehlo ale málo, resp. trvá dlho kým sa vytvorí, bábätko nevládze tak dlho sať a na prsníku zaspí alebo len dudluje. Už mám z toho rozmočené, poranené bradavky a veľmi to bolí. Vzdala som to s prikladaním a začala som odsávať elektrickou odsávačkou, zlepšuje sa to, aj mlieka sa tvorí viac a častejšie. Zaujíma ma Váš názor. Je v takomto prípade lepšie odsávať a dávať malej z fľaše? Alebo treba dojčiť priamo? Prikrmujem UM,cize aj to pije z flase. Z flase to trva chvilu, lebo velmi hlta.. na prsniku by bola aj hodinu a aj tak by nemala dost a nevladala by tahat a pomedzi to zaspava
Ďakujem za kazdy nazor
Záleží ci chceš alebo nechceš dojcit. Babatko nie je dobre prisate, keby bolo bradavky ti to neznici ani po hodine. Plus sa teraz naučí na fľašku a malo deti prejde zas čisto na prsník, nakoľko fľaša je jednoduchsia. Ale zas ak ti to vyhovuje, tak potom nie je problém.
Ahoj, ja som mala podobny problem, tak som sa odsavala, ale casom som uz chytila strasnu alergiu na odsavacku (psychicky), do toho som robila este powepumping, takze som sa vratila ku kojeniu a konecne sa mi rozbehlo mliecko. Nemozem teda povedat, ze je to len tym, ale aj ten pocit, ako sa dietatko tesi, ked ma zbada a vie, ze ide papat je na nezaplatenie ☺️ Obcas to este teda boli, ale to je skor tym tlakom, ako sa dnazi dostat, co najviac za kratky cas - ako pri flasi. Inak som jej vtedy aj zmenila flasu, z Avent na Babylove, kde nemusi mat tak silny podtlak a uz je citlivejsia 😊 Tak poskusaj, drzim palce
Keď chceš dojčiť, tak určite prikladať a keď zaspí, tak odsať a tým stimuluješ tvorbu aj ďalej. Určite by som nekrmila len z fľaše. A súhlasím s tým, že nemôže byť dobre prisaté, lebo to by Ti neničilo bradavky ani po hodine. Možno by pomohlo upraviť prisatie a bude dobre. Skúsila by som klobúčiky teraz keď máš poranené bradavky. Keď sa poliečia tak zasa bez klobúčikov. Nám na začiatku klobúčiky veľmi pomohli. Aj keď som bola druhorodička, tak som mala problém s prisatím a po pár dňoch sa to samo upravilo. Možno ako bábo zosilnie, alebo neviem. Lebo prikladala som správne len na klobúčiku sa akoby naučilo správne sať.
Ja som to robila tak, že som malého nechala na jednom prsníku max 20 minut ak zaspal tak som skusila zobudiť ak nič tak som ho odpojila a po kojení som si riadne poodsávala a pri ďalšom kojení resp. Aj pri tom aktuálnom som mu dala dopiť z fľašky... Takto som kombinovala a postupne som už len kojila.. k bradavkám asi ma tu niekto aj zvozí ale ako dočasné riešenie kým sa ti nezahoja by som využila silikónové klobúčiky na bradavky aby si si ich kus ušetrila a ten proces prebehol rýchlejšie..
@anketkarka mne tiež klobúčiky dosť pomohli veru
jednoznacne si volaj laktacnu poradkynu, dietatko ma zle prisatie, preto mas doranane bradavky, dojcenie aj hodinu je uplne normalne,tym si stimuluje tvorbu, pri dojceni a novorodencovi naozaj nefunguju 3 hodinove intervaly.
Ak chces dojcit, tak odsavanie/flaska s UM su cesta k ukonceniu. Na realnu stimulacie je treba mat babo na prse, takmer nonstop. Akonahle sa tvorba navysi, uz to nebude tak casto (mne to realne trvalo cca 48 hodin). Ale najprv teda napravit prisatie a pozriet, ci mu nieco nebrani (uzdicky)
No ono si uz zvyklo na flasu, preto sa mu z prsa nechce. Je to prosto ina technika sania. Jedine skus este, ze ked budes mat na jednom prse dieta, na druhom odsavacku, ci to nepojde babu lepsie. Ja mam taku skusenost, len ja som zas potrebovala poodsavat naviac a ked som mala na prse babo, tak odsavackou slo lepsie odsat, ako ked som mala len odsvacku pripojenu.
Zas zuzlat prsia cele hodiny nema zmysel, to je uz skor, ze si namiesto dudlika. Radsej ked, tak prikladaj castejsie ( hoc aj kazdu polhodkunu hodinu na par minut). Je mali ke to babo este, materske mlieko lahko stravitelne, tak vtedy aj castejsie saju a plus sa musi tvorba mlieka ustalit, co tiez trva nejaku dobu.
No, keď dávaš fľašu bábätko preto nechce piť s prsníka. Keď pije s fľaše, tak sa toľko "nenarobí" ako keď pije s prsníka. Teraz ti to možno vyhovuje že odsávaš ale za pár mesiacov ti to môže liezť na nervy. Je len na tebe, či chceš dojčiť alebo nie. Ak chceš dojčiť, zavolaj si laktacnu poradkyňu, ktorá skontroluje pristátie bábätka (aj preto ťa môžu bolieť bradavky, nie preto lebo tam je bábätko hodinu). Ak dojčiť nechceš a chceš odsávať a dávať s fľaše, tak odsavaj a dávaj s fľaše.
Ale dojčenie nie je len o jedení, je to aj o blízkosti, bezpečí, utešení a láske. Áno, áno, budeš mať šťastné bábätko aj keď dávaš fľašu, ale dojčenie je jedna z najväčších výhod materstva 🙂 bábätko prsníkom nakŕmiš, utešíš aj upokojíš a môžeš bábätko na prsníku dokonca aj uspávať bez toho, aby si ho potom dávala odgrgnúť.
Laktačná ku mne chodila 5 dní v nemocnici každý deň. Bradavky sú okej, povedala mi že klobúčiky určite používať nemám,lebo ich nepotrebujem. Prisatie videla a vraj je veľmi dobré. Fľaškou začali kŕmiť na neonatológii (a to takou, že mlieko tečie prúdom bez satia) a kázali prikrmovať, keďže rozbehnutie laktácie pri cisárskom trvá dlhšie. Lenže malá na prsníku zaspáva, potiahne 5x a spí, nechce bradavku pustit. Ked ju idem vytiahnut,znova pár x potiahne a len drží. Vlastne ani neviem, či niečo prehltne. V nemocnici sme vážili na váhe a vždy to bolo inak. Raz 10, raz 15 alebo 20g, alebo nič. Pritom bola na prsníkoch aj trištvrte hodinu. Je to záťaž aj na chrbát, keďže každú chvíľu ju budím, prisávam, odpájam…
Dojčiť by som samozrejme chcela, ale nie za každú cenu. Už teraz nič nestíham, najprv hodinu kojiť, potom doodsávať a ani neviem ako a zachvíľu to isté znova.
@autorka v pohode odsávaj a davaj vo flaske. Kojiť nemáš hodinu a podobne nezmysly🤦♀️ jedine co urobíš je ze dieta si z teba spraví cumel a nepohnes sa od neho. Mojkat sa s nim môžeš aj bez toho, aby ti viselo na cecku pol dna.