Odsávanie a kŕmenie

billy_z_
16. dec 2020

Dobry den, som cerstva mamicka a rozhodla som sa pre odsavanie svojho mliecka a krmit s nim maleho z flase. Je to niekto kto by mi o tom dal info "po lopate", zasvätil ma do toho? ( Kolko davat, aka odsavacka, skladovanie a pod..) viem ze na internete toho je vela, ale uprimne az prilis vela tak by som chcela poprosit ci by mi to niekto nevedel poradit priamo, dakujem 🙂

s_a
16. dec 2020

Prečo chces odsavat a nie rovno kojit? Odsávanim môžeš o mlieko prísť a podľa mňa si to len zbytočne komplikujes.. odsate mlieko v chladničke môžeš mať len 24 hodín.. musíš ohriať len dávku, ktorú ti dieťa zje na jeden krát.. lebo druhýkrát by sa ohrievať už nemalo.. zakaždým umývať odsávačku a fľaše..to už podľa mňa príprava umelého mlieka je jednoduchšia ako si zakaždým odsavat mlieko.. a ešte nevieš koľkokrát budeš dávať mu papat, môj si pýta cez deň dosť často, niekedy aj každú hodinu a keď mu je teplo tak aj častejšie občas 🙂

miakey
16. dec 2020

@billy_z_ ja ti to tiež neodporúčam. Ak máš mlieko, tak je najlepšie kojiť. Aj kvôli tvorbe, aj preto, že je to oveľa jednoduchšie ako odsavanie. Pridaj sa do skupiny laktacna poradňa, tam ti pomôžu. Samozrejme, iba ak chceš kojiť. A gratulujem k bábätku.

karhu
16. dec 2020

..odsavat treba kazde 3h, aj v noci..odsavacku a nadobky na mlieko musis zakazdym sterilizovat...odsavacku mozes mat rucnu, alebo elektricku..odsavanie je bolestive a kedze odsavacka nie je taka ucinna ako dietatko, budu sa ti upchavat mliekovody, v prsiach sa ti budu robit bolestive hrce, mozes mat zapaly (samozrejme, toto sa moze to stat aj pri dojceni, ale nie tak casto) ..mliecko mozes skladovat len tych 24-48hodin, odsavanie nezaruci ze prsia ostanu v povodnom stave-pevne, neovisajuce..jedina vyhoda je, ze odsledujes kolko mlieka dieta vypilo..ak sa ti da dojcit, prehodnot ci ti treba trapit sa odsavanim? a nezabudajme, ze dojcenie je pre dieta velmi prospesne - kontakt s matkou...

juliet86
16. dec 2020

@billy_z_ urcite elektricka odsavacka. pripadne aj dvojta elektricka napr medela.

andreatytler
17. dec 2020

@billy_z_ Odsavanie je velmi narocne na cas lebo musis odsavat, umyvat flase a krmit. Ak by som mohla urcite by som radsej kojila ale maly na prsniku vzdy zaspal a tak som musela odsavat.
- Mliecko sa nikdy nerozbehlo naplno lebo odsavanie nie je tak ucinne ako dieta. Polovicu som musela dokrmovat umelym mlieckom. Mnozstva si uz nepamatam ale vzdy som mu dala kolko chcel. Aby som neplytvala materskym mlieckom, davala som mu najskor pol flase materske mlieko a potom ked bol este hladny som mu dala umele mliecko. Ak nevypil vsetko, nevadilo mi ze musim vyliat lebo to bolo len umele mliecko. Takze pri krmni som vzdy zohrievala dve flasky... prvu s materskym a druhu s umelym.
- Upchavali sa mi mliekovody lebo odsavacka neodsaje tak efektivne ako dieta.
- Odsavacku staci umyvat 1x denne. Po odsati prelej mliecko do flase, ktoru uskladnis v chladnicke a prazdnu odsavacku zabal do plastoveho sacku a daj do chladnicky neumytu. Poradila mi to laktacna konzultantka.
Nemiesaj materske a umele miecko dokopy ale mozes dat majskor materske a potom hned umele.
- Materske mliecko ktore odsajes v roznych casoch sa moze miesat ale musi mat rovnaku teplotu. V chladnicke som mala dve flasky s materskym mlieckom. Prva bola zberna do ktorej som vzdy preliala cerstvo odsate (este teple) mliecko. Druha bola na uskladnenie. Ked mliecko v prvej flaske vychladlo, preliala som ho do tej skladovacej flase. Flase som umyvala 1x denne.
- Odsavacku kup urcite elektricku a dvojitu aj ked mne sa nedalo odsavat bez toho aby som si odsavacku na prsniku pridrzala takze som nikdy neodsavala oba prsniky spolu.
- Mliecko som nikdy nemrazila lebo som mala malo a tak to vypil v priebehu 24 hodin co som odsala ale da sa ja mrazit.
- Jedinna vyhoda pri odsavani je to ze po case, ked uz nebudes mat naliate prsniky a nebudes musiet odsavat kazde 3 hodiny, mozes nechat dieta na starosti otcovi alebo rodicom aj na pol dna alebo polovicu noci a mozes sa dobre vyspat. Tiez tym ze dietatko je krmene z flase, sa otecko moze vytesovat pri krmeni uz hned od narodenia. Moj muz sa citil naramne dolezito ked vedel nakrmit babatko.