Odsávanie a boľavé prsníky

21. jan 2023

Ahojte,babatko mam na jiske,je skor narodene.zatial ma len 3 dni.este som ho nedrzala ani nemohla prikladat k prsniku.poctivo vsak odsavam rucnou odsavackou, po kvapkach odoberam kolostrum,aby mal aspon nieco odo mna. Mna vsak zacinaju boliet prsniky,asi zacina zapal a neviem co robit. Zatial mozem pouzivat len odsavacku kedze maleho nemam pri sebe a nemam moznost prilozenia...co mozem urobit,aby som nemala totalny zapal prs?

vevulik18
21. jan 2023

Ahoj, podľa mna by bola lepšia elektrická, v sprche masírovať.. držím palce

autor
21. jan 2023

@vevulik18 mam elektricku,ale ma to vyznam ked toho zatial ide tak malo?doslova po kvapkach?

pralinka25
21. jan 2023

ano ma to vyznam.
ja som tak odsala za hodinu prvych 10 ml a citila som sa ako majster sveta. a teda ze to bola fuska. ale postupne sa to rozbehlo. masiruj, nahrej ono to potecie len neprestan musi to ist von

mamickalisticka
21. jan 2023

Áno musí sa to spustiť, na začiatku idu len kvapky.. možno už zajtra alebo pozajtra pravdepodobne bude riadne striekať mliečko..len treba odsavat a nahrievat

elkakk
21. jan 2023

Mne po predčasnom pôrode tiež kázali aspoň po troske odsávať hrozne sa mi naliali prsia a ako kamene. Nakoniec prišla jedna sestrička staršia povedala len ručne odstriekavat a nahrievat každé 3hodiny solux lampou. Pomaly sa to rozpustilo ale poctivo každé 3 h som si odsavala raz ručne raz odsavacka. Dcéra až po tyzdni začala papať aj to bolo po kvapkách cievkovala som a potom sa rozkojila. Nakoniec som kojila 1r a 9mes. Držím palce

ildiko36
21. jan 2023

Ano,kazdy ma na zaciatku po kvapkach, je to normalne.napr mne sa pri druhom dietati sa pustilo mlieko po 3.mesiacoch, pri tretom išlo biedne ale mam aj do teraz, maly bude mať v maji 2r a ho kojim

nikpa
21. jan 2023

Skús tú elektricku. Poriadne si ich zohrej v sprche pod teplou vodou alebo aj máš horské slnko a potom hneď odsavaj. Mám za sebou presne to isté. Dieťa na jiske a ja som sa sama trápila a odsavala a odstrekovala po kvapkách. Najlepšie keby ti dali bábätko nech si ho skusis priložit, roztaha ti mlieko a už to pôjde. Keď nemá vážne zdravotné problémi, trvaj na tom, že si ho chces priložit. Mne tak tiež stále že nie nie, je predčasný, ešte sa neprisaje ale nakoniec som si to vydupala a tak húževnato sa prisal, že aj sestričky na jiske sa čudovali. Dovtedy len odsavat, nahrievat a rozmasirovavat hrče v prsníkoch ak sa spravia. Si asi ešte v nemocnici, zavolaj si na pomoc laktačnu sestru, poradí ti čo a ako. Držím palce 🧡

joesvk
21. jan 2023

Pod sprchu a snaž sa odstriekavať aj sama prstami stláčať nad bradavkou. Sama uvidíš, kedy ide. Aj vždy predtým, ako nasadíš odsávačku, si párkrát prstami postláčaj akoby si išla ručne odstriekavať.

ildiko36
21. jan 2023

Hlavne sa toho nevzdavaj a mlieko kadze 2h odsavaj ked nemozes dieta prikladat aj ked pojde 5 alebo 8kvapiek, ono to potrebuje čas. Ber si riconus comunis ch5, 3x5- 6guliciek pod jazyk., Benedik lekarsky a senovku grecku 3x po 2tab z oboch..ako bolus 3dni mozes dat 3x 3kusy z oboch,. pi vela tekutin 3-4litre denne

selena_luna
21. jan 2023

Mna boleli ked sa nalievali mliekom po kolostre. Odsavaj len, aj v teplej sprche ako ti baby radia. Ja som nemala ( neratala som s tym).a nemohla som ist do sprchy ( nechali mi epiduralku) tak prstami som odstlacala do umyvadla aby som uvolnila ten tlak.. a bolo lepsie na chvilku.
Nic som neuzivala, len vela pila vodu ( a jedla a snazila sa spat)

autor
21. jan 2023

Ďakujem za rady a povzbudenie.este som v nemocnici,dali mi oxitocin do nosa,ze vraj by to malo pomoct.skusim tu teplu sprchu.zajtra idem domov (bez babatka) a budem si nahrievat infra lampou.nechcrm to vzdat,viem,ze maly to potrebuje.snad sa mu bude dat uz coskoro prisat :( aach,toto je cesta na dlhu trat.

snehulak77
21. jan 2023

Ahojky. Ja som bola v podobnej situácii, ale mne sa teda prsia absolútne nenaliali, mala som kvapky zozaciatku, ale to bolo všetko. V nemocnici mávajú aj profi elektrické odsavacky, tiež to, že ti malého dajú, priložila na pristátie, popr iba položia telo na telo má vplyv na dojčenie ale aj na jeho pohodu a vývoj. Ak by to bolo možné, tak na tom trvaj, aby ti ho tak dali. Hlavne nebuď v strese, pohodicka. Ak nebudeš mat dosť mliečka, dajú mu materské z laktaria, a potom sa rozkojis (keď máš naliate prsníky, tak to je super). Popros laktacnu, aby ti poradila co a ako. Skoro Na každom novorodeneckom oddelení majú poradkyne.

nika23t
21. jan 2023

Prvé dni sa ťažko odstáva, aj mne to šlo veľmi ťažko a pritom prsia som mala také plne, že som myslela, že snad liter mlieka tam je. Odsavaj odsavackou, a potom v teplej sprche ručne, poriadne sa snaz zo všetkých strán odstriekať co najviac mlieka. Nemusi ísť o zápal, prvé dni sú také, keď sa prsia nalievaju mliekom, vie to byť m nesmierne bolestivé...

babyjune
21. jan 2023

Ahoj, odsavas si aj v noci? Mne kazali v nemocnici odsavat poctivo kazde 3-4 hodiny. V noci som ale párkrát nevstala, a zial, nevyhla som sa zapalu. 3 dni je este malo, ono sa ti to asi rozbehne v nasledujúcich dňoch.

veroonr
21. jan 2023

Pred odsavanim by som odporucila prsnik jemne rozmasirovat, akoby pohnietit. Ak uz zacina zapal tak prilozit kapustny list. Mozno to znie divne ale zabera to

autor
24. jan 2023

ahojte, dakujem za rady... nakoniec to boli poriadne naliate prsniky. V nemocnici som odsavala len po kvapkach, ale uz bolo treba aj viac, preto tak boleli. Ako som prisla domov, tak som elektrickou odsavackou odsala kopu mlieka, pekne sa mi to spustilo a odvtedy je to omnoho lepsie. Priznam sa rucne mi to vobec nejde a moc sa mi do toho nechce, lebo je to neprijemne.ale budem musiet sa do toho pustit, lebo ked zacnem kojit (aspon dufam), tak to tiez nebude zo zaciatku med lizat :D

selena_luna
25. jan 2023

Super! Tesim sa ze sa to rozbehlo! Mliecko pre krpca mozes aj mrazit a urobit mu zasoby. Cim viac odsavas, tym viac sa tvori. 🙂

autor
25. jan 2023

@selena_luna zatial sa mi dari za den dat do 200ml, tak som strasne rada 🙂 nosim to malemu do nemocnice, ale uz som si objednala take tie nadobky na mlieko do mraznicky, tak dufam, ze sa mi podari aj nieco zamrazit ked bude treba 🙂