Odmietanie jedného prsníka

19. máj 2024

Prosím o radu. Môj malý má 2m. Od narodenia je problém s jedným (ľavým) prsníkom. Najprv ho nechcel, lebo sa nevedel prisať. Zvládli sme to. Chvílku som ho aj z neho kojila ale stále preferoval jednoducho pravý. Viditelne bolo vždy v pravom viac mliečka. Ale stále bolo aj dosť v ľavom. Teraz je opäť fáza. Problém nie je, že by sa nevedel prisať, ale jednoducho ho nechce. Prisaje sa a začne sa zlostiť, odsaje sa. Vidím, ako frustrovaný je. Úplne červený od plaču. Skúšam ho prikladať každé kojenie ale neúspešne. Za posledné dni vydržal maximalne minutu z neho sať, inak pár sekund. Kojím ho teda z pravého a z ľavého odsávam. Aj keď skúšam všetko čo kedysi úplne zaberalo- teplé obklady, teplý čaj… na tom ľavom produkcia značne klesla. Niektoré kojenie odsajem z neho iba 10 ml. Inak okolo 20ml, max 30ml. Je naozaj výzazne menší ako pravý. Prosím, čo by ste mi radili, ja si myslím že je to len fáza ale keď vidím ako mi klesla behom pár dní na ľavom produkcia tak sa obávam, že na ňom prídem o mliečko, čo naozaj nechcem. Skúšať prikladať pri každom kojení aj keď ho nazlostím a každé kojenie do poslednej kvapky odsávať? Zatiaľ to robím takto, okrem noci.
Myslim si, že ho nechce, lebo z neho tak netečie, keď trošku z neho vystreknem tak ho na chvilku chce, potom už nie.

tani777
19. máj 2024

Ahoj 🙂 prve co mi napadlo je,ze nema drobcek blokadu..preferuje aj inak tu stranu,co pri kojeni? Ako to mate s dvihanim a otacanim hlavicky na jednu stranu? Kludne to moze byt aj to,ze ma blokadu/torticolis (skratene svaly na jednej strane krku) a jednoducho mu je strasne nepohodlna a neprijemna poloha,v ktorej sa ma kojit z prsnika,ktory odmieta..skusila by som si toto zistit,a medzitym ho prikladat,ale tak,te ked uz bude nakojeny z prsnika,ktory akceptuje a bude spokojny 😊

autor
19. máj 2024

@tani777 ďakujem, ale tam problém nebude. Pri pravom je mu komfortne v hociakej polohe, pri ľavom v žiadnej. Hlavičku bez problémov otáča na obe strany.
Skúsim ale prikladanie po tom, čo bude napapaný z pravého 🙂 to mi nanapadlo. Myslela som že by už zaručene nechcel

3petka
19. máj 2024

No môže to byt polohou. Skús si ho nastaviť presne tak ako na pravý, bude ti to asi trosku nepohodlne ale uvidis. Môže byt aj to že z neho ti ide ťažšie mliecko. Ja som mala to iste ale mne viditeľne šlo horšie mlieko z jedného prsníka ako z druhého ale na produkciu to nemalo vplyv. No nakoniec som aj tak skončila pri odsávani lebo mal strašne koliky a na prsníku sa mi len zvyjal a nič nezjedol tak som odsala a do fľašky.

dm1
19. máj 2024

U nás to bolo to rovnako a nakoniec som až do 2 rokov dojčila len z pravého a stačilo. V druhom sa postupne prestalo tvorit

pribinak
19. máj 2024

Toto robí veľa bábätiek že preferujú len 1 prsník. Maximum čo môžeš urobiť to už robíš. Tak sa tým veľmi netráp

autor
19. máj 2024

@tani777 skúsila som akurát po kojeni z praveho. Stále odmieta ale dlhšie vydrží sa snažiť. Už nie je tak frustrovany. Ďakujem moc 🙂 budem skúšať

autor
19. máj 2024

@pribinak áno, viem že preferujú často iba jeden, ale veľmi nerada by som bola keby musím výlučne iba z jedneho. Viem, že to plnohodnotne ide ako píše @dm1 ale jednoducho idealne to nie je. Ak by sa dalo lavy rozbehnut rada by som 🙂

tani777
19. máj 2024

Kludne to moze byt ta blokada,skus pozriet,ci niekde v Tvojom meste nie je niekto,kto sa venuje osteopatii😊

iivancova
19. máj 2024

Mali sme podobný problém, pomohlo prikladať na nepreferovaný prsník dcéru hlavne v noci, vtedy toľko “nevymýšľala”.

autor
20. máj 2024

@iivancova ďakujem. A prikladala si “na silu”? Že vôbec ho nechcela ale vždy si ho vyskúšala aj tak a raz ho začala chcieť?

iivancova
20. máj 2024

No prikladala som a keď nechcela, tak som jej skúsila dať do pusy bradavku s pomocou (neviem aké veľké prsia máš, ale uchop v tvare C sa používa pri veľkých prsiach alebo pri menších ako keby chytáš hamburger, neviem to lepšie pomenovať 😀) a keď nechcela ani tak, tak som sa vrátila k preferovanej a dookola. A v noci jej to bolo viac-menej jedno, skôr sa pricucla aj na ten neobľúbený a časom sa to rozbehlo. Teraz tiež preferuje tú jednu, ale je to už tak 60/40, čiže dobre 😀 skús a snáď niečo zaberie. Ak nie, nezúfaj, dá sa kojiť aj z jedného.

autor
20. máj 2024

@iivancova ďakujem

iivancova
20. máj 2024

Ešte mi napadlo skúšať rôzne polohy (dcéra takto mala fázy, kedy bežne obľúbenú polohu celú preplakala, kým som prišla na to, že chce zmenu) a ak máš pocit, že menej tečie z toho nepreferovaného, tak skús kojiť akoby na štyroch nad dieťaťom a ponúknuť ten neobľúbený prsník.

autor
20. máj 2024

Dnes akosi úspech. Postupne viac a viac chce z neho piť. Docielila som to iba neustálym prikladaním a tým, že som mu mliečko tak pol minuty striekala stláčaním prsníka do pusinky, prehĺtal a neskôr začal sám papať. Ak si toto v budúcnosti aj iné maminky s rovnakým problémom prečítajú, aby ste vedeli, čo zabralo 🙂. Myslím že to postupne takto rozbehneme.

petralor
22. jún 2024

Ja mam podobný problém. Tak vám to takto pomohlo a stále to ide?

autor
24. jún 2024

@petralor stále väčšinu času ľavý nechce. Ale aspoň 1-2x za deň si z neho. Pomohlo ale čo som napísala. Hlavne ale seba ani jeho nestresujem. Ak to vôbec nejde, dám z pravého. Keby mi to ale nezaberá vôbec isto by som sa ozvala laktačnej.