Od ktorého mesiaca môžem jesť ovocie a zeleninu?

cukrinka004
11. mar 2011

Ahojte žienky poradte mi prosím od ktorého mesiaca by som mohla začať jesť všetko ovocie a všetku zeleninu? Malého samozrejme ešte kojím a nechcem aby ho bolelo bruško ak zjem niečo s čoho by mu bolo potom ťažko. Mrkvičku a petržlen papám v polievočke aj jabĺčko si dám ale už mi chýba že si nemôžem dať aj papriku paradajku alebo uhorku či aj nejaké iné ovocie ako jabĺčko. Ďakujem za všetky rady a odpovede 😉

traktor
11. mar 2011

u kazdeho dietatka je to ine..ja som postupne skusala za radom.... nakojila som ..v ten den a ani dalsi mu nic nebolo, tak som v pohode jedla..potom som pridala dalsie..a tak postupne..co nesadlo..to som nejedla..vyskusala som neskôr...ale v podstate nas matko bol spokojne dietatko, mohla som jest vsetko..

bubelko
11. mar 2011

podla mna mozes vyskkusat vsetko a sledovat, co sa bude diat. ja som jedla pocas celeho obdobia kojenia skoro vsetko a len som sledovala reakcie deti. jedine com som jedla obmedzene boli pomarance a grepy, ale to kvoli sebe a nie kvoli kojeniu, lebo sa zvyknem sama vyhadzat 😉

julienka
11. mar 2011

My máme pomaly 7 mesiacov a ešte som zďaleka nejedla všetko.. papriku, paradajky ani pomyslieť :-P Malá mi veľmi reaguje na čokoľvek, čo spapám, takže som veeeľmi opatrná. Stačí, že je mäsko trošku viac opaprikované alebo prikorenené a sme samá vyrážka... ☹ no skúšať treba, ale opatrne a s jemnejšími potravinami ako rovno s paradajkami a paprikou 😉

jana776
11. mar 2011

my uz mame 14 mesiacov a este nejem ani zdaleka vsetko. Paradajky som zacala asi v 8m, to bolo v poho. Ale napr jablka a hrusky aj so supou nam prestali robit problem az okolo roka, pred tym ju z toho strasne nafukovalo a mali sme umrcane noci. Papriku som nedavno skusila a potom bola zase hroza noc, takze tu neskusim este velmi dlho. Kapustu a strukoviny radsej ani neskusam 😀
V podstate cely prvy rok som jedla iba korenovu zeleninu, osupane jablka a hrusky, banany, hrozno a melon.
Ale je to individualne, zarad si jeden druh, skus troska a pockaj co bude. U nas nafukovanie prichadzalo po caa 12tich hodinach. Ono dat si mozes vsetko, zalezi od dietatka ci to bude akceptovat.

ikke
11. mar 2011

ja som jedla vsetko od zaciatku, dokonca aj fazulu a paradajky hned v prvy tyzden po porode, vobec nic mu nerobila 😅 resp. nemal po nich nikdy vyrazne horsie bolesti bruska nez bez nich. jedine, co mu doteraz trochu robi problemy, je kukurica a nelupany hrasok.
presne ako radia ostatne, treba skusit asledovat reakcie. ak ziadne nie su, smelo do toho! 🙂 cinanky a ostatne zeny v azii jedia pikantne jedla plne kapusty tiez hned po porode 😉

edie63
11. mar 2011

Ja som tiez jedla vsetko od zaciatku. Prvy mesiac som obmedzila jedla, ktore naduvaju, ale po mesiaci som uz jedla vsetko, uplne bez problemov. na pikantne jedla a sushi vsak nemam odvahu doteraz. 🙂

denisekkk
11. mar 2011

ja som zacala postupne jest vsetko ked mala Elinka asi 2 mesiace. Samozrejme s mierou...dokonca aj kapustnicu, z ktorej mi spala ako zabita🙂 zeleninu jem vsetku a ovocie skor z nasho pasma a banany. ale mylsim ze treba vsetko jest aby si babo zvyklo..

jaruska6
13. mar 2011

Malý má rok,stále ho dojčím,ale má strašne citlivé zažívanie a často ho bolí bruško.Paradajku a papriku som zaradila až od 10 mes.,jabĺčko so šupkou 11m.,kapusta,kel,karfiol,kaleráb nehrozia,ani strukoviny.Dokonca ešte aj banán mu nerobil dobre.U každého bábätka je to individuálne,stačí po troške,pomaličky vyskúšať.

estterka
13. mar 2011

ahoj,ja som si na zaciatku davala velky pozor,aj jablka som radsej varila..a potom postupne som zacala asi okolo 5teho mesiaca skusat a zistila,ze ovocie a zelenina jej nerobia problemy,jedine citrusy som nejedla,ale tie nemam rada. jem strukoviny,kapustu a ziadny problem. ale zas nasa reaguje na kravske mlieko(ale mliecne produkty jej nevadia),soju a arasidy-takze to si naozaj musis odsledovat,ja som napr zjedla kusok paradajky a cakala 24 hodin..videla som,ze ziadna reakcia,dala som si o nieco viac atd

bubulka722
13. mar 2011

Myslím, že rozmýšľať v tomto období nad zeleninou ako paprika, paradajka alebo uhorka nie je vhodné. Nie sú v nich žiadne prospešné látky ani vitamíny a obsahujú len chemikálie, ktoré ty ani bábätko určite nepotrebujete. Čo sa týka ovocia, tak treba jesť to čo sa bežne pestuje v našich prirodzených podmienkach a treba postupne skúšať z čoho nebude mať problémy. Ja jem bežne jablká len ošúpané a problémy nemáme žiadne. Zo zeleniny si treba dať pozor na kapustu, kareláb, karfiol a pravdaže na strukoviny. Ak ale dáš fazuľu, šošovicu alebo hrach pred varením aspoň na 12 hodín do vody, ktorú potom zleješ, nafukovať nebude. 😉

zhrkz
13. mar 2011

Ahoj, ono to zavisi dost aj od toho, ci su rodicia na nieco alergicki... kazde dieta je ine. napr. my (rodicia) nemame nijake problemy, takze som pocas setsonedelia jedla viacmenej vsetko ako pocas gravidity, t. zn. nie citrusy (pozor aj na dzusy), silno alergizujuce potraviny ako jahody, orechy, exoticke koreniny, nie naduvacie potraviny. Po sestonedeli som zacala postupne viacmenej vsetko, aj cinsku kuchynu a kari, orechy, citrusy, akurat kapusta robila malemu problem, tu som zaradila az okolo 6m. Uz bude mat 9m. stale ho kojim a doteraz nebol nikdy vyhodeny...

petraw
14. mar 2011

ja som pred nedávno niekde čítala, že paprika a rajčíny v malom množstve neuškodia, treba len slúšať po troškách a uvidíš sama čo si môžeš dovoliť 😉

mircalla
14. mar 2011

Tak to prvy raz pocujem, ze paprika, paradajka nie...Nas v nemocke na predporodnej upozornili na iste druhy ovocia (citrusove plody, hrozno) a zeleniny, hlavne vsak strukoviny, ale urcite nie paprika, paradajka. Malemu nevadi absolutne nic, ani raz sa mi nevyhadzal, ziadne koliky, nafukovanie, hnacky. To naznamena, ze jem vsetko,ale pokial malemu nic neni, tak to je nezmysel jest len jablka...Netreba to prehanat si myslim. Asi je kazde dieta ine, my problemy nemame. Ale nejest ziadne ovocie okrem jablk sa mi zda blbost.

aadulik2110
26. mar 2013

tak ako ostatné maminky radia aj mne pediater poradil, aby som sa v jedle neobmedzovala.... zo začiatku však striedmejšie jesť a odsledovať si jedlá, ktoré malému vadia (vyrážka, bolestivé bruško...) tak som aj tak robila až do šestonedelia a postupne som začala jesť úplne všetko - prišla som na to, že malému vadí zemiakový šalát a parené buchty, tak som ich vylúčila z jedálnička a bolo.... potom som tieto jedlá skúsila jesť, keď malý mal 6,5 mesiaca a bolo to ok.... takže treba si odsledovať a netreba sa obmedzovať

dudri
28. mar 2013

Poradíte mi môžem užívať neera -stromovy sirup+3-4citrony+kajenske korenie+1,2l vody. Budem pit len večer. Celý deň normálne jem všetko.
A nevadí malému? Kojim nadrano, večer, noc.

stanislavao
28. mar 2013

preco by ste nemohli jest ovocie a zeleninu. prosim vas, take predsudky a uzasne rady. volakedy zeny dojcili a jedli a detom nic nebolo. ak mu bude nahodou tazko, tak budete vediet, ze to uz nemate jest, co ste jedli. nemaju sa strukoviny, lebo nagukuju, ale ovocie a zelenina?