Ahojte baby, chcem sa opýtať dá sa obnoviť dojčenie ak som dojčila 2 týždne a potom som o mlieko postupne prišla? Malý má 7 týždnov, už v pôrodnici som mala málo mliečka tak mi sestričky dávali trochu na dokrmovanie, keď sme prišli domov a začala som si aj odstriekavať tak som si niekedy odstriekla aj 140ml, malý pekne papal aj v noci a potom postupne som mala menej a menej až nakoniec som mliečko stratila aj keď som malého stále prikladala aj odsriekavala aj keď nič nešlo ☹ ☹ Je tomu už skoro 5 týždňov čo je na UM a preto sa chcem opýtať či máte stým niektorá skúsenosť, či sa to dá obnoviť aj keď už necítim nič, ani odstrieknuť už nič nejde, Čítala som že aj matky, ktoré neporodili (adoptívne) dokážu začať dojčiť, tak preto by som to chcela znova skúsiť ak sa to dá, alebo to vážne záleží natom kto má ako vyvinuté mliečne žlazy??
Dakujem pekne 😅
@p3tuliatko inak som citala clanok o tom ze dokonca muzi by dokazali dojcit hehe 😀
@p3tuliatko viem, že napriklad @anjelicek26 nejaku dlhšiu dobu, myslim par mesiacov nedojčila a potom zas malého dojcit začala zo zdravotnych dovodov (nesadli mu mliecne vyrobky) ale on uz bol vačší, kazdopadne jej sa to podarilo, mozno ti o tom nieco napiše
@fra - nekojili sme takmer rok 😉 Ale rozkojit trvalo par tyzdnov, neslo to zo dna na den.
@anjelicek26 ja som kojila do malej dvoch mesiacov, potom som musela prestat kvoli liekom. teraz ma mala 7,5 mesiaca. na vianoce som dostala knihu o vztahovej vychove, kde som citala, ze aj adoptivne mamy mozu kojit.
aj ja som nad tym rozmyslala, ze by som to opat skusila, len mi akosi chyba odhodlanie... cize sa to naozaj da 🙂
@p3tuliatko v tvojom pripade by som to urcite skusila. ako pise domak2, budes vo vacsom klude a mozno to pojde lepsie ;)
@p3tuliatko pozri si aj http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen... alebo rovno napis do ich poradne http://www.mamila.sk/objects/forum/add_post_web... , väčsinou odpovedaju velmi rychlo... no v kazdom pripade konaj rychlo, zavolaj laktacnu poradkynu, nestracaj cas... drzim paste, aby sa to podarilo 🙂
@majusqwa - ja som tiez myslela, ze to nepojde,, odsavala som a prilievala mu to do um, kym ho nebolo dost, par tyzdnov to veru trvalo, ale stalo mi to za to. Ziskali sme pol roka kojenia navyse, potom som otehu ;) Som si pripadala ako cvok, ale pri maleho hnackach som to chcela aspon skusit. A myslim, ze mu to velmi pomohlo 🙂
@domak2
@anjelicek26
@fra
Baby lebo viem, že vraj sa to dá no tak ma to zaujíma či sa to vážne dá ja skúsim kontaktovať laktačnú a uvidíme no, ale nebude potom malý hladný ked ho budem prikladať a nič mu nepojde ked je zvyknutý teraz už na hustešiu stravu (umele mlieko) a zrazu bum a nič..... ??? ☹
@p3tuliatko - prikladaj na hlad a dokrm UM... isteze ho hned nebude dost... a treba odsavat aj v noci, to najviac zvysuje produkciu... ja som Maxovi prvy raz ponukla prso ked som mala vyse 100ml naraz odsatych s malou dusickou, ci vobec bude chciet... a junior nastastie spolupracoval.
@anjelicek26 fuuuh som zvedavá chcela by som dojčiť len uvidím či aj malý bude chcieť prso ked si zvykol na flašu aj čajik ☹
@p3tuliatko - no Maxa som kojila rok, potom 10 mesacna pauza a potom takmer do 2,5 roka... on uz vedel, co a ako a aj mu to asi chybalo, len ja som nedovolila, zo zdravotnych dovodov sme vtedy prestali. Ale maleho zdravicko bolo prednejsie, prinutilo ma to skusit to zas..
@anjelicek26 No ale kojila si predsa rok a toho mliečka išlo viac za ten rok ako ja len dva tyždne ☹ ☹
@p3tuliatko - zisti si hladinu prolaktinu, ja som mala vysoku, aj to ma motivovalo, ze to hadam aj pojde. Ono skusit to ma zmysel vzdy. Ved ak neuvidis pokroky tak to nechate tak. Vravim ja som si pripadala ako cvok prvy den, ked som vytiahla odsavacku a odsala tri mililitre mlieka 😝
@anjelicek26 a to kde sa da zistiť ta hladina? no ja som si vytlačila dve kvapky včera :-/ :-/ ručne... len tak som skusila 😀
@p3tuliatko - z krvi, robili mi hormonalny profil na preventivke. Mi hovorila, ze s tou hladinou bude problem otehu, ale podla tickeriku asi ani nie 😀 😀 😀 😀
Tak gratulujem 🙂 Len neviem prečo som pomaly stratila mlieko ked som aj v porodnici prikladala aj každu hodinu ako mi kazali .... a furt bol aj hladny tak ho aj dokrmovali :-/
@p3tuliatko prave to prikrmovanie je dost rizikove, lebo potom od teba cucol len trosku a tym padom tvoje telo nevedelo kolko este vytvorit a pomaly zacalo vytvarat menej ked nemalo pre koho. A hlavne prvych par dni babatka potrebuju absolutne minimum mliecka, aj ja som bola naivna, ked som si myslela, ze za to ze na druhy den vela vypije tak aj tolko potrebuje, ona len proste ladovala kym sa dalo, este nevedia ovladat papanie a potom sa to bohovsky tazko vyrovnavalo, aby bola rovnako nasytena z materskeho. No a jasne ze ked chces obnovit, tak nemozes len tak prestat davat UM, ja som prestala lebo uz som mala dost svojho 🙂
@p3tuliatko urcite kontaktuj laktacnu poradkynu, vsetko sa da, ak ti nechyba odhodlanie 😉 a veru, dojcit mozu aj nahradne matky adoptovanych deti, tak preco nie ty, ked si uz dojcila? dokonca tu kedysi boli maminy, co obnovili dojcenie po polroku a velmi uspesne dojcili do troch rokov dietata. budes pravdepodobne dokrmovat cievkou priamo na prsniku, tak sa bude stimulovat tvorba mliecka (lebo babo saje), ale pojde mu aj mlieko z flasky cez cievku a teda nebude nespokojne, ze mu s prsnika netecie tak, ako je zvyknute s flasky... a pamataj, dojcenie je hlavne o psychologickom nastaveni matky, takze ak si budes verit, ze sa to da, urcite budu velke pokroky 😉
@p3tuliatko Aj ja pridam moju skusenost, sama musela= chcela rozkojit dceru, ktoru som po 1. mesiaci velmi zleho kojenia, vyhladovala. Bola na tom tak, ze neplakala, vraj slaba a bola aj pod porodnou vahou. -380gr
Postup bol takyto : prve dva tyzdne som dostala zakaz🙂 kojenia, len odstrekovanie, nebolo toho vela, ale ani uplna beznadej, potom pred kazdym krmenim z flase UM, prikladanie k prsu. Podotykam, ze mala to nevedela ani predtym, nieto, este ked z flase tieklo same a huste. Postupne hryzla a aj zatiahla a tahala asi po tyzdni 10-30ml, stale som vazila a vaha teda presna nie je(: a po mesiaci a pol bola plne kojena. Inak prolaktin sa da podat aj umelo, skus sa popytat.
K takemuto postupu ma motivovala kamaratka, ktora par mesiacov predo mnou rozkojila inkubatorove dieta. Z 2 mesacneho umeleho flaskoveho postupu na plne kojenie do 1 roka🙂
prajem peekne nervy
PS cievky vtedy este neexistovali, mala ma teraz 13
Baby, aj ja sa skusam rozdojcit, no uvidime.. Zatial som dost skepticka vlastne 😔 😔 asi sa musim inak nastavit a hlavne zacat pravidelne odstriekavat, uz som sa dnes 2krat 😀 co je oproti minulym dnom narast 😀
@lenkove tak už máte druhé??? 😵 😵 😵 😵 v téme o našich deťoch som písala ako na to... ak chceš viac rád, ozvi sa do IP. môj malý má 14 mesiacov a stále sa dojčíme naplno..... nebuď skeptická, buď presvedčená, že to vyjde. nejdem ti nanucovať moje rady 😕 😅 🤐 ale budem rada ak sa ozveš 😉
Dobry den chcem. Sa spytat ci je tu maminka ktorej sa po urcitej dobe rozbehlo respektive nanovo rozdojcila prsniky na plne dojcene maly ma 7 tyzdnov a zo dna na drm mam malo mlieka nechcela by som prestat dojcit
@newportwales Ahojky.. podarilo sa ti to?
myslim, ze s tym by ti asi najlepsie poradila laktacna poradkyna napr www.mamila.sk , ale myslim, ze kedze si mlieko mala tak by to malo ist. Uz sa to asi nastrbilo v nemocnici, ked mu zacali davat UM, ty si potom mozno menej prikladala a viac odstiekavala, co mohlo sposobit ubytok a podobne. Ja som po sekcii dostala mlieko az na 5 den, takze som tiez zo zaciatku davala UM, ale pred a po krmeni som dala malu na prsnik a potom ked nabehlo tak mi laktacna poradila, nech proste len dojcim.Ale nebolo to vobec lahke a chvilu som si o nej myslela svoje 😉 . Naozaj som potom stravila par dni v posteli s malou nalepenou na prse, ale nastastie sa oplatilo 🙂 A hlavne si myslim, ze teraz budes mozno vo vacsom klude, ved ak sa nepodari tak sa nic nedeje, ale verim ze so spravnou pomocou by to slo 🙂
@p3tuliatko