Zaujímajú ma vaše skúsenosti z reálneho života. Poučky,ako je materinské mlieko najvhodnejšie pre dieťa si prečítam všade...
Ide o to,že zatiaľ len vidím,ako môj syn kvôli materinskému mlieku trpí.
Hneď druhý týždeň po narodení reagoval na niečo v mojej strave,vyhodili sa mu hnisavé vyrážky a skončil na antibiotikách ☹ Nechcela som do neho pchať umelinu,nakoniec som musela chémiu 😒
Ďalším problémom je,že po napití z prsníka je stále nekľudný,stále stoná,kope nožičkami,rozhadzuje ručičkami,zaplače,potom sa na chvílu utíši...má úplne opuchnuté očička,čo sa mu chce spinkať,no nemôže 😒 Hladný nie je,lebo sa sám odpojí,spinká 5 minút,no potom je neustále nespokojný. Takisto po ňom často zvracia. Keďže z jedného prsa odstriekavam,viem,že si vypije dosť.Takto sa trápi celý deň až večer vysilený zaspinká,no o tretej ráno je hore a začína to odznova.
Skúsila som dať príkrm,myslela som si spočiatku,že si vypije málo,preto je nespokojný,no po príkrme hneď zaspinká,aj na tri hodiny a viac,žiadna nervozita,žiadne bolenie bruška,stolicu má normálnu.Dokonca sa zo spánku usmieva,a to je pre mňa najväčší dôkaz,že je spokojný.
Čo sa týka mojej stravy,obmedzujem sa,vylúčila som takmer všetko,čo by mu mohlo spôsobovať ťažkosti...tak teda čím to je???
Nechcem nikoho pobúriť,len sa to snažím pochopiť,prečo to tak je,prečo je MM mlieko také ospevované,ja zatiaľ v ňom vidím len to negatívne ☹ Aj keď dojčenie je nádherný pocit,no chcem pre malého to najlepšie.
Ďakujem za odpovede 😉
Prikrmom myslis UM?
Nepises ako mas stare babatko,kolko sa uz takto trapite?
Ak to trva dlho,prekonzultuj to s lekarom...a ak lepsie zvlada UM,ja by som mu ho proste dala,ale to je moj nazor.
kojenie je dolezite,ale nie za kazdu cenu.
Do materskeho mlieka prechadza len 1% z toho, co matka zje, tvojou stravou to velmi pravdepodobne nebude. Ja jem vsetko, aj fazulu, aj kyslu kapustu, aj stiplave a mojmu dietatu nikdy nic nevadilo. Skor by som rozmyslala bud nad intoleranciou laktozy, alebo alergiou na mliecnu bielkovinu. Ja osobne by som nehovorila o prinose materskeho mlieka, ako takom, ale o prinose dojcenia celkovo. Mne dojcenie velmi ulahcuje zivot, pomaha mi malu uspat, upokojit, ukludnit, 2x sa mi stalo, ze bola chora a nejedla absolutne nic, ale bola som spokojna, ze vdaka mojmu mlieku bola dostatocne hydratovana a mala aj dost zivin, probiotika a protilatky.
Ja si myslim, ze v istom zmysle je precenovane, aj ked je priridzene pre dieta> a to preto, ze mnoho dojciacich mamiciek jedava dokopy 4 potraviny, lebo z ostatnych sa dietko vyhodi, zapecie, kolikuje, hnackuje a podobne....a ja osobne si nemyslim, ze z tych '4'potraviiin dokaze organizmus matky vyrobit kvalitne mlieko....ano, mm ma svoje uzasne vlastnosti ale za predpokladu, ze matka sa stravuje zdravo, vyvazene a pestro, teda vela ovocia, zeleniny, chude maso /ak vobec/, strukoviny, cestoviny, obilniny, semienka a podobne.......cize vsade kde sa pise, ake je prezdrave, by sa malo aj pisat ze co zena musi jest aby bolo takze zdrave.....ale na to sa nejako zabuda....
Ja som kojila-nekojila tri mesiace. Maly mi prvych desat dni stravil v nemocnici, kde bol krmeny flaskou a kedze sa narodil maly a este aj lenivy, kojenie sme nikdy nerozbehli (a ano, kontaktovala som aj LP viackrat, nepomohlo) Tak som cele tri mesiace poctivo odsavala a krmila a odsavala a krmila. Nakoniec som to vzdala, maly mi zacal zvracat, nechcel pit, musela som ho krmit kazdych 20 minut striekackou, no proste bolo to pre mna mucenie. Dojcenie je uzasna vec, ale podla mna je precenovana. Ja som vtedy velmi zle znasala vycitave poznamky pediatrov, ale aj ludi okolo seba, ktori mi hovorili, ze keby som bola dobra matka, tak kojim... Nejdem sa tu vyhovarat na to, ze nie kazdy moze a nie vzdy to ide, ja si myslim, ze dojcenie vie byt priserne zlozite a mne ked sa k odsavaniu a kubkovym grcackam este nahromadili aj opakovane zapaly, vzdala som to. DLHO som si to vycitala, bala som sa, ze moje dieta bude viac chore ako dojcene deti. Postupne som sa ukludnila, kubko tiez a je to jedne spokojne dieta. Este ani raz nebol chory, takze imunitu ma vybudovanu aj napriek dojceniu. Aj ked priznavam, ze pri druhom dietati sa budem snazit viac..
Je preceňované.. A môj názor nikto a nič nezmení.. Tiež sme si zažili..
To, čo popisuješ, sme mali aj my. Kojiť som prestala, aj keď z úplne iných príčin. Pri prechode na umelé mlieko sa nič nezmenilo, akurát do tých výražok, poškriabanej tváre,refluxu, zarazených prdov a neustáleho plaču pribudlo zapečenie. Neviem aké staré bábo máš, skús to napísať do informácii o sebe. Budú ti lepšie vedieť poradiť. Na druhej strane som bola potom po prechode na umelé mlieko nervózna, že dieťa bude chorľavé, nebude mať imunitu a bude mať kopec alergií, Navyše mi to prišlo ako úplná alchýmia - vyvarovanie, montovanie fliaš, presné meranie, hentaký cumel, taký cumel, sledovanie, či dieťa nie je smädné, skoršie príkrmy, prenášanie jedla pri cestách, Plus pocit osobného zlyhania. Ešte ti neviem povedať, aký to má na neho vplyv, má len 7a pol mesiaca, istú dobu mal aj cudzie materské mlieko. Každopádne prospieva dobre, chorý odvtedy ešte nebol. Jediné čo ho momentálne jeduje sú zuby.
@savanahhh - boli ste na teste na neznasanlivost laktozy alebo mliecneho cukru? Podla mna je najvyssi cas. Umele mlieko moze mat u vas este horsie nasledky, kedze problemom moze byt vseobecne -mlieko - je jedno ci tvoje, ci umele.
Umele mlieko nikdy nebude lepsie ako materske a mozu sa vyrobcovia aj na hlavu stavat, lebo je prisposobive... to v krabici je stale rovnake... to materske sa prisposobi chorobe dietata, horucavam vonku a podobne...
Ja prinos vidim, zacala som maleho opät kojit a zbavili sme sa rok trvajucich hnaciek. Utalo z problemami, zasa pribera. Pritom na mlieko alergicky nie je. Napriek tomu, problemy boli od zavedenia UM. Odkedy je bez UM - je to konecne dobre. Som neskonale stastna, ze sa nam materske mliecko podarilo zasa rozbehnut.
Ak je maly uz väcsi, prestan sa obmedzovat v strave, robis viac skody ako uzitku. Dieta ma dostavat plnohodnotne mlieko, nie mlieko matky na diete a par potravinach.. ja som jedla takmer vsetko pri detoch.
nie je precenovane. kravske mlieko,ktore sa tvori pre teliatka nikdy nebude obsahovat to,co potrebuje niekolkonasobne mensie telicko dietata.
je preceňované.často sa stretávam s tým,že je to to najdôležitejšie pre dieťatko.píše sa akoby dieťa bez materinského mlieka nešlo prežiť.prežije 😉 materské mlieko je dôležité,velmi dôležité.spolu s nehou ktorá je súčasťou kojenia.pocit bezpečia,teplo matky.ale už ma unavuje čítanie o kojkaní,cickaní,mucinkaní.je to normálna činnosť,potrebná vyložene potrebná pre dieťa.prečo z toho robiť fetiš.kvitujem kojenie,o tom bez debaty.avšak po svete chodí bezpočet detí odchovaných na umelom mlieku ako ho tu voláte a žijú,sú zdraví,inteligentní.nič netreba preháňať...
..niečo podobné som zažila aj ja..a to až tak,že mi nespával od 22.00-04.30 rána..vkuse na prsníku,z ktorého bol nervózny,celý deň ho nemusel vidieť,vyhádzaný,škrabal sa mi,všetko mi zakázali jesť,ale zázrak,že na váhe prospieval...záhada....vydržala som to do 7,5 mesiaca..viac som to nezvládla..nevyspatá,unavená,ubolená,po odstavení sa nám život dostával do normálnych koľají..pomaly.postupne..takže podľa mňa,ako kto môže...a nakoniec,že kojenie prospieva hlavne pri deťoch v ktorých rodinách sa vyskytla alergia..blbosť.poznám veľa žien,ktoré kvôli tomu kojili aj do 4 rokov a decká s atopiou ako vyšitou a podobne.. 😒
materske mlieko je urcite lepsie ako umele..ale v ziadnom pripade to nie je liek na vsetko ako sa to tu niekedy prezentuje...
ja si kojenie neviem vynachvalit, mne pomaha vo vsetkych ohladoch a vdaka bohu sme ani nemali nikdy problemy, ktore popisujes Ty... podla mna rozhodne nie je precenovane. a suhlasim s anjelicek26 - prestan sa obmedzovat v strave, robi to viac skody ako uzitku... skusala si uz kontaktovat laktacnu poradkynu...?
Z mojho pohladu je dost precenonave. Ale na druhej strane zavisi aj od babätka, nie kazdemu materske mlieko sadne. Takze oja skusenost: Dceru som dojcila do roka. Od narodenia trpela na silny atopicly ekzem + ine alergie. Niekolkokrat sme boli na lieceni v Travnici. Kazdu chvilu mala sople, kasle a zapaly usiek. Do pol roka (ked bola vylucne dojcena) to bolo uplne brutal so soplikmi a uskami. Dodnes je sila alergicka, aj napriek dojceniu. Syn bol dojceny cca mesiac aj cosi. A to bol sialeny cas. Neustale vracal. Take supovice co hadzal, no na nervy to bolo. V kuse plackal, nespal. Ked sme dali nutriton na zahustenie alebo gastrotuss, okamzite ho zapieklo. Raz dokonca tak, ze sme skoncili na chirurgii. Potom sme zacali dokrmovat UM lebo mojho mlieka bola malicko. A co sa nestalo. Po dojceni grcal o sto tristo. Ked dostal UM vsetko zostalo v brusku. Po UM bol pokojnejsi, po dojceni strasne plakaval. Nakoniec po porade s viacerymi dr. sme presli uplne na UM (mojho mlieka uz bolo aj tak len par kvapiek) lebo vraj UM je hustejsie ako MM. A predstav si, nas problem zmizol. Negrcka, nepali ho zaha, neplace, je spokojny. Teraz ma 5 mesiacov a cosi a zatial tuk tuk chory nebol, na rozdiel od dcery, ktora v jeho veku bola chora xy krat. Samozrejme, neviem co bude do buducna, tak porovnavam iba rovnaky vek u mojich deti. Takze, asi nebude az taka pravda, ze mm je pre babätko to najlepsie.
nie je to náhodou tým, že sa tak obmedzuješ v strave? ja som jedla všetko. spočiatku som nejedla jedine strukoviny a kapustu, ale aj tú som postupom času zaviedla späť do jedálnička. a keď malý s tým nemal problémy, tak veselo... lebo ak sa obmedzuješ v strave, tak potom ako mu chceš dať plnohodnotné mlieko???
pokial sa kojenie berie triezvo tak OK, ale niektore su uplne "fanaticky"...pre mna je prvorade spokojne babo a aj moja spokojnost....tiez som to pri prvej dcere brala ako moju neschopnost, ale teraz uz sa nad tym len usmejem...proste to nejde tak to nejde....a nie som (nie sme) o nic horsie matky ako tie co koja....tie chvilky co oni zazivaju pri kojeni a ich tak ospevuju, ved tie predsa zazivame aj my...ved nikto nam nezakazal si babatko pritulit na holu hrud, mojkat sa s nim a pod. Moj syn este minuly rok chodil za mnou, tulil sa mi na hrud a hovoril "moje ciciky" a hladkal ma a nebol kojeny....takze puto sa nevytvara kojenim ale chovanim sa matky k dietatu, mojkanim, pohladenim a pod.
co sa tyka zdravia tak kojene deti v mojej blizkosti vobec nie su zdravsie ako tie moje, skor naopak..su stale soplave, maju kasel, ekzem, su obezne a pritom su kojene viac ako rok.....
A este jedna vec, mamicky, ktore sa snazite kojit a na podporu mlieka pijete Vineu, tak viete , ze vlastne robite horsie ako keby bolo vase babo na UM?? obsahuje totiz benzoan sodny, rakovinotvornu latku...a v podstate nielen vinea...
bohuzial nemam cas sa rozpisat..len ti chcem napisat, aby ste sa netrapili, ak treba a mas to odskusane, dokrm....pokial z toho nema problemy a krasne spinka,tak nie je o com...
podla mna je kojenie precenovane a neznasam vyjadrenia typu aako keby UM bola nejaka otrava 😝
ked tak napis strapco, mne velmi dobre poradila a zatial uspesne kojim, pri prvom syncekovi som musela dokrmovat....mozno to bolo mojou nevedomostou, ale tak sme to tak robili....
takze drzim palce, podstatne je, aby si bola ty a malicke spokojni a stastni 🙂
to, ze niekto nevie kojit a 9 mesiacov neriesi ako si zabezpecit take podmienky, aby to zvladol a obklopil sa takymi informaciami a ludmi, ktori mu relevantne pomozu, neznamena, ze dojcenie je precenovane ........
ak mam problem zdravotny, alebo ho ma moje dieta, tak ho riesim, ale nezvalujem to na materinske mlieko.
otazka absolutne stupidna.
naucit sa soferovat, bicyklovat, pisat, citat, pit alkohol, robit novu pracu...to vsetko nam trva nejaky cas, nez sa zabehame, ale dojcit 2-3 mesiace a potom si povedat, ze nie je to az take uzasne, lebo mi to nejde, je jednoducho zbabelstvo. nikto to tu nenapise samozrejme, ja si servitku pred usta nedam. a propos fanatizmu... vsimnite si ake mate rozsirene zrenicky, ked kupujete tie krabice mlieka, plasty, cumle, farebne plastove konzumne vecicky, ktore vam upokojuju nervy (ako kazdy nakup a minanie penazi u zenskeho pohlavia )
uz som to niekde pisala, ked si citate o dojceni, mate pocit, ze pokial patrite k tym, co ich mama nekojila, hrozia vam asi vsetky mozne choroby, ste ohrozene zo vsetkych stran, nemate ziadnu imunitu a mozete sa rovno obesit asi. Pritom, pozrite sa realne okolo seba na dospelych ludi alebo starsie deti, najdete x kojenych, co su stale chore a x nekojenych, co su zdrave, aj naopak, ale ziadne zazraky u kojenych sa neprejavuju, na dospelych, ake maju problemy, aj ti kojeni...alebo citate o tom, ake uzasne vztahy maju kojeni s matkou a potom aj s ostatnymi ludmi, hm, alebo aj nemaju, vsak? Na zdravi, imunite, psychike a vztahoch sa podiela tak vela dalsich roznych faktorov, ze materske mlieko a dojcenie je len cast a nic nezaruci, ak sa nieco dalsie zanedba, co sa aj casto deje alebo proste, kto ma byt zdravy, tak bude a opacne, niekedy s tym neurobime nic, moze pit aj galony mm. Ano, suhlasim, ze dojcenie a mm je najlepsie pre deti. Ale nepacia sa mi tie natlaky, az take, ze zeny, co nekojia, su dohnane pomaly k depresiam, ze si to mozu rovno hodit, lebo su uplne nanic matky a nepacia sa mi tie vsevediace fanaticke mamicky, ktore rastu v poslednej dobe ako huby po dazdi a pojedli vsetky rozumy sveta, ze doktori im ani po clenky nesiahaju. A ze UM je skodlive a otrava a podobne, tak k tomu sa skoda vyjadrovat. Som sa fcul vykecala teda 😀
A nema nahodou reflux?!
Mozno vypije viac ako sa mu zmesti do bruska...mlieko mu putuje az do nosteka...
po prikrme pises ze je spokojny-ma tuhsiu konzistenciu, udrzi sa lepsie v brusku...
Mam s refluxom vlastnu skusenost, syn po kojeni musel byt aspon pol hodku v zvislej polohe...opytaj sa lekarky, vysetrenie je bezbolestne - sono bruska...
A castokrat stoji za podobnymi problemami viac zla technika dojcenia ako "nevhodna" strava...
( Syna som kojila 2 roky )
treba zistit pricinu vsetkych tych hnusnych veci! moja skusenost je skor pozitivna. Kamoska dieta nekojila z dovodu ze nechcela a mala aj malo mlieka. zacala s UM hned po odchode z porodnice a maly mal nenormalne problemy. Stale bol na antibiotikach, preto jej pediatricka odporucila skusit materinske mlieko. ona ho kupovala za nenormalne peniaze, ale odvtedy je maly fit! nakoniec sla ku laktacnej sestre a ona jej aj po skoro pol roku dokazala mlieko zase rozbehnut. maly ma 8mesiacov, plne koja /niekedy dava prikrmi-ale uz nie UM/ odvtedy cca 3mesiace je jej syncek zdravy a spokojny!
ja som syna nekojila nebýval vôbec chorý dcéru kojím a už bola asi 6x na ATB čo býva chorá
To, ze je dojcenie precenovane moze napisat iba matka, ktora nikdy nedojcila resp. dojcenie nezvladla podla svojich predstav. Som presvedcena, ze nie je nic lepsie ako materske mlieko pre dieta a urcite nie som jedina s tymto nazorom. Ak by malo moje dieta akykolvek problem, snazila by som sa zistit jeho pricinu pomocou lekarov, urcite nie skusanim umelych nahrad..
Tak ja nie som žiaden odborník... Som mamka dcérky ktorú som dojčila 4 mesiace a potom sme prešli na Sunár a príčiny??? Aj ja som človek a každé trištvrte hodiny dojčiť dieťatko ktoré kôli mojim absenciám doma (nie pre srandu králikov) pilo tri dni po dva krát (asi) materské mlieko z fľaše a potom jej prsník pripadal málo plný je naozaj vyčerpávajúce... Potom chcela už len fľašku... Ja dojčenie podporujem aj kamarátkam ktoré dojčia som už naviedla na rôzne poradkyne pokiaľ mali problémy a chceli by ich riešiť ale zas pravdupovediac... Mne to nechýba... Ja som radšej keď Monika vypije európskou legislatívou schválený Sunár z ktorého prospieva rastie a má tam množstvo z akého sa naje. Je preceňované???
Ja neviem... Moja dcérka je zdravá aj zo Sunáru dávam pozor na dávkovanie a nebolí ju z neho bruško. Lekárka mi schválila už keď mala 3 mesiace... Viac neriešim 🙂
dojcenie nezarucuje ze dieta nikdy chore nebude, alebo nemoze mat alergiu a pod. To co je pri dojceni pozitivne ked je dieta chore je to, ze priebeh choroby je lepsi a aj priznaky su miernejsie v porovnani s detmi ktore boli dojcene kratko, ci nedojcene.Tiez ak vam dieta vracia ci ma hnacky, dieta casto nic nechce jest, lebo ho boli brusko a dojcit sa chce, ak je na UM lekar odporuci radsej podavanie glukozy, preco asi?
Dojčenie predstavuje ideálnu výživu pre dieťa. Materské mlieko je dokonale prispôsobené potrebám bábätka, chráni jeho organizmus pred rôznymi chorobami a dáva mu dobrý základ do života.
Napriek tomu sa mnohé mamičky rozhodnú dieťa kŕmiť umelým mliekom – dôvody sú rôzne. Umelé mlieka sú však jednak veľmi drahé a predstavujú nielen finančú záťaž pre rodinu, ale tiež možné riziká (tie sa nemusia prejaviť hneď).
Aj u nás ešte mnohé ženy nie sú presvedčené a stále nemajú dostatok informácií o tom, prečo je také dôležité svoje bábätko dojčiť a už pri prvých prekážkach volia radšej umelé mlieko. Neraz sú dokonca podporované v takomto konaní svojimi pediatrami.
Umelé mlieko bude vždy len umelé, je to len napodobenina niečoho dokonalého, teda mlieka materského. Reklamy nám však ukazujú, aké kvalitné a zdravé tieto umelé mlieka sú. Rozhodnutie ale musí urobiť každá mamička sama – budeme veriť niečomu vyrobenému v laboratóriách alebo sa radšej spoľahneme na múdrosť prírody a doprajeme dieťatku materské mlieko? 😉
@savanahhh moja, tak toto som sa chcela spytat este pred rokom ale bala som sa ze by ma ukamenovali, tiez sme sa trapili, mlieko som sice mala pozehnane ale aj to nie je dobre, maleho brucho bolievalo, bol nespokojny, casto pytal papat......ked som sa v noci nezobudila na to ze chce jest tak som sa zobudila na bolave prsia a premocenu koselu, bol tpo zacarovany kolotoc, brucho, prsia, maleho nespokojnost, moja frustrovanost, potom stale castejsie papanie, bola som uz v takom stave ze ho odstavim ale vsade ma presne ako vravis ubijali clanky, z ktorych som si este asi z hormonov po porode myslela ze Umelym mliekom spacham ten najhorsi cin , takze sme sa trapili 6 mesiacov kedy som ho kvoli zdravotnym dovodom musela odstavit...znasala som to velmi tazko, ta blizkost je neopisatelna a mne bolo luto ze to uz s mojim malym nezazijem......ale ak by som si bola ista ze by bol spokojnejsi predtym tak by som mu uz davno to umele mlieko dala, sme vselijake, niektoru zenu kojenie deprimuje, niektora koji ukazkovo nema ziadne problemy a dieta jej place ozaj iba ak je hladne, mama ktora nezazila tuto nespokojnost dietatka ked je kojene nepochopi a mozno aj odsudi ☹
Ja ta chapem a urob tak aby ste boli obaja spokojni.....tiez to tak urobim ak raz budem mat tu prilezitost a mozno to bude uplne ine a budeme sa kojit aj rok, zalezi od baba a okolnosti 🙂
Malokedy prispievam do diskusii, ale rada by som sa vyjadrila k tejto teme...Musim povedat, ze kojenie je ozaj to najkrajsie co matka svojmu dietatku moze dat, ja som kojila 6 mesiacov a minule som si uvedomila velmi zaujimavy poznatok: pocas toho kojenia, bol nas syncek 4x chory...1x zapal pluc, 1x siesta choroba, 2x nadcha...od kedy nekojim /dovod tu nebudem riesit/ este nebol ani raz chory...a to som napriklad pred par tyzdnami ja aj manzel sme mali poriadnu chripku, a maly obstal uplne suprovo.., tak neviem ci len "zhoda nahod" alebo co?....Takze moja odpoved, je urcite precenovane, ale pokial je mozne kojit a dietatko nema problem je to fajn 😉, ale urcite nie je zarukou tych vsetkych pozitiv o ktorych sa vsade pise 😅
ahoj, sama pises - ze pokial mu das umele mlieko tak je pokoj a pohoda, tak to potom ani neries. Pred rokom by som tento nazor nemala - ale teraz mam 2,5 rocnu, do roka som kojila, a tiez hocico som si vytrpela...ci to stalo za to, to nikto nevie. Nikto nedokazal ci kojene deti su menej chore, ci menej alergicke ako tie ostatne....kojenie je fajn ale pokial to ide hladko a bezproblemovo....Je ine ked to posudzuje matka co nakoji a pride o tri hodiny a je ine ked nakoji a dalsie dve hodiny sa trapia....matka vycerpana, dieta vycerpane a vysledok ze su obidvaja a cela rodina nervozni.....Teraz som tehotna opat a uz teraz mam v plane nekojit dlho a urcite sa nebudem tak trapit ako pri prvom babu....Za pol roka som nevysla z domu - kazdu pol hodinu som kojila...ked si pomyslim....Rob tak aby si ty a dieta bolo v pohode, zbytocne blbosti nepocuvaj.....vies ako sa hovori - hlupemu nevysvetlis a mudry sa nepyta...ci ako to je...
pozri, to, ze niektorym zenam sa dojcit nepodari je jedna vec. vase problemy mozu mat kopec pricin, skusala si sa skontaktovat s annag? mnohym mamickam uz pomohla http://dojcenie.wordpress.com/
ale co mna hneva, ked sa potom tie mamicky snazia dojcenie zhadzovat...
je uplne uzasne vynosit dieta. to, ze nase telo dokaze 9 mesiacov hostit plod-babatko, vytvorit podmienky a miesto nato, aby mohlo rast a vyvijat sa je uzasne a zazracne...
a to, ze bezprostredne po porode je nase telo take pripravene nadalej sa co najlepsie postarat o svoje babatko, ze nam umoznilo dojcit, ze vytvara tekutinu natolko vzacnu, ze aj ked uz babatko nie je sucastou nasho tela, dokaze minimalne dalsich 6 mesiacov (a kludne by babatka vydrzali aj dlhsie) zit, vyyijat sa, prosperovat len vdaka materskemu mlieku - produktu nasho tela....tak to dievcata sa neda precenit...to je zazrak zivota a len preto, ze niekomu sa to nepodari, tak to nebudeme hadam prirovnavat k vyrobnej linke na susene mlieko...
Umele mlieko je nahrada stravy babatiek...a treba sa s tym zmierit a nie hladat dovody ako znevazit dojcenie...
a uplne smutno mi je z toho, ze niektore mamicky veria v to, ze stroj vyrobi pre ich miminko nieco lepsie, ako ich vlastne telo, ktore ten novy zivot stvorilo...
tie ženy čo kojili budu sa biť o svvoju pravdu,tie čo nekojili zasa o svoju.ja patrím medzi ženy ktoré kojili svoje deti do polovice 5teho mesiaca.pre niekoho málo ,pre niekoho vela.pre mna máloale som vdačná aj zato.presne niečo podobné som zažívala ako autorka ,dieťa nepriberalo,bolo nervozne odtahovalo sa od prsníka,aje pravvda ,že vvtedy som mala vvelmi ťažké obdobie ato sa podpísalo na mlieku,inak si to nevviem vysvetliť.ked som podala mojej dcere umele mlieko tak sa začala usmievať anapredovať.dala som mojmu dieťaťu najesť,pretože moje nestalo zavela.prislo koniec trápeniu aboli sme konečne šťastní celá rodina.ale to nikdy nepochopia ženy ktoré nemali problém sdojčením ,akojili svoje deti vyše 2rokov.
https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/hustota-materskeho-mlieka-a-stravovanie/
https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/je-materske-mlieko-hodnotnejsie-pre-dieta-ako-umele/
https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/moze-byt-materske-mlieko-slabe-alebo-silne/
https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/ake-mnozstvo-materskeho-mlieka-ma-vyznam-pre-dieta/