Ahojte. Mam doma 2,5 mesacneho chlapceka (narodeny predcasne akutnou sekciou). Po porode som mala problem s rozbehnutim mlieka, az na nejaky 5ti den po sekcii sa mi spustilo. 2 mesiace sme fungovali MM a UM (Nutrilon Profutura), vzdy vsak mal viacej UM ako mojho (mala som malo mlieka). Po 2 mesiacoch po porode sa mi z dna na den nenaliali prsia, mlieko tam bolo ale velmi tazko sa vytlacalo (t.j. ani nevytekalo). Maly samozrejme odmietal cicat. Strasne plakal, davali sme mu umele aj sme skusali za kazdym prikadat, vitaminy atd. Ale kedze som uz mala predtym amalo MM tak sa to uz nevratilo, prsia sa uz nenalievali (teraz trosku vytlacim ale to je minimum). No a gro veci. Kazdy sa ma pyta ci kojim atd. Samu ma to velmi trapi najma z dovodu, ze mu tym, ze nema MM a davam mu len UM mozem uskodit do buducna (rozne choroby, astma, obezita atd.). Zacinam mat z toho riadnu depku.
Prosim tie, ktore ste boli v rovnakej situacii (chceli ste kojit, ale nemali ste mlieko a museli ste davat iba UM) ako ste sa s tym zmierili? Trapi na to najma, ze mu iba UM zdravotne uskodi.
dakujem za odpovede
ubližuješ jedine sama sebe a nie dieťaťu. Umelé mlieko je v dnešnej dobe už tak vyšpičkované, že tomu bábätku nebude absolútne nič chýbať. Skôr budeš mať výhody ako to, že po UM deti väčšinou lepšia spia, vieš presne koľko vypije čo sa pri kojení odsledovať nedá. Môžeš si od dieťaťa odbehnúť bez toho aby si musela myslieť na kojenie/odsávanie a veľa ďalších výhod. Ako matka si pre dieťa viac ako len nádoba na mlieko. Daj sa do pohody a budete oveľa spokojnejší aj ty aj dieťa
Uškodilo by mu, keby bol hladný. Máš zdravé dieťa, všetko dobre dopadlo. Teš sa a nerieš veci, ktoré nemôžeš zmeniť. Mňa by ani nenapadlo sa kvôli tomu stresovať. Dieťa to cíti a týmto mu akurát môžeš ubližovať. Nie umelým mliekom. Užívaj materstvo. Obdobie bábätka veľmi rýchlo ubehne, tak aby si mala pekné spomienky.
Vyhľadaj terapeuta. Myslím to úplne vážne. Pomôže ti sa na to pozrieť ako nestranný človek. Aby ti to neprerástlo do depresie. Toto obdobie je pre ženu strašne náročné. Vyrovnat sa s novou situáciou, naspavost, hormonálne zmeny (zvlášť keď je to sekcia), tlaky okolia a tlaky na seba samú...určite to nenachaj na modromkoniku. Uvidíš, neskutočne ťa to posunie a ty si budeš vedieť užívať materstvo bez výčitiek
A laktacnu poradkynu si neskusala? Niekedy vedia urobit zazraky.
NERIES. naozaj nas bolo vela takych. ked to nejde to nejde, kvoli tomu som bola mimo par mesiacov ale dieta potrebuje hlavne kludnu maminku, ono z teba citi smutok a stres. prosim ta UM mu zdravotne neuskodi.
kopec nas z 80tich rokov sme odchovany na umelaku a sme tu ...poznam kopec zien co kojili a decka mali MM pomaly do 3 rokov a maju vyssi chorobnost nez decka na umelaku
viem ze teraz mas pocit konca sveta, velkeho zlyhania, ale ver, nie si jedina, a dolezite je hlavne aby babatko priberalo.
toto naozaj je velmi nebezpecny stav, a viem co pisem. mna kvoli tomu chceli hospitalizovat.
no prekonala som to sama.
drz sa 🍀
ja viem ze to tak nevyzera ale vsetko dobre dopadne.a ked mas potrebu, urcite pomoze psycholog.
pri akutnej sekcii je velke riziko straty mlieka, no teraz sa do mna obuju vsetky bio matky a latkacne mudrlantky :D
ja som sa snazila 2-3mesiace neslo tak neslo, co uz.
Kúp si senovku grécku ( tabletky, začni 3x3 denne, po dvoch dňoch znižuj postupne na 2x3 denne a pod..) a Benedikt lekársky (čajík, var 3x denne)...mne sa krásne po tomto rozbehlo. A hlavne - čo najčastejšie prikladaj synčeka. Neboj, ono to príde. 🩵
Ahoj, nespráv chybu ako ja. 4 mesiace som sa sla zblaznit z toho, ze mala nechcela odomna pit.
Depka sa mi ťahala riadne dlho..nacvičovali som stále len s odsávačkou, dudlom a neviem čím...
A uslo mi koli tomu, to krásne co som mohla zažiť.
Zapamätaj si, ze žiadny stres nestojí za to aby si prichádzala o krasne chvíle s dieťatkom...
Maličký bude ok. Neboj sa. On ta potrebuje pokojnú, a šťastnú. Je jedno aké mliecko pije. Bud rada, ze žiješ, ze žije, ze je zdravý, ze ta akútna sekcia dopadla dobre. ❤️😊A na dojčenie sa vykašli. Velmi sa precenuje.... Ako potom správna obuv, správny, matrac, správne oblečenie, správna taska do školy atď.
Treba si dávať pozor.... Na tieto rady.
@weronika171717 z tych oblud som akurat tak grcala.
keď tu vidím tieto vety typu .... "neboj to príde" .... "musíš len počkať"......
ženy NIE ! prestaňte, niektorým ženám to proste nejde a to je V PORIADKU... kojiť nie je najdôležitejšia vec na svete a žena by nemala kvôli tomu prísť sama o seba
Ja som kojila obe deti dokopy mesiac. Úplne ma oslobodilo, keď som s tým prestala, Žiadna astma, obezita, ani nič podobné, absolútne nebývali chorí, obaja vrcholoví športovci , práveže na môj údiv kojený sused stále chorý.. Je to aj o prístupe, otužovaní, pobyte von v každom počasí atď atď. Absolútne nemaj žiadne výčitky.
Nechápem prečo dnešné ženy aj za cenu trápenia chcú kojiť. Keď to raz neide tak sa s tým treba zmieriť. Zbytočne škodí len sebe a dieťaťu. Myslím si v dnešnej dobe sú tie umelé mlieka tak kvalitné, že dieťaťu neuškodia. Nekojila som ani jednu dcéru a sú zdravé. Aj ja som vyrástla ako bábätko na umelom mlieku a žijem 😃 nerobte už z komára somára
Prosím ta pouč aj mňa - ako škodí UM? Prosím, hlavne nečítaj Mamilu a inú kojomafiu.
Mám 4 ročnú slečnu, ktorá bola od narodenia na UM a je to jedna krásna šikovná, zdravá baba.
@mima172 mamila och to je stranka akurat popdorujuce depresie nekojacich zien.
@bublinka1426 Mamilu by som normálne zasadila k sektám 🫣😂
@weronika171717 nie, kazdej to nepride aj ked sa na hlavu postavi. Takto sa bude citit este horsie ked bude mat pocit ze nejaka senovka vsetkym zabera len ona je vadny kus.
@mima172 uplne !!! aj co jedia zdrave deti
Pre dieťa je dôležité, že sa naje ... a je mu jedno, či z prsníka či z fľašky ... to by Ťa malo zaujímať najviac - plné bruško Tvojho dieťaťa ... a umelé mlieko mu nijako neuškodí, má v ňom všetko, čo potrebuje.
Autorka. Obe moje deti skončili na UM, tvorilo sa mi veľmi málo mlieka, dokrmovala som ich od dňa ako sme prišli domov, tiež som bola v stave ako ty až depresie som mala, všetci hučali do mňa, že mám kojiť. Aj v pôrodnici žiadna podpora nechceli mi dať pre malú UM až kým neskončila s teplotami z dehydratácie - až potom lietali sestričky na oddelení a chystali jej narýchlo UM. Dovtedy ich netrápilo, že vkuse plakala od hladu/smädu 5 dní nás nechali sa trápiť a vyhrážali sa mi že ma nepustia domov, kým sa nerozkojím. Lebo malá chudla, nemala z čoho priberať. Nikto ma nepočúval a to že z prsa na zatlačenie vyjde 1 kvapka mlieka neznamená, že tam je dosť mlieka 😢. Cítila som sa hrozne, ako mám kojiť, keď nemám čím...a potom som sa zúfalo snažila rozkojiť doma na radu laktačnej, nešlo to - ja depky malá revala. Až raz keď som známej opisovala ako sa snažím dcérku kojiť cez cievku, na radu laktačnej, že ledva 1x 10-15 ml mlieka za deň si odsajem si poklopala ona po čele či mi šibe, čo trápim seba aj decko, za jej doby veľa detí vyrástlo na sunare a sú tu, že mám prejsť úplne na UM a neriešiť to - to bol prvý človek čo takto zareagoval a podporil ma a mne sa neskutočne uľavilo, konečne niekto kto ma neodsudzoval a nedával nepríjemné pohľady a poznámky lebo nekojím, ešte v ten deň som došla domov, odsávačku hodila do skrine a nachystala malej UM 1x bez negatívnych pocitov, neskutočne sa mi uľavilo, konečne kľudná mama aj dieťa - najedené bez nervóznej vystresovanej a frustrovanej matky po boku sa ukľudnilo tiež. A keď som ju sledovala v postieľke ako spokojne s plným bruškom spí, som si už sama uvedomila aká som bola s prepáčením krava, že som sa trápila kvôli blbosti 🙈 Kedysi bol extrém že netreba nekojiť a pchal sa všade sunar ako tá najlepšia výživa pre dieťa, aby sa matky čo najskôr vrátili do práce, no a teraz sa to preklopilo do druhého extrému kojiť za každú cenu :/
Ale prosím ta.. materské mlieko je dôležité tých prvých 6 týždňov po porode,nech sa crievka osídlili tými správnymi baktériami.. vtedy to ma zmysel zabojovať a aj troska (ako dodatok k UM) je fajn.. potom je to už na mame,koľko to ide a koľko nejde.. mne sa maly narodil skôr, mal dve kilá, nemal silu piť, tri mesiace sme blbli s kojenim a fľašku za tým, nezobuditelny, zle papal..4 mesačný už len cez klobúčik a len v noci a teraz ma pol roka a už ho ani nepríkladam, jeho pesia a sanie celkovo absolútne nezaujima🫣Odsavala som mlieko do mliečnej banky a odsavam ďalej, ale ja mam výhodu,že je ho proste vela. Ale je to otravne a žerie mi to cas a každý boží deň sa sama seba pýtam, že tie tri hodiny do dňa, co den-noc trávim odsávanim, že by som zo synom mohla stráviť podstatne zmysluplnnejsie...je to totiž len jedlo, nič iného, um je rovnako dobre,ak nie lepšie (mam malo zeleza,tým pádom maly tiež, dostava preto kvapky)
mna teda mama nekojila ani jeden den.. nie som obezna a nemam ani astmu 😁 moja dcera bola prvych 6 tyzdnov na UM a trochu MM.. mlieko sa mi rozbehlo az po navrate domov ale nebolo ho dost.. po 6 tyzdnoch ma prestalo bavit riesit stale mlieko, odsavanie, pitie hroznovych stiav, tlacenie vitaminov.. normalne som sa na to vyprdla a davala len UM.. a tu sme, zijeme.. 🤷♀️😁
UM mu fakt velmi uskodi, no chudak dieta 🙄. Nase predcasne narodene deti odchovane na umelom mlieku nevedia co so sebou ake su chore..
Boze daj sa dokopy psychicky
UM je bezpecne, ved je pre deticky
To je strasne co tu kazdy den citame ako sa vsetkeho boja ludia
Moja zlatá! Ach, až mi je ťažko, keď to čítam, ako keby som čítala o sebe! Akútna sekcia, malý podvýživený, hypotrofický, obaja v ohrození života, ja na JISke, on v inkubátore... 😟 Nechcem sem písať všetko, čo sme si zažili, lebo na to nechcem ani myslieť, s mliekom som na tom bola ešte horšie, ako ty, trápili sme sa neskutočne...
Neviem ani opísať, ako sa mi uľavilo, keď som po asi 3-4 mesiacoch prestala seba aj syna trápiť a prešli sme plne na umelé mlieko. (Umelé mal od začiatku, ale dávala som mu do toho svoje odsaté ktorého bolo čoraz menej, plus sme stále skúšali aj normálne dojčiť). Vykašli sa na všetkých, čo sa vypytujú! Oni nie sú v tvojej koži. "Nedojičím, nemám mlieko.", ďalej nediskutujem!
Môj syn (to ani nie dvojkilové chudiatko z inkubátora) je dnes už krásny zdravý múdry 13 ročný chalan a práve včera dostal 1 zo vstupnej písomky z matiky, ako jediný z triedy mal plný počet bodov. Darí sa mu nielen v škole, ale aj v športe, nemá žiadne alergie, intolerancie, či iné zdravotné problémy.
Buď v pohode, bez výčitiek. Robíš pre svoje dieťa to najlepšie, čo sa dá. Držte sa.
@karmen118 z tej pôrodnice aj ja som mala traumu pri prvej dcére 🤦♀️ to bolo až neskutočne niečo.. mala sa nechcela prisat, len revala... potom som s nou revala aj ja...nakoniec som si vydobila aby jej dali umelé mlieko. Aj keď doma sa trochu mlieko rozbehlo, mala som z tej pôrodnice taky odpor ku kojeniu ze som malú ani neprikladala.
mala som malo mlieka pri oboch detoch. Prva bola na materskom mlieku 4 mesiace, ale s tym ze mala kazdy den aj UM. Mladsia bola hned od narodenia aj na UM a materske skor ako doplnok. Nikdy nebola plne kojena, s materskym mliekom sme vydrzali iba dva mesiace ale ako pisem, vzdy tam bolo aj UM. Po dvoch mesiacoch bola uz iba plne na UM. Doktorka mi povedala, ze ked to proste nejde, tak to nejde, ze sa nemam trapit, ze UM je robene v sucasnoti na vysokej urovni a dietatku nic nechyba. Zmierila som sa s tym. Deti vyrastli, nic im nechybalo a ja som sa s tym tiez zmierila, ze neboli kojene dlhsie. ANi ty sa netrap, dietatku nic nechyba.
@weronika171717 To, že to prišlo u teba, že tebe tieto veci pomohli, vôbec neznamená, že to pomôže aj autorke. Určite už skúsila všetko dostupné.
@mikitilik29 ja už mám spätne pocit, že z toho stresu, ako sa ku mne chovali asi ani preto sa to mlieko nepúšťalo bola som úplne vystresovaná, plačúce dieťa na rukách, nevyspatá, horúco tam bolo a tie hrozne "milé" sestričky a jedna pediatrička mi to dávali vyžrať, že ich obťažujem a nekojím, mamka na vedľajšej posteli zas mala príliš veľa mlieka boleli ju prsia/zapaľovali sa jej a jej bábo sa nechcelo prisať, ale nemohla som jej dať svoje nakojiť, lebo to bolo zakázané :/ A presne podľa smeny ak tam bola jedna mladá milá sestrička snažila sa nám pomôcť, ak tam boli staršie nepríjemné na smene tie nás odbíjali neskutočne :(
ja akože nechcem byť zlá, ktovie ako si na tom bola hormonálne, ale stratiť mlieko??? nechápem to keď mi to dáka mamička povie, že nekojí lebo stratila mlieko...podľa mňa keď stále prikladáš a je bábätko na prisníku"ako mačka keď kojí mačence" že sa proste z postele nepohnes a len čakáš kedy musíš jest,cikať....nemá prečo žena stratiť mlieko...manžel má pomáhať, starať sa, variť, riad umývať, a ty máš len kojiť a o iné sa nestarať, zavolať si mamu na pomoc, tetu, sestru, susedku... za dva týždne sa zosynchronizujete a bude aj mlieko a to že furt, a že si nerozťahá? však najskôr ide predné mlieko (riedke,na pitie)a potom zadné(tuhé-s tukom,na hlad), trochu to aj tomu bábätku trvá kým si rozťahá, aj mesiac...netreba to vzdávať
Nekojila som, akurat asi mesiac nespala a Bola vkuse na odsavacke, ze mlieko rozbehnem. Nevyspata, unavena, vystresovana z predcasneho a velmi tazkeho porodu. Potom som.si povedala, ze s tym koncim. Este nejaky cas sme.riesili.koliky a podobne. Ale ked som s tym sekla a.prestala.stresovat, vsetko sa ulahcilo. Konecne som SA trocha vyspala, citila sa.lepsie. drobec krasne rastol, napriek.obavam zo vsetkeho prosperoval.
Teraz uz ma 4 roky, tenky je ako sliz a spokojny zdravy chlapec.
Ak si skusila vsetko a proste to nejde, tak si Len Sama sebe musis povedat, ze to Bude lepsie.
P.s. moja mama AJ svokra obe skonstatoval, ze kojili kratucko a my sme.pred tymi takmer 40 rokmi ficali na sunare.
P.s.2 ti, co sa pytaju, sa nemaju do toho co starat. Je to tvoja vec a hlavne vec zdravotneho stavu.
Ako mu ublizujes umelym mliekom? Daj minprosim ta sem nejaky vyskum. Ci len tetka povedala?. Mas nespravne informacie. Ja som sa trapila s kojim pri oboch. Pri prvom som sa neskutocne vela naplakala aka som neschopna. Skoncit s kojenim bola ulava. Ma to vela praktickych vyhod. Zamerala som sa na to.