Dobrý den všem, už jednou jste mi tu holky skvěle poradily a já se teď neumím rozhodnout, tak by mě potěšilo, dostat názor někoho nezaujatého. Pokusím se popsat všechny plusy a mínusy.
Takže mám syna 2 roky a 7 měsíců. Je z ivf, jelikož nemám vejcovody, takže naše vymodlené dítě. Máme už vybrané všechny pokusy na pojišťovnu a zbyly nám ještě 4 embrya. Rádi bychom měli ještě jedno dítě, už přes půl roku dojizdim znovu na kliniku, ale kvůli kojení mi nemůžou v podstatě nijak pomoct. Takže doufáme že jeden cyklus budu mít ovulaci a sliznici, což se zatím nestalo. Takže už moc nevěřím, že by to mohlo vyjít takhle bez léků. No když to tak pořád nešlo, říkala jsem si že bych mohla začít s odstavem. Chtěla jsem zvolit metodu, že postupně budu ubírat jedno kojení za druhým. Navíc mi už některé ty kojení lezly na nervy. Takže první jsem odbourává denní kojení (nechala jsem jen na spinkani). Začala jsem s tím v září a po třech měsících si syn stále nezvykl :(. Každý den se dozaduje kojení i mimo ty stanovené časy. Někdy udělá vyloženě scénu. Já mu to prso samozřejmě nedávám, ale on si prostě pořád stojí za svým a snažím se. Myslela jsem že třeba po měsíci už to pochopí, ale prostě zatím ne. Tak si říkám, že asi není ještě připravený? A proč omezuju dítě které už mám kvůli možnému hypotetickemu dítěti, které se možná ani nepodaří? Navíc představa že už syna nebojím, je mi prostě nějak líto. Neumím se s tím smířit, že už se se mnou nepomazli (je divoký a jen tak si za mnou nepřijde) nebo že mu po ránu nebude vonět z pusinky mlíčko. Navíc nevím jak bychom zvládli bez kojení noc (budí se ještě tak 3x). Jenže další věc, pokud neotehotnim, vratim se už v květnu do práce a zase řešit ivf při práci je taky šílené. Jak se každý pořád výprava a tak. už v květnu do
Viac ako 2,5 roka si svojmu dieťaťu dala maximum možného kojenia, bude ťa ľúbiť či budeš kojiť alebo nie. Ak chceš ďalšie dieťa, odstav natvrdo, hoci ja sama by som s tým tiež mala problém, takže ťa chápem. Ale asi nebudeš mať najmenej rokov a x príležitostí na otehotnenie, tak si zváž pre a proti. Držím palce 🙂
Odstav úplne, on vyžaduje lebo nechápe prečo raz dostane a raz nie. 2 a pol ročný chalan je už rozumný a určite nájdeš spôsob ako mu to vysvetliť.
ja som musela prestať kojiť - prestala som keď mal rok - preventívne som spala mimo spálne cca týždeň .. a to s tým mazlením a zaspávaním a že je ti to ľúto - to ešte toľkokrát príde v jeho živote, že si na to zvykaj už teraz ... 🙂
@kasaka dieťa bude mať za chvíľu 3 roky, odstav ho. Veď on už môže pohrýzť rizek a ešte sa koji.
Dostala som sa len po informáciu, že dieťa bude mať čoskoro 3 roky. Najvyšší čas prestať kojiť. Veď aj keby ste nemali druhé dieťa, predpokladám, že by si šla do práce a dieťa do škôlky, takže naozaj najvyšší čas. A potom mi padol zrak ešte na slovné spojenie "mu po ránu nebude vonět z pusinky mlíčko". Uff, no ty už fakt prestaň kojiť a dúfam, že sa vám podarí druhé dieťa, bude to to najlepšie čo sa vám všetkým prihodí 🙂
@kasaka nečakaj, že bude pripravený. On si na to zvykol a nikdy nepochopí, prečo už nedostane. Je malý na to pochopiť to a veľký na to, aby sa odstavil sám. Musíš chcieť ty, a potom to bude z teba citiť. Prestaň úplne naraz. Je to podľa mňa najmenej bolestivé, lebo postupne len naťahuješ trápenie.
@kasaka uf. Drzat si emocne dieta pri sebe prsnikom.. Mozno by sa mojkal, rozpraval, ak by ta nemal iba ako ten prsnik, ale ak by ste si robili cas na seba bez toho.. Ani nas nebol mojkaci typ, ale naucila som ho to. Citanim knih na kolenach, rozpravanim sa na kolenach, mojkanim pred spankom.. Ak si drzis dieta pri sebe silou mocou prsnikom, lebo inak pri tebe nebude.. Skus zacat budovat puto medzi vami inak. Puto vytvorene je ovela viac a voela dolezitejsie ako prsnikove.
Navyse 2,5r dieta sa uz ma davno ucit s tebou zvladat a pomenovavat svoje emocie, nie robit dennodenne sceny, ked mu povies nie. Navyse nerozumie, preco raz ano, preco inokedy nie. Je na case odstavit prsnik a byt s nim pri jeho emocoach, ucit ho pracovat s nimi. Ma 2 a tristvrte, nie je babatko.
A ako by ste zvladli bez kojenia noc? Prosim ta 🙏 to dieta sa bude PRAVE KVOLI prsniku. Lebo je nauceny dudlovat. Skoro 3r dieta naozaj nepotrebuje nocne mlieko, naozaj nie. Uz ho nepotrebuje ani 1,5rocne. Nechajme prsnik a nocne kojenie babatkam, ktore to potrebuju.
A to, ze mu nebude vonat mliecko rano z ust.. Len dobre. Z toho sa velmi kazia zubky, nepoznam ziadne dlhodobo kojene dieta, ktore sa kojilo do 3r napriklad a NEMA hnile zubky. Poznam jedno kojene dieta 4rocne, ten ma cierne zubky predne vsetky, len take pahyle. Je to hrozne. Dalsieho 2,5r, ktory ma tiez zubky hnede. Zlikvodovane kazmi.
Cize zacnite sa starat pekne o zubky, aby celu noc neboli nalozene v cukre, zacnite si budovat puto postavene na rozhovoroch a zvladani emocii, nie na prsniku v ustach, chlapec zacne spat lepsie, nebude sa budit za prsnikom, nebude mat ani dennodenne zachvaty a sceny.
Odstavila by som bez mihnutia oka.
@veroonr mamila pise po 30 mesiaci, co uz oni su
@kasaka ja som syna odstavila v cca 2,5 roku, tiez bol zavislacik na prse. Zo dna na den som mu odmietla dat prsnik v noci, pochopil to hned. V noci aom mu ponukla ovocnu kapsicku(nie idealne ale fungovalo😀) este som si nechala prsnik na uspavanie, co som mu stale opakovala, ze jedine vtedy dam. No a potom sa uplne bez prolemov odstavil, nemali sme jediny plac. Ja so myslim, ze v tom veku tie deti rozumeju, co im hovoris a vedia to pochopit. Povedz mu aj pravdu, preco to robis, ci su to neprijemne pocity pre teba, alebo to ivf, urcite sa vam to podari
odstavila by som , on nepotrebuje jest ale dudlat , upokojovat sa, v škôlke čo bude robit scény lebo sa chce kojit ? mysli aj na to
@maxik24 Děkuji za odpověď. Abych se vyjádřila k těm zubům, tak má krásné bílé zoubky, protože mu je čistíme pravidelně a důkladně. S emocnim poutem.. ano taky s ním sedím v křesle a čtu si s ním, nebo s ním sedím na zemi hrajeme si, povídáme atd. ale on nemá zájem o obejmutí (prostě sw vysmekne), když ho pohladim dá mi ruku pryč. Rád se necha ponosit, když třeba je smutný, kvůli něčeho (není to tak, že bych mu při každé příležitosti cpala prso). Nebo když se bouchne tak mu to pofoukam, ale jak říkám že by za mnou sám jen tak přišel to ne. Ja si pořád říkala že jak bude větší, že postupně rpestane to prso potřebovat.
A jinak k tomu odstavu máte nějaký tip? Kamarádka mi poradila pomazat prsa octem, ale přijde mi to takové trochu kruté. Právě se mi líbila ta verze postupně ubírat jednotlivá kojení, ale to u nás prostě nefunguje.
@kasaka teraz to napíšem fakt tvrdo a možno trochu podpás , urob to ako človek nie ako otrok dietata, ty sa doslova staviaš do role otroka, raz to bude mat 15 a neporadíš si
dá sa viest dieta citlivo, láskavo ale aby robilo už teraz scény lebo niečo nedostane ? ako bude fungovat v škôlke kde nebude stred vesmiru ako doma
ak postupne nefunguje, tak mu vysvetli že už nebude kojeny lebo je velky , bud mu nedáš prsnik čo asi polaviš alebo potom potrieš octom ...
mala by si mysliet aj na seba lebo za par rokov slušne vyhoriš ,
@kasaka zacni vysvetlovat, daj mu nejaky cas, par dni, a potom hor sa na to. Napriklad mu povedz, ze v noci(ked bude tma) prsnik nedostane. No a potom len vytrvat. Nepottebujes tipy, ty mas dieta uz velke, ty sa potrebujes rozhodnut a vo svojom rozhodnuti vytrvat, dieta to prijme
Ja ti dám na to iný pohľad. Dcéru som kojila presne rok, keď sa zo dňa na deň sama odstavila a viac nevypila ani hlt. Mlieko som odsávala rovno do drezu 😥 naopak pri synovi som každý ďalší mesiac mala mliečko vždy o dávku menej, až som oň v 10. mesiaci úplne prišla. Ani kvapka. A on tak veľmi chcel. Bohužiaľ, nepodarilo sa mi obnoviť tvorbu a tak sme s tým prestali. Dnes je z neho šikovný prvák, neustále sa chce mojkať, pusinkovať, stále nám opakuje, aký je šťastný, že má takú super rodinu. Čo tým chcem povedať? prestala som ho kojiť, keď mal 10 mesiacov a zvládli sme to bez akejkoľvek emočnej traumy. Zvládnete to aj vy. A prestaň si robiť výčitky. Nie sú na mieste.
@kasaka predstava dojčiť 2,5r má desí. Ako mám 3 deti a 4. Čakáme. Ale rok dojčenia je pre mňa až až. Ty musíš mať trpezlivosť ako nejaká svätica a metabolizmus tiež fajn (ja by som bola už podvyživená). 😀
Najúčinnejšie bolo pre mňa pri odstavovani proste nedať. Dala som len keď už to bolo na nevydržanie. Najprv prvý deň, dva každých 6 hodín. Potom každých 7-8 ho. Potom 12 hod a behom týždňa a pol dieťa odstavené. Prsia je fajn mať v tvrdej vystuzenej podprsenke s kosticami (v mäkkej je to prvé hodiny nepríjemné). A keby ti veľmi tvrdili, pár ml odstriekaj. Ale iba trochu na uvoľnenie. Aby si nedostala zápal.
@sara07 Tak já to ale nevnímám jakože jsem jeho otrok. Jsem prostě máma a snažím se ať mám spokojené dítě. To co pište není pravda. Například dneska v obchodě, chtěl koupit sladké pití, řekla jsem ne a žádná scéna nebyla, prostě to přijal. Nebo když je např. s tchyni, taky nevysiluje že nemá prso. To vysilovani proběhlo třeba včera u mých rodičů, když dostal dárečky a už 3 den byl takový jiný a bylo toho na něho moc a byl unavený, tak plakal a chtěl se nějakým způsobem asi uklidnit u toho prsa.
@kasaka on už sa ma vediet ukludnit objatim, pohladenim , usmevom slovným utešínim ale nie prsnikom
spokojene dieta by malo byt ale ja spokojená matka, a ty nie si, sama citiš že to tak nemáš a vieš už teraz že to bude horšie
presviedčat ta nejdem , máš vyslovene čas len pre seba ?? spala si aspon tri noci aspon 6 hod vkuse ?
Ja ti rozumiem, neodcudzujem ako poniektore, ja som rovnaka. Prostrednu som odstavila v den jej 3narodenin. Ja som jej uz dopredu hovorila, ze ked bude mat 3, tak bude velka a uz jej nedam. Nechame pre babo, ja som bola na zaciatku tehotenstva. Po pravde som to ani nemyslela vazne a necakala, ze to bude fungovat. Ja som v tomto slaboch a proste im to prso dam. Ona sa naozaj cely den drzala a len vecer pytala, tak som jej len povedala, ze nechame pre babo a ona kludne zaspala pri hladkani. Skus mu dat konkretny termin a stale mu opakuj, ze vtedy uz nebude, mozno sa podari aj vam. Teraz ma to caka s najmladsou, ktora je stara ako tvoj. Drzim palce.
Nešlo mi to dopsat. V květnu se vracím do práce a nechce zase řešit ivf při smenach a pořád se doprosovat o výměnu atd. Navíc budu mít i noční směny a ty se s kojením taky moc neslucuji. No snad jsem napsala vše tak budu moc vděčná za názory a rady. Děkuji a hezký den.