Ahojte, mám doma mesačne bábätko a od kedy sme doma s pôrodnice trapi má dookola to kŕmenie. Našla som už viac takýchto príspevkov ale úprimne v skratke mna to dojčenie už ani nebaví, pomaly cely deň je na cicke vkuse prilepene moje dieťa, nemôžem robiť nič, myslela som že to potrvá len prvé dva týždne a potom sa to nejak upraví ale mne sa to zdá stále horšie.
Deň u nás vyzerá asi tak že sa napapa, pri tom zaspí dám ho do postieľky o 5 minút mrči alebo zacne plakať a dookola, počas dňa pospi tak max hodinku vkuse okolo pól 12-pól 1 a večer okolo 18-19
Medzi tým len drieme a musí mat cicku
Snažím sa ho budiť počas kojenia ale nie on jednoducho spi zobudí ho len keď ho položím do postieľky a zas chce cicku. Noc je katastrofa to vyzerá asi tak že presedim na gauči s ním na rukách a na cicke lebo inak sa nedá.
Flašku neskúšam lebo nechcem ani odsávať som neskusala
Máte nejaké tipy alebo radu alebo som jednoducho netrpezlivá matka?
Uprimne, ty si na svete mozno tak 30 rokov. Ono len mesiac. Ja neviem, ale co take by malo mesacne dieta robit? Robí to, co je mu príjemné. Mas nejaku dolezitu pracu? Daj ho do nosica a tak uvaris a upraces. Ja som nevyliezla zo splane, porobila som ked dosiel muz vecer z roboty a bolo. Oddychuj s nim, podla mna si len netrpezliva. Čítaj pri nom knihu alebo citaj rozpravky nahlas a bude ta pocuvat, strikuj capice alebo pozeraj film. Este budes nabto spominat, ako ti bolo s nim v tomto necase v posteli dobre😊
Uplne ta chapem, tiez by som z toho bola na nervy. Mam dvojmesacneho syna a neviem si predstavit, ze cely den nemozem nic robit kvoli tomu, ze ho mam na prsniku. Neskusila si babatko naucit na cumlik? Nech si dudka kolko chce. Prve, co mi povedala laktacna v porodnici - akonahle dieta zaspava, dat ho dole z prsnika, pretoze akurat tak rozmoci bradavky. Inak, mas dost mlieka?
On ale tolko nepapa, prsnik používa namiesto dudla. Takze ak nechceš robit dalej otroka a ver ze to potrvá aj niekoľko mesiacov/rokov a nechces príst o kríže tak to stopni. Daj mu najest a hotovo. Popestuj, pomojkaj, daj do postielky alebo neviem co a hotovo ale priprav sa na plač a krik. Bude protestovať, no zvykne si. Bud teraz vydrzis ten plac z oducania alebo budes robit dudel este neviem kolko.
@vulka a zaspal ti takto? Môjmu dám aj cumlík ale vypľuje ho...
@otazka1 No nemám nič dôležitejšie ale neviem si ani urobiť raňajky, jem len vtedy keď spi tu hodinku a to do seba nahadzem somariny lebo navarit nestíham, do pracky nachádzať veci len keď spi a vyberám ju večer keď znova spi, a upratovanie to len keď je manžel doma inokedy sa absolútne nekoná a nie nemám nič dôležitejšie ale po pravde a úprimne nie je zle mat ani poriadok a svoj kľud sa napríklad najesť bez dietata na sebe (a nie nechcem prejsť na um len kvôli tomu že chcem upratovať alebo variť)
@hailey1 Mlieka mám na počudovanie dosť, pijem čierne pivo, vitaminy, čaje, hroznových mušt a mliečka je zatiaľ dosť ale nedostavala som ešte tak neviem koľko asi
Väčšinou mi radili aby som odsavala a dávala mu cez flašku ale tomu som sa chcela vyhnúť
Nedovol mu spinkat na prsniku. Poplace si, ale rychlo sa oduci. ja som ani jednej mojej dcere nedovolila zaspavat s prsnikom v puse. Bradavku som vybera hned, ako im klipkali oci. Samozrejme, rozculovali sa, ale utisovala som inak. Poplakali si, ale snad v priebehu tyzdna sa oducili. Ja som asi krlavcia matka, lebo som odmietala byt cumel. Nase stare matky urcite nemali ten luxus cely den sediet s dietatom na prsniku. zena ma doma aj inu robotu, nielen dieta stale "kojit". Potom tu stale citam otazky typu, ako oducit 18 mesacne dieta od zaspavania na prsniku....ze sa budi 15x za noc... no
preco asi, ked sa nikdy nenaucilo spat inak ako s cickou v puse?
ja som odstavila v roku, za tri dni a bolo. Odvtedy v klude sedím vecer pri telke s muzom a dieta o 8 spi 🤷♀️ chvalabohu ze uz nemusime obrabat polia a dojit kravy ako nase stare matere ale mozme v 21 storoci obetovat dva mesiac nasho zivota a venovat sa dietatu🙃
Dojčenie nie je len o hlade, smade a dudlani. Je aj o potrebe matky, lebo ty si to jediné, čo na celom svete pozná. Predstav si, že 9 mesiacov pozná len a len teba, zvuk tvojho srdca, toku krvi, práce orgánov, nepozná hlad, zimu, len neustály prísun živín, teplo a tmu. Zrazu sa narodí do svetla, hluku, zimy, hladu, rôzneho nepohodlia... Jasné, že si vyžaduje to, čo jediné pozná- teba. Preto chce zaspávať na tebe a nechce byť samé v postieľke, veď prečo by aj malo chcieť? Ležanie v postieľke mu nič príjemné neprinasa, že by ho malo tešiť. Ty si jeho komfort a bezpečie, tak ťa stále hľadá. Nie som nejaká mamilo-kojaca lesana, čo by chcela striekať mlieko na všetky strany až do nástupu do školy, vôbec nepokladám za koniec sveta, keď nejaká žena kojiť nechce alebo len do určitej miery, ale na takýchto prejavoch novorodeniatok nie je nič zvláštne 🙂 skús si keď tak niečo prečítať o tzv. "štvrtom trimestri"
Ešte dodám, moja dcérka kojená nebola a aj tak na mne tie prvé mesiace nonstop visela. Šupla som ju do šatky a mala som voľné ruky aj čas na všetko. Zo začiatku som nechcela, lebo veď si "zvykne", ale nakoniec som vyskúšala a zrazu sme boli obe spokojné 🙂 a čuduj sa svete, po pol roku zvyknutie vyletelo hore komínom a nechcela šatku ani vidieť, zrazu z nej bol úplne samostatný jedinec.
Používaš zavinovačku? Ak sa po preložení do postieľky budí po 5minútach, vidím tam problém v pocite neohraničenia alebo v zlom časovaní odloženia do postieľky...mohol už byť dlho na prse a vyspal tak takmer celý spánok...v tom čase malý mával také 40min spánky ale niekoľko za deň, intervaly kojenia v noci asi 3hodinové...môže to byť aj tým aké je dieťa ale predsa no, chápem že to nemáš dobré toto...kojenie trvalo vtedy asi 30-40min a vždy som cítila kedy ho môžem preložiť že už je "tuhý"...
Babatko ta potrebuje, pozna len teba, si jeho cely svet! Skus satku, tam si pospi, napapa sa, odgrgne si, bude pokojne, lebo bude pri tebe.. a ty si v klude uvaris, operies, najes sa, a vsetko.. drzim palce a nezabudni, ze si skvela mama ❤
Ešte si spomínam že dosť spánkov denných mi malý proste spal na nohách (v zavinovačke) a ja som pozerala TV...lebo spánky krátke a tak bol proste spokojný...
Ja ťa chápem, že ti to môže liezť už trochu na nervy :D .
Poradím ti to čo sa mi osvedčilo. Kúp si takúto postieľku /foto z netu/, dieťa daj do nej, ľahni si k nemu a dojči. Keď zaspí, zapni monitor dychu, vytiahni potichu cicku a utekaj - nezobudí sa a máš 2 hod. čas na pratanie, domácnosť, osprchovanie sa.. atď atď. 🙂
Moje deti sa vždy po dojčení dozbudili keď som s nimi manipulovala, takto pekne dcérka i teraz spí 🙂 (3mes.)
nie si netrpezlivá matka, stal sa z teba dudel. Tiež som krkavčia matka, ktorá oddeľovala kojenie a uspávanie. Keď už neťahal, len dudkal, vybrala som, pomojkala, dala do postieľky a hladkala, šepkala mu, nenechávala som ho samého, vyplakať nikdy, ale som mu ani nerobila dudel. Naučil sa zaspávať v postieľke, od štyroch týždňov spal celú noc, aj keď sa zobudil, nehľadal prsník, lebo ho nemal v ústach keď zaspával, pohladila som ho a spal ďalej. Jasné že sme mali aj noci, keď bol na rukách (zuby), ale tých bolo málo. A mal dudel, skúšaj rôzne značky. Kojenie to vôbec neovplyvnilo.
@lenkakravcova a nebudi sa ti potom keď neodgrgne ? 🙂 Lebo našu keď nechám spať po kojeni tak o chvíľu ju to prebudí že potrebuje grgnut a je hore.🙈
Bradavka je pre dieťa vesmír, kojenie nie je len o hlade, je to o komforte, upokojení a vedomí že ste tam pre neho.
@nikpa otroka 🤣 vy ste inak mimo
@petraj122456 ty si koj svoje deti aj do puberty, to je tvoja vec ale neznamená to, že je to to najlepšie pre všetkých. Keby si pozorne čítala s porozumením tak autorka píše, že má dieťa celý deň na prsníku a už ju to obťažuje. Kojenie má byť príjemné a pekné pre dieťa aj pre matku a nie to robiť nasilu za každú cenu.
@zlatybludistak Už nedojcim, už ma dcérka vyše roka. Ale nie, nebudila sa potom. 🙂 Vôbec negrgala. 😀
To je úplne normálne. My sme na tom boli podobne. Ešte majú maličký žalúdok.
Hlavne musíš mať trpezlivosť.
Ja som bola na tom podobne, úplne ťa chápem. Nenechaj malú späť na cicke, treba na cumel vymeniť. Moja tiež vždy chcela späť na cicke, ale to sa nedá, to je na nervy potom. Veľmi ťažko, ale jednoducho som ju musela zvyknúť na cumel a nahradiť to stým. Musíš si aj ty oddýchnuť.
Aj dokrmujete?
Moju som mala dokrmovat ale nechcela ani raz vypiť UM.
To kojenie časom bude lepšie a lepšie, čím bude väčšia skôr sa naje a viac. Len musíš mať nato trpezlivosť.
Moja má teraz rok a 2 m, stále kojime, väčšinou raz, večer pred spánkom, potom si ešte dá fľašu kravského mlieka.
Nemáme problémy so zapavanim, stále skoro sama zaspí.
Maj trpezlivosť na kojenie, ver mi neskôr sa ti to odvdaci. Dieťa je spokojnejšie (môj názor). 🙂
No a zamyslela si sa nad tým, že on sa vlastne nekŕmi ale len si dudlá? Náš to robil v noci. Jedna stará pani doktora mi povedala, že nech dojčím max. 10 min a hotovo. Ten zvyšok bol len jeho hra.