Milé mamičky. prosim o radu...maleho kojim uz 18mesiacov, po pol roku vsak iba z jedneho prsnika, celu noc mi este neprespal, neustale sa budi aj 8krat za noc a stale len prsnik, ked ponuknem cumlik zahodi ho, taktiez flasu zahodi. Ale v poslednej dobe mi zacal robit to, ze ked ho kojim ruckou sa hra z druhym prsnikom: stipe, mačka, a ked uz nechce pit a ja si automaticky prsnik zakryjem strasne vrieska, proste sa musi s nimi hrat kym nezaspi. Cez den velmi pekne papa a celkom dost toho, ale prsnik si ziada neustale ci cez den ci v noci, pritom mu ho vobec neponukam,. Som uz taka unavena z toho, a obcas riadne nervozna, hlavne ked chce stale prsnik a ja uz mam tak docucanu bradavku, ze je to bolestive. Vzdy som bola nazoru za to odstavit dieta, ked sa samo odstavy, ale ja mam pocit, ze moj nema ani naznak odstavovania, dokonca mam pocit, ze je to horsie ako ked bol mladsi. Mam ho odstavit? Alebo co mam robit? Dakujem pekne za vsetky rady
@adrika214 Ahoj. Ja som maleho odstavila preve v 18mesiacoch. Musela som, lebo som kvoli svojim zdravotnym problemom potrebovala brat lieky. V noci ked sa zobudil na svoju davku som mu podala flasku so sunarom... prebral sa..pozeral, ze co to za novoty. najprv nechcel, ale manzel zobral na ruky handrovu babiku, ktoru mal vtedy drobec rad a podal flasku jej akoze ona papa. Maly schmatol flasku a napapal sa. Nechapem ako je to mozne ale na prsnik sa od tej chvile nepytal.. no v tom case sa v noci budil na papanie uz len raz. V obdobi ked mal asi 10mesiacov sa mi v noci budil na prsnik kazdu hodinu.. Castejsie ako novorodenec. Bola som z toho uz zufalo unavena.. Nevladala som cez den takto fungovat. Uz tu neslo o papanie, ale o to, ze sa nejako potreboval uistit otom, ze mamka je pri nom a splni mu, co mu na ockach vidi, ci co.. Ale co z takej lasky, ked cez den mamina pada z noh. Rozhodla som sa pre tvrdu, plakaciu metodu.. prvu noc som k nemu nevstala a nechala ho poplakat.. az pohodine som k nemu vstala a dala mu papat.. :( tvrde... ale hned na druhy den uz nebola hodinova pauza medzi papaniami ale trojhodinova.. postupne sme dosli k tomu ze sa zobudzal uz len raz, no prva noc bola najtazsia. Som za to, aby babatko papalo, ked si popyta prsnik a odstavilo sa co najneskor resp. ako bude ono chciet, lebo kazde je ine.. Ale i kazda mamina je ina a ked ju to velmi vycerpava, namala by sa do toho silit.. Kojenie je krasny, ale nie jediny sposob ako dat dietatku najavo svoju lasku a pozornost..
@adrika214 ja som odstavila v 23 mesiacoch, presne pred tromi tyzdnami.. presne ako pises, 23 mesiacov som sa nevyspala, niekedy aj 5krat sme sa v noci kojili, cez den tiez dost casto, nepapal dobre prikrmy, mal to kojenie strasne rad a ja tiez, ved boli to nase krasne chvile 🙂 tiez sa syn hraval s druhym prsnikom a uz som mala pocit, ze je to len o zavislosti, tak som skusila prestat a cuduj sa svete, celu noc spime! syn parkrat pomrncal, inak to zobral uplne v pohode, to ja som bola na tom ovela horsie, aj som si poplakala.. cez den pekne pije aj papa, prespi celu noc, nepotrebuje jest ani pit.. treba to vyskusat, drzim palce 😉 moj syn uz bol dost velky a aj rozumny a nechal si to pekne vysvetlit
awoj...ja som svoju malú kojila 2 roky mesiac a mala som dosť.....tiež vstávala a stále chcela "didkať"až raz som povedala dosť....pýtala si cez deň tak som povedala,že didka je pokazená a,že mliečko je zlé...tak som jej asi mesiac dávala len večer a potom som si povedala,že už je veľká a aj to by už stačilo a tak sme jej urobili do dojčenskej fľaše granko....kúpili sme jej aj umelé mlieko ale to odmietala.....a keďže ona vôbec nemala cumlík ani fľašu lebo od roka pije z detského pohára...stal sa zázrak...vypila granko....a tak sme to robili každý večer....keď si pýtala mm povedala som,že je pokazené a tak nejak aj zabudla...konečne spí celú noc.... a na didku už ani nepomyslí 😀
ahoj, nasa ma to iste ze pri kojeni potrebuje mat druhy prsnik v ruke a hrat sa s nim, ale ja som zredukovala kojenie uz na 2 razy denne - ked ide spat doobeda a potom poobede , v noci uz proste nedam aj keby sa co dialo, ked bola mensia budila sa v noci v 4 hodinovych intervaloch , ked som uz nedala prsnik tak len raz, a to si da trosku caju a spi dalej, spi tych 11,5 hodiny vkuse.... a k tomu odstavovaniu, tiez sme mali tyzden placu kym si uvedomila ze prsnik v noci uz nedostane, a vzdy ked sa zobudila sme jej ponukli cajik, snazil sa to robit manzel, pretoze pri mne len spustila srdcervuci plac, ale zvykla si... a o uplnom odstaveni zatial neuvazujem 🙂
my sme mali tiež obdobie okolo 12 mesiacov, že v noci pýtal papať 6-7krát, vydržala som to cca 4 mesiace a potom som postupne redukovala papanie, keď sa zobudil tak som mu povedala, že mliečko nie je, hladkala som ho, mojkala, pritúlila a on zaspinkal. Teraz sme na tom tak, že v noci papá raz, posledné tri noci sa zobudil až ráno o piatej a druhé krmenie mal ráno o ôsmej. Neskutočný pocit spať takú dlhú dobu v noci 🙂 Cez deň papá len raz pred poobedňajším spánkom, ale keď sme vonku, tak zaspí aj bez toho, z toho usudzujem, že je to len zvyk a už to nepotrebuje lebo papá všetko, akurát nechce piť žiadne iné mlieko. Takže len vysvetľuj a vysvetľuj, už je v tom veku, že veci chápe, neboj zvykne si,d ržím palce 🙂 🙂
@adrika214 môj robil/robí to isté a riešila som to zredukovaním kojenia odišla som na jeden deň preč z domu a potom mal mliečko vždy len keď išiel spať + v noci ale to sa už obslúži sám, nájde si prso a saje alebo prespí noc už ani neviem, a s druhým sa tiež hrá robí to isté tvôj...
@adrika214 Milá Adrika , mala som podobný problém, našla som však na nete skvelú knižku každé dieťa sa vie naučiť spať. Vrele odporúčam. Bábo sa naučí spať v pravidelných intervaloch a tiež sa kŕmiť len vtedy, keď to naozaj potrebuje.
U nás to zabralo po 2 dňoch, dovtedy som kojila v noci každú 1-1,5 hod. Teraz prespí noc iba s jedným dojčením a aj to postupne skracujene. Po cca 20-25 dňoch prespí celú noc bez kŕmenia. Ak nechceš odstaviť, tak to nerob. Dieťa potrebuje len striktný režim.
Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Mám takmer 2r. dcérku, stále kojíme, ale posledný mesiac je to dosť zlé. nikdy nebola dobrý jedák, ale krvné testy boli ok, aj váha v norme, je skôr vyššia a hlavne veľmi aktívna. ja by som povedala, že až hyper emoticon Preto som kojila na požiadanie - čiže často. A v noci aj každú 1-1,5 hod. Ale spíme spolu, tak to šlo. Len teraz sa nejako viac upla na to kojenie, aj cez deň, aj v noci. Pýta si okolo pol noci, o jednej, tretej pol piatej, šiestej, pol siedmej. skôr sa prakticky precucká od tej tretej do siedmej. a len čo sa oblečieme hneď pýta zase. Už to nezvládam, cez deň som ako uzlík nervov. Nie je ani jednoduchá povaha, dosť tvrdohlavá - až panovačná, vzdor funguje jedna radosť. Zlyháva mi prehováranie, dohováranie aj odpútavanie. Nemôžem si k nej ani sadnúť zahrať sa pri nej, hneď mi ťahá tričko. Ak nedám zúri, plače, bije ma, prosí a opäť dokola v rýchlom slede. Donedávna som si to užívala, ale zmenilo sa to na teror. Vadí mi aj to, že pri kojení prestrieda oba prsníky po dvoch-troch cucnutiach aj 7x.
Dá sa takéto dieťa odučiť od kojenia v noci ? Napr len pred spaním a napr. po zobudení ? Mám problém nechať ju vyplakať, zvládnem to max 5 min. S oteckom nemôžem počítať, nezvláda plač vôbec. Aj po krátkom plači - jedovaní sa sa dokáže povracať emoticon
Proste musím to riešiť, ale neviam z ako začať, aby to bolo čo najjemnejšie a predsa účinné.
Prípadne sa dá ukončiť kojenie tak, že by sa liekmi (homeopat) zastavila tvorba, a postupne by "vyschol prameň" ? Prosím poraďte, aby som malej neublížila a zároveň som to ja prežila bez psychickej ujmy. emoticon
@dendy1 nerozmyslala si uz kojenie ukoncit ? Moj maly mal presne 2 roky ked sme sa odstavovali (skor preto, ze uz som bola znovu tehu). Dovtedy bol kojeny na poziadanie, ale tym, ze bolo leto a ja som bola viac menej len v plavkach, bol takmer stale pri zdroji. Odstavovanie trvalo cca 4 dni, isli sme na to dost radikalne - obviazala som si prsia, povedali sme ze som bola u lekara a mam "bobinko". Tym, ze boli tie prsia stiahnute, tak sa mi ani velmi nenalievali - dokonca sme to zvladli bez odsavania. Velmi pomohlo, ze sme boli u mojho otca, kde boli dalsi traja dospeli, ktori sa mu cez den venovali a tak na kojenie nemyslel. Pri zaspavani bolo trochu placu, ale vzdy bol velmi unaveny, tak to nikdy netrvalo dlho. No a kedze som nemala so sebou odsavacku a bala som sa zapalu prsnika, v noci okolo stvrtej som mu raz dala cucnut. Takto to trvalo od utorka do stvrtka, v piatok sme uz isli domov a to uz nedostal mlieko ani v noci. Odvtedy uz ani nepytal.
A este ma napadlo, uz predtym ked chcel pit v noci prilis casto, jednoducho som sa mu otocila chrbtom a povedala NIE. 2 ročné dieťa už ma rozum, ak to tak spravis viac krat, pochopi, ze jednoducho nedostane vzdy ked si zaziada
V kazdom pripade prajem vela stastia 🙂
@naturalnarodinka ahoj, fakt zvažujem to odstavenie. U nás nefunguje Nie, ona je fakt domimantná, taký diktátor malý. komunikuje dobre,aj rozumie aj odpovedá. Toľko dokáže revať a vrešťať až sa vie povracať. proste bojuje o prso - doslova. som doškriabaná vo výstrihu aj na tvári 😠 pošticovaná, obkopaná od jej hnevu. Dnes som skúsila nakojiť v kresle, a dat ju spať bez kojenia. Po 30 minútach + 1 vybehnutí na cikanie zaspala bez prsníka.Ja spím s ňou, aj ju ukladám a som tam do zaspatia. Uvidíme čo bude v noci. Skúšala som aj kratšie pricucnutie a potom ju odsunúť s tým, že vypila mliečko a musíme počkať až sa nám urobí nové a zatiaľ pospinkáme. zo 2x ok, ale viac krát cirkus. Potom rezignujem, lebo je randál na celý dom. Asi fakt skúsim obviazať, alebo potrieť bradavky becherovkou alebo niečím takým. Skúsim pokazené mliečko na ňu narafičiť. Uvidíme ako to bude fungovať a prípadne potom skúsim odlúčenie na pár dní.
Inak čakať u nej na únavu by sme sa načakali. Včera som ju nechala prvý krát u mamy, že vybehneme kúsok od domu na country, kedy dačo do 5 min. som tam. Plánovala som ostať do 22:00. Priebežne som volala, stále bola ok. O 23:10 som to už nevydržala a išla som po ňu : otvorím dvere a malá na mňa: maminka ideme kolo kolo tancovať 😀
O 23:35 zaľahla, to svoje si cucla, zaspala, noc klasika 😠 a o 7:06, že maminka ideme cikať !! som myslela že ma porazí - jediné plus mala, že plienka bola suchá a fakt aj cikala 😀
@dendy1 no tak vo Vasom pripade ide naozaj o zavislost a vyzera to, ze jedine ucinne riesenie bude radikalne odstavenie (mozno aj spojene s mensim odlucenim). To odlucenie si ja osobne moc neviem predstavit, nas maly nikdy nikde bez nas nebol (co nehovorim, ze je spravne, ale nemame ho kde dat), ale v tvojom pripade je to na zvazenie. Ja som bola uz na zaciatku tehu, prsia som mala velmi citlive a kedze zaspaval na prsniku a v noci tiez pytal, niekedy som toho mala fakt dost a tak som sa normalne otocila chrbtom a povedala, nech mi da pokoj 🙂 Chvilu poplakal, ale ked zistil, ze nic nebude, otocil sa a spal dalej. Inak zavislý na "dindoch" je stále - do dnesneho dna zaspava s mojou bradavkou medzi prstami. Fuuu! Ako to neznasam 🙂
@dendy1 ja by som skusila porozpravat sa s detskym psychologom, lebo podla mna si tvoja dcerka tymto kompenzuje nieco ine...keby si odstavila v tejto faze, mohlo by to ublizit jej psychike...
@dendy1 tu podla mna nie je jemne riesenie. dvojrocne dieta ta nemoze manipulovat terorizovat a diktovat podmienky. odobrujem dojcenie, dceru som dojcila do 2 rokov, nevladala som viac. povedala som NIE. s tymto zas nesuhlasim s Mamilou a spol (prirodzene odstavenie). dlzka dojcenia by mala vyhovovat matke v prvom rade. toto je vsak podla mna prilis extrem a vyhladala by som pomoc detskej psychologicky. jednoducho ak povies nie, nesmies sa podvolit. nech robi cirkus, nech zvracia. nemoze nad tebou vladnut. aj my mame doma podobneho diktatora avsak myslim ze je to vcas podchytene a vedene, chodime aj k specialnej pedagogicke. tvoja vola musi byt silnejsia nez jej. ako ju odstavit setrne? dorazne dodrziavat nejaky tebe prijemny rytmus dojcenia, obmedzit najprv dojcenie cez den, postupne v noci...nebude to lahke.
@adrika214 rozhodnut sa musis sama. ja na tvojom mieste by som odstavila. uz je dost velky. prve dva dni bude vrieskat, ale do tyzdna budes mat klud. pokial ti ine papa nemas sa coho bat.