Ahojte maminy, ako zistiť či mám dostatok mlieka? Pani doktorka povedala že bábo slabo prosperuje a poslednú dobu je pravda že sa jeduje na prsníku 🥲 da sa to zachrániť? Pijem veľa vody, jem senovku a benedikt, čaje na kojenie. Čo viac? Nechcem nechať moje bábo hladné
No aj to je možné ale mne sa aj odsáva ťažko 🥲 ledva 40 ml odsajem
Pritom ešte pár dni dozadu bolo jasne počuť ako hltavo pije a zdalo sa mi že je mlieka dosť, možno zo stresu kvôli tomu že malo priberá ho môže byť menej?
mne keď moja pediatrička povedala vetu že malý málo prospieva a nepriberá (to už nie je sranda, to už nie je odporúčanie, to je fakt), tak aj môj totálne vykojený mozog vyhodnotil, že najvyšší čas s tým seknúť a prejsť na UM... najlepšie čo som mohla spraviť, konečne sme sa obaja vyspali a ja som nemusela viac žrať tie hnusné bylinky. no čo už, druhý krát budem vedieť 😁 odporúčam riadiť sa radami pediatra a nie sektou laktačných poradkýň, ale samozrejme je to na tebe, tvoje dieťa....
Ak si v strese, tak sa ti blokuje oxytocín, ktorý potrebuješ na spustenie mlieka pri dojčení. Takže bábo sa viac trápiba menej vytiahne.
@zuzanka.zuzu úplne súhlasím. Aj ja som bola vdacna za UM 👍
Tak hlavne treba vyriešiť dostatok výživy pre bábätko aby prospievalo… môžeš ďalej pátrať po tom, prečo máš malo mlieka a hľadať spôsoby ako laktaciu nakopnúť, ale kym sa to vyrieši, to dieťa musí niečo jesť, aspoň čiastočne prejsť na UM. Veď stále môžeš dojčiť, len budeš prikrmovať. A časom uvidíte. Je super že sa to snažíš podporiť bylinkami, ale viac pre to urobiť nemôžeš.
A aké UM by ste odporučili? Vôbec neviem ktorým začať
Ja som dávala Nutrilon všetkým trom, vyhovovalo im.
A čo vám odporučila pediatrička ? Mne bolo povedané, že nevadí, ak dieťa nepriberá, hlavné je že nechudne...ja som zvykla na odporučenie lekárky malú vážiť pred a po kojení, aby som videla, koľko pribrala...v 3 mesiacoch moja tiež plakávala na prsníku a nakoniec bolo dôvodom pravdepodobne to, že sa mi mlieko ťažšie spúšťalo kvôli stresu a únave, potom zas išlo príliš silno, časom sa to upravilo, kojená bola 19 mesiacov...dôležité je, čo hovorí lekárka, prípadne že aké UM odporúča ona, ja by som to ale nevzdávala, pre mňa kojenie bolo jedno z najkrajších období.
A ešte ma napadlo, poradila mi kojiť z obidvoch prsníkov naraz pri každom kojení, aby sme udržali laktáciu...najprv z "obľúbeného" ľavého a potom hneď dokŕmiť z druhého...ja som našej pediatričke bola veľmi vďačná, že pri nás stála a dodávala mi odvahu, aby som to nevzdala.
Skús rôzne polohy. Napr keď ležíš je tok mlieka slabší.
No ale pribera, ale pomalsie, nie? A to ke gro.
To ze odsajes 40 ml? Normalne, ja stale kojim, mala bude mat 2 roky a neodsajem si vobec nic a pritom ked sa pytam ci tam mlieko je, tak o dusi prikyvuje.
Tvoje male moze byt nahnevane, ze tecie menej lebo zrovna zvysilo dopyt a telo postupne prejde na novy dopyt. Poriadne sa sj najedz, nechaj male spinkat na tvojom hrudniku, koza na hozu a hormony su zazrak.
Ked by chudlo a bolo velmi placlive, vtedy by som presla na UM.
Mna dokonca odhovarala pediatricka od kojenia, oebo sme nevedeli prist na alwrgiu..lebo na tedty cakacka 3 mesiace.. no a vies co? Slergia na ABKM, takze moje experimenty s Uzm by nam boli prd platne, lebo je lebnjedno speci mlieko na predpis alwbo tazke prachy
Ja som pri prvom neodsala viac nez 20ml a kojila som ho 2,5 roka.
Tu skor nez vodu a bylinky musis mat aj ty vyvazenu a pestru stravu.
No ja som dostala taký stres keď povedala že malo váži že možno aj z toho je produkcia omnoho slabšia, prsníky striedam počas kojenia no včera som videla ako sa hnevala že jej nič nejde. Za prvý mesiac pribrala pekne 700 gramov, potom sme boli hospitalizované kvôli pretrvávajúcej žltačke a už vtedy mi prišlo že mi trochu zmakli prsia zo stresu. A teraz mala o máličko menej váhu ako pri prepustení z nemocnice. Tak kombinujem kojenie a skúsila som dokrmit nutrilonom. Snáď sa mi podarí zachrániť kojenie 🥹
Prsníky sú po pár mesiacoch kojenia vždy mäkšie, to je normálne. To len k tomu, že píšeš, že si mala mäkšie prsníky. Ja nie som za to, aby si dieťa nechala vyhladovať, dokŕm ho. Ale možno by ti pomohla nejaká normálna laktačná poradkyňa, nie sú všetky "sektárky" z Mamily. Mne povedala jedna stará sestrička pred rokmi pri odchode z pôrodnice, že približne po 2 mesiacoch príde laktačná kríza, pocit prázdnych prsníkov, dieťa uplakané. A že to vtedy nemám vzdať. Tých laktačných kríz som už pri 4 deťoch prekonala veľakrát. Ja byť tebou tak bábo dokŕmim UM a zavolám si laktačnú.
Áno to viem ale mne zmakli instantne, v nemocnici sledovali koľko prijme/vydá tekutín a v prvý deň mala po kojení prírastok aj 110 gramov, na tretí deň ledva 50-60 no ja som to pripisovala tomu že bola na infúzii a pila aj čajík no teraz si myslím že tam začala klesať tvorba mlieka. Laktačnú som u seba mala po príchode z pôrodnice ale rady typu nemať ju v perinke a nechať ju spat so mnou na posteli môj problém nevyriešia
U mňa nebol problem nedostatok mlieka, ale moja mala nevedela sať, cize nepribrala. Na prsníku bola aj pol hodiny a vytiahla par kvapiek, a tiež bola nahnevaná a krútila sa počas celého krmenia. Mlieko som odsavala a dávala cez fľašu a konečne bola spokojná.
Druhá možnosť, prejsť na UM.