Ahojte,
mám 3-mesačné bábo a máme problémy s dojčením. Moja malá si pýta cez deň každé 2 hodiny jesť, cez noc prespí 6-7 hodín. V noci sa mi dosť nalejú prsia, vždy sa zobudím s mokrým tričkom (trvá to cca 4 hodiny, kým sa nalejú), ale cez deň sa mi nechce tvoriť mlieko. Malú si prikladám cez deň každé 1,5-2 hodiny, keď nespí, je stále na rukách (v šatke nechce byť), trávime spolu veľa času. Cez noc ju nechcem budiť, ale spí vedľa mňa v posteli.
Vidím, že mlieka, ktoré sa vytvorí cez deň, je strašne málo, dcéra je nahnevaná, je len tak minútu - dve minúty z jednej strany, potom začne plakať a neberie bradavku do pusy, vtedy ju dám na druhý prsník a problém sa zopakuje. Zase vymením prsník a už to nechce zobrať vôbec do pusy, len plače...
Čo všetko môže byť príčinou nepostačujúcej tvorby mlieka a ako by som si mohla pomôcť? Čo robiť v prípade, ak je dieťa naozaj hladné a nemám mu čo dať?
*Mne pomáha hlavne relax 🙂 pre mňa to je kúpeľ. Takže vtedy všetko zlé prefiltrujem, upokojím sa a cítim sa lepšie.
*Ďalšia vec - vajičková (rascová, či zapražená = stále tá istá) polievka. Po nej sa mi nazbiera viac mlieka.
*Čierne pivo! Existuje aj neolko od zn. Steiger (napríklad) a predávajú ho v Tescu.
*Taktiež vraj pomáha Matyšák 100% hroznová šťava. Stojí asi 4€ za liter, alebo za 7dcl? Nejak tak, ale riedi sa to s vodou (zajtra idem do vinotéky, lebo u nás som ho ešte nikde nenašla)
*Túlenie sa s manželom je dokonca tiež veľmi efektívne pre tvorbu mliečka 😉
*Ricinus communis Ch5 - tie guličky. Tiež asi pred kojením 3-5ks
*Motherlove MoreMilk+ sú kapsule. 1x4 denne
*Feniklový olej - hlavne ráno jednu až dve lyžičky a mastiť ním prsia. (kupovala som na nete v bio obchode)
*Laktofyyt sirup, tiež z netu
*Senovka grécka+Benedikt lekársky
Ja preferujem prvý odstavec, kde je veľa vecí "domácich". No dopĺňam to s Moremilk+, pretože mám už polročnú kočku, čo odmieta príkrmy 😀 takže u mňa je to veľký zaberák
Držím palce
ahoj!doporucujem zavolat laktacnu poradkynu,ktora zhodnoti dojcenie a istotne ti pomoze ,poradi,podrzi!vela sil,nevzdavat to,verit sebe ale aj malej,kojit kojit kojit na pozaidanie,vylucit flasu a cumel..drzim prsty
Zavolaj laktacnu. Vela pi aj caje na podporu tvoeby mlieka.
Moj tiez cez den kazdu hodinu az dve, v noci prespal celu noc vynimocne sa zobudil. Tiez prsa na kamen rano. Cez den som prave bola vdacna,ze to tak nebolo a prave okolo 3.m.sa to cele zacalo upravovat (asi aj kvoli rastovemu spurtu) a prsia pochopili,ze v noci nemusia tolko tvorit. No maly bol spokojne babo.
Na rozdiel od malej,kde som mala pocit,ze nemam mlieko (ale mala som,len.prsia nerobili nadprodukciu,pamatali si to este). Mala alr mala koliky a vsetko ju rozptylivalo (hlavne 2r.bracek), vela revavala,ale prezili sme a. Aj dojcenie. Hlavne som bola v pohode a dodrziavala okrem.pit.eho i stravovaci rezim.
Takze mozno mate len ten spurt,ale laktacnu by som zavolala isto.
Vyskúšaj piť aj tento čaj sypaný bylinkový čaj so železníkom lekárskym podporuje tvorbu mliečka a samozrajme ak chces kojit dietatku stale davat cicik a mliecko ti pojde. Prave v obdobi po troch mesiacoch zhruba sa laktácia spolamlý trva to tak tyzsden dva ale ked vydrzis a babu budes stale davat cicik tak mlieko sa ti krasne spusti a dietatku to bude staci. Treba sa aj stravovat a jest, pit vsetko co podporuje tvorbu mlieka pokial chces naozaj kojit.
https://www.naturonline.sk/sk/doplnky/caje-byli...
držím palce-🙂
V noci je praveze velmi dolezite kojit babo. Je to velmi dolezite pre tvorbu mlieka. Moja mala v noci tiez prespi,preto ja mam budik na kazde2,5-3h.nastaveny. Malu si prilozim,pekne sa pricucne,poriadne sa napapa- v noci papa uplne najlepsie. Ja ju polozim a ona pekne spi dalej. Ziadne budenie. Moja znama takto stratila mlieko.....ze v noci nechala maleho spat a nebudila ho.....
Len drobcovi prejdi v noci okolo pusinky,prejdi mu cez nostek a uvidis,ze sa prisaje.....
suhlas s radou vyssie,dolezite pre tvorbu mlieka je nocne kojenie,ale pokial dieta nema potrebu kvoli papaniu v noci vstat,nechaj ho spat a ty pekne s nastavenym budikom odsavaj alebo odstrekuj mlieko kazde dve-tri hodiny....predides tym naliatym prsiam rano a podporis tvorbu mlieka... plati priama umera - cim viac mlieka ide z prs von,tym viac sa ho tvori...
Z prírodných produktoch je výborná Shatavari od Planet Ayurveda. Skúste pohľadať tu vo fóre, už ju baby spomínali...
V lekárni si kúp homeopatikum na podporu kojenia. Pred kojením zješ 3 - 5 guličiek. Mne to pomohlo, poradil mi to lekár. a viac oddychuj, najma pred kojením si polež aspoň 20 minút.