Nechcem dojčiť

kacicka1123
20. aug 2021

Zdravim ,mam momentalne taky problem ,o ktorom premyslam uz velmi dlho ,je to kojenie mojeho ešte nenarodeneho dietatka ,veľmi sa mi to protivý ...Ďalšie dôvody prečo nechcem kojiť tu udávať nebudem ...
Je tu niektora ,ktora po porode radšej odsavala mliečko? A nekojila svoje dieťa ? Poprípade kedy je najlepšie pre dieťa aj UM ? Od narodenia by som ho asi nechcela davat okamzite na UM a skusit to odsavanie ,mali ste s tymto prosim vas niektora skusenost? 🙂 ci uz s odsavanim hned po porode alebo nasadenim UM? Dakujem ...

katus2412
20. aug 2021

No ja neviem, ale myslím, že najlepšie pre dieťa je kojenie. a to čím dlhšie. Známa prestala kojiť po 2 týždňoch - lebo mala depresie a chýbal jej alkohol a cigarety.... Neviem, načo si robila dieťa, vlastne viem - na to aby mala, lebo mali všetky jej kamarátky už a na to, aby nemusela robiť. Mesačnému dieťaťu dáva výživy pre 5mesačné a kaše a áno tiež umelé mlieko. Odhliadnuc od peňazí, ktoré mlieko stojí, výživové hodnoty, ktoré má sa s materským porovnať nedajú a to aj napriek tomu čo na ňom píšu. Neviem, prečo nechceš kojiť, chcela si vôbec to dieťa? a to neber ako útok, len ti tým chcem povedať, že čo by za to ostatné ženy dali keby kojiť mohli - buď mlieko ani nemajú, alebo sa im nedarí mať bábo...

janka_266
20. aug 2021

@kacicka1123 ešte sa ani nenarodilo a už viete, ze nechcete kojiť, netrápte sa tým teraz, možno mlieko mat vôbec nebudete a budete mať pokoj. A možno, keď uvidíte babo, tak Vám to už až tak protivné nebude. A keď aj mlieko budete mat a budete odsávať, možno mlieko vydrží a možno sa stratí. Ja by som sa tým netrápila dopredu, radšej si užívajte tehotenstvo ❤️

queen_mary
20. aug 2021

V prvom rade budes musiet zvladnut komentare typu ako je prvy komentar tu 🙂 mne sa tiez kojenie odjakziva protivilo. Po narodeni syna mi bolo pri kojeni az fyzicky, od zaludka zle. Zacala som odsavat a boli sme obaja spokojni. Aj mama musi byt spokojna, nielen dieta. A ako pise pani vyssie, mlieko mozes mat, nemusis, mozes on prist. Uvidis ako bude. Ja som len odsavala a po polroku som sama stopla. Drzim palec🙂

jendralka
20. aug 2021

moji obaja su odchovani od narodenia na UM - obaja na nutrilone. pri prvom som vyronila potoky slz, nervy v kybli a ... pri druhom som to uz brala, pojde pojde, nepojde nepojde ... dieta potrebuje spokojnu mamu 🙂

alaguema
20. aug 2021

@kacicka1123 rob ako uznáš za vhodné. Nikto ťa nemá prečo súdiť. Ak chceš odsávať, odsávaj. Načo ti je názor iných žien? Tu ťa za takú tému zlynčujú. Začalo to hneď prvou reakciou 😉

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
acrobaleno
20. aug 2021

Nechceš kojiť, tak nekoj. Koho čo do toho?

nika523
20. aug 2021

Ja som tiež nechcela kojiť mala som panický strach z toho že si pokazím prsia, celý život som počúvala moju mamu že my tri deti sme jej pokazili prsia a že ona ich má preto hnusné a už sa necíti ženou a žena po deťoch už pre muža nie je atraktívna kôli prsiam a podobne reči tak asi preto som mala taký strach z kojenia po prvom dieťati som si dala prsia spraviť a druhé som už kôli tomu nemala... takže chápem každý môže mať nejaký dôvod

x_mery_x
20. aug 2021

Od narodenia bol na UM

ivangeline
20. aug 2021

Zistis az sa narodi. Poznam zeny,ktore rovno dali umele a dlai si lieky,ked sa zacali nalievat prsia... ;)

3petka
20. aug 2021

@kacicka1123 je to len na tebe. Ja som kojila len mesiac a potom odsavala a dokrmovala. Inak to nešlo. A dieťa bolo max spokojne. Urob si po svojom z nikoho neubudne.

ave17
20. aug 2021

Ja som prvú kojila asi dva razy, druhu už vôbec, obe na nutrilone vlastne od narodenia, ja spokojná, deti tiež, hneď do pôrodnice som si nabalila nutrilon 🙂 keď nebudeš prikladať, mlieko sa tvoriť nebude, keby predsa len, tak odstriekas trochu, a hotovo, veľa šťastia 🙂

nikpa
20. aug 2021

@kacicka1123 ty si asi prvorodička že? Lebo keď nie a už si to zažila a toto napíšeš, že sa ti to hnusi tak proste nekoj, sú lieky na zastavenie laktacie. Ale ak si prvorodička a priložis si svoje bábätko tak potom uvidíš tie emócie a možno zmenis názor. Ja na dojčenie spomínam ako na jednu z najkrajších veci čo som mohla zažiť, bohužiaľ len pár mesiacov ale bolo to krásne 🧡

danieladugard
20. aug 2021

@kacicka1123 áno. Ja. Nikdy som nekojila. Proste nie. Je mi to nepríjemné. Ďalšia vec. S manželom obaja robíme a staráme sa o deti 50/50.🙂

Nedaj sa ľuďmi vydierať a sprav si podľa seba. Nakrmene dieťa, to je dôležité, nie nakojene.

kisskiss
20. aug 2021

@kacicka1123 za mňa len toľko, že som rada, že sa mi to neprotivilo a neprotiví a že mi to zatiaľ ide a že v noci a nadránom stačí s polootvoreným okom priložiť dieťa k prsu a nerobiť si starosti s prípravou umelého. Snáď to pôjde naďalej takto dobre, lebo ja raz keď som rozospatá, tak je so mnou ťažko 🤣 ale zvyknúť sa dá na všetko.

mia_von_prag
20. aug 2021

Ja ťa chápem, mne sa kojenie strašne prieči, čakám druhé a plánujem nejaký čas odsávať a potom prejdem na umelé.

Mne to kojenie s prvým dieťaťom nejak nevyšlo. Mlieka maličko, 0 - 20 ml, strašné bolesti, cela som bola ubolena, nevyspata a desila som sa toho, že sa zas malý zobudí a ja budem musieť podstúpiť ten laktačný terorizmus zas.

Vydržala som kojiť jedine s klobúčikmi, tých zopar ml som aj odsavala, ale zakaždým som musela dokrmovat. Po 3 týždňoch som si už povedala stačí. Prešli sme vylucne na umele, boli sme obaja spokojní, začali sme si čas spolu užívať. Mne sa tych par kvapiek prestalo tvoriť. Syn ma 2 roky a nikdy ešte nebol chorý. Mame krasny vzťah 🥰

Nikomu to nemusíš vešať na nos, že kojiť nechceš. Su to tvoje prsia a tvoje dieťa. Sprav tak, aby si bola spokojná ty aj dieťa.

zuvelyn
20. aug 2021

Pre dieťa ke najlepšie spokojná a vyrovnaná mama. Nechápem co s furt fo týchto tem chodia vyjadrovať co o tomu nemajú co povedat. Ja som prestala kojit po par dňoch lebo sa mi to protivilo a tetaz druhé ani nezačnem. Ked nechceš kojit a tak nekoj.

mia_von_prag
20. aug 2021

@kisskiss deti po umelom mlieku zvyknú dlhšie spať. Prve týždne kŕmil raz v noci manžel, ked siel spať a nadránom ja. Na stole som mala teplú vodu v termosky, nadavkovane mlieko, len som to zliala do flase a tiež som sa nemusela pohnúť. Od 8.mesiacov spí celu noc bez kŕmenia a nebudi sa, ze mu chyba moja bradavka na dudlovanie

kisskiss
20. aug 2021

@mia_von_prag moja malá nemá ešte ani dva mesiace, v noci sa budí len raz a potom až o šiestej, siedmej ráno (ano, to je pre mňa nadránom - I'm not a morning person 🤣 ) Takže zatiaľ fajn, ale viem, že sa to bude ešte hore-dole meniť.

tara42
20. aug 2021

@kacicka1123 Ja som si presla aj odsavanim (hned po porode) aj UM a aj kojenim. Odsavanie je dost narocne na cas ked si chces mlieko udrzat, musis pravidelne odsavat a v neposlednom rade ta to aj unavuje, mysliet na to, nemozes vzdy spat, oddychovat ked dieta spi (ja som odsavala kazde 4 hodiny). To iste UM. Po 3 mesiacoch som uz sama chcela prejst na dojcenie, lebo odsavanie bolo na palicu. Uvidis ako sa budes po porode citit. Mozno budes taka unavena ze v noci das prso ak budes mat mlieko a budes rada ze lezis a nemusis ist odsavat alebo zarabat UM. Dojcenie je velka vyhoda pre matku a najlepsia vec pre dieta. Ale samozrejme stastne a zdrave dieta je aj z umeleho mlieka. A co sa tyka prs, ja som to nikdy nejak neriesila, ked budu hrozne dam si spravit. Musis si zvazit pre a proti ty sama len pridavam moju skusenost.

zuzi0911
20. aug 2021

Ležala som s jednou, čo si hneď dala po pôrode zastaviť lakťaciu no ona isoa do prace hneď preto to zastavovala...
Ja som kojila cca 2 týždne aj s dokrmivanim, lebo mlieko som nemala. Pri druhej som mlieko mala, no mala ho nechcela. Čiže som kojila mesiac asi.a to som kojiť chcela. . Netráp sa tým ešte.... Uvidíš čo a ako bude. Ak to nebudeš chcieť dáš si ho zastaviť. Hlavne, nech je všetko v poriadku. Aj ty aj dieťatko. To je dôležité.

lusyc
20. aug 2021

Čisto z praktického hľadiska je dojčenie najpohodlnejšie. Odsávanie zaberie strašne veľa času, v noci treba byť hore a odsávat aspon raz, ak nerátam posledný krát cez den o polnoci a prvý krát cez deň ráno o 6.00. Plus uskladňovať mlieko, ak je vôbec aké, lebo odsávačka nie každému sadne a aj odsaje. Mlieko treba zohrievať pred podávaním, odsávačku pravidelne sterilizovať, zaberá to miesto na linke aj v chladničke. Nehovorím o tom, že režim dňa sa prispôsobuje odsavaniu a zohrievaniu, otras. Rok mi fakt stačilo. Zarábanie umelého mlieka je nieco obdobné, furt myslieť na teplú prevarenu vodu a nádobky na mlieko, vonku sa tiež je ťažko vychystať. Zle sa to sype do fľašky, vsetko zalepené. Drahé to je.
Takže za mňa, už ked dieťa musí byť, tak dojčiť je najľahšie, teplé jedlo a pitie vždy po ruke, kdekoľvek a da sa pritom spať, niekedy ani z postele netreba vstávať.

nika23t
20. aug 2021

@kacicka1123 ak budeš pravidelne odsávať, mlieko sa Ti bude tvoriť, len to je dosť pracne, stále všetko sterilizovať a skladovať... A hlavne, nejako odsledovať, kolko mliečka potrebuješ mat pripravene a v zálohe pre bábätko, keďže nevieš, ako casto bude piť. Napr moja staršia ťahala nonstop, na prsníku prilepená cely deň, kým ta mladšia každé tri hodiny. Proste viem Ti už teraz povedať, že s tým budeš mat kopec prace,ak chceš dávať svoje odsate mlieko. A keď som prechádzala na umelé, ale to už boli deti staršie, radila som sa s dr. Pre istotu sa trochu skôr priprav a maj aj umelé mlieko v zálohe. To som nosila v termoske horúcu vodu a v druhej studenú, keď sme niekam šli, a v malých krabičkach už nadávkovanie UM, aby som vedela rýchlo a kdekoľvek pripraviť. V každom prípade, ak si rozhodnutá nekojit, priprav si viac fliaš, sterilizátor, kvalitnú odsavacku. Šťastná a spokojná mama = šťastné a spokojne dieťa 😊 Drzim palce a veľa zdravíčka.

tenerifka
20. aug 2021

@kacicka1123 nechces dojcit, nebudes dojcit, tvoje dieta, tvoje telo, tvoje pravidla. Na cudzich sa uplne vybodni a blbe komentare pusti jednym uchom dnu a druhym von. Budes mat rovnake zdrave, spokojne babatko a hlavne je, aby si bola ty ok

kulumulu123
20. aug 2021

@kacicka1123 tak keď nechceš dojčiť tak nedojci vec vyrirsena😁😁😁alebo máš potrebu to oznámiť celému svetu,???

margaretka_
20. aug 2021

Ak nechces dojcit, nedojci. Ja sice nerozumiem, ze niekomu je neprijemne dojcenie, ale odsavanie je v pohode. Ja to mam uplne opačne 😂 v zivote som neodsavala. Ale respektujem a chcem ti napisat, ze ak si rozhodnuta, tak si za tym stoj a nestavaj sa k tomu, akoby si sa musela druhym ospravedlňovať. Ked som bola v porodnici, bola so mnou na izbe jedna mamicka, ktora dojcit proste nechcela. Ale bala sa to povedat sestrickam. Tak tajne tlacila do dietata umele a mala ho stale s cumlom a vzdy to vsetko schovavala, aby sestričky nevideli 🙈 nechapem na co ten stres okolo toho. Nechcem, tak nechcem. Je to predsa tvoje dieta 🙂

vanessa0311
20. aug 2021

Ahoj je to trochu mimo otázky ale keď niekto povie že od matky dieťa dostane všetko čo potrebuje tak aj od UM. Ja ani moje sestry sme neboli kojene a sme zdravé, aj v detstve. Okrem bežných chorob. Každá matka vie čo je najlepšie pre jej dieťa. Hlavne aby dieťa bolo kŕmené 🙂