Nástup na nočné a kojenie 14 mesačnej dcérky

evickova
1. jan 2014

Ahojte, zijem v zahranici a za chvilku nastupujem do prace. Prve 3 tyzdne budem robit cez den, Nasledne iba v noci. (cca 3 nocne do tyzdna). Pocas mojej nepritomnosti bude s malou moj priatel, jej otec, alebo babka. Malu stale dost kojim, cca 5x cez den a 2-3 aj viac krat v noci. O nekojenie pocas dna sa nebojim, dcerka pekne papa, aj obednajsi spanok verim, ze zvladne bec cicika. Obavam sa ale nekojenia pocas noci. Na noc ju budem este uspavat ja. Mala nepozna ani cumel, ani flasu. Bola ste niektora v podobnej situacii? Ako ste to riesili? Rozmyslam nad flasou.

cmulinko
1. jan 2014

@evickova u nas v Irsku existuje nieco take,ze pokial matka dojci svoje dieta tak po nastupe do prace po materskej ma matka narok na 60 minut kazdy den vyhradeny na dojcenie dietata...moze si to rozdelit na 2x30 min alebo 3x20 min alebo si zobrat celych 60 min naraz...moze dieta dojcit priamo v praci ak jej dieta dajme tomu prinesu (musia jej na to vyhradit kludne miesto ) alebo ist domov a vratit sa.
Mozno aj u vas funguje nieco podobne.

boka79
1. jan 2014

@evickova
No ja som po roku tiezzacala robit, ale len cez den, an to si dobre zvykol, tiez by som mala robit nocne, ale koli kojeniu nerobim, v nemecku su kojacie zeny chranene zakonom a nemusia robit od 20 do siestej, takze ked potrebujem robit asluzbu, robim len do osmej. V noci by sa to u nas nedalo, lebo maly je casto hore. Nemozes si to tak zariadit, aby si len cez den robila?

kamilkka
1. jan 2014

ja by som už dceru odstavila, kojiť 14 mesiacov je super!

katie555
1. jan 2014

@evickova ja som zacala pracovat ked mala dcerka 10 mesiacov , a skoro rano...sme to jednoducho vyriesili UM mliekom, ako nema vyznam koli tomu sa stresovat ...skratka v noci ked som uz bola v praci tak ked sa nahodou zobudila , priatel jej dal flasku ..
po roku sme presli na 'krabicove' mlieko ...

veriiii
1. jan 2014

@evickova skoda,ze nie je zvyknuta na flasku, mohla by si to riesit odsavanim , ak nie si s nou a kojenim ak si..ak zrazu zacnes vynechavat tak musis ratat so snizenou produkciou a postupnym odstavenim.pretoze kojit na poziadanie ked urcitu cas nie skis nou nie je mnozne....neverim,ze sa ti dcerka zrazu prestane budit v noci, ked este stale sa budi 2-3 x...a cez den a,k budes na dennych tie 3 tyzdne, ako to chces riesit/?tekutiny musi prijimat predsa cez den..a este sa chcem spytat, ona neprijima ine tekutiny ako mm?si myslis, ze tie kojenia su uz len od smadu, ako od hladu....kludne by som ju zacala ucit co najskor aj na vodicku ,bud z flasticky alebo specialnych pohairkov s naustkami..ked sa nauci na to, tak jej kludne mozes davat odstriekane mliecko takto...

evickova
autor
1. jan 2014

@cmulinko Tu vo Fr ti zamestnavatel je povinny poskytnut 60 min do dna, ktore sa ale nerataju do pracovnej doby, aby si zena mohla odsat mlieko. Ale moja dcera ma uz 1 rok, takze pre mna to neplati. A aj tak by som to nevyuzila, to by znamenalo, ze o tu hodku musim byt dlhsie v praci.

evickova
autor
1. jan 2014

@boka79 O nocne som poziadala sama. Takto budem pri dcere cely den. Ked budem robit cez den, ani ju poriadne neuvidim. Pracujem v centre pre matky s detmi, takze ak sa nic v noci nedeje, mozem si aj ja pospat, dokonca je tam aj postel.

evickova
autor
1. jan 2014

@kamilkka praveze ja ju odstavit nechcem. Na zaciatku som sa dost vytrapila, kym sme zacali kojit, tak si to neako viac vazim.

evickova
autor
1. jan 2014

@katie555 aj ja som tak rozmyslala. Proste ked sa zobudi, daj jej flasu. Aby aj priatel mal nejaku alternativu, ako to riesit. Ciez sa obava, ako to bude, kedze doteraz som ju uspavala a v noci sa k nej budila iba ja.

evickova
autor
1. jan 2014

@veriiii ona pije aj vodicku, ale davam jej to z klasickeho poharika. Ked budem robit cez den, proste sa kojit nebude. Ale moje prsia to asi tazko vydrzia, budem v robote odsavat. Proste na tych par chvil sa uvolnim.

enat
1. jan 2014

@kamilkka Má pravdu, výýýborne, že bola doteraz dojčená, teraz rozmýšľať o niečom inom.

abbey1
1. jan 2014

@evickova Neboj, prsia si tiež zvyknú a nebudeš musieť ani odsávať časom. Na noc vyzbroj priateľa fľaškou s odsatým mliečkom, ak sa nedá tak čajík alebo UM. Ale dojčiť by som naozaj neprestávala. Nie je to potrebné. Malá si časom zvykne a budete sa dojčiť len počas spoločne tráveného času. Deti to dokážu pochopiť, i keď začiatky budú asi uplakané. Prajem veľa úspechov v práci i s ďalším upraveným dojčením.

jana5555
1. jan 2014

Tak ozaj ju pripravit pomaly na odstavenie, lebo ine riesenie tam asi nie je, ved pocas nocnej nebudes domov odbiehat kojit, jedine keby si odstriekala a manzel nech jej ho ohreje vo flaske, prisposobot to tak, ze ked sa da kojit a ked nie flasa a ked odmietne uz prsnik, tak len odstavit a hotovo a bude po strese

boka79
2. jan 2014

@evickova
jaj no tak potom ok, u nas by to vobec neslo, kedze sa maly budieval. Ale ked je tao doma, musim povedat, ze sa tiez vie ukludnit niekedy , takze to bude vec zvyku. Urcite neodstavuj koli tomu, mala vie, kedy tam si a kedy nie a nauci sa. Keby si odstavila, asi by to pre nu bol dvojnasobny zial

kamilkka
2. jan 2014

@evickova dojčenie má pre dieťa nutričný význam do jedného roka, potom už len význam psychologický...
možem to potvrdiť z vlastnej skusenosti, mojho syna som začala odstavovať v jeho 13 mesiacoch, akože doooosť mi to chýbalo na začiatku (nemať ho pri sebe taak blizko na tu chvilku dojčenia, lebo on inak nie je tuľkavy typ)...
na fľašu sa učil ťažko a moje prsia to tiež znašali ťažko lebo som mala veľa mlieka, za mesiac sa mi podarilo odstaviť ho uplne... odvtedy spíme celu noc, uplne celu, budi sa až rano okolo piatej na mlieko, niekedy vobec a vstane až rano o pol 8.
na začiatku pil malo, začínali sme sdavkami 40 ml, postupne sme sa vypracovali na 200 ml a odkedy som ho odstavila tak mi pribral za mesiac kilo, čo predtym stal na vahe asi 4 mesiace, to mi len potvrdilo, že som urobila dobre, že moje mlieko bolo fakt už len ako voda, teda som vlastne synovi pomohla tým a takisto neverim že odo mňa vypil tých 600 - 700 ml denne, ako teraz ked stiahne 3 krat denne po 200 - 230 ml.
neber to naozaj že ťa prehovaram, len som chcela napísať svoju skusenosť, lebo aj ja som s tym mala psychicke boje, ale prečo niečo umelo naťahovať, ked to nema až taky obrovsky význam podla mňa, situacia ti ukazala, že je čas postupne skončiť a dieťaťu tým neublížiš.
čim neskor sa dieťa odstavuje, tým je to ťažšie, a dieťa to vnima ako väčšiu ujmu.

luba41
2. jan 2014
evickova
autor
2. jan 2014

@luba41 Dakujem za odpoved, skusim sa popytat teda tam. Na mamilu som uz pisala, teraz som skor chcela najst nejake maminky, ktore si to vyskusali na vlastnej kozi.

evickova
autor
2. jan 2014

@kamilkka dakujem za nazor. Viem, ze odstavenie je jedna z moznosti, ale nad nou som ani neuvazovala.

katie555
2. jan 2014

@evickova no u nas ked mala sa zobudila v noci dostala flasku ..ale musim podotknut ze do mesiaca som prestala kojit...
ja som aj tak chcela odstavit v roku , takze ziadne depky nic..proste sa to len urychlilo.
ale mam kamosku co taha 12tky a doteraz koji..skratka mala sa naucila rano a vecer .. @andie25

andie25
2. jan 2014

@evickova ahoj, ja robím 12.5 cez deň a aj nočné. Mala má 13 mesiacov a je stále kojena, nikdy nemala fľašu, ani nechce. Umelé mlieko tiež nie. Cez deň vydrží v pohode, keď som nastupovala naspäť mala 9 mesiacov. Nikdy som si neodsavala mlieko, no predtým nez som isla do prace som si nachystala nejaké zásoby do mraznicky. Mala nechcela o tom ani počuť, nakoniec zobrala z jedného poharika, no vyskúšali sme všetky možné flasky a pohariky. Plakať plakala, stále hľadá prso keď nie som v noci doma. No teraz už to znáša lepšie, trosku si poplace a potom zaspinka. Mlieko už nechce ani z poharika, počká si kým prídem z práce a hneď mi dáva tričko hore 🙂 oni sa naucia, horšie je to pre nás. V práci mám vyhradenu hodinu extra okrem normálnej prestávky na odsavanie, predtým som to využila, teraz už nie. Prsia si nejak zvykli tiež 🙂 neboj sa, bude v poriadku, poplace si trosku ale naučí sa. Predtým než pôjdes na nočnú tak jej daj prsnik a potom už si budú musieť poradiť. Neboj bude Ok.Zvykne si. Držím prsty!

veriiii
2. jan 2014

@abbey1 no moja sa mi takto odstavila, ked nekojis v pravidelnych intervaloch alebo na poziadanie, tak toho mliecka tam uz vela nemas..takze toto kojenie je casto uz len na upokojenie dietata alebo zo zvyku..

veriiii
2. jan 2014

@kamilkka akurat som napisala aj moju skusenost, akonahle som prestala vyhradne dojcit, produkcia mliecka isla dolu az tak, ze mala zacala odmieta dojcenie az sa odstavila..ak zena nekoji na poziadanie a v pravidelnych intervaloch ,co teda vacsinou sa deje pocas prvych 6.mesiacov pred zavedenim prikrmov, tak tvorba mlieka klesa..moja sa mi po case odstavila..

evickova
autor
2. jan 2014

@andie25 Mozem sa opytat, a ked si doma cez noc, kojis ju na poziadanie, alebo si ani uz nepyta? Nevyzaduje sa mliecka viac tie noci, ked si s nou? A co cez den, ked si doma? Kojite sa vela?

andie25
2. jan 2014

@evickova no kojim stále na požiadanie, pýta si stále. Väčšinou keď ide spinkat, do hodiny sa zobudi a dopapa. Potom okolo polnoci a štvrtej ráno. A potom ráno . Väčšinou je to tak. Ak jej idu zubky alebo ju niečo boli, tak je to častejšie. Cez deň je to ráno, a predtým než ide na doobedny spánok, potom si ešte vypyta okolo 4-5 poobede. A potom až keď ide spať. Inak keď som cez deň v práci, v pohode vydrží. Trosku poplacka, niekedy viac, ale stále zaspinka. Dokoncaminuly týždeň zaspala predtým než som prišla z práce, ale zobudila sa potom na mlieko okolo polnoci 🙂

evickova
autor
2. jan 2014

@andie25 Tak to sa kojite presne tak ako my teraz 🙂 A pred nocnou, ked ju nakojis, to ti vtedy zaspi na vecerny spanok, alebo ju uz uspava niekto iny? Som rada, ze si sa podelila o svoju skusenost, tak nejako som si to predstavovala, kojit na poziadanie, ked som doma a ked nie, mala sa prisposobi.

andie25
2. jan 2014

@evickova ja ju ešte uspavam, začínam až 20:00 tak ešte stiham. No už sa stalo, že som meskala 🙂 asi 2x ale pochopili to. Dá sa to, zo začiatku je to ťažké pre všetkých, ale dá sa to.

evickova
autor
2. jan 2014

@andie25 No ja budem zacinat este neskor. Som rada, ze si sa ozvala. Hladala som mamicky s podobnou skusenostou. Ked budem mat este dalsie otazky, urcite sa na teba obratim 🙂

andie25
2. jan 2014

@evickova no tak to budeš mat super. Môžeš začať už aj teraz skúšať, že či ti zoberie odsate mlieko, hoc naša toho veľa nechcela. Cecek je cecek 🙂 bude dobre, kľudne sa ozvi, mne nemal kto poradiť, ale nejako sa to zvláda 🙂

abbey1
2. jan 2014

@evickova Ja som tiež pracujúca maminka, i keď teda nie na nočných službách. Ale presne ako ti tu píšeme. Dojčenie ako také ohrozené nie je. Tvorba mliečka sa prispôsobí a malinká si tiež časom zvykne. Ja som pri mladšej raz bola hospitalizovaná vyše týždňa. Malá za ten časa pila asi 2krát na lavičke v nemocničnom parku a po návrate domov všetko postarom. Bola by škoda prestať dojčiť. To bude aj jej istota, keď odídeš do práce, potom si to s tebou a dojčením vynahradí. Začiatky so spinkaním budú ťažšie, ale zvládnete.

abbey1
2. jan 2014

@veriiii Veď cez deň môže dojčiť podľa požiadania a rovnako v noci, keď bude doma. Nie je dôvod, aby dojčenie bolo ohrozené. Ide o staršie dieťa, ktoré dokáže byť určitú dobu bez materského mliečka. Ide teraz len o zvyk, že v noci maminka už nebude vždy pri nej. Ale tvorba mlieka nemá byť prečo ohrozená. 😉