Nariadené dokrmovanie 4-týždňového bábätka

31. mar 2023

Ahojte zienky, potrebujem sa poradiť ohľadom kŕmenia vašich detičiek. Nás malý bol po narodeni odomna separovaný, nemohla som ho prikladať. S rozbehanom laktácie to bol u nás boj, chodila k nám LP denne na niekoľko hodin - podarilo sa.

Odstavili sme ho od fľaše, bol plne dojceny. Všetko bolo super, papal na požiadanie, plienok mal dosť, bol spokojný.

Pediatrička ale na prvej poradni povedala, že pribral v priemere 120g týždenne a je potrebné ho kontrolovať a dokrmovat. Dokrmovali sme ho teda mojim odsatym mliekom cez cievku. O tri dni už ale maly nechcel jedinú prsníka, len z cievky, tak sme zasa išli za LP a dohodli sa na odstaveni od cievky…

Po týždni sme boli na preváženi, vraj malý pribral nedostatočne (90g - to ale preto, že sa odcievkoval) a máme nariadené dokrmovat UM.

Čo ma ale najviac zarazilo je, že vraj musí zjesť v 4 týždňoch 110ml na jedno jedlo a teda 880ml za deň- nášmu keď sme podali väčšie množstvo ako 80ml na jedlo, bolo mu zle, plakal, nevládal to zjesť, po jedle bol dlho hore…

Maminky, som veľmi nešťastná… bojím sa, že prídem o mlieko… máte niektorá s našou situáciou skusenosti? Ideálne tie, u ktorých to dobre dopadlo?

Stále sa spolieham nato, že malý ma len 3000g a že keď podrastie, bude vkladať papať viac a bude ešte papať odomna…

mareka49
31. mar 2023

Riad sa srdcom, sebou a dietatom.
Normálne len koj na požiadanie do ďalšej poradne.
Pripadne si ho prevážiš sama pre dobrý pocit, ale až po nejakom čase.
Tak by som to robila ja.
Keby to pokračovalo v malých prirastkoch dlhšie tak potom.
Ešte by som dala šancu sebe prsia a malému aspoň pár dni

veronika_sk000
31. mar 2023

jedine, co ti viem povedat, ze deti nie su tabulkove a narazam konkretne na krmenie s UM..moj nejedol kazde tri hodiny, pytal si kadejako a doteraz pije mensie davky ako rovesnici, problem s vahou ale nemal, mozno by si sa mohla spytat este na nezavisly nazor ineho pediatra..podla mna je ale podstatne, ze pribera a nestoji na vahe/nestraca vahu

sense
31. mar 2023

Ja by som kojila ma. Požiadanie a dôležité je ze priberá. Mne zas pri mojej lekárka výpravat žeby nemala vypiť vaic ako 800ml. Ona zas mala stále hlad, aj keď neviem koľko ozaj vypila keďže mala reflux. Co lekár to iný názor....

cecilia29
31. mar 2023

Mojej dr napr staci že pribera aj keď menej. Svagrinina detto a nedala na dr a pekne dojcila s menším prírastkom. Každé dieťa je iné a deti na MM nie sú tabuľkové

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vkatush
31. mar 2023

Neviem ti poradiť v tomto, ale odporúčam riadiť sa srdcom a možno ešte iným pediatrom a názorom.

A tabuľky... Môj by mal podľa krabice jesť cca 1100-1200ml, podľa váhy minimálne 1000 ml na deň a pritom zje 700-800ml.
Nie je hladný, priberá až až a má 3 mesiace, no veľký je ako 6 mesačný (nie tučný, veľký, dlhý).

Takže kašľať na tabuľky, hlavne aby rástlo a bolo spokojné bábo. Držím palce 😊

ildiko36
31. mar 2023

Kludne ho koj dalej, môj sa narodil na 38tt skoro 4kg, o týžden pribral 600g a sme skoncili,este ako aj 9mes mal len 6,5kg.Začala som s ním chodiť na gastro a nam vypísali infatrini ako probiotikum.Ja ho aj teraz kojím, bude mať uz 2roky, pri tom už zje všetko ale prsnik neodmietol.Ma stale len 9,5kg.Inak som ho zacala dokrmovať normalne s grizikom čo je urcene od 4mes uz v 3.mes.Vtedy prestal mať aj coliku.. UM som mu davala cez fľašu suavinex, tým padom zobral aj flasu aj prsník.

tamitamitami
31. mar 2023

Skúsila by som ešte dojčiť a začala by som vážiť pred a po kŕmení aspoň na týždeň-dva aby si mala prehľad koľko vypil....ja keď som mala menej mlieka (po pár týždňoch už zo zvyku) som večer dávala UM inak som plne kojila. Takto sme fungovali asi od 6 týždňov do roka (od vtedy už iba kojím, UM som zrušila).
Moja malá si pekne zvykla že večer dostane jednu dávku UM z fľaše (dávala som po kúpaní) a inak iba prsník.

zuzkacik4
31. mar 2023

Ak je male spokojne, ma dost pocikanych plienok, kaka a hlavne pribera, nedokrmovala by som....
Urcite sa netyraj vazenim pred a po krmeni...len ta to zbytocne viac vystresuje, lebo babatko nemusi striktne kazdy krat vypit rovnako...raz moze menej a raz viac za ten den vypit...a zbytocne ta to len zneisti...

mane01
31. mar 2023

Moja mala bola sice od zaciatku so mnou, ale ona vkuse len spinkala a tak aj pomenej papala, musela som ju budit, lebo uz som mala plne prsia… a tiez mi pediatricka odporucala umelu vyzivu. Ja som jej nedala, priberala malo a pomaly, ale priberala. V 10 mesiacoch chodila, bez choditka a podobnych hluposti. Teraz je z nej v 13ich velka zena, ja vyzeram ako drobec pri nej 😂… takze moja rada, vypocuj si, ale rozhodni sa podla seba. Tabulky su dobra vec, ale nie kazdy do toho priemeru pasuje.

simona92101
31. mar 2023

4 tyzdnove babo 110ml?a kam by to voslo donho?tolko vypije moja 6 mesacna..

joesvk
31. mar 2023

Mala som to podobne .Mlieko sa mi rozbiehalo pomaly.Napr. prvý mesiac, keď bola malá hore,vkuse som dojčila .Proste malá buď spala,alebo bola na prsníku. A nespala veľa.
Na prvej kontrole mi nariadili prikrmovať,uprosila som doktora, že budem dojčiť,že malá je ochotná ťahať...Pri druhej kontrole znova nariadené prikrmovať.Tak som po každom treťom dojčení, dala symbolických 30 až 60ml.Mlieko som našťastie nikdy nestratila. A ani malá nezačala byť lenivá a vždy pekne ťahala.
Nakoniec som dlho dojčila.

anavixy
31. mar 2023

Dieta ma podla tabuliek vypit cca 150ml na kg vahy za den. To pri trojkilovom dietati zdaleka nie je 110ml na kg. 🤔 Neviem odkial to ma pani dr, preco to berie tak striktne, no mam pocit, ze niektore dr ked pocuju ze dieta je dojcene tak silou mocou potrebuju hladat sposob a dovod to zmenit. 🙄 Ja na tvojom mieste by som dala sancu tomu dojceniu, ak nie je problem s prisatim. Vela kontaktu koza na kozu, dojcit na poziadanie (ak bude ziadat casto), ale urcite aspon kazde 2 hodiny (ak si vypyta skor, super, ak nevypyta, treba ponuknut, kedze pribera malo). Riadila by som sa do dalsej poradne len dietatom-ci je spokojne, ci dost cika, ci nie je fontanela prepadnuta (najrychlejsi indikator dehydratacie) a ak by nieco z toho nasvedcovalo tomu, ze MM nestaci, tak by som dokrmila cez cievku, ale len na prsniku, nie po prste. Pockala by som do poradne alebo odvazila dieta doma a ak priberie, pokracovala by som. Malo by pribrat aspon priblizne 120g za tyzden, (orientacne by som sa tym riadila).

nika23t
31. mar 2023

Keď Ti malinký nevypije viac a je z toho potom nervózny, tak nerieš. Ak priberá, prosperuje a je spokojný, tak pekne dojci ako doteraz a nestresuj sa, aby si nestratila mlieko. Len najdôležitejšie je, či nič iné nie je problém po zdravotnej stránke,to už musíš riešiť s Dr. Alebo ideálne, ak máš možnosť, aspoň telefonicky sa porad aj s inou detskou lekárkou, alebo napíš sem do poradne pediatra. Veľa zdravia prajem ♥️

svetlonos
31. mar 2023

Ahoj,
urgentne zmen dr, nie je kompletna a avoje psycho pokusi nech praktizuje na mysiach.
4tyzdnove mini aby stiahlo naraz 110ml ?? Vynimky ok ale vsetky babatka?
Blbost ako mraky. Odkyv jej aj 3 svetovu ale netiad sa nou. Normalne koj, ziadne um. Pokial je dieta spokojne, zdrave, dostatok mokrych plienok, neries. Ja by som ale isla k inej dr.

terry658
31. mar 2023

Tieto ich tabuľky. Ach.... Mne laktačná vravela, že ak priberá hoc aj menej a bábo je spokojné tak nemám riešiť. Samozrejme aj pozerať či má dosť mokrých plienok. Zas nejaká premotivovana doktorka, ktorá o prirodzenom živote nepočula.

cecilia29
31. mar 2023

Inak to číslo je mimo, 110 je vela

mamkalentedkova
31. mar 2023

Moja má rok a 9 mesiacov a stále váži len nejakých 9 kg .Nikdy nepriberala nejak extrémne ,doteraz je strašne slabý papkac,ale dojcim ju doteraz ,vlastne na požiadanie ,jasné ,že popri Tom dostáva aj riadnu stravu ,ale teda misku polievky nezje ..spapa.par lyžíc ,stále do niečoho ďobka ale je menšia ,nižšia ako deti v jej veku ale obaja rodičia sme nízky ,pediatrická to ale nikdy nejak neriešila ..mala je úplne v poriadku,živá ,hravá ,neboli ju bruško ,je akčná až až ..nič jej nechýba .Takže by som na tvojom mieste ďalej dojčila a uvidíš ,ako to pôjde .

gabika128
31. mar 2023

Ja som mala deti na fľaši obe, ale ani jedno nevypilo v 4 týždňoch viac ako 90ml naraz. Jedávali tých 60-90 ml.

zuzanka.zuzu
31. mar 2023

uuuuf.... tak ja idem úplne mimo prúd a tu máš iný pohľad - 110ml je strašne veľa ale máš doma 3 kilové bábo (predpokladám predčasniatko) ktoré málo priberá, takže ja pediatričku úplne chápem, zato nechápem teba, že sa skôr bojíš o stratu svojho mlieka a nechápem ani tie rady "riaď sa srdcom" 🙄 málo priberá, lekár ti radí, aby si dokrmovala UM, tak to rob. 110 je veľa, tabuľky tiež nie sú biblia, ale UM je sýtejšie, bábo bude viac priberať... ja ti teda radím "riaď sa rozumom" 🙊

gabika128
1. apr 2023

@zuzanka.zuzu umelé mlieko nie je sýtejšie. Mala som deti na fľaši s mojim mliekom a potom s umelým a rozdiel žiadny, ani žiadne výskumy o sytejšom umelom mlieku som nevidela.