Nalievanie pŕs pár dní po pôrode, čo s tým?

tereziatko11
4. júl 2019

Ahojte mam strašne veľa mliecka asi hneď od druhého dňa po pôrode malicky sa nevie dobre prisat na moje bradavky a ťahať z nich tak odsavam a občas prikladam ... odsajem z oboch prsníkov na jeden krát aj 130ml mliecka strašne mi prsia naberajú takze musim každé cca 2-3hod odsavat poraďte mi ako ste to mali Vy neviem ci odsavat teda menej až sa ho tolko netvorí ale zasa sa obavam zapalu😥😕 je to hlavne v noci zle ze musim dodávať aj dva krát lebo ráno neviem čo by bolo

samanthapo
4. júl 2019

@tereziatko11 jednoznačne hneď kontaktuj laktacnu poradkinu. Nie je to draha služba a zachráni ti to kojenie. Nesprávne kroky môžu kojenie riadne skomplikovať. Pozri nejakú na mamila.sk. v Prešove poznám jednu super. Len neviem odkiaľ si.

lubik87
4. júl 2019

@tereziatko11 ja som za 3 dní v nemocnici odsala cez 2 litre mliecka ( odkladala som do sáčkov a do mrazničky ) a dcérka išla o 80g ťažšia ako po pôrode...až sa ti nevie poriadne prisať odstriekaj si trošku nech ho tak nezalieva mliečko ...odsavaj do uvoľnenia mliečko si odkladaj do mrazničky na cesty do zásoby ( vydrží 6 mesiacov ) casom sa ti upraví na presnú potrebu skúšaj ale odstriekavat do uvoľnenia nie odsavat o závod lebo potom sa bude tvoriť stále viac 🙂

evkamotka
5. júl 2019

Mlieko sa ti priebezne znormalizuje neboj nebude ho stale tolko. Dovtedy pred kojenim uvolni. Neodsavaj prilis vela, lebo je to zacarovany kruh, co odsajes, dorobi sa

via88
5. júl 2019

Nerreba ti podla mna ziadnu laktacnu, to je normalne, ja som mala prsia ako kamene, skutocne som asi tyzden dva po porode narabala okrem dietata najma s orsnikmi, nonstop masirovat odsavat, aby som nedostala zapal, ustali sa to samo, ked zacne pravidelne papat, musis to len vydrzat a odsavat, vyuzi to doma a sprav si do mraznicky zasoby mlieka.
Pred prisatim tiwz trochu odsaj, nam to pomohlo tiez sa tazsie prisaval na take tvrde prsia. Zvladnes to len trpezlivost.

tereziatko11
autor
5. júl 2019

@evkamotka myslela som si že to tak s tym správaním je koľko teda odsat ? Kolo ml môže take novorodeniatko kazde 2-3hodiny?

via88
5. júl 2019

@tereziatko11 odsat tak do uvolnenia napatia v prsnikoch. Nas vypil v nemocnici aj 90-140 na jedno kojenie. Ale to bolo vraj dost vela.

janulka1802
5. júl 2019

Ja som odsavala len do pocitu uvoľnenia viac nie potom po pár dňoch sa to znormalizovalo

diewcatqoo
5. júl 2019

Ahoj, ked prestanes pri odsavani citit pnutie v prsnikoch, dalej neodsavaj. 130ml je strasne vela, predpokladam, ze odsavas az kym to ide. Je super, ze mas tolko mliecka, ale tym, ze vzdy vytiahnes cez 100ml, si umelo navysujes jeho tvorbu. Odsaj si pred kazdym kojenim len tolko, aby babo bolo schopne chytit bradavku a prisat sa.
A ako tu uz bolo spomenute, odsate mliecko si odkladaj do mrazaku, zide sa ti na horsie casy 🙂

mogaa
5. júl 2019

@tereziatko11 tvoja princezná je ešte malinká, preto sa nevie dobre prisať....kludne ju nakoj z prsníka, po kojní odsaj čo ostane, ďaľšie kojenie malinkej daj papať z prsa a následne po kojení skús dať ešte tvoje z flaše....naša sa narodial s váhou 2300g, nevedela si dobre chaýtiť bradavku lebo mala malé ústa, tak v nemocnici papala odsaté MM zo striekačky, doma zo začiatku len z flaše, potom začala papať z klobúčikov(stle nevytiahla koľko potrebovala)tak vždy po kojení ešte MM z flaše..... asi až po 3 týždňoch si dokázala vytiahnuť mliečka koľko potrebovala, dovtedy bola odkrmovaná ešte z flaše(mat.mliekom)...A asi v 3-4 mesiaci začala papať bez klobúčikov, teraz má 18 mes.a je ešte stále kojená - samozrejme už papá všetko.....

tereziatko11
autor
5. júl 2019

@diewcatqoo veru tak 120 ml vytiahne z oboch cca 60ml z jedného ale to uz cítim uvoľnenie prsníka aspoň ale v pôrodnici ani to nie bradavky mam velmi ponicene tak natieram puralenom 😥 a ked mu obcas dam z prsníka tak cez klobuciky ale to sa strašne natrápili takze najskôr sa trápim u neho potom musím aj tak odsat lebo na mi prsia namietajú a on je nervoznylebo je samozrejme hladný taký kolotoč..... Dúfam že sa to rýchlo spravi😕

sashik
5. júl 2019

@tereziatko11 mne pomohol aj obklad: Dat si na prsia studenu mokru plienku,na nu igelit,aby sa to tam zaparilo a na to suchu plienku a to strcit pod podprdu... Vecer som si dala, cez noc pri kojeni rozbalila a po skonceni znova zabalila... Rano bolo ovela lepsie 🙂

diewcatqoo
5. júl 2019

@tereziatko11 a ake stare je dietatko? Este si v porodnici? Je to tvoje prve? Prikladas ho dobre? Ak si este v porodnici, tak povedz sestrickam, nech ti poriadne ukazu, ako si ho prilozit Ak si uz doma a mas vedla seba nejaku skusenu mamicku, popros ju, nech ti ukaze a nech skontroluje prisatie. Ak takeho nikoho v okoli nemas, mozno skus laktacnu... pre prvorodicky byva vacsinou najlepsia poloha v lahu. Ak kojis v perinke, vyber ho z perinky a skus kojit bez perinky, lebo aj to niekedy zvykne byt problem.
Bradavkam chvilu trva, kym si zvyknu na ten rezim, ze su ocucavane babatkom. Ale malo by to trvat max tyzden a nemala by to byt neznesitelna bolest. Ak to je strasna bolest, pravdepodobne je babo zle prisate. Taktiez chvilu trva, kym sa tvorba mlieka ustali. Odsavaj do ulavy a tak, aby si babo dokazalo dat bradavku do ust (aby neboli prsniky tvrde ako kamen, pretoze v takom stave sa babo nevie prisat). Mozes skusit na noc aj tie chladive zabaly (ale pozor, nie velmi chladne), pripadne ak sa bojis zapalu, tak si daj na noc do podprsenky kapustny list. A odsavaj aj v noci, do ulavy. Ak ti je lepsie kojit s klobucikmi, koj s klobucikmi. Len davaj pozor, aby ti mechanicky neposkodzovali bradavku, lebo aj to sa niekedy moze stat.
Je super, ze sa snazis dojcit. Zaciatky mozu byt trosku narocne, chvilu to trva, kym si telo zvykne a kym babo naberie silu a prax, aby vedelo dobre sat. Materske mlieko je to naj, co mozes babatku poskytnut. Snaz sa prikladat co najcastejsie a ono sa chyti. Ak by nahodou nie a velmi by ste sa obaja trapili, nemaj vycitky, ak budes musiet dat umele mlieko. Stale totiz plati, ze ak je spokojna mamina, je spokojne aj babo. Drzim palce 🙂