Ahojte. Som 4 dni po pôrode (sekcia) a včera sa mi strašne naliali prsia. Dcéru si prikladám, no mliecko jej ešte nešlo. S prisatim problém nemá od začiatku, no moje prsia už volajú o pomoc. Odsávať mi nejde vôbec, s elektrickou nič, s ručnou pár kvapiek, horúca sprcha nepomohla (niekoľkokrát), nahrievanie nepomohlo, tvarohové obklady nepomohli. Dostali sme sa do stavu, že malá už sa nevie ani prisat, lebo prsia sú tak strašne naliate. Už keď naozaj cez extrémnu bolesť prsia stlačím, trošku mlieka vyteká, no ako vravím, sme v stave, že mala sa jeduje a prsník nevie už chytiť lebo je tak strašne plný a tvrdý ako kameň. Je nejaké riešenie? Začínam cítiť, že sa dostavuje pocit zápalu, dosť ma začal oblievať pot a cítim sa ako pred chorobou. Som už naozaj zúfalá. Syna som kojila veľmi krátko a teraz som bola odhodlaná urobiť všetko preto, aby som plnohodnotne kojila aspoň pár mesiacov, no už neviem ako tento problém vyriešiť a najradšej by som to vzdala.
Premýšľala som ešte aj nad niečím na podporu dojcenia - mám v zásobe vitamíny, hroznovu stavu, čaje… že možno by mliecko išlo ľahšie von. Ale zas aby som si nenarobila len horsie, že prsia začnú byť ešte plnšie a tym pádom na to doplatím jednoznačne zápalom. Viete mi poradiť? Naozaj som zúfalá. Chcem už začať normálne fungovať, keďže mám dve deti a ja namiesto toho nedokážem sa na nič sústrediť, pretože ma bolí každý jeden pohyb. Napodiv nie tak zo samotného pôrodu ale práve z kojenia. Ani babo si neviem poriadne brat na ruky :(
@0barbara0b a to uz si doma?
Mne dali este v porodnici take zamrazene cencule a tym som si masirovala, valala, prsia a rozmasirovala tie hrce
Doma som pouzivala chladenu plechovku piva
Ako vieš že jej mliečko nešlo?
Dieťa je najlepšia odsávačka.
Pripadne poprosiť staršie dieťa alebo manžela.
Rozmasirovat teplou vodou....pozri "kvetinkova masáž" na Mamile
@0barbara0b ak si ešte v nemocnici povedz sestričke - laktacnej poradkyni.. Je na to taky hmat.. Ale budeš potrebovať pomoc sestričky.. Zatlacis si na dvorec tesne okolo bradavky 6 prstami súčasne a po dobu par sekúnd.. Mliečko sa akoby stiahne a baradvka sa bude dat ľahko malej uchopiť.. Ale celé to musí byť v priebehu pár sekúnd preto treba aby sa okamžite správne prisala. Všetko vytiahne.. Ak ti nemá kto pomôcť a vyššie sa ti nepodarí.. Ani na XY krát tak biolampa a masáž pŕs s jemným pritlakom ako keby chceš od striekať.. Ale vlastne ti bude mliečko odkvapkavat.. Uvoľní to tlak.
Zavolaj lakťa ňu poradkyňa, možno je aj v nemocnici oriamo. Mne neide dokopy, keď ich máš naliate, a dcéra saje dobre, tak musia sa aspoň trocha uvoľniť. Je pravda, že veľké množstvo teraz ešte nevypije. Možno sa nevie prisat dobre, ja som si niekoľko dní myslela, že môj syn pije, keď som ho prikladala na prsník, a v skutočnosti nevypil nič... Natrápili sme sa 2 týždne, ale nakoniec som ho kojila 13mesuacov.
To čo uviedla
@ckatka je presne ono.. A máš to aj s videom na mamile.. Nepoznala som ten názov taka stara nevludna a priam protivna sestrička v nemocnici mi to na chodbe spravila keď som prišla po UM nakoľko som mala rovnaký problém ako ty.. Hladné dieťa a plne prsia
@0barbara0b
Urcite kvetinkovu masaz a kapustne listy prilozit..ja ked som mala naliata prsia,najhorsia mozna rada bola tepla voda a masirovat...to som vobec nedavala..kvetinkova masaz uvolni bradavku a babo sa moze spravne prisat..no a si si ista,ze je spravne prisate? Lebo ak ano,tak nie je mozne,ze nevysaje mliecko...a kludne si daj paralen,nech ti to neprejde do horucky,teraz to je ine ako pri klasickej chorobe...drzim palce a gratulujem k babatku❤️
@0barbara0b to vyzera na upchate mliekovody, stalo sa mi.to pri prvom a tretom dietati. Mne pomohlo, 10 min. nahriat, potom 10 min. jemnucko skusat odsavat, neslo nic na prvy raz, ale jemne, lebo si znicis bradavky. Mbe to beslo rucne ani klasickpu odsavackou, len elektrickou. Po odsavani zase schladit, aby si stiahla opuch. A zopakovat toto asi 3-4x po hodine a pol. Trvalo to zo 3 dni, kym sa to znormalizovalo. Ak dieta dobre saje, moze sa to zlomit aj same, mne sa nie, lebo deti sa mi vobec neprisali na prsnik. A prisatie treba skontrolovat.
Je to tzv inicialne naliatie. Presne ako sa tu pise, zaklad je kvetinkova masaz tesne pred dojcenim, aby dvorec zmakol. Pomoct moze aj oxytocin do nosa, skus si vypytat. Pred dojcenim tepla sprcha, po dojceni studeny obklad.
Takze tepla sprcha/obklad, kvetinkova masaz, nasledne trochu rucne vytlacit aby bol dvorec poddajny a nasledne prilozit babatko. Skus si najst vhodnu polohu, napr futbalova byva fajn v tomto pripade. A dolezite je castejsie prikladat.
Najdi si na ig vasa_laktacna_konzultantka alebo lipirea_blog (nie su z mamily!), najdes info aj videa aj rozne rady a informacie ohladom dojcenia celkovo a roznych problemoch s ktorymi sa este mozes stretnut. A hlavne najdes tipy a navody ako bezpecne tieto problemy odstranit.
Veľmi pekne ďakujem všetkým! ❤️ my sme od včera doma. Žiaľ, v nemocnici podpora celkovo s dojčením a vecami okolo toho bola nulová. Prišla som za sestričkami, že mám naliate prsia, chytili mi ich, dali do ruky lampu na nahriatie, že nech si idem odsat a prikladám malú lebo to je najlepšia odsávačka. Nikto mi neporadil resp. neskontroloval ani prisatie, nič. To, že jej mliecko netečie viem podľa toho, že síce ťahá, ale nepreglga. Zajtra volám na gyn, či by mi nemohli predpísať oxytocín, keďže som čítala, že to celkom môže pomôcť. Dnes skúšam všetky z týchto rad, mala už našťastie po kvetinkovej masáži aspoň začala znovu sa pekne prisavat, ale mliecko teda zatiaľ nič 😏 snáď to rozbehneme.
@0barbara0b skus si ich rozmasirovat alebo sa poradiť z laktacnymi sestrickami. Bude to bolet ale musíš lebo to bude ešte horšie
@0barbara0b vidim ze si z BA, ak budes potrebovat pomoc, kontaktuj tu lipireu, co som spominala 🙂 je to uzasna osoba 👌 a dlho nevahaj, cim skor ti niekto odborne pomoze, tym lepsie to obaja budete mat 🍀 este prikladam info ohladom tvojho aktualneho problemu, mozno este nieco uzitocne tam najdes, drzim palce!
http://institutdojcenia.sk/wp-content/uploads/2...
@0barbara0b kasli na lekarov, daj si osobne stretko s laktacnou co vam poradi presne na mieru. V BA odporucam Evku +421 948 677 618 aj na Whatsappe
@0barbara0b pri kazdom jednom som to mala po sekcii ale pri tretom mi pomohla zlata sestricka a inak mi ho prilozila (nie klasicky) a vtedy chytil a zacal tahat (uz bolo zle mal zltacku ale vtedy sa to podarilo) ak je mliecko myslim ze vyssie uvedene a sup laktacnu nech pomoze prilozit… bude dobre;)) (najstarsia sa ani za svet v nemocnici neprisala boli sme tam tyzden a doma zrazu zacala)…
@0barbara0b mne pomohol manzel vzedy a tahal mlieko z prsnikov nasilu
@0barbara0b odstriekat rucne do uvolnenia, je to pracne bolestive, ale pomaha to. Alebo ak si v nemocnici pytaj si oxytocin do nosa