Nadprodukcia a silný tok materského mliečka. Čo s tým?

majusenka77
24. jún 2011

Dobrý deň,
našiel by sa tu niekto, kto by mi vedel poradiť - snáď už aj radikálnejšie riešenie s nadprodukciou a silným tokom materského mliečka?
Mám 6 týždňovú dcérku, ktorá je už od narodenia veľmi nespokojné bábätko a na to že je v podstate novorodencom, tak vôbec nespáva (len 10-12 hodín za 24 hod.) a veľmi, veľmi, veľmi často plače až sa zachádza.
Nech sa snažím akokoľvek - vždy je tu nejaká príčina, prečo plače a tou hlavnou si myslím, že je dojčenie – malá sa nevie dobre prisať, alebo si ju neviem správne priložiť (????) - ústočká si ale nevie veľmi otvoriť ani si správne vyvrátiť peričky (s uzdičkou si myslím, že nemá problém – jazýček vie dosť vyplaziť), tým pádom sa na prsníku drží len bradavky takmer bez dvorca. Dcérka nedokáže sama od seba zaspať (ani v kočíku - ten neznáša, ani na rukách, ani v babyvaku, ešte sem-tam v autosedačke), preto chce byť prisatá skoro stále (robí si zo mňa cumlík). Naše kojenie tak býva striedavo raz krátke, raz dlhé - podľa toho ako nám prúdi mliečko a to nám väčšinou riadne strieka - preto je pri papaní často nespokojná, plače, je spotená, tým ako sa snaží rýchlo sať, tak sa dusí, zabieha jej, prisáva sa a hneď odťahuje, nevie uchopiť dobre prsník ...
Predpokladám, že okrem tohto, práve kvôli zlej technike dojčenia mávam boľavé bradavky a prsia a ona má veľmi často koliky (skoro by som povedala, že celodenné), štikúta po každom jedení, niekedy dosť grcká. Na sone nám potvrdili reflux a lekárka konštatovala, že dieťatko je prejedené, tak ju páli záha a bolí pažeráčik, že si ju nemám tak často prikladať (malá si ale pýta aj raz za hodinku, niekedy aj menej), na svoj vek vraj vyzerá dobre a tiež priberá, stolice máva striedavo zelené a žlto/hnedé - väčšinou vodnaté, ciká primerane, tak sa vraj nemusím trápiť.
Teoreticky techniky dojčenia ovládam, ale prakticky nám to nejde. Uvedomila som si, že to musíme riešiť, tak som vyhľadala som laktačnú poradkyňu - milá pani, videla nás v "akcii" - vravela, že to prisatie nie je zlé (zrejme sa nám to vtedy náhodou podarilo), ale vraj určite musíme pracovať na znížení nadprodukcie.
A tu je môj problém - už cez týždeň sa neúspešne snažím dodržiavať všetky postupy na zníženie tvorby mliečka. Kojíme sa po ležiačky (skúšali sme aj iné na to vhodne polohy, ale akosi som v tom drevo, neviem si ju inak dobre priložiť), pred jedením si trošku mliečka ručne odstriekam, aby jej to tak nestriekalo - ale nestačí to, k tomu ona už plače, že sa jej nedáva jesť. Striedame raz z jedného prsníka aj viac krát za sebou (3-4 x) aj tak ako keby sa stále poriadne nevyprázdnil, a keď sa aj vyprázdni, tak sa rýchlo opäť naplní – druhý, aj keď nám síce aj pol dňa oddychuje, medzi tým sa aj tak dosť naleje, keď prejdeme na ten naliaty, malá si ho nevie dobre chytiť a tým, že sa zle prisaje, tak ma potom zase bolia bradavky. Pijem aj šalviový čaj (3xdenne)... mliečko aj tak veľmi tečie. Nechcem si veľmi odsávať, aby sa to zas len nehromadilo, ale teda asi budem musieť začať. Ručne mi to trvá dlhšie asi si budem musieť obstarať nejakú odsávačku.
Neviem viac ako ďalej na to, či to chce len viac času (vyše týždňa je málo??)... ale ja som z toho zúfalá, že malá len plače a plače... vlastne aj keď je plná z predného mliečka, tak je vlastne stále hladná. Materstvo si zatiaľ neužívam, trápim sa, že neviem uspokojiť a postarať sa o svoje dieťa.
Kým nemusím, nechcem prestať dojčiť. Čítala som, že existujú aj radikálnejšie metódy - lieky, ktoré laktáciu tlmia, ale tieto lieky môžu tiež laktáciu úplne zastaviť, vraj riešením by bolo aj krátkodobé užívanie bežnej kombinovanej antikoncepcie, obsahujúcej aj estrogén - v stredu idem na gyn - skúsim sa tam na to informovať.
Prosím, neviete mi ešte niečo poradiť, prípadne poskytnúť Vaše skúsenosti?

strapco13
24. jún 2011

@majusenka77 ono nadprodukcia sa moze stratit aj sama po sestonedeli..tych 6 tyzdnov trva kym sa tvoje telo prisposobi potrebam babatka
v podstate postupujes dobre
a este mozes skusit obklady zo zelenej kapusty http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen... ak si ich nechas dlhsie na prsku tak znizuju tvorbu mlieka
niektore mamicky maju velmi silnu nadprodukciu, kde pomoze az 12-24 hod kojit cisto len z jedneho prsnika /samozrek´jme kojit na poziadanie/ a druhy prsnik odsat len do uvolnenia tlaku, cize nie uplne
kedze ti grcka skus nosic, satku, nakojis dieta v nej a nechas pospinkat v tej istej polohe..reflux je casto aj kvoli tomu, ze sa s dietatkom po nakojeni manipuluje /prebait, uspavat a pod/
co sa tyka poloh skus si prilozit malu tak ako zvyknes a takto s prisatou sa skus dat na chrbat do pololahu, nech je dieta nad prsnikom..cize budes kojit proti gravitacii a teda mala bude lepsie zvladat ten tok

zuan
24. jún 2011

ahoj
skus si pred krmenim prsnik trochu odsat, aby nebol taky plny a tvrdy. mala sa potom hadam lahsie prisaje a mliecko nebude striekat. mozno elektricka odsavacka by ti pomohla, aby si odsala rychlejsie a pohodlnejsie, ked treba. a po krmeni druhy prsnik odsat len tolko, aby sa ti ulavilo.
alebo mliecko odsavat a malu nim krmit z flasky, ked to inak nepojde
drzim palce, aby ste to zvladli 🙂

majusenka77
autor
25. jún 2011

Ďakujem vám dievčatá za tipy, budem teda ešte pokračovať v striedaní 2x2 (resp. u nás 3-4x3-4) a skúšaní polôh. Snáď sa to ozaj za tých niekoľko prvých týždňov upraví. Uvedomujem si, že každý deň s drobčekom je iný, vždy niečo nové pribudne a niečo sa aj vytratí. Skúsim byť teda trpezlivá, aj keď pri tom srdcervúcom plači niekedy strácam hlavu.

skeptik
25. jún 2011

@majusenka77 1. skus kojit chvilu s klobucikmi
2. odsavat elektrickou odsavackou a krmit flaskou avent s novorodeneckym cumlom (ma len 1 dierku a pomaly tecie)
3. to co ti ostane daj do mraznicky - nesnaz sa znizit tvorbu mlieka, to sa ti moze znizit aj za 12 hodin a ovela tazsie bude potom zvysovat ked sa mala bude jedovat ze nie je
4. to caste prikladanie je normalne, nechaj ju - ale s klobucikom, ona sa urcite do 3 mesiacov nauci poriadne prisat - bude mat vacsiu silu v svaloch
5. po kojeni ju daj do zavinovacky - ak nemas, urcite nejaku kup alebo skus ju zavinut vo velkej osuske tak, aby sa nemohla hybat - takto by ti mohla spat nejake 3-4h v kuse

strapco13
25. jún 2011

@majusenka77 rady od @skeptik bohuzial nie su zrovna dobre ...klobuciky, flasa ..mozu viest k odstaveniu babatka, k bojkotu prsnika ..takze ich ani neskusaj

skeptik
26. jún 2011

@strapco13 @majusenka77 tak to mi je luto, ze tebe sa toto neosvedcilo, nam to super fungovalo, ziaden bojkot prsnika nebol 🙂 Dolezite je pouzivat Avent flasky a primerane cumle - my sme prve dva mesiace pouzivali v podstate len flasky kym sa bol schopny poriadne prisat. Kazdemu ako mu to vyhovuje.
Ale strapco, zato, ze vam sa to nepomohlo, neznamena, ze to nebolo spravne, moj syn nikdy nemal ani glg umeleho mlieka, takze fungovat to urcite moze. 😎

strapco13
26. jún 2011

@skeptik ja som prechodne /kym som o kojeni nic nevedela/ od 4-6 mesiaca odsavala jeden prsnik a davala flaskou..mne maly nebojkotoval tiez..kojila som kym sa mi v tehu neodstavil
ale je strasne vela deti kde jedna flasa, dudel, ci klobucik znicili kojenie /nie len studie, ale mam kamosky/ kdenaozaj stacila jeden krat flaska a bolo po kojeni viac sa dieta nechcelo prisat
tak naco to riskovat, ked su aj ine moznosti...a potom sa trapit

liave
5. júl 2011

@majusenka77

skusim poradit z cim mam ja skusenosti a co mne pomohlo apsom myslim ze pomoh;o... 😉
tak ako robis to kojenie z jedneho prsnika castejsie po sebe...takze pokracuj v tom potial ako sa da druhy odstriekaj iba!vtedy ked je na nevydrzanie a iba tolko aby nebolel ako je naliaty a dalsie kojenie daj z toho ktory je naliaty viac....po kazdom kojeni prikladat sudene obklady..necht co najdlhsie...mne sa par krat stalo ze som zaspala so zeleninou z mrazaku na prse 😀 😀 😀 a zistila som to az mi stekala voda po tele 😀 😀 😀
no ale k veci
POSTUP:prve ranne kojenie lavy prsnik,pravy nevyprazdnovat VOBEC!ruhe kojenie lavy prsnik ...pravy nevyprazdnovat jedine v pripade ze je prilis na;iaty odtriekat ale iba povolit bolave!,tretie ikojenie lavy prsnik pravy odstiekat zase iba do chvile ne ucitis ulavu...po kazdom kojeni na lavy prsnik prilozit studeny obklad a rovnako studeny obklad na prso ktore iba odtriekas...v momente ako budes citit ze lave prso trsinku povolilo tak zacnes kojit zase na pravom presne postup ako predtym...lavy odtriekas iba v pripade ze sa uz nebude dat vydrzat napetie v nom...po kazdom kojeni studeny obklad...menej tekutin na chvilu prijmat...
mozno sa malinka naozaj zle prisava...preto je mozne ze s ati tak nalievaju lebo vitiahne len predne mlieko kotre obsahuje viac laktozy a preto je kolikova...skus kojit len v polohe lezmo a vkladat jej do pusy najprv len pradavku a to tak ze si pristipnes medzi dva prsty ako ked odsavat ides len s tym rozdielom ze chytis tesne nad bradavku a vlozis do pusy chvilu podrzis az kym sa mala neprisaje tak ako ma...skus aj futbalovu polohu vtedy vysaje vsetko tak ako ma ;)
ak si ju nevies prilozit skusaj futbalovu polohu kad je na blizku niekto kto ti moze pomoct prilozit alebo podrzat drobceka....a nezabudi po kazde na studeny obklad!!!
ja som si davala mrazenu zeleninu :D:D:D
salviovy caj by som asi nepila nemyslim ze to moze robit dobre babatku na druhej strane...
a co sa tyka zodratych bradaviek tak kremikovat nejakym kremom na bradavky...mne najviac pomohol avent ale je pekelendrahy na slovensku ;(
ak blia bradavky nemusi to znamenat hned zle prisatie...niektore deti maju dobry saci reflex...mna pri prvej dcere boleli do 4 mesiaca striedavo raz jeden raz druhy ...a pri synovy som presla tym istym co ty...vsetko toto som robila a pomohlo...takze hor sa do boja!drzim peste...
PS:zelene kako obcas znamena ze dietatko popapalo mozno viac predneho mliecka tj.laktozy...preto si myslim ze moze bt ze ak je zle prisata tak nehladuje,ale tym ti nalieva prsia...drzim peste xxxx
dajprosim vediet potom ako s avam podarilo bojovat 😉

liave
5. júl 2011

aaa este ma napadlo...stahovanie je jeden so sposobov ako potlacit laktaciu...mala by si s aobviazat okolo prs (ako mumia) a stiahnut co najtuhhsie ti dovoli tak aby si aj dychat mohla ;) po kazdom kojeni...ale toto by som pokladala za rizikovejsie aby si nestratila mliecko....takze skor by som odporusila pevnejsiu podrpdu xxx

majusenka77
autor
14. júl 2011

@liave ďakujem za dobré rady - skúsila som striedanie prsníkov s dlhšími odstupmi aj tú tesnejšiu podprsenku a zdá sa, že to postupne zaberá. Bradavky si ošetrujem mastičkou z DM - je celkom dobrá a nemusí sa pred priložením dieťatka umyť - už ma tak veľmi nebolia, záleží od toho, ako dlho je malá pricucnutá - a to je náš nedoriešený problém. Stále si totiž neviem rady s tým, že si moje dieťatko vyžaduje priloženie tak často (aj každú polhodinku) a na dlho. Hoci sa napije za chvíľku, no potom chce ešte dudlať. Skúšala som jej dávať aj cumlík - ale bezúspešne, ten si nechá len keď je veľmi nespokojná až zlostná a nemá inú možnosť. Býva síce už kľudnejšia, ale to iba preto, že jej urobím po vôli a nechám ju na prsníku - akurát na úkor toho, že nechodievame často von a ja si doma skoro nič neurobím, lebo som stále pri nej.

liave
14. júl 2011

@majusenka77mojenko SOM RADA ZE NIECO ZABERA ;) VIEM AKE TO JE TAZKE ZAZILA SOM SI A NIEJHE TO AZ TAK DAAAVNO...POKIAL SA DA SKUS VYDRZAT ONA CIM BUDE VACSIA TYM MENEJ BUDE PIT teda kratsie 😉 co s atyka toho ze nikam nechodis..preco?prave kojenie je na to najlepsie nemusis so sebou trepat spustu zbytocnoti...chyba ti len odvaha ...neboooj zvladnes to ver si!!!co sa tyka dudlika nenechaj s adudlat niektore mamicky to robia no ja nie ved aj ty si clovbek a potrebujes zit jest pit spat a podobne..a ked nebudes pit jest a spat tak ani mliecko nebude dobre ...takze pokus s anaucit ju nejakej technike ukkludnovania sa ...dudel ,zuvacie hracky a podobne...handricky alebo frote uteracik ...mojkacku nieco co ta nahrtadi po pripade aj tvoje stare tricko ...vela stastia a co sa tyka mastenia bradaviek skus si ich nechat ajk vetrat po dome rozopnuta nenakremovana ani nic...nepouzivat mydlo!! ked sa umyvas lebo to vysusuje bradavky najviac...iba cista voda a potom nanes maximalne tne kremik ;) avent tiez netreba umyvat pred kojenim...drzim peste xxx a daj potom vediet ako sa mate a ci s avam dari xxx

elinka27
21. júl 2011

@majusenka77 nadprodukciu som mala aj ja, castejsie som ponukala prsniky, a dojcila 2-3x z toho isteho s tym, ze druhy kedze sa plnil som odsala ale len pokial sa ulavilo viac nie.Ak by toto nepomohlo, este mi moja laktacna poradkyna poradila studene obklady po kojeni.Co sa culmika tyka, neodporucam, dieta pouziva pri sani cumla ine tvarove svaly ako pri sani prsnika, tak sa stava, ze potom dieta neotvara spravne usta na prsniku co poskodzuje bradavky, dalsia vec dudlik je velkym zdrojom infekcie,ktoru si takto mozes preniest na bradavky.Pisem z vlastnej skusenosti.Ak by si si nevedela rady, je tu este moznost kontaktovat osobne laktacnu poradkynu, ktora by mohla popripade aj skontorovat spravnost prisatia.Drzim paste 🙂

opica
8. aug 2011

ahojte,
potrebovala by som poradit.
mam druhe dieta (3-tyzdnove) a mam pocit, ze aj pri prvom som to riesila, len si to uz nepamatam ☹
viditelne mam strasne rychly tok mlieka a asi ho je aj viac ako by bolo treba.
kazdopadne to vyzera tak,ze najma v noci, ked dlho spi, tak ked ho idem kojit, neskutocne sa zlosti, vyslovene sa po dvoch hltoch odtahuje, krici, mlieko mu tecie po brade, takze musi mat podbradnik.
takto sa mordujeme aj 5 minut. potom sa ukludni a uz pije pekne. ak ho vsak prehodim na druhy prsnik, tak to zacne odznova.
kazdopadne, ked mam pocit, ze su prsia velmi plne, tak odsajem, kym necitim ulavu. avsak mam pocit, ze aj ked jergus dopjie, tak stale tam toho mlieka ostane dost.
kojacie caje som uz vylucila.

predpokladam spravne, ze je to nadprodukcia? skusim teda kojit dva razy za sebou z toho isteho prsnika. nejak mechanicky sa to neda spomalit, kym sa to nejak ustali?

strapco13
10. aug 2011

@opica mas nadprodukciu podla opisu..dojci 2 dojcenia za sebou z toho isteho prsnika, druhy nechaj zatial stat, keby sa naplnil tak ze to nevies vydrzat, tak len odsaj do uvolnenia tlaku.
Niekedy pomoze aj 3 a viac dojceni z toho isteho prsa..ale u teba sa dojcenie este len prisposobuje babatku, tak zatial len tie 2 dojcenia vyskusaj,
mechanicky..mozes priskrtit tok mliecka noznicovym uchopom bradavky /ukazobvak a stredny prst nad a pod bradavkou/, vyuzivaj antigravitacne polohy..cize nechaj maleho prisat sa a v tej polohe sa poloz na chrbat aby dieta malo hlavicku nad prsnikom.
dolezite je spravne prisatie..cize dieta ma v puse viac dvorca co je pod bradavkou ako nad, tym padom bradavka smeruje na podnebie a nezadusa sa tak dieta tokom mliecka
http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/spravn...