Na kojenie mi nič nezaberá

gucciok85
7. okt 2013

Ahojte mamicky.
Zaujimalo by ma ci niektorej z vas sa stalo,ze ste spravili vsetko pre kojenie- pomoc laktacnej poradni,spravne prisatie,cievkovanie,nonstop prikladanie,
Uzivanie benediktu a senovky,branie costi a nic vam nezaucinkovalo?
Ked aj pomohla ta senovka aj benedikt to len chvilku,kym ste to nedobrali.
Aj napriek vsetkej snahe musite nakoniec dat UM.
Stalo sa to niektorej z vas? 🙂

nikolet_89
7. okt 2013

@gucciok85 mne ano, brala, jedla a pila som hadam vsetko a nepomohlo, prikladala som a vsetko okolo toho a nic bola som nutena ked mala dcerka 3tyzdne vybehnut do tesca po mlieko...bala som sa imunity malej a hlavne som si pripadala totalne neschopna skoro som sa zrutila...a vies co ? mala ma 19 mesiacov a chora este nastastie nebola 🙂

kikuleenka
7. okt 2013

@gucciok85 ano, stalo, na tvorbu mlieka mi pomahalo iba Costi (Motilium), kedze sa vsak jedna o liek na travenie, nechcela som to takto riesit a uz vobec nie brat dlhodobo. Nakoniec sa u Hanky ale aj tak zistila intolerancia laktozy a tym padom som dokojila (aj ked, dnes uz existuje enzym laktaza v kvapkach, cize aj pri intolerancii laktozy je kojit mozne, vtedy to vsak bola iba novinka na trhu, nechceli sme skusat)...cize ja som mala permanentne problem s mliekom, ale bolo to asi aj stresom, neverila som si - proste taky bludny kruh...myslim, ze tvorba mlieka je hlavne o sebadovere, treba verit, ze to pojde (ale sama zo svojej skusenosti viem, ze ine je teoria a ine prax), tiez si myslim, ze ak to proste nejde, aj ked si urobila vsetko, netreba si vycitat ani to umele mlieko, hlavne aby ste boli Ty aj babatko spokojni, to je prvorade 🙂

dejka77
7. okt 2013

Pomaha aj sprchovanie teplou vodou, pripadne kupel.

darina1952
7. okt 2013

@gucciok85 ahoj, skús si prečítať článok a súvisiace texty o dojčení, kuk tu: http://www.mamaaja.sk/dieta/dojca/mate-malo-mli... možno nájdeš čo hľadáš.
a áno, poslovensky dojčíme a máme deti dojčatá 🙂 , v čechách koja a majú deti kojencov 😉

carodejnica
7. okt 2013

@gucciok85 bábätko veľa plače,? nepriberá? čo sa deje? prečo si myslíš, že nedojčíš dobre? ak dieťatko prospieva - pekne priberá a plače, nie je problém v dojčení, ale niekde inde...
skús sa poradiť v tejto skupine 🙂 https://www.modrykonik.sk/skupina/2015/

gucciok85
autor
8. okt 2013

@carodejnica. Priberat pribera tam nie problem. Len po dojceni o 30 minut je zasa hladny. Pije z obidvoch prs .A potom ked ho zasa prilozim tak uz prso nechce. Aj sa mi znizila tvorba mlieka ked neberiem tu senovku a benedikt. Ale to pomaha len chvilku a ide to do penazi. Odsavam,ani to mi tvorbu mlieka nezvysilo. Takze ked neberiem senocku a benedikt musim 1-2 dokrmovat UM.
Mozno aj tam je problem ze uz sa mu nechce tahat lebo cez flasu to ide lepsie.cievkovanie som chcela skusit, len sme u svokrovcov teraz takze radse som si to rozmyslela 😎

danim
8. okt 2013

@gucciok85 a si si ozaj 100 % ista, ze pol hod po papani chce ozaj isto jest ? lebo moja dcera presne 30 min po kojeni.. mrncala.. a tak som ju hodila na plece pochodila, odgrglo sa jej a bola spokojna.. tak to fungovalo od narodenia...
neznamena, ze dieta zamrnci a opat ho musim prilozit, nevie rozpravat.. moze mat X potrieb, nie len dojcenie.. ( odgrgnut- najcastejsie po dojcenit takto ako pises, alebo zmenit polohu.. spat.. cokolvek.. )

potom zbytocne vznikne pochybnost, nemam mlieko.. prikrmovanie.. a uz sa to vezie...
ja som obe deti krmila v cca 2 hod inzervaloch... a neviem si vynachvalit.. decka spokojne, priberali ukazkovo- az nadmieru 🙂 ja pri kazdom mrnknuti som nestresovala s kojenim... pokojna mama, pokojne dieta.. tvoril sa nam rezim, pri prechadzkach von som nebola v strese.. ze prilozit zase ? ( v lete teple jasne castejsie ) ale moj nazor je taky, ze aj mlieko potrebuje svoj cas na "vytvorenie" a dieta zje pekne svoju davku... aj ked pises , ze pribera pekne. drzim palce

danim
8. okt 2013

@gucciok85 pekne ti pribera- a to je hlavne pri kojeni... jeho hnev nebude hladom

gucciok85
autor
8. okt 2013

Len to,ze ked po dojceni si odgrgne,nosim ho potom,pestujem a zacne plakat tak po pol hodine a dam mu z flasky mlieko tak este stiahne 100ml. A potom je zas kludny. Niekedy ho brusko boli aj preto place

danim
8. okt 2013

@gucciok85 no moje boli take jedacky, ze keby som im hocikedy ponukla jedia.. a to nie preto, ze boli hladne.. skor rozmyslaj co jes, ci nema koliky.. chalani mavaju vraj casto..

najdi si na mamila.sk rady, prip by som zavolala poradkyni.. ze aky ma nazor.. neviem ci som prehliadla.. aky je vek dietata ? hmotnost... ( porodna hmotnost ? )

althejka
8. okt 2013

Niekedy to proste nejde a nie je nic strasne na tom dokrmit umelym mlieckom. 🙂 ja som mohla aj na hlavu sa postavit. a nic. ako prislo tak odislo. maly ma rok o par dni a nebol chory ani raz, nema alergiu, prospieva a je to stastne babatko 😀

quaxi
8. okt 2013

@gucciok85 to mlieko z flasky je doslova zabijak kojenia. Ak chces kojit aspon par mesiacov, flasi sa vyhni. A to iste cumel. Ak uz vazne treba prikrmovat, tak najlepsie cievkou, alebo lyzickou ci poharikom (bez sosaku). Ved ak si v kontakte s laktacnou poradkynou, urcite ti to uz vravela. Niektorym detom staci jedine pouzitie flase, a uz su zmatene, nevedia sa potom spravne napit z prsnika, tym klesa tvorba mlieka a casto uz niet cesty spat. Tiez som tak skoncila. Ak mas pol hodiny po nakojeni dat prikrm, tak najprv priloz ku obidvom prsnikom, pouzi techniku stlacania prsnikov pri kazdom kojeni, az potom prikrmuj. Ale lepsie by bolo dat na prsnik a dokrmit cievkou. Vobec to nie je problem, videla som uz aj vonku v parku ako mamicka takto dokrmovala. Svokra nech sa nestara :P Aj keby bol hladny po 15min, znovu treba najprv prilozit so stlacanim prsnikov. Prave takto sa ti omnoho lepsie a zadarmo zvysi tvorba mlieka, ani lieky netreba. Malicke babatka potrebuju pit casto a mensie mnozstva, moze to byt aj po 20-30 minutach, to neznamena ze mas malo mlieka.
Pises, ze dobre pribera, potom vlastne preco dokrmujes? Odporucil ti to aspon lekar, alebo LP po zhodnoteni prirastkov na vahe? Dokrmovanie nema byt zabavka pre umrncane dieta, aby na chvilu stichlo - tak mu akurat zarobis problemy s obezitou. Moze potrebovat cikat, kakat, prebalit, moze mu byt teplo ci zima, mozno nevie zaspat, alebo sa len chce nosit na rukach a byt pri mame... Nie kazdy plac znamena hned hlad. Ani to, ze z flase donho vytecie 100ml este neznamena, ze tych 100ml potrebuje.

sjuzan77
8. okt 2013

Ja som si tym presla, s tym rozdielom, ze mne nezabralo absolutne nic, vyhodila som plno penazi za senovku a benedikt vo forme cajov i kapsuli, homeopatika nezaberali, dojcila som aj po teplej sprche, nahrievala som si prsniky, dojcila som na poziadanie, dodrziavala som pitny rezim a vyskusala som snad vsetky babske recepty. A predsa nic. U mna to vzdala aj laktacna poradkyna, prestala sa mi ozyvat 😝 ja som okrem malo mlieka mala aj velmi slaby tok, silnu mykoticku infekciu a malej zistili chudokrvnost, takze nevladala dobre sat. Tiez mi laktacna tvrdila, ze dcerka urcite pije dost, nech len pokracujem, ale na odporucanie pediatricky som zacala malu prevazovat. Na kojeneckej vahe som ju odvazila pred dojcenim aj hned po nom a ukazalo sa, ze vzdy vypila max. 10-15ml, tak som presla na dokrmovanie. S dojcenim som neprestala, najskor som ju nadojcila, cievkou dokrmila mojim odstriekanym mliekom a potom este dokrmila UM. Takto sme sa trapili az kym neprisli prve prikrmy, potom sa to nejak zlomilo a dojcila som bez problemov az do 13 mesiacov, kedy sme museli skoncit. Jednoznacne som za dojcenie, ale su pripady, ked to naozaj nejde, v tom pripade je namieste zacat pouzivat UM, dojcit za kazdu cenu, aj ked ma byt vystresovana mamicka a nervozne dietatko, tak to sa mi spravne nevidi. Ja mam na dojcenie tie najhorsie spomienky, bez okolkov poviem, ze to bolo pre mna peklo a nebyt mojej tvrdohlavosti a snahe dokazat celej rodine i okoliu, ze to zvladnem, netrapila by som malu ani seba tak dlho a presla by som na UM skor.

vv88
8. okt 2013

@gucciok85 stalo 🙂 presne to vsetko, co popisujes. Ked mi nevisel na prsiach syncek, mala som tam odsavacku, a vzacne chvile volna som travila pripravou napojov z benediktu a senovky. U mna bol iniciator nizkej tvorby mlieka skvely pristup sestier v spitali, kedze sme tam boli devat dni, podarilo sa im laktaciu mi takmer zlikvidovat a naviac som bola vystresovana prvorodicka, takze napriek vsetkoemu moznemu sa mi uz nepodarilo rozbehnut ju dostatocne. Tak som dokrmovala umelym mliekom, ale nie z flase s cumlikom, ale cez cievku pri kojeni. Bolo to o nervy (nikdy som nevedela, ci uz ma dost, aj samotna procedura zabrala dost casu), ale casom som si zvykla. Dokrmovala som pri dvoch - troch kojeniach denne, az do doby, kym nezacal jest viac inej stravy ako mlieka, potom som uz len dojcila. Ale stalo mi to za to, a som rada, ze som sa tak rozhodla 🙂

ingrianna
8. okt 2013

aj ja sa trápim s dvojičkami 3. týždeň, teraz druhý deň dokrmujem cez cievku, ale je to horor, bradavky mám dokúsané, ešte odsávam elektrickou odsávačkou, užívam benedikt a senovku už dlhšie, a furt sa to nezlepšuje, neviem, ako dlho to vydržím, mám ešte staršieho syna, ktorý tiež túto situáciu ťažko prežíva, nie je to ľahké :(

azalka22
8. okt 2013

skuste homeo ricinus communis 5ch brat 3x denne 5granul -rozpustit pod jazykom
+ mne zabralo pitie melty - kavovinova zmes, Caro kava. a prikladanie

uhnakova
8. okt 2013

Bohzial podobne som na tom bola aj ja s mojim malym, kojil sa asi minutu a potom mlieko netieklo. Skusala som uplne vsetko na rozkojenie, bola u nas laktacna, kojila som 6 tyzdnov cez cievku, nakoniec som s tym sekla a maly dostal flasu s tym, ze najprv sa napil materskeho. Niekolkokrat denne som odsavala elektrickou dvojfazovou odsavackou, cez den z oboch prs pri jednom odsavani dokopy len 30 ml, v noci 50 az 60. Po troch mesiacoch som usudila, ze uz to nema zmysel, bola som totalne vycerpana z neustaleho kolotoca odsavania, sterilizacie odsavacky, flias a hlavne kolik, ktore mal maly. Obavam sa, ze k rozvoju kolik prispel najma stres s kojenim, neustale prikladanie a pokusy o zavedenie cievky. Maly mal z toho pusinku celu rozbolavenu a neznasal to. Pri dalsom dietati by som to tak nesilila, nestalo to za to. Bohuzial o takychto pripadoch sa nikde nepise, vsade pisu, ze kazda zena moze kojit, no nie je to pravda :(

erickam
8. okt 2013

Ahoj ja som to zažila aj napriek tomu že som si prsníky mačkala a nič z nich nešlo a bola som zúfalá, manžel bol v nemocnici 3 malé deti doma, ustála som to, treba sa trošku ukludniť, bábätko si tam to svoje vytiahne, keby sa ti naozaj zdalo že je hladné dala by som UM, ale aj ja som mala také pociti že tam nič nieje aj teraz ich mám a to dokonca už kojím len z 1 prsníka lebo z toho druhého ma posledné 4 mesiace odmietala, a teraz bude mať malinká 10 mes. a stále dobre prospieva, ale keby sa to nepodarí udržať tak určite neváhaj a daj UM ved na tom nič zlé nieje a vôbec si to nevičítaj ked to nejde tak to nejde, držím moc palce.

gucciok85
autor
8. okt 2013

@danim. Syncek ma 2,5 mesiaca. A porodnu hmotnost 4 kg. Vsetko jedavam okrem kapusty. Strukovin. Koliky zvykol mat.
@quaxi viem ze flasa a cumel je zabijak dojcenia. Keby sme neprerabali byt tak nie sme u svokrovcov. Oni nechapu ze flasa a cumel kazi dojcenie. Svokra nedojcila tak tomu nechape.. pribera dobre. Nikto mi neodporucil dokrmovat ale ked ti diets zacne plakat az sa
zadusa a nevies ho uz nijako
upokojit. Tak uz skusis ci nie je hladne. . Keby nebol hladny asi by nechcel jest
@sjuzan tomu aj chapem. Spravila si vsetko co sa dalo. Niekedy to nejde.
@ingrianna je to urcite o nervy hlavne ked mas dvojicky. Dojcit. Odsavat. Starat sa o deti to da zabrat.m ja sa uz sa snazim nestresovat nadtym. Lebo robi aj mne to zle aj malemu

sonagregorova
9. okt 2013

moj maly dokoncuje prave druhy tyzden. a moje dva tyzdne mega trapenia s dojcenim. caste prikladanie od zaciatku. vsetky babske recepty na podporu tvorby mlieka. nakoniec som si uhnala totalnu alergicku reakciu na vsetky tie bylinky, caje, homeopatika, cinske odvary. od spitalu sme na UM. od porodu sa trapime spolocne. ked mu chcem "odstriekat" mlieko, teda skor odkvapkat, na jeden krat je to mililiter. a to kvapkam 20 minut. potom uz ani kvapka. zufalstvo je slabe slovo na to, co citim. chudatko moje male. za cele tehotenstvo som ani len nepomyslela na to, ze nebudem dojcit. o to vacsie sklamanie citim. baby, ktore mate tiez taky problem a totalne vycitky svedomia, trapite sa, verim, ze nase dietky budu zdrave a ze su dostatocne silne na to, aby presli tymto obdobim bez akejkolvek ujmy. a ked nie mlieko, aspon hektolitre lasky im dajme.

lucirella
9. okt 2013

Ahoj mamicky. My sme mali podobny problem zo zaciatku.V nemocnici nam to neslo. Zo zaciatku som mala dokonca v kolostre krv (vraj hormony...).a odstriekavala som malicko. Mala som hrozny pocit, ze moje dieta s3700g dostava tak malo a pani, co bola so mnou na izbe mala dcerku s troma kg a mlieka na rozdavanie... do toho este ploche bradavky a s tymi klobucikmi mi to neslo... hroza. Plakala som, bola som z toho spatna. Maly dostaval k mojmu este UM striekackou. Povedala som si, ze to nema zmysel sa tak nicit. Ved UM nie je katastrofa. Moj manzel (z predcasne nar.dvojcat) dostaval riedene tatramlieko 🙂 a je viac nez v pohode.
V porodnici mi este poradili struhanu mrkvu (je pravda, ze tam nam ju davali k obedu kazdy den) a pit meltu. A doma, v klude som to skusala a skusala a podarilo sa. Mali sme stastie.
Chcela som vam ale povedat, aby ste si z toho nerobili tazku hlavu a rozhodne si nedavali vinu. My kojime a maly bol uz 3x chory (ma 20m). Neter bola kojena a ma exem.Nesmiete mat vycitky. Ved ste robili, co slo... a deticky vas potrebuju v dobrej nalade a kondicii a nie utrapene.
Viem, ze to nie je lahke, ale presli vsetkym tym trapenim z obrovskej lasky k vasim detom.... A ak sa vam to nedari, spomente si na riedene tatramlieko do kavy : D
Prajem vam vela sil.

lenka9512
9. okt 2013

Ahojte! Ja mam este jednu radu. My sme mali tiez problem na zaciatku. rozhryzene bradavky do krvi - samozrejme zle prikladanie. Vsetko som si v tehotenstve nastudovala, pozerala videa na nete, ale realita je uplne ina. Potrebovala som len minutku poradenstva hned na porodnej sale, co sestricky v nemocnici absolutne nezvladali. Az po navrate z porodnice prisla laktacna poradkyna, kterej vdacim za to, ze mojho syna, teraz rocneho, este stale dojcim. Pät minut poradenstva stacilo na to, aby to slo. samozrejme bol este problem s tvorbou mliecka zo zaciatku, to tiez treba rozbehnut. Na to mi laktacna poradkyna dala tabletky cisto na prirodnej baze, vlastne to boli bylinky v tobolkach s nazvom Senovka grecka. zafungovalo to. A este jedna vec, co mi baby v porodnici radili. Vinea. ta teda funguje.Ale samozrejme nejde to vsetko hned. Bola som vytrvala, nevzdala som sa, aj ked sme sa hrozne natrapili. Dokrmovali sme .Najskor tri davky UM denne, potom dve, jednu a potom uz len kojenie.Ale, trvalo to, dievcence moje. asi aj dva mesiace, mozno aj tri, kym to bolo uplne bez UM. Myslim uplne, lebo sa stavalo, ze sme len kojili a rat za tyzden sme museli vecer dat jednu davku UM. Ale mam kamosky, ktore proste kojit nemozu. Tak sa netrapte, hlavne je, byt ok, vesele a kludne. A k tym cumlom a flasiam... U nas to absolutne nema nic s kojenim. Moj maly ma aj cumel, aj flasu na vodu, aj UM na zaciatku pil z flasky a kojime sa stale ostosest 🙂 Tak zelam vela vytrvalosti, trpezlivosti, sil a hlavne kludu🙂!