ahojte baby, mam doma 5 mesacnu dcerku sme na UM....Je to na dlho vysvetlovat ze preco...dnes mala tak otvarala usta ked mi videla prsnik prislo mi to vtipne lebo nekojim uz 3 mesiace a zaroven ma napadlo,ze keby ju teraz zacnem prikladat tak to sa mi zacne tvorit este mlieko?nikdy som nad tym nerozmyslala....nemyslite si ze chcem zacat kojit,len to sem davam ako diskusii lebo ma to zaujima ze ci to uz niekdo vyskusal, alebo ze ci by to fungovalo....alebo mlieko je v tele len hned oo porode? a ked sa neroztaha uz nieje?nenapadla vas niekedy taka myslienka? dakujem za nazory...pekny den...
@lenkamatus tak takto to rozhodne nefunguje, a uz vobec nie po tolkych mesiacoch co je na UM...
uz ked ju proste tolko mesiacov nedojcis tak Ti nema ake mliecko zacat tiect, aj keby si ju neviem ako dlho prikladala k prsnikom...
@sweetangel20 Tak to som teda este nepocula o niecom takom 😀
@lenkamatus ja som niekde citala, ze aj adoptivne matky sa daju rozkojit, su nejake tabletky na podporu laktacie. Mam jednu znamu ktora berie lieky na podporu tvorby mlieka. sice su to lieky na nieco ine ale vedlajsi ucinok je zvysena laktacia. Kedze mala malo mlieka tak zacala uzivat tieto lieky a ma mlieka viac uz ich skusala aj vysadit ale bol tam evidentny pokles laktacie. Ja som kojila + UM 6tyzdnov, ked som uz mlieko vobec nemala tak som prestala kojit, len tak zo zvedavosti som malu asi po 2 tyzdnoch prilozila ze co, ale uz sa ani neprisala.
@lenkamatus Dá sa to. Treba len skúšať a prikladať, laktácia sa rozbehne.
@lenkamatus ahoj skús strieknuť mlieko dá sa ti?........naprázdno
@lenkamatus vyskúšaj, za to nič nedáš 😉
porovnanie asi blbe - ale ked nam zdochla sucka tak sme steniatka davali k druhej co sa ich ujala,ale mlieko nemala kedze nemala ani steniatka len ich vylizovala (krmili sme UM cez striekacku) .. no a krpci ju tak dlho cuckala az sa jej po par tyzdnoch spustilo i mlieko .. podla mna to moze fungovat i u ludi 😨
ja si myslm ze to je mozne zalezi aj ako si prestala dojcit, vela veci je o psychike... aj nam napriklad zomrela macka a mali sme maciatka par tyzdnove, ujala sa babka a normalne ich odkojila kym boli schopne prijjat tuhu stravu,´obcas sme dokrmili striekackou... podla mna velky rozdiel medui clovekom a zvieratom niejhe vela krat mam dojem ze ludia by sa mali od nich ucit
no dievcata.... mne sa takto rozbehlo mliecko, ale to mal syn tusim dva alebo tri mesiace... kojila som ho po narodeni cca 10 dni, potom sme presli na UM, kupila som si homeo na zastavnie tvorby mlieka, no po tyzdnoch som nahodou stlacila prsnik a vystreklo mliecko 😅 tak som si ho prilozila a chvilu na to uz prislo to "svrbenie", ako sa tvori mliecko. ale nezacala som znovu kojit 😒
ale da sa, napad zakladatelky temy nie je ziadne sci-fi 😉
@sweetangel20
@rea92
@denisafono
@koniarova
@sendy182
@lenadka heh naozaj aj ja som pocula o tych matkach co si adoptovali deti a zacali kojit, ale teda nepoznam taku ziadnu tak ktovie co je na tom pravdy...no nie baby ja uz nechcem a ani nebudem kojit...len ma to tak napadlo...ze ci to uz niekdo skusal,alebo ci neviete o niekom...lebo teda nechapem prikladat prikladat a potom bude mlieko...a ked 5 mesacne zacnem prikladat heh tiez bude mlieko? mala by sa sem pozriet do tejto temy nejaka laktacna aby mi to objasnila....
@lenkamatus niesom síce laktačná,ale tiež som čítala o matkách ktoré začali kojiť adoptované deti.Ono je to všetko v mozgu,myslím,že v hypofíze sa tvorí prolaktín ktorý je zodpovedný za tvorbu mlieka a preto ked sa začnú dráždiť bradavky satím pravidelne tak sa dostáva signal do mozgu ktorý spušta tvorbu prolaktínu.Jasne,že to ženy neskušajú,lebo ked raz prestanu kojiť tak sa k tomu nevracajú.
potom mam otazku ze preco je okolo mna takmer kazda druha mamina na umelom mliecku,,teda aj ja...ked kojit sa da vzdy zacat...a my miname kopu prachov nato a krmime UM....zvlastne nie?
@lenkamatus ja si myslim,ze ano, prikladanim sa spusti mlieko! Ja som prestala kojit dvojrocneho syna v novembri, este zaciatkom a stale mlieko mam 🙂
@lenkamatus je to divne :( ja mam vadcinu k amaradok co nekojili ani sa neposnazili a radu okolia dali UM a spatne mi povedia ze uz by dali hned um, ze kojenie by ich obmedzovalo, potom mam maniny co su na liekoch ze nemozu kojit... a cest vynimkam co sa snazili no neslo tio
@lenkamatus pretože,ked už mliečko zmyzne treba ovela vecsiu námahu atrpezlivosť aby znovu nabehlo,a samozrejmä nevravým ,že to platí u každej ženy su xy pripadou ked žena nedokáže dojčiť a priznám sa aj ja som to vzdala v 4mesiaci :(
@lenkamatus Na to si musíš odpovedať sama. Aj ty si zrejme mala dôvod, keď si prestala. 😉
@lenkamatus no čo skúsila si šlo?.....lebo niekto aj po dávno ukončenom kojení má ešte troška mlieka.....jááá som toho príkladom 😲 😲 😲 😲 no už samozrejme teraz nieeeee............dovolím si oponovať......matky ktoré si adoptovali dieťa koja cez cievku.,,,,aspoň si to myslím..... videla som to........pri tehotenstve a následnom pôrode zariadia hormóny materské mlieko 😉 ............
@lenkamatus ja mám skúsenosť len s kratšou prestávkou, po 2 týždňoch aj laktácia mi ustúpila, malú som dala k mame - chcela som odučiť už vyše 2 ročné dieťa a ona sa potom aj tak prisala a aj keď sa hnevala že mlieka má málo na začiatku rozťahala, ale to je iný prípad, ona už bola veľká a dojčená dlho. Staršia dcéra sa 15 mesačná po takom 3 dňovom odlúčení už napr. nevedela prisať.
@brumka
@ematko29
@koniarova
@sendy182 no ja som malu nemala na zaciatku pri sebe kvoli zdrav problemom a klasika malo mlieka, mala na mne nervacila a sup bola flaska a ja aj mala sme kludne....a ja som chcela velmi kojit ale cievku my mala vzdy vytrhla proste chybala mi trpezlivostvost mimi ineho....a skusit hmm naozaj ma to len napadlo, ale nakoniec vidim ze by sa to aj dalo co je sranda....lchcela som vediet vase nazory...a vlastne ano ktoby to skusal, to je pravda ved ked raz uz prestanem tak sa k tomu nevraciam....tak to asi len mna napadlactaka vec po dlhom case...
@lenkamatus je to tazke ja som druhu dostala na druhy den raz a druhu dcerku az na treti sden, sestricky povedali ze jest jej nedavajku ze zije zo zasob z bruska a ako mi ju dali ze kojit, sice zaciatok bol vselijasky oba cisaraky, prvu som kojila15m ako upir, priberala ako keby jedla tehly 🙂 a druha nebola edak priberala velmi malinko teraz sa len rozpapala z prikrmamy a dako sme to zvladli bez UM 🙂
@lenkamatus určite to možné je, ja poznám adoptívnu matku, ktorá kojila, mne sa začalo tvoriť mlieko len odsávaním, a tiež som adoptívna mama 😉
@lenkamatus ešte som si spomenula na moju sesterku......malú kojila len 3 týždne.....dala fľašu......a potom asi keď mala malá 4 mesiace jej skúsila dať prsník........fľašu si dala blízko k sebe.......pre prípad.......a nič.....malá nevedela čo má robiť 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 minule sme spomínali......teraz je už veľká slečna 15 ročná 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
tvoje telo je cele mesiace pred porodom pripravovane tvorit mlieko a vacsinou je s dojdenim nejaky problem, ale telo je zaroven pripravene do toho ist, hoc aj s pomocou laktacnej poradkyne ak treba. To ze niekto nekoji neznamena, ze jeho telu automaticky docvakne a vypne tuto funkciu uplne, takze ano, aj po case sa rozkojit v mnohych pripadoch da. Mne po porobe laktacna povedala, ze prve tri mesiace sa da s laktaciou hrat - prisposobit si ju podla potrieb. Je to urcite o hlave, je malo pripadov, kedy to ani s odbornou pomocou hold nejde. Podla toho co pises nemas o laktacii v podstate nijake informacie, to nemyslim v zlom, to je bezny jav. Je to proste zlozita zalezitost a fakt to treba riesit s odbornickou. Ale ludia idu so zubom k zubarovi ale na laktaciu sa pytaju kamaratok, susedy, pediatricky co studovala v praveku a o laktacnych poradkyniach nic nevie, len kaze UM ...
ja som prestala dojcit velmi pozvolna a po asi 4 mesiacoch sme sa ocitli v nemocnici v situacii, kedy maly nemohol prijat absolutne nic. Co myslis, ze sme urobili? reflexy a ides - ako som ho prilozila, tak robil co poznal a moje telo co urobilo neviem, ale dostal co sa mu ziadalo.
Ak chce, skusaj - je to instinkt a uvidis co bude. Necakaj co ti tu kto poradi, tvoje dieta nema slovnu zasobu, takto sa s tebou bavi na temu jedlo a spolu skuste, uvidite. Ci ju to bude bavit, ci si vypyta znova, ked zisti ze to nejak neslo, ci ty citis, ze sa nieco deje.... nie sme v tvojej kozi, tak si s malou komunikuj a uvidis.
@mamutka ano pravda velka je ze som mala malo vedomosti...myslela som si ze hned v porodnici zacnem kojit a hotovo..netusila som preco maminy nekoja, ze existuje laktacna, alebo cievka..proste bolo malo mlieka a dala som flasu..
@lenkamatus mlieko sa rozbieha 2-4t a uplne normalne kojenie nabehne nato 🙂 ja som v porodnici pytala flassu pri prvej, lebo cucala stale, noonedali mi ze pekne priberame, ze plac je normalny to deti robia, doma mi okolie tiez nukalo flasu (ironia ze ty co nekojili a pdalsi presviecali ze po sc sa anmi neda) a na poradni mi doktoeka zahlasla po 1t ze +400g 🙂 trvalo to skoro 2 mesiace toto priberanie 🙂 zase pri druhej som bola mudrejsia ale obcas na pochbych lebo sme mali poradnu ze za 2m ze 200g ale mala bola spokojna teraz mi naposledy dala za 2m 700g 🙂 prospe prisli prikrmy 🙂
Samozrejme, je možné, že by sa produkcia mlieka rozbehla aj po piatich mesiacoch. Veď prečo by aj nie? Nie je to až tak dávno, čo si bola tehotná, nie je to až tak dávno, čo si porodila a určite si aspoň niekoľko dní/týždňov aj dojčila, máš malé bábätko, keby si si ho prikladala pravidelne, celkom určite by sa tvorba mlieka postupne rozbehla. Len by si musela chcieť a veriť tomu. Píšem čisto teoreticky, keďže píšeš, že dojčiť nechceš.
A presne, ako tu už mnohé písali, z minulosti sú známe aj prípady, že dojčili aj ženy, ktoré nikdy nerodili.
Avšak je možné aj to, že dieťatko, keďže je už zvyknuté na fľašu, by sa nechcelo chytiť prsníka a nechcelo by sať.
@lenkamatus pokiaľ budeš malú prikladať, tak sa ti laktácia určite nabehne 😉 Ja som pri dcérke (v pôrodnici) mohla prikladať koľko som chcela no laktácia nie a nie sa rozbehnúť...no prišli sme domov a 5 deň po pôrode som už malú kojila a kojila som ju 2 roky 🙂
Medicinsky su popisane pripady, ked sa u zeny nastartovala laktacia aj mnoho rokov po porode. Takze je to mozne. Ci sa to podari zrovna tebe sa da iba skusit.
@lenkamatus určite sa to dá, keďže dojčili aj mamičky, ktoré svoje bábo neporodili, ale si ho adoptovali...