Ahojte maminky, chcem sa vás spýtať či si môžem dať jesienku vanilkovú(neviem isto či sa to tak volá :D)??? Proste ako pikao ale to vanilkové. Pýtam sa pre istotu lebo malý má koliky tak skoro nič nejem a včera mi túto fajnotku svokra doniesla a vraj to môžem ale ja som si nie istá.. Ďakujem
hh tak tvoj manžel to mal premyslené 🙂 môj zasa vraví že môžem skoro všetko, že potom malý bude mať alergie, lebo fakt skoro nič nejem, tak vraj aby to aj jemu šlo do tela...to budem mať asi aj na 3 krát, lebo to je to veľké :D
@anicka246 a preco skoro nic nejes?to je riadna hlupost. za prve to ma vplyv na rvorbu mlieka,za sruhe ochudobnujes seba aj male o vitaminy. mozes normalne jest len vynechaj ked mas ten pocit ze musis kriticke potraviny ako cokoladu napr. strukoviny kapustu a podobne extremy. ale jest musis!
@anicka246 vies ja som tiez pocuvala z kazdej strany toto nemozes toto skodi a hluposti... nakoniec som tak dopadla ze som ochorela z toho...Potom som sa rozhodla ze budem sa riadit svojim telom nie mudrostami inych a som jedla normalne vsetko co pred porodom, v normalnych mnozstvach, netreba to prehanat s nicim, ani so sladkym. Trosku menej solit a kym som kojila vobec som nejedla fazulu, sosovicu a hrach. Tymto trom som sa vyhybala. A este som nejedla ani nic stiplave..
@anicka246 ja som jedla vsetko doradu ..... a maly nemal problemy vobec , potom sa necuduj nahodou , ak budes mat - slabe mlieko - , teda ze ti maly nebude poriadne priberat
@anicka246 ja som sa tiez bala zo zaciatku co mozem a co nie, ale tak postupne som zacala pridavat do jedalnicka veci a sledovala ci to malemu robi dobre alebo nie, nastaste na nic nezareagoval zle...takze ja by som posupovala asi takto...
som tu na fore relativne kratko, ale tato tema sa tu chronicky opakuje a ja sa len chytam za hlavu....ako to nemyslis vazne, ze skoro nic nejes...a pytas sa, ci si mozes dat presladene mlieko.
Jest mozes vsetko s mierou, nafukujuce potraviny - strukoviny, kapusta od cca 6 tyzdna po troskach vyskusat, ak robia problem tak nejest.
Samozrejme aj mlsat je dovolene, ale popri normalnej strave. Ked mas chut na sladke, tak si daj ovocie alebo napr. ovsennu kasu s medom a orieskami apod. Nech Vam to kojenie vydrzi, drzim palce! 🙂
PS: Kolika suvisi s nevyzretym traviacim systemom dietatka, s tym vela nenarobis, treba len vydrzat a po par tyzdnoch alebo mesiacoch sa to upravi.
no okej dakujem.. a sladké myslíte aj čokoládu? lebo tá by sa asi nemala.. no budem sa snažiť jesť viac, ja sa bojím kôli nemu ked má koliky že aby mu ešte horšie nebolo, lebo tie niekoľko hodinové koncerty v noci by som už nexela zažiť..
@anicka246 jasne, ze aj cokoladu. 😉 To patri k tomu, ze novorodenci placu, niektori menej ini viac. To je uplne normalne. A take pravidlo, ze dieta sa ma najest a potom spat, neplati.
@nativanativa pri prvej dcere som po precitani roznych mudrosti na nete a v knihach tiez zila len na suchom chlebe a zemiakoch... a dcera napriek tomu krasne prospievala, doktorka hovorila, ze namiesto mlieka mam smotanu 🙂 a kojila som ju 2 roky ....slabe mlieko je tiez mytus, to skor ked sa babo nevie spravne prisat, tak nebude prospievat...
@janie80 cokolada sa nedoporucuje koli sojovemu lecitinu ktory obsahuje - soja je velky alergen. V porodnici nam radili , ze ked mame chut na cokoladu , mame si radsej dat Granko. Pri druhej dcere som bola taka vystavena, ze som tiez ficala na cokolade.....
Len žasnem nad vašími reakciami - že slabé mlieko, keď nebude jesť... Slabé mlieko neexistuje, navyše na tvorbu mlieka má väčší vplyv príjem tekutín, než stravy. Skôr ide o to, že keď dojčiaca žena nebude jesť pestrú stravu, bude unavená, bude mať nedostatok vitamínov a pod. Ale s tou čokoládou by som bola opatrná. Na mamile síce píšu, že dojčiaca matka môže jesť všetko, dovolím si s tým nesúhlasiť. Mojej malej robí čokoláda zle, má z nej červenú ritku, vyzerá to ako zaparenina. Určite by som bola pri niektorých potravinách opatrná, sledovala bábätko a až potom ich jedla normálne.
@anicka246 - na koliky nevplyva, to co jes. Aspon podla mojho nazoru nie. Maly ich mal takmer do styroch mesiacov, revy mame vecer aj teraz casto. Je to skor nezrely nervovy system a spracovavanie vnemov zo dna. Prezivaju to hlavne vecer. U nas bolo zle aj z mineralky, z takmer kazdeho ovocia, z chleba, zo vsetkeho... kym som si nepovedala dost, ze musim aj ja zit... a vies co - nezhorsilo sa to ani o chlp, ked som zacala jest vsetko. Stale to bolo take iste na nic. Ale ja som aspon zasa dokazala fungovat..
@janie80 ja ti nevycitam, ze papas cokoladu 😉 to som pisala len ako konstatovanie, ze v cokoladne nerobi babatkam zle kakao, ale soja... takze ani biela cokolada by sa "nemala". tiez som spociatku jedla podla tabuliek, potom som presla na stravovanie podla "sedliackeho rozumu" a reakcii babatka 😀
@salome_82 ja som zámerne napísala pojem slabé mlieko a aj ho oddelila pomlčkami,viem že slabé mlieko neexistuje,všetko závisí od príjmu tekutín,stravy a psychickej pohody 🙂
Stále kojím môjho ročného syna
na koliky nevplyva to co jes ale zase niektore jedla mozu privolat bolesti bruska u kojenych deti. u mojej druhej dcery som nemohla jest vajicka lebo potom sme mali vecer a v noci pohromu. takze som ich vyradila z jedalnicka pokial som kojila a potom znova zacala jest. dcera z toho nema ziadne "ujmy" . vajicka teraz je a nema s tym problem.
pri dvojickach som samozrejme jedla presne to iste (nedalo sa predsa inak jest) ale len nas syn mal koliky a dcera nie. takze I to ti krasne ukaze ze je to zalezitostou "dietata" a jeho vyvoja a nie materinskeho mlieka
ked sme este pri tom jedalnicku matky. nas maly ked bol este kojeny mal aj ekzem. aby som nemusela ist na hydrokortizonove masticky tak som drzala tu velmi prisnu dietu. pri prvom pohlade si clovek pomyslel ze bude zit zo vzduchu lebo ta dieta zakazovala takmer vsetko. a I pri tejto diete nas maly kazdy vecer vrieskal a vrieskal. takze koliky nie su ovplyvnene jedlom matky.
len si da,j urcite po porode budes mat vacsie vycitky ked budes zhadzovat kila 🙂
urcite nie...
treba jest vsetko rad radom, ak si vsimnes,z e na nejaku potravinu dieta zareagovalo vysypom, ci bolestami bruska, tak treba vyradit.
Rada sestriciek jest Granko namiesto cokolady je fakt rada "nad zlato" Nic sa nestane ci bude zena jest cokoladu, alebo Granko, akurat v granku kakao len prebehlo. Kvalitna horka cokolada je 100x zdraviu prospesnejsia, ako nejaky ochucovac napojov, ktoreho hlavnym zlozenim je cukor a zvysok su kadejake emulgatory, aromy a pod. Clovek by si myslel, ze zdravotna sestra co to vie o stravovani ....
@anicka246 Ja ked som kojila a nebola som si ista nejakymi vecami bavila som sa o tom s manzelom a on hned ze to nemozes daj tu :D :D :D Tak by mi pojedol vsetky sladkosti :D :D Podla mna kludne mozes to zjest.. Je to sice dost sladke, aby si nemala vycitky si to rozdel na dvakrat 🙂