Môžem počas dojčenia jesť zeleninu a ovocie?

petra372016
13. okt 2023

Ahojte prosím neviete mi povedať ako to je z kojením? Zeleninu ovocie môžem? Niektorí mi tvrdia, že nie niektorý, že môžem. Neviete teda ako to je

viestta
13. okt 2023

@petra372016 treba vyskusat

pribinak
13. okt 2023

@petra372016 niektoré maminy mizu jesť všetko, iné iba suchý rožtek a vodu
Zeleninu by som bola opatrná pri strukovinach či kapuste.
Ovocie by malo byt úplne ok

petra372016
autor
13. okt 2023

@viestta malinký sa zachádza. Nemôže plakať.Je veľmi citlivý. Bojím sa, že uškodí mu to a bude ho bolieť bruško. A tým pádom zase budeme mať problémi pri plakani

petamich
13. okt 2023

ja osobne som jedla vsetko a prisla na to, ze vadia strukoviny

jesenzima
13. okt 2023

@petra372016 jedla som všetko a všetko bolo ok. Pri dcére som nemohla mliečne veci ...

akvi
13. okt 2023

@petra372016 nieže nemôžeš, musíš jesť aj ovocie a zeleninu, z čoho chceš mať dostatok vitamínov, antioxidantov, vlákniny a pod.? Či teraz rok, dva, tri, koľko nebudeš dávať telu všetky živiny? To sú riadne sprostosti, že nejesť ovocie a zeleninu. Jedz všetko, akurát zeleninu, ktorá obsahuje sírove látky (kapusta, kel, brokolica , karfiol) a môže nadúvať, tak zjedz v menších množstvách a sleduj dieťa.

baska_nice
13. okt 2023

maminky ti mozu rozpravat, co chcu 🙂 ty by si mala mat pestru a vyvazenu stravu. u mojho krpca vadili napriklad len rajciny, inak som jedla vsetko, co som videla a dobre bolo 😀 to si musis len ty sama odsledovat 🙂

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
petra372016
autor
13. okt 2023

@akvi ako somarina. Ja som zodpovedná. A nemienim ohroziť malého. Aby ho bolelo bruško. Ja sa pýtam len preto, že najviac vitamínov je v ovocí a zelenine. A preto ma to zaujímalo len ako ostatné ženy robia. Môjho staršieho chalana som kojila rok a pol a nejedla som ovocie zeleninu. Lebo som sa bála že ho bude bolieť bruško. A som tu. Nič mi nieje. Nič mi nechýba. Za to že som neschudla a naopak pribrala po pôrode mi obvodná brala krv kôli štítnej a všetko som mala vporiadku. Som úplne ok.

januska12323
13. okt 2023

Môžeš jesť všetko. Keď ho bude bolieť bruško vyradíš len tú potravinu.

lucka_ke
13. okt 2023

môj plakal keď som jedla cibuľu a strukoviny, ostatné mu nevadilo

enoula
13. okt 2023

Zacni pomaly jedavat vsetko ... A uvidis
A s tým zachadzanim, ak myslis to, ze place az sa nevie nadýchnuť, tak obavam sa, zw to ešte potrva... Takze priprav sa na to
A k tej strave je aj tu fajn clanok
https://horecka.sk/dojcenie-a-strava-matky-myty...

akvi
13. okt 2023

@petra372016 tak načo sa pýtaš? To, že si nemala problémy, to nič nemusí znamenať, vitamíny sú ale dôležité aj pre vývoj dieťaťa. Zelenina má byť základ stravy, pol taniera má tvoriť práve zelenina. Tie odporúčania predsa nie sú len tak zo srandy. Ale je to samozrejme na tebe.

zmrzlinka2021
13. okt 2023

@petra372016 zelenina je základ každého dňa. Zdravie máš len jedno, nedokáže si ho.

tenerifka
13. okt 2023

@petra372016 a to akize z coho ma mat to dietatko vitaminy, ak ich ty nebudes jest?

heln
13. okt 2023

@petra372016 mozes, vyskusaj, pozor ma marhule, mozu naduvat, tak isto brokolica, karfiol. daj si paradajku, ak bude babo v poriadku jedz, ak bude mat cervenu ritku, tak nejedz. ak zjes kilo jahod tak sa babatko moze vyhadzat. takze kludne, ale v rozumnych mnozstvach.

tenerifka
13. okt 2023

A teda vacsina babatiek place az sa zachadza, vola sa to novorodenecka kolika a prejde, akonahle dieta dovrsi 3 mesiace. S jedlom to nema nic, mozes byt len o vode a chlebe a bude revat aj tak

akvi
13. okt 2023

@tenerifka presne, veď ten mikrobiom sa len tvorí, jasné, že dieťa môže reagovať.
@petra372016 a ešte ak si náhodou rodila cisárskym, tak takéto deti majú obzvlášť malú rozmanitosť baktérií v čreve. A ďalšia vec, ak nebudeš jesť dosť zeleniny, tak nebude mať dieťa dosť prebiotik, ktoré sú zásadné pre tvorbu probiotík. A dostaneš sa do začarovaného kruhu. Proste treba jesť zdravo, čiže aj zeleninu.

zenulkaaa
13. okt 2023

Mozes jest vsetko. Cim skor si babatko zvykne na vsetky zlozky stravy v mlieku tym menej problemov bude mat.

floki1994
13. okt 2023

@petra372016 ak ho ma boliet brusko mozno sa tomu ani nevyhnes...aj moj sa zachadza a maval koliky 2 meaiace.. ja na takej diete ze koniec a aj tak to maval...potreboval len cas...mozes jest vsetko az na strukoviny a naoriklad kapustu, karfiol...vsak si odsledujes co mu robi zle...ide obdobie chorob...musis aj ty mat energiu predsa 🙂

jazula
13. okt 2023

@petra372016 treba na začiatok vyradiť rizikovejšie potraviny (alergény ako paradajky, ananás, arašidy a nafukujuce potraviny ako hluboviny, strukoviny) a postupne pridávať a sledovať dieťa. Moju nastastie bruško nebolelo z ničoho, akurát sa mi vysypala po ananásu a arasidoch. Ale napríklad jablcka, hrozno a uhorka by ublížiť nemali a dodajú vitamíny.

viestta
13. okt 2023

@petra372016 ked budes dojcit rok a pol, tak budes bez zeleniny a ovocia. Ked ho boli brusko, treba zistit pricinu, zvycajne su to koliky alebo reflux, aj skryty a to nema vobec suvis s tym co mama je.

asdfka
13. okt 2023

Jem vsetko, od paradajok, kapusty, strukovin az po citrusy. Malej nikdy nic nebolo.

nevenka
13. okt 2023

@petra372016 ja som neprisla na to, co malej vadilo, plakala, cokolek som jedla, nejedla...brusko ju bolievalo do vyse roka. Aj teraz ma citlive travenie. Ma 8 rokov. To niekedy ani nezistis. Vysetrili jej vsetko mozne...🤔

thoughtfulweirdo
13. okt 2023

Už v pôrodnici mi pri oboch deťoch doniesli "povazlive" jedlo, pri staršej tuším niečo kapustove, pri mladšom fazuľovy prívarok 🙂 viem, že pri staršej som sa na to potom pýtala sestričky, ktorá mi pomáhala s dojčením a vravela, že určite netreba preventívne vynechávať, treba len odsledovať, občas sa stane, že je nejaké dieťatko na niečo citlivé. U mojej bolo všetko ok, takže pri druhom som už nad tým ani neuvažovala a jedla od začiatku úplne všetko, ovocie, zeleninu, strukoviny, mliečne, .... Vynechala som len alkohol a iné drogy 😄

nwnw
14. okt 2023

@petra372016 musíš!

euka210
16. okt 2023

@petra372016 mozes, ale to co naduva opatrne alebo nejest...strukoviny, brokolica, karfiol, kysla kapusta. Aj citrusy opatrne a hruska naduva. Ostatnu zeleninu a ovocie v pohode.

juliacenc
16. okt 2023

@petra372016 mozes uplne vsetko nema to vpliv na mlieko

hyckor
16. okt 2023

@petra372016 a čo ti tí druhí odporúčajú jesť? Nebodaj slaninu, špekačky, oškvarky, salámy a krkovičku?

natalka13
16. okt 2023

@petra372016 kto ti pri synovi poradil nejest zeleninu a ovocie?
No ked si nejedla vtedy, nejedz ani teraz, ale je to blbost nejest.