Ahoj prosila by som o radu nejaku laktacnu....co je pravdy na tom, ze pri hnacke by som nemala dieta kojit? Dcerka ma silnu hnacku ale rozhodne nechcem prestat kojjit 9 mes. babatko.....neviem si predstavit co by inak jedla, ked moje mliecko je zakladom jej stravy.....ale odvsadial pocuvam ze to pri hnacke skodi :(
@azbestica môj názor je aby si kojila ďalej. V takomto stave nie je vhodný čas na odúčanie od MM a zaraďovanie nejakej náhrady. Tým že ti bábätko olizuje bradavku telo dostáva signál čo mu do mliečka v danej chvíli namixovať, čiže si myslím že to určite neškodí, skôr naopak.
V žiadnom prípade by som neprestala kojiť. Hlavne pokiaľ ide o črevnú virózu, rast zubov a podobne... Jedine vaše mlieko jej môže podať vhodné protilátky a probiotiká.
co asi laktacna mala a mysli je,ze v obdobi hnaciek zvykne byvat docastna intolerancia laktozy-aj u deti aj u dospelych, preto su vhodne kvapky s obsahom enzymu laktazy, costiepia laktozu,aby dieta viac nedrazdilo.avsak, treba ich dat do troska odstriekaneho mlieka,ktore das bud lyzickou, poharikom alebo do flasticky, nie priamo do ust!
co asi laktacna mala a mysli je,ze v obdobi hnaciek zvykne byvat docastna intolerancia laktozy-aj u deti aj u dospelych, preto su vhodne kvapky s obsahom enzymu laktazy, costiepia laktozu,aby dieta viac nedrazdilo.avsak, treba ich dat do troska odstriekaneho mlieka,ktore das bud lyzickou, poharikom alebo do flasticky, nie priamo do ust!
@azbestica
@azbestica inac, dnes sa uz ani neodporuca uplne dietovat pri hnackach, samozrejme,ze strava musi byt upravena, setrna, nie kazdodenna,a mala inak papa prikrmi?len tak naokraj..
ako som pisala v mojom predchadzajucom prispevku, to je laktoza,co "skodi" pri hnackach, kedze vtedy sa nedostatocne rozklada, a laktoza ak sa nestiepi na jednoduchsie cukry, tak posobi nadymavo a laxacne-cize prejima..
@azbestica Som laktacna poradkyna s niekolko rocnymi skusenostami a tak si dovolim reagovat na Vasu otazku. Kojenie v case, kedy ma Vasa dcerka hnacku urcite odporucam, dokonca ho vidim ako velmi dolezite. Dovodom hnacky moze byt ochorenie alebo tiez rast zubkov, ktore sposobuje silne slinenie a zrychlenie peristaltiky criev. Odporucam Vam, aby ste zo stravy, ktoru ako matka teraz prijmate vylucili, respektive redukovali na minimum vsetky korenia, ci bylinky, ktore pomahaju zvyseniu tvorby mliecka. Patri sem rasca, majoranka, fenykel, horcicne semienko, senovka, kopor... Rovnako neodporucam konzumaciu hrozna a pitie vienei alebo hroznovej stavy. Sposobuju jemne podrazdenie, respektive stimulaciu criev, co v tomto obdobi nie je pre Vase dietatko dobre. Prajem Vam skore zlepsenie a vela pohody. S pozdravom Jana Wagnerova
@azbestica koj koj koj..mne v lete mala dcerka crevnu virozu, vracala a hnackovala, boli sme prec z domu, zhodou okolnosti u nasich, na prazdninach, takze aj u lekarky sme boli len tam a ta mi sfleku zakazala kojit..ze nesmiem vobec, volala som nasej dr a ta mi dovolila,ale ze len trosku..ale mala mi nic ine okrem mlieka nechcela, tak som jej po troche davala, ale bolo to malo, takze mala stale nebola na tom dobre, kedze som posluchla lekarov, ktori mi radili a davala len vodu a kuliska a tmavy caj..po jednom dni sa mi to nepacilo a vybrala som sa rovno do nemocnice, kde si nas nechali, kedze mala aceton v moci..a primar mi povedal, ze kojit som nieze nemala, ale musela a tolko, kolko mala pytala..to bola najvacsia chyba v celom mojom kojacom zivote-kojim uz druhe dieta a kazde vyse 2 rokov, takze skusenosti nemam malo..keby neposluchnem s tym zakazanym kojenim, tak by sme v nemocnici neskoncili..a teraz dufam, ze si kazdy zoberie priklad a pouci sa z mojej chyby.. 😉 aj ja som sa poucila.. 😉
@veriiii Síce môže, ale napríklad čajík môže mať aj laxatívny účinok - pokiaľ je nejaký feniklový a podobne - u môjho synovca to tak bolo. A napríklad môj syn nič iné okrem mlieka do huby nezoberie. Začíname s príkrmami, tie sú v pohode, ale ako náhle cíti čaj alebo vodu pľuje ostošesť, takže mamkine mlieko vyhráva na celej čiare 😀
ano mozes
Vsetkym vam velmi pekne dakujem....ste super! presne to som potrebovala pocut 🙂
@pronatal dakujem su to pre mna uplne nove info aj ked nerozumiem preco nemam teraz zvysovat tvorubu mlieka
@kmkke tak to som tiez nevedela ze nemoze fenyklovi caj.....a ja v dobrom umysle som jej ho davala a ona ho nechcela pit.....to je ale mudre dieta mudrejsie ako jehomatka (ja) 😀
@veriiii no ked je zdrava tak prikmi papa, ale len malinko jej hlavna strava je mliecko....teraz ked mala hnacku tak velmi nechcela jest :/
@azbestica prepac, len ti chcem povedat,ze 9 mescne dieta by uz nemalo mat ako hlavnu stravu mlieko..jednak si jej traviaci trakt uz musi zvykat na urcite druhy potravin, aby sa nepremeskala faza,ked su zavedene a v buducnosti nemala problem, jednak si musi zvykat na tuhsiu stravu-tiez creva sa musia naucit spracuvavat a vylucovat iny druh stravyy ako mlieko-lebo je ine,ked travi a vylucuje takmer bezbytkove MM a normalnu stravu.. a musi takisto zut, to aj je pre vyvoj reci do buducnosti,a takisto sa moze stat,ze to budes mat tazsie ju ucit tuhe jedla neskor, moze ich odmietat..viem,ze teraz mnohe mamicky,ktore vylucne dojcia alebo poznaju niekoho kto dlho vyhradne dojci/l budu namietat,ale tu nejde len o nutricne hladisko-mm aj tak uz nestaci,ale aj napr ako som hovorila rozvoj reci/tym,ze zuje si trenuje a spevnuje svaly/,takisto hltanie, travenie, vylucovanie a tak..poznam chlapceka, ktory bol vylucne dojceny do 9 mesiaca, musel ist do nemocnoce pre problemy svyzivou a doktori boli zhrozeni,ked zistili ,ze dieta nevie prijimat normalnu stravu..a maly ver mi alebo nie,nemal ziadne benefity z tak dlheho dojcenia-prave naopak, jeho imunita bola velmi nizska, jeho traviaci trakt nepripraveny na tuhsiu stravu..takze skor by to malo byt opacne, tuhsia strava ako majorita jej prijmu a mliecko popritom..
@veriiii Nesúhlasím, konkrétne ja osobne som bola 9 mesiacov výlučne dojčená, mojej mame totiž nikto nepovedal že má dávať príkrmy. Každý sa spýtal či pekne papám a moja mam v dobrej viere odpovedal že hej 🙂 Až keď musela nastúpiť do práce, tak ma v 9 mesiacoch chcela "odložiť" do jaslí a tam nastal problém, keďže som nevedela prijímať tuhú potravu. Ale stačil ďalší mesiac doma a jedla som všetko zaradom (dokonca mi to ostalo dodnes, zjem všetko čo nezožerie mňa 😀 ) A čo sa týka imunity, bežné ochorenia som prekonala, ale nemala som nikdy vážnu chorobu a nemám na sebe ani jednu zlomenú kostičku a to som bola živé dieťa ktoré dokázalo vyliezť na plot alebo strom behom sekundy. Takže mm má niečo do seba.
@azbestica nie že môžeš, musíš dojčiť ! 😅
http://tech.sme.sk/c/2344675/materske-mlieko-je...
https://sites.google.com/site/blogodojceni/moze...
@veriiii jasne ze ju prikrmujem, ze spoznava nove chute a mlaska si (neprezuva lebo nema zuby (: ), ale stojim si za tym ze jej hlavna strava je MM. Kebyze sa spolieham iba na prikrmy, ktorych zje pri vsetkej chuti tak maximalne 10 lyziciek tak by nepribrala za mesiac 800g. A nerozumiem ako moze byt oslabena imunita kojenim
@carodejnica dakujem uzitocne ;)
@veriiii Vylucne dojcenie je odporucane do 6 mesiaca a potom postupne zavadzat prikrmy do 2 rokov a dalej dojcit dovtedy pokial to matke a dietatu vyhovuje (tod na tu temu WHO) cize do 1 roka alebo aj do 2 sa dieta s prikrmami zoznamuje ale nemusi ich zjest take mnozstvo, aby boli hlavnou zlozko potravy
@ruthke
@veriiii
Nie nemyslim vylucne kojenie do 12tich mesiacov. Vylucne sa odporuca kojit plus minus do siesteho mesiaca. Potom sa zacina s prikrmami, ale je to najma na oboznamenie sa s roznymi chutami atd., ako si to napisala aj Ty. Ale do konca prveho roka zostava zakladom vyzivy mlieko. A ze odkial to mam, no, vlastne zovsadial. Ale tak narychlo:
"Breast milk is the natural first food for babies, it provides all the energy and nutrients that the infant needs for the first months of life, and it continues to provide up to half or more of a child’s nutritional needs during the second half of the first year, and up to one-third during the second year of life" (WHO).
"While babies begin to have other foods and drinks from about six months onwards, breastmilk is still the major part of the growing baby's diet."... "The first foods are really tastes and not much is digested or able to be used by the baby. It is often not until nine to 12 months or later that babies are able to actually ingest (swallow) and use the solid foods that they eat".
@azbestica Nie som laktačná, ale podľa mňa blbosť aby si nekojila. Práveže tým jej dávaš nielen stravu ale aj potrebné tekutiny, inak by sa odvodnila a dehydrovala. Ja by som práveže kojila za každú cenu, aby aspoň niečo mala v žalúdku.