Ahojte. Syn sa narodil celkom drobny a mal zltacku. Stacilo mu zozaciatku len malicko papat z prsnika a hned zaspal. U lekarky na kontrolach ale mal ubytok vahy a tak mi poradili, nech si odsavam a dokrmujem vlastnym mliekom. Vtedy sa syn menej casto budil a bol spokojnejsi, tak ja ze super, aspon nie je hladny. Odvtedy mu ponukam prsnik a ked mu to uz nejde, doodsavam a ponuknem z flasky, vypije vzdy vsetko.
Moja otazka: ako podporit to jeho satie? Ma necele 4kg, mesiac a stale si este nevie vysavt vsetko mliecko. Kedy by sa to uz mohlo podarit? Je tu este nadej prejst uplne na prsnik? Podarilo sa to niekomu?
@zelenejablcko Nas syn sa narodil s peknou porodnou vahou ale bol hypotonicky a pri tahani z prsnika zaspal do 3 minut, bez ohladu na to ci bol hladny alebo nie. Tiez som nukala prsnik, odsavala a aj dokrmovala umelym mlieckom. Nezlepsilo sa to nikdy. Chodte na fyzioterapiu, ci nemate tiez tu hypotoniu. Ja by som zacala nukat aj umele mliecko, po tom ako vypije tvoje. Ak vypije vzdy vsetko, je mozne ze by chcel aj viac. Predpokladam ze nechces davat umele aby si podporovala kojenie, ale ak nepribera, tak by som pridala aj umele.
@andreatytler no on pribera super praveze, toho sa nebojim, ze by mal malo. Skor mi ide o ten sposob krmenia, nechcem davat umele, to by bol krok este dalej 🙂
@majah212 dakujem, laktacnu samozrejme oslovim, ak si inak neporadim, pytaju si uz celkom palky a prisatie je dobre, je to druhe dieta, tak uz co-to poznam.
Najskor by som rada pocula skusenosti.
@zelenejablcko laktačna ti určite pomôže, aj také stláčanie prsníka pri kojeni pomáha, však ti už ukáže rôzne triky 😊
@zelenejablcko Aha... mala som dojem ze pribera malo.
@zelenejablcko a preco stale odsavas? pises, ze mas spravne prisatie, nepotrebujes uz odsavat. Pribera, pribera. Ako vies, ze nevysaje vsetko? ved ho nechaj papat len z prsnika, jeden, potom druhy a potom koniec. Ci bude plakat? ved sa ohlasi znova ci nie? Odsava sa na zaciatku, potom sa uz len koji. Ja som odsavala tyzden + a ked som videla, ze na obe sa spravne prisal, uz som len kojila. Mal 2 mesiace a 5 a pol kila, naordil sa ako 3.2kg dieta. len som kojila a prikadala ked si pytal, ani ma nenapadlo rozmyslat ci vysal vsetko. dala som jedno a hned druhe prso a potom zaspal, niekedy pytal po 2 hodinach, inokedy po 4. Ked mal 2 mesiace, prespal 8 hodin vkuse. Podla mna skus len kojit.
zrus flasku, mozno bude strajkovat, lebo uz je zvyknuty, dieta si vzdy vysaje tolko z prsnika tolko kolko potrebuje a ked je tam malo, tak sa postupne castym prikladanim, vytvori tolko aby bolo dieta spokojne. Tiez cumlik by som nepouzivala.
U mojho som si vsimla zrastenu uzdicku pod jazykom.Tahal,sal,bol dobre prisaty ale vytiahol si malo.Dala som mu ju na orl prestrihnut este v porodnici,pol hodinu po zakroku pil uplne normalne.
@zelenejablcko ja mam tuez podobny problem...maly sa sice narodil velky, ale ne vedel si vsetko vytiahnut z prsa, tak som odsavala. Bola u mna laktacna a ta poradila podrezat jazýček (to aj pomohlo, lepsie saje) a dokrmovat cievkou... Ci uz odsatym, alebo umelym... To nie ze taky dolezite, podstatne je, ako krmit, aby sa podporovalo kojenie, lebo flaska sposobuje to, ze sa dietatko prestane chciet kojit (aspon u vacsiny) a zacne ti odmietat prso. Poradila mi prilozit cievku na prso a tak dokrmovat. Ale u nas to nefunguje. No mozes skusit.
@andreatytler aha nie, to som asi neupresnila. Mliecka ma presne tak akurat, vzdy pri poslednych kvapkach zaspal, a nepytal viac... a pribral solidne, lekarka vravela ze este nad normu, ze velmi super.
@kluska no viem to, pretoze si po kojeni este odsajem relativne dost - niekedy 20, niekedy 40ml z jedneho prsnika. Ak mu davam prsnik, z ktoreho uz spapal nejaku cast, a uz je maksie a ostava tam len to zadne mlieko, tak velmi place. A vidim aj, ze okolo ustociek ma mliecko, tak ide, ale asi nie takym sposobom, ako mu to ide z flasky. No pyta si, preto si este odsavam a davam mu, keby spinkal a nebol nepokojny, tak to neriesim. Dieta si da, kolko potrebuje, ale ked ma malo tak place a samozrejme ho nechcem nechat hladneho.
Ja proste verim, ze to este nejako dame, fakt neustale skusam ten prsnik, vzdy prioritne, rozmyslam, ci ho nenecham este tak, ze da si z prsnika kolko vladze a vzdy hk potom uspim v nosici, ak nezaspi sam a ked sa zobudi opat iba prsnik... sama neviem no.
@kluska ano, dakujem za tuto radu, to mi aj intuicia vravi, ze by to takto malo nejako fungovat. Vyskusam, hadam za par dni sa nam to podari.
Cumlik mu davam v zasade len kym si odsajem, inak ho moc ani nechce. Dala som mu ho na zaciatku, aj ked som sa zaprisahavala, ze uz nie, ale mala som krvave bradavky a vtedy mi cumlik nevadil :D ale nechcem, aby si zvykol, tak uvidime.
@zelenejablcko a to svoje prve dieta si ako dlho kojila? len si kojila ci aj odsavala alebo dokrmovala flaskou?
takze ked mu das 2 prsniky, tak potom place po skonceni? Ono mozes mat aj viacej mlieka ako dieta potrebuje, to sa upravuje ten prvy mesiac, ja som mala tak akurat. nemusi vsetko vysat, ale ked mas plne prsniky, ta mozu boliet a treba to odsat. To, ze mu davas flasku ho mozno robi len lenivym sat, ved ked ma spravne prisatie, tak by to malo ist. Mozno skus mu davat mlieko len striekackou alebo na lyzicku, ja som sa tak bavila ten prvy tyzden. Ono bude to zdlhave, vela roboty okolo toho, ale pokila chces len kojit, musis skusit len kojit. Teraz mu davas asi tolko aby bol syty 3 hodiny, potom sa moze stat, ze bude pytat po hodine-dvoch. Tiez nedavaj ho na prsnik ked je uz velmi hladny, trosku skor. Skus a uvidis, ak to nevyjde, nevadi, ale aspon vyskusas.
a hlavne to si musis dostat do hlavy s kludom, ved ak to nevyjde, budem to robit ako doteraz, ved ma moje mlieko a to je hlavne.
@kluska ano, place aj po 2 prsnikoch, ale teda tak, ze velmi, viem, ze je to od hladu. Uz ani ten prsnik nechce chytit, on uz si proste pyta flasu, lebo si zvykol.
Privela mlieka nemam, praveze podla mna sa mi to upravilo presne tak, ako on potrebuje, len teda vratane toho odsatia. Prsniky uz mam makke.
Preskakujem aj tento striekackovy variant a pred chvilou, sice za velkeho placu, sme to dali, a vysal si oba prsniky. Najskor velmi plakal, nechcel sa ani za nic prisat, ale upokojovala som ho "pssstkanim" a hladkanim po hlave a zvladol to. Tak sa chvilku takto potrapime, odsavacku aj s flaskou budem mat pri posteli, pre vacsi pokoj... ale teda da sa to - to som potrebovala vediet a teraz uz ma hadam odhodlanie neopusti 🙂
@zelenejablcko Ved to ze mama nevie ci je dietatko len pohodlne, alebo skutocne nemoze viac odsat. V tom prvom pripade by ho aj nechala trochu vytrapit, nech si zvykne na tvrdsiu pracu ale v tom druhom pripade by to bolo tyranie hladom.
@andreatytler ked ma spravne prisatie, tak to zvladne a tyranie hladom nehrozi, jedine sa bude kojit castejsie. Ak ma problemy s prisatim alebo tu uzdicku jak bolo spomenute, tak to je uz o niecom inom.
@zelenejablcko nenechaj ho uplne vyhladovat, lebo ti bude nervacit sa, zober ho na prsnik skor alebo ho zobud trosku skor nech s sa v klude prisaje. Kazdopadne nestresuj, ked sa nepodari, nevadi, budes robit to jak doteraz.
Ahojte, tak cely vcerajsok, aj dnesok uz sme bez flasky 🙂 stava sa, ze place, ked chce iba sat - a ide mu mliecko a on je plny. Tak teraz zasa iny extrem. Viem to tak, ze ked som si myslela, ze place, lebo ide slabo, dokrmila som ho so striekackou a vsetko vygrckal. Tak mu dam cumlik, ked si potrebuje cuckat :D dakujem vsetkym za rady a podporu.
@zelenejablcko len tak dalej 🙂 ano deti papaju hltavo na zaciatku, potom zacinaju dudlat
vyskušaj viac flašiek, ono každa ma iny dudlik a možno mu iba nevyhovuje
@essenceee Vsimam si Tvoju pritomnost skoro v kazdej dojciacej teme. A nie v pozitivnom duchu. Mozno by si sa mohla troska zamysliet. Ked sa ina matka pyta na pomoc s dojcenim, naozaj nie je v poriadku radit napr.skusanie viacerych flasiek. (Ako konkretne v tejto teme.)
Je mi naozaj luto, ze tebe sa dojcit nepodarilo a mam pocit z tvojich komentarov, ze sa to snazis nejako spracovat, ale nerobi sa to takymto sposobom.
@zelenejablcko ako to ide? vsetko v poriadku?
@kluska ahoj! Ide to fajn, odkedy som pisala, ze sme flasku nepouzili, tak je maly normalne kojeny z prsnika. Proste sme sa chvilku pojedovali, ale potom si uz na flasku nespomenul🙂
@zelenejablcko super!
Skus zájsť za laktacnou aby ti fyzicky ukázala ako pomôcť bábätku na prsníku lepšie papať (prip.pomôcť s cievkou a pod.) z fľašky ide vždy všetko ľahšie preto deti rýchlo prejdú na fľašku a potom odmietnu prsník pretože pri ňom sa musia narobiť . Skúsená laktačná ti bude vedieť pomôcť ✊