Materské mlieko a aj umelé

andrea2192016
17. jan 2021

Dobrý deň chcem sa spýtať keď dávam synčekovy materské mliečko a aj umelé (má 1.týždeň) treba mu už začať dávať vodičku alebo čajík ? A keď prejdeme uplne na umelé

stela1996
17. jan 2021

nie um staci... vodu zavadzaj spolu s prikrmami...

ladyelsa87
17. jan 2021

@andrea2192016 treba dávať aj vodu, ked bude iba čisto na UM.
@stela1996 to som este nepočula. Ved UM smadi a musia piť aj vodu. My sme to dostali aj v manuali od pediatričky,

stela1996
17. jan 2021

um pokryje aj pitny rezim... ale to uz je na kazdom co da.. mne dieta cistu vodu nechcelo a caj take male dieta nema co pit

stela1996
17. jan 2021

take babo pije kazde 2-3 hod... podla mna smadne nebude... myslim ze ku prikrmom staci...

ladyelsa87
17. jan 2021

@stela1996 no náš pil vodu hned , zo začiatku tak možno 10ml za deň, ale pil. Teraz vypije aj 90ml za deň ako 9 mesačný. A čaj fenyklovy nás zachránil pri bolestiach bruška a moze sa pit od ukončeného 1.tyzdna.

marzuz89
17. jan 2021

@ladyelsa87 UM určite nesmädí 😉 náš do začiatku prikrmov pil na začiatku materské a potom už iba UM, a bol úplne v poriadku, nič mu nechýbalo. Nenalievala by som novorodenca vodou, môže to byť aj nebezpečné, keď sa to preženie...

andreatytler
17. jan 2021

@andrea2192016 Na Slovensku je popularne davat detom vodu alebo cajik uz takmer od narodenia. Tu kde zijem sa vsade vravi ze do 6 mesiaca len a len mlieko (umele alebo materske). Umele mliecko ma tak urobene zlozenie, ze je podobne materskemu co sa vody tyka.
Zase na druhej strane pocuvam, ze ked sa zacne s cajikom/vodou uz velmi skoro, dieta nema problem pit vodu neskor ked zacnu prikrmy, lebo vela deti s tym ma problemy ked sa zacne az 6 mesiacoch.

zuzana_ilkova
17. jan 2021

@andrea2192016 ahoj ja som mala malého na UM od začiatku,mala som malo mlieka a kombinácia um +materske mu nerobila dobre...vodičku som mu dávala cca od 3,5 mesiaca aj to len ako nácvik papania na lyžičku,vodu som zaviedla v 4 mesiacoch ked začal s prikrmom v malom množstve počas jedenia (3 lyžičky prikrmu 1 vody alebo podla hustoty prikrmu)postupne vramci mesiaca som mu dávala vodu aj do fľaše cuckat po vypití UM keďže išlo leto teploty stúpali ... maly ma rok a doteraz nevyužije nic okrem čistej vody, tiež si myslím ze male deti by nemali piť čaje (ovocny,bylinkový,sladené,nesladeny to je jedno) ...aj dospelého človeka prejde smad skor po čistej vode ako niečom sladkom alebo ochutenom...

ladyelsa87
19. jan 2021

@marzuz89 no ja sa riadim tým, co mi povie pediatrička 🙂 10ml nie je nalievanie. Nikdy sa nenapil ani nenapije, keď nie je smädný.

nini09
5. okt 2021

@andrea2192016 zvláštne
...každá doktorka inak
..ja som tiez kúpila fenyklovy čaj,a že nesmie piť..vraj iba reklama,aby to predali..od 4 mes až môže..
No ja sem tam robím aspoň tých 20 ml ale iba rascu dam prevariť a taký slabucky je to dobré na bruško..lebo syn mal hrozne kolíky..
A to mu dávam svoje mlieko + dokrmujem umelým..

eba7
5. okt 2021

Netreba davat ziadnu vodu ani caj. Az spolu so zavedenim prikrmov.